Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Οι «επικίνδυνες» τροφές που εκτοξεύουν τον κίνδυνο – Νέα μελέτη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μια πρόσφατη μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας αναδεικνύει τη σημαντική επίδραση της διατροφής στον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, όπως το λευκό ψωμί και τα επεξεργασμένα κρέατα, αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο κατά 87%.

Αντίθετα, η διατροφή πλούσια σε αντιφλεγμονώδη τρόφιμα και η τακτική άσκηση μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο. Οι ειδικοί προτείνουν την υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής σε συνδυασμό με άσκηση, τονίζοντας ότι αυτή η προσέγγιση μπορεί να προσφέρει προστασία και να βελτιώσει τη θεραπεία του καρκίνου.

Διαβάστε παρακάτω

Μια πρόσφατη μελέτη, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO), αναδεικνύει τον ρόλο των επεξεργασμένων τροφίμων στην ανάπτυξη του καρκίνου του παχέος εντέρου, αλλά και την προστασία μέσω συγκεκριμένων τροφών.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν 1.625 ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου που είχε κάνει μετάσταση στους περιφερειακούς λεμφαδένες, χωρίς να έχει προχωρήσει σε άλλες περιοχές του σώματος.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν αναλυτικά ερωτηματολόγια τροφίμων σχετικά με τη συχνότητα κατανάλωσης 18 ομάδων τροφίμων: εννέα προφλεγμονώδη (όπως κόκκινο κρέας, επεξεργασμένα κρέατα, ραφιναρισμένα δημητριακά και σακχαρούχα ποτά) και εννέα αντιφλεγμονώδη (όπως καφές, τσάι, σκούρα κίτρινα λαχανικά και φυλλώδη πράσινα λαχανικά). Από τα δεδομένα αυτά, οι ερευνητές κατάφεραν να συσχετίσουν τις διατροφικές συνήθειες των ασθενών με την πιθανότητα επιβίωσης και την πορεία της ασθένειας.

Η «ένοχη» διατροφή που αυξάνει τον κίνδυνο

Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, όπως το λευκό ψωμί, το μπέικον και το ζαμπόν, συστατικά που συχνά αποτελούν στοιχεία ενός καθημερινού σάντουιτς, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν συχνότερα τέτοιες τροφές είχαν 87% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του παχέος εντέρου, σε σχέση με εκείνους που ακολουθούσαν διατροφή πλούσια σε αντιφλεγμονώδη τρόφιμα. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτές οι τροφές προκαλούν φλεγμονές στον οργανισμό, γεγονός που ενισχύει την ανάπτυξη και εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων.

Αντιφλεγμονώδη τρόφιμα που προσφέρουν προστασία

Αντιστρόφως, η συνδυασμένη επίδραση διατροφής και άσκησης ήταν σημαντική: ασθενείς με αντιφλεγμονώδη διατροφή και τακτική άσκηση είχαν 63% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με όσους είχαν προφλεγμονώδη διατροφή και λιγότερη άσκηση. Τα κίτρινα λαχανικά, όπως οι γλυκοπατάτες και τα καρότα, το κρασί και ο καφές βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και ενισχύουν την προστασία του οργανισμού. Προς έκπληξη των ερευνητών, ακόμα και η πίτσα με ντομάτα, λόγω του λυκοπενίου που περιέχει, έχει χαρακτηριστεί αντιφλεγμονώδης τροφή.

Η συχνή κατανάλωση αυτών των τροφών, που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και φυσικές αντιφλεγμονώδεις ουσίες, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης και εξάπλωσης του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Η πρόταση των ειδικών

Η Δρ. Julie Gralow, πρόεδρος της ASCO, τόνισε ότι «η υγιεινή διατροφή και η άσκηση πρέπει να συνταγογραφούνται ουσιαστικά στους καρκινοπαθείς, καθώς ο συνδυασμός τους μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα». Η έρευνα δείχνει ότι η υγιεινή διατροφή σε συνδυασμό με την τακτική άσκηση δεν βοηθά μόνο στην πρόληψη του καρκίνου, αλλά μπορεί να συμβάλει και στη βελτίωση της θεραπείας.

Από την πλευρά της, η Δρ. Catherine Elliott από το Cancer Research UK συμπλήρωσε ότι «η μελέτη αυτή προσθέτει ενδιαφέροντα δεδομένα για τον ρόλο της φλεγμονής στην εξέλιξη του καρκίνου του παχέος εντέρου, αλλά χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να κατανοήσουμε καλύτερα τις διατροφικές επιδράσεις στην έκβαση της νόσου».

Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνουν αυτό που όλοι λίγο – πολύ γνωρίζουμε αλλά συχνά παραμελούμε: η διατροφή μας παίζει κρίσιμο ρόλο στην πρόληψη και την εξέλιξη σοβαρών ασθενειών, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι αυτή η μορφή καρκίνου πλήττει ολοένα και νεότερους ανθρώπους, κάνοντας την πρόληψη ακόμα πιο επιτακτική.

Η υιοθέτηση μιας διατροφής πλούσιας σε αντιφλεγμονώδεις τροφές, σε συνδυασμό με την τακτική άσκηση, μπορεί να αποδειχθεί το πιο πολύτιμο «όπλο» μας απέναντι σε αυτή την ύπουλη νόσο. Ας δίνουμε λοιπόν σημασία όχι μόνο στην ποσότητα, αλλά και στην ποιότητα των τροφών που επιλέγουμε, γιατί αυτή η επιλογή μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα στην υγεία και την ασθένεια.

Πηγή: ygeiamou.gr

Συνοπτικά

  • Η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 87%.
  • Η διατροφή πλούσια σε αντιφλεγμονώδη τρόφιμα και η τακτική άσκηση μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο.
  • Οι ειδικοί προτείνουν υγιεινή διατροφή και άσκηση για πρόληψη και βελτίωση της θεραπείας του καρκίνου.
  • Η υιοθέτηση αντιφλεγμονώδους διατροφής μπορεί να είναι κρίσιμο μέτρο κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Διαβάστε επίσης

Ποιοι κίνδυνοι κρύβονται στη μακροχρόνια χρήση συμπληρωμάτων μελατονίνης;

Νέα ευρήματα που θα παρουσιαστούν στο Επιστημονικό Συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας 2025 υποδεικνύουν ότι η μακροχρόνια χρήση συμπληρωμάτων μελατονίνης μπορεί να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και...

«Επανεμφάνιση» ιλαράς και ερυθράς στην Ευρώπη – Πώς επηρεάζεται η Ελλάδα

Η ιλαρά και η ερυθρά παραμένουν προκλήσεις για τη δημόσια υγεία στην Ευρώπη, παρά την πρόοδο στον εμβολιασμό. Η Ελλάδα καταγράφει χαμηλά περιστατικά ιλαράς και ερυθράς, αλλά η εμβολιαστική...

Αντιμέτωπα με έλλειψη γιατρών για 48 ώρες τα νοσοκομεία – Παραμένουν κλειστά την Παρασκευή τα ιδιωτικά εργαστήρια

Τα νοσοκομεία της Ελλάδας αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις λόγω της 48ωρης απεργίας των νοσοκομειακών γιατρών και της πανελλαδικής απεργίας των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία. Οι κινητοποιήσεις αυτές, που περιλαμβάνουν συγκεντρώσεις...

Πώς οι μυρωδιές μας συνδέουν στενά με τις αναμνήσεις μας;

Το άρθρο αναλύει τη στενή σχέση μεταξύ μυρωδιών και αναμνήσεων, εξηγώντας πώς οι οσμές μπορούν να προκαλέσουν έντονα συναισθήματα και αναμνήσεις λόγω της άμεσης σύνδεσής τους με το μεταιχμιακό...

«Αγκαλιάζοντας τη στιγμή και τον ρόλο»: Η Ειρήνη Μάκιου αποκαλύπτει την τέχνη του μακιγιάζ στην Parallaxi

Η Ειρήνη Μάκιου, μια επιτυχημένη make up artist, μοιράζεται το πάθος της για το μακιγιάζ, μια τέχνη που πιστεύει ότι αξίζει μεγαλύτερη αναγνώριση. Με συνεργασίες που περιλαμβάνουν διάσημους καλλιτέχνες...

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Γιατί πλήττει ολοένα και περισσότερους νέους;

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου πλήττει ολοένα και περισσότερους νέους, με τους επιστήμονες να εξετάζουν την κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων ως πιθανό παράγοντα. Παρά τη μείωση των κρουσμάτων σε ηλικίες...

ΜΕΛΕΤΗ: Αθήνα-Θεσσαλονίκη: Νοσοκομεία με σοβαρές ελλείψεις

Το άρθρο αναδεικνύει τις σοβαρές ελλείψεις και προβλήματα στα νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καταδεικνύοντας την αντίθεση μεταξύ της εικόνας που παρουσιάζει το υπουργείο Υγείας και της πραγματικότητας...

Υπνική παράλυση: Τι είναι, ποια τα συμπτώματα και πώς θεραπεύεται;

Η υπνική παράλυση είναι μια διαταραχή του ύπνου που χαρακτηρίζεται από προσωρινή απώλεια ελέγχου των μυών, συνοδευόμενη συχνά από ανησυχητικές ψευδαισθήσεις και αίσθημα ασφυξίας. Τα επεισόδια διαρκούν από λίγα δευτερόλεπτα...

Καινοτόμα μέσα διάγνωσης και θεραπείας για τον καρκίνο του προστάτη

Το άρθρο εξετάζει τις τελευταίες εξελίξεις στη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου του προστάτη, μια από τις πιο συχνές μορφές καρκίνου στους άνδρες. Παρουσιάζονται νέες διαγνωστικές τεχνικές, όπως η...

ΙΣΘ: Στους… δρόμους οι γιατροί της Ελλάδας

Οι εργαστηριακοί γιατροί στην Ελλάδα κινητοποιούνται ενάντια στο μέτρο του "clawback", το οποίο θεωρούν άδικο και καταστροφικό για τη βιωσιμότητα των ιατρείων τους. Το μέτρο αυτό επιβάλλει την επιστροφή...

“Τα 7 σφάλματα που πρέπει να αποφεύγουν οι άνω των 50 στο γυμναστήριο”

Το άρθρο επισημαίνει τα επτά κοινά λάθη που πρέπει να αποφεύγουν οι άνω των 50 στο γυμναστήριο για να εξασφαλίσουν ασφαλείς και αποτελεσματικές προπονήσεις. Η σωστή άσκηση είναι ζωτικής...

“Η μούχλα στα τρόφιμα προκαλεί καρκίνο και νευρικές βλάβες”

Το άρθρο επισημαίνει τους κινδύνους που προκύπτουν από την κατανάλωση αλλοιωμένων τροφίμων, τα οποία μπορεί να περιέχουν τοξίνες που προκαλούν σοβαρές ασθένειες, όπως καρκίνο και νευρικές βλάβες. Οι μύκητες και...

Ερευνητές ανακάλυψαν μέθοδο για καλλιέργεια βιολογικών δοντιών στο εργαστήριο

Ερευνητές από το King's College του Λονδίνου έχουν κάνει σημαντικά βήματα προς την καλλιέργεια βιολογικών δοντιών στο εργαστήριο, μια ανακάλυψη που θα μπορούσε να εξαλείψει την ανάγκη για επεμβατικές...

Κρυολόγημα, γρίπη ή κορονοϊός: Πώς να αναγνωρίζετε τα συμπτώματα

Το άρθρο εξετάζει πώς να ξεχωρίζουμε τα συμπτώματα του κρυολογήματος, της γρίπης και του κορονοϊού, καθώς αυτά συχνά αλληλεπικαλύπτονται. Η γρίπη χαρακτηρίζεται από ξαφνική εμφάνιση, εξάντληση, πυρετό και ξηρό...

Πώς η πνευμονική εμβολή κόστισε τη ζωή της 16χρονης στο Γκάζι

Η 16χρονη στο Γκάζι έχασε τη ζωή της από πνευμονική εμβολή, μια σοβαρή κατάσταση όπου ένας θρόμβος αίματος μεταφέρεται στους πνεύμονες, προκαλώντας απόφραξη της πνευμονικής αρτηρίας. Η πάθηση αυτή...

Μελέτη: 7 στις 10 Ελληνίδες αντιμετωπίζουν παχυσαρκία και καπνίζουν

Μια νέα μελέτη της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας αποκαλύπτει ότι 7 στις 10 Ελληνίδες αντιμετωπίζουν προβλήματα παχυσαρκίας και καπνίζουν, ποσοστά που είναι σημαντικά υψηλότερα από τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Η έρευνα,...

Μελέτη: Η κατανάλωση ζάχαρης στην παιδική ηλικία επηρεάζει την καρδιακή υγεία ως ενήλικες

Νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «The BMJ» υπογραμμίζει ότι η περιορισμένη κατανάλωση ζάχαρης κατά τις πρώτες 1.000 ημέρες της ζωής ενός παιδιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών...

Πώς το ιαπωνικό περπάτημα κατέκτησε τη σκηνή του fitness;

Το ιαπωνικό περπάτημα, μια μέθοδος διαλειμματικής άσκησης που αναπτύχθηκε στην Ιαπωνία πριν από είκοσι χρόνια, έχει κατακτήσει τη σκηνή του fitness λόγω της απλότητας και της αποτελεσματικότητάς του. Απαιτεί...

Αιτίες των συνεχόμενων ιατρικών σφαλμάτων στα κρατικά νοσοκομεία

Το άρθρο αναλύει τα συνεχόμενα ιατρικά λάθη στα δημόσια νοσοκομεία της Ελλάδας, επισημαίνοντας σοβαρά περιστατικά όπως η χορήγηση λάθος φαρμάκων και οι λάθος μεταγγίσεις αίματος. Οι ειδικοί αποδίδουν αυτά τα...

Δύο φθινοπωρινά πορτοκαλί superfoods που προστατεύουν τον οργανισμό σαν «ασπίδα»

Το άρθρο παρουσιάζει δύο φθινοπωρινά πορτοκαλί superfoods, την κολοκύθα και τις γλυκοπατάτες, που λειτουργούν ως «ασπίδα» για τον οργανισμό. Η κολοκύθα, πλούσια σε νερό, βιταμίνη Α και β-καροτίνη, ενυδατώνει,...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ