Πόσο πλαστικό καταπίνουμε καθημερινά;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το άρθρο εξετάζει την αυξανόμενη ανησυχία σχετικά με την παρουσία μικροπλαστικών στον ανθρώπινο οργανισμό και τις τροφές που καταναλώνουμε καθημερινά. Τα μικροπλαστικά, κομμάτια πλαστικού μικρότερα από 5 χιλιοστά, προέρχονται από διάφορες πηγές, όπως καλλυντικά, ρούχα και τρόφιμα, και έχουν βρεθεί σε ανθρώπινους ιστούς, ακόμη και στον εγκέφαλο.

Αν και ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ δεν θεωρεί ότι απειλούν άμεσα την υγεία, οι μακροχρόνιες επιπτώσεις είναι άγνωστες. Ορισμένα τρόφιμα, όπως το τσάι, το εμφιαλωμένο νερό, τα θαλασσινά και το ρύζι, περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις μικροπλαστικών.

Οι αναγνώστες προ encouraged να επιλέγουν εναλλακτικές λύσεις για να περιορίσουν την έκθεσή τους σε αυτά τα επικίνδυνα σωματίδια.

Διαβάστε παρακάτω

Τα μικροπλαστικά είναι μικρά κομμάτια πλαστικού -μικρότερα από 5 χιλιοστά-, που εμφανίζονται ως συνέπεια της ρύπανσης σε ποικιλία προϊόντων, όπως καλλυντικά, συνθετικά ρούχα, πλαστικές σακούλες και μπουκάλια, υλικά συσκευασίας, ακόμη και στα τρόφιμα. Εισχωρούν σε όλους τους ανθρώπινούες ιστούς -ούτε καν ο εγκέφαλος δε γλιτώνει.

Πρόσφατα, ερευνητές ανέφεραν ότι ανακάλυψαν όγκο μικροπλαστικών σε ανθρώπινο εγκεφαλικό ιστό όσο ένα πλαστικό κουτάλι! Μικροπλαστικά συσσωρεύονται σε πολλά συστήματα οργάνων, όπως το καρδιαγγειακό, το πεπτικό, στο δέρμα, στο λεμφικό, το αναπνευστικό, το αναπαραγωγικό ή το ουροποιητικό. Δείγματα έχουν βρεθεί και στο μητρικό γάλα, το σπέρμα, τα κόπρανα κλ.π.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) αναφέρει πως τα στοιχεία δε δείχνουν τα μικροπλαστικά στα τρόφιμα να θέτουν την υγεία μας σε άμεσο κίνδυνο. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι λίγα είναι γνωστά για το τι συμβαίνει ακριβώς από τη μακροχρόνια συσσώρευσή τους στον οργανισμό μας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οκτώ τρόφιμα περιέχουν περισσότερα σε σχέση με άλλα.

1. Φακελάκια τσαγιού

Το πολυπροπυλένιο χρησιμοποιείται συχνά στα φακελάκια τσαγιού κι όταν το ζεστό νερό έρθει σε επαφή μαζί του, απελευθερώνει μικροπλαστικά. *Χρησιμοποιείτε ειδικό σουρωτήρι από ανοξείδωτο χάλυβα ή επιλέγετε τσάι από φύλλα.

2. Εμφιαλωμένο νερό

Μια από τις πιο κοινές πηγές μικροπλαστικών και νανοπλαστικών. Τα περισσότερα μπουκάλια νερού είναι κατασκευασμένα από τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο(PET), έναν τύπο πλαστικού που διασπάται εύκολα όταν πιέζεται. Μελέτη έδειξε ότι υπάρχουν περίπου 240.000 πλαστικά σωματίδια ανά λίτρο εμφιαλωμένου νερού. *Αλλάξτε το σε πόσιμο νερό βρύσης με φίλτρο σε γυάλινα ή ανοξείδωτα δοχεία.

3. Θαλασσινά

Ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους μόλυνσης των τροφίμων με τα πλαστικά σωματίδια είναι μέσω των πλαστικών μιας χρήσης που διασπώνται και εισέρχονται σε υδάτινες οδούς ή στο έδαφος. Το πλαγκτόν απορροφά τα πλαστικά σωματίδια. Τα ψάρια καταναλώνουν το μολυσμένο πλαγκτόν, που συσσωρεύεται στους μύες τους. Το Πανεπιστήμιο του Πόρτλαντ ανέφερε

πρόσφατα σε μελέτη ότι βρήκαν μικροπλαστικά σε 180 από 182 δείγματα θαλασσινών! *Περιορίστε την κατανάλωση οστρακοειδών.

4. Ρύζι

Μισό φλιτζάνι ρύζι περιέχει 3-4 χιλιοστόγραμμα (mg) πλαστικού. Τα πακέτα στιγμιαίου ρυζιού περιέχουν τέσσερις φορές αυτήν την ποσότητα! Μελέτη του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ αναφέρει ότι το πλύσιμο του ρυζιού μπορεί να μειώσει τη μόλυνση κατά 20-40%, αλλά με φιλτραρισμένο νερό.

5. Αλάτι

Μια μελέτη εξέτασε 39 μάρκες αλατιού από όλο τον κόσμο και διαπίστωσε ότι το 90% περιείχε μικροπλαστικά. Απέδωσαν το πρόβλημα στη μόλυνση του περιβάλλοντος και τις πρακτικές παραγωγής και συσκευασίας. *Προσπαθήστε να αγοράζετε αλάτι συσκευασμένο σε γυαλί ή χαρτόνι.

6. Μέλι

Το μέλι μπορεί να περιέχει μικροπλαστικά, ακόμη και σε γυάλινη φιάλη. Βάση μελέτης, οι μέλισσες μεταφέρουν ή καταπίνουν μικροπλαστικά, που στη συνέχεια ενσωματώνουν στις κυψέλες και διασκορπίζουν στο μέλι. Οι τοπικοί μελισσοκόμοι που χρησιμοποιούν πιο βιώσιμες διαδικασίες συγκομιδής μπορεί να παράγουν μέλι με λιγότερη μόλυνση.

7. Φρούτα και λαχανικά

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, τα μήλα είναι τα πιο μολυσμένα φρούτα και τα καρότα τα πιο μολυσμένα λαχανικά. Οι ρίζες απορροφούν μικρο- και νανοπλαστικά από το έδαφος, που στη συνέχεια καταλήγουν στο βρώσιμο μέρος του προϊόντος. *Πλένετε και ξεφλουδίζετε τα φρούτα και τα λαχανικά κι επιλέγετε βιολογικά προϊόντα.

8. Πρωτεΐνες

Μια μελέτη στο Ocean Conservancy παρουσίασε ότι το 88% των φυτικών και ζωικών πρωτεϊνών περιέχουν μικροπλαστικά. Οι πρωτεΐνες υψηλής επεξεργασίας αποθηκεύουν τα περισσότερα, όπως τα fish sticks και τα chicken nuggets. Τα μικροπλαστικά εισέρχονται, επίσης, σε πηγές πρωτεΐνης μέσω μολυσμένων ζωοτροφών και από τα περιβάλλοντα στα οποία εκτρέφονται τα ζώα. Οι φυτικές πρωτεΐνες απορροφούν τα μικροπλαστικά από το έδαφος ή την άρδευση.

Διαβάστε επίσης

Ποιοι κίνδυνοι κρύβονται στη μακροχρόνια χρήση συμπληρωμάτων μελατονίνης;

Νέα ευρήματα που θα παρουσιαστούν στο Επιστημονικό Συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας 2025 υποδεικνύουν ότι η μακροχρόνια χρήση συμπληρωμάτων μελατονίνης μπορεί να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και...

«Επανεμφάνιση» ιλαράς και ερυθράς στην Ευρώπη – Πώς επηρεάζεται η Ελλάδα

Η ιλαρά και η ερυθρά παραμένουν προκλήσεις για τη δημόσια υγεία στην Ευρώπη, παρά την πρόοδο στον εμβολιασμό. Η Ελλάδα καταγράφει χαμηλά περιστατικά ιλαράς και ερυθράς, αλλά η εμβολιαστική...

Αντιμέτωπα με έλλειψη γιατρών για 48 ώρες τα νοσοκομεία – Παραμένουν κλειστά την Παρασκευή τα ιδιωτικά εργαστήρια

Τα νοσοκομεία της Ελλάδας αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις λόγω της 48ωρης απεργίας των νοσοκομειακών γιατρών και της πανελλαδικής απεργίας των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία. Οι κινητοποιήσεις αυτές, που περιλαμβάνουν συγκεντρώσεις...

Πώς οι μυρωδιές μας συνδέουν στενά με τις αναμνήσεις μας;

Το άρθρο αναλύει τη στενή σχέση μεταξύ μυρωδιών και αναμνήσεων, εξηγώντας πώς οι οσμές μπορούν να προκαλέσουν έντονα συναισθήματα και αναμνήσεις λόγω της άμεσης σύνδεσής τους με το μεταιχμιακό...

«Αγκαλιάζοντας τη στιγμή και τον ρόλο»: Η Ειρήνη Μάκιου αποκαλύπτει την τέχνη του μακιγιάζ στην Parallaxi

Η Ειρήνη Μάκιου, μια επιτυχημένη make up artist, μοιράζεται το πάθος της για το μακιγιάζ, μια τέχνη που πιστεύει ότι αξίζει μεγαλύτερη αναγνώριση. Με συνεργασίες που περιλαμβάνουν διάσημους καλλιτέχνες...

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Γιατί πλήττει ολοένα και περισσότερους νέους;

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου πλήττει ολοένα και περισσότερους νέους, με τους επιστήμονες να εξετάζουν την κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων ως πιθανό παράγοντα. Παρά τη μείωση των κρουσμάτων σε ηλικίες...

ΜΕΛΕΤΗ: Αθήνα-Θεσσαλονίκη: Νοσοκομεία με σοβαρές ελλείψεις

Το άρθρο αναδεικνύει τις σοβαρές ελλείψεις και προβλήματα στα νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καταδεικνύοντας την αντίθεση μεταξύ της εικόνας που παρουσιάζει το υπουργείο Υγείας και της πραγματικότητας...

Υπνική παράλυση: Τι είναι, ποια τα συμπτώματα και πώς θεραπεύεται;

Η υπνική παράλυση είναι μια διαταραχή του ύπνου που χαρακτηρίζεται από προσωρινή απώλεια ελέγχου των μυών, συνοδευόμενη συχνά από ανησυχητικές ψευδαισθήσεις και αίσθημα ασφυξίας. Τα επεισόδια διαρκούν από λίγα δευτερόλεπτα...

Καινοτόμα μέσα διάγνωσης και θεραπείας για τον καρκίνο του προστάτη

Το άρθρο εξετάζει τις τελευταίες εξελίξεις στη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου του προστάτη, μια από τις πιο συχνές μορφές καρκίνου στους άνδρες. Παρουσιάζονται νέες διαγνωστικές τεχνικές, όπως η...

ΙΣΘ: Στους… δρόμους οι γιατροί της Ελλάδας

Οι εργαστηριακοί γιατροί στην Ελλάδα κινητοποιούνται ενάντια στο μέτρο του "clawback", το οποίο θεωρούν άδικο και καταστροφικό για τη βιωσιμότητα των ιατρείων τους. Το μέτρο αυτό επιβάλλει την επιστροφή...

“Τα 7 σφάλματα που πρέπει να αποφεύγουν οι άνω των 50 στο γυμναστήριο”

Το άρθρο επισημαίνει τα επτά κοινά λάθη που πρέπει να αποφεύγουν οι άνω των 50 στο γυμναστήριο για να εξασφαλίσουν ασφαλείς και αποτελεσματικές προπονήσεις. Η σωστή άσκηση είναι ζωτικής...

“Η μούχλα στα τρόφιμα προκαλεί καρκίνο και νευρικές βλάβες”

Το άρθρο επισημαίνει τους κινδύνους που προκύπτουν από την κατανάλωση αλλοιωμένων τροφίμων, τα οποία μπορεί να περιέχουν τοξίνες που προκαλούν σοβαρές ασθένειες, όπως καρκίνο και νευρικές βλάβες. Οι μύκητες και...

Ερευνητές ανακάλυψαν μέθοδο για καλλιέργεια βιολογικών δοντιών στο εργαστήριο

Ερευνητές από το King's College του Λονδίνου έχουν κάνει σημαντικά βήματα προς την καλλιέργεια βιολογικών δοντιών στο εργαστήριο, μια ανακάλυψη που θα μπορούσε να εξαλείψει την ανάγκη για επεμβατικές...

Κρυολόγημα, γρίπη ή κορονοϊός: Πώς να αναγνωρίζετε τα συμπτώματα

Το άρθρο εξετάζει πώς να ξεχωρίζουμε τα συμπτώματα του κρυολογήματος, της γρίπης και του κορονοϊού, καθώς αυτά συχνά αλληλεπικαλύπτονται. Η γρίπη χαρακτηρίζεται από ξαφνική εμφάνιση, εξάντληση, πυρετό και ξηρό...

Πώς η πνευμονική εμβολή κόστισε τη ζωή της 16χρονης στο Γκάζι

Η 16χρονη στο Γκάζι έχασε τη ζωή της από πνευμονική εμβολή, μια σοβαρή κατάσταση όπου ένας θρόμβος αίματος μεταφέρεται στους πνεύμονες, προκαλώντας απόφραξη της πνευμονικής αρτηρίας. Η πάθηση αυτή...

Μελέτη: 7 στις 10 Ελληνίδες αντιμετωπίζουν παχυσαρκία και καπνίζουν

Μια νέα μελέτη της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας αποκαλύπτει ότι 7 στις 10 Ελληνίδες αντιμετωπίζουν προβλήματα παχυσαρκίας και καπνίζουν, ποσοστά που είναι σημαντικά υψηλότερα από τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Η έρευνα,...

Μελέτη: Η κατανάλωση ζάχαρης στην παιδική ηλικία επηρεάζει την καρδιακή υγεία ως ενήλικες

Νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «The BMJ» υπογραμμίζει ότι η περιορισμένη κατανάλωση ζάχαρης κατά τις πρώτες 1.000 ημέρες της ζωής ενός παιδιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών...

Πώς το ιαπωνικό περπάτημα κατέκτησε τη σκηνή του fitness;

Το ιαπωνικό περπάτημα, μια μέθοδος διαλειμματικής άσκησης που αναπτύχθηκε στην Ιαπωνία πριν από είκοσι χρόνια, έχει κατακτήσει τη σκηνή του fitness λόγω της απλότητας και της αποτελεσματικότητάς του. Απαιτεί...

Αιτίες των συνεχόμενων ιατρικών σφαλμάτων στα κρατικά νοσοκομεία

Το άρθρο αναλύει τα συνεχόμενα ιατρικά λάθη στα δημόσια νοσοκομεία της Ελλάδας, επισημαίνοντας σοβαρά περιστατικά όπως η χορήγηση λάθος φαρμάκων και οι λάθος μεταγγίσεις αίματος. Οι ειδικοί αποδίδουν αυτά τα...

Δύο φθινοπωρινά πορτοκαλί superfoods που προστατεύουν τον οργανισμό σαν «ασπίδα»

Το άρθρο παρουσιάζει δύο φθινοπωρινά πορτοκαλί superfoods, την κολοκύθα και τις γλυκοπατάτες, που λειτουργούν ως «ασπίδα» για τον οργανισμό. Η κολοκύθα, πλούσια σε νερό, βιταμίνη Α και β-καροτίνη, ενυδατώνει,...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ