Kολλαγόνο και διατροφή: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το θαυματουργό συστατικό που «σμιλεύει» το σώμα σας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το κολλαγόνο είναι μια βασική πρωτεΐνη που συμβάλλει στην υγεία του δέρματος, των αρθρώσεων και των συνδετικών ιστών. Η φυσική παραγωγή του οργανισμού μειώνεται με την ηλικία, οδηγώντας σε γήρανση και προβλήματα στις αρθρώσεις.

Η διατροφή μπορεί να ενισχύσει την παραγωγή κολλαγόνου μέσω τροφών όπως κοτόπουλο με πέτσα, συκώτι, σολομός με πέτσα, μικρά ψάρια και ζελατίνη. Επιπλέον, θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη C, ο ψευδάργυρος και η πρωτεΐνη παίζουν σημαντικό ρόλο στη σύνθεση του κολλαγόνου.

Η ενσωμάτωσή τους σε μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση της σφριγηλότητας και της υγείας του σώματος.

Διαβάστε παρακάτω

Το κολλαγόνο είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος για το σώμα σας, καθώς αποτελεί τη βασική πρωτεΐνη των συνδετικών ιστών και παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της σφριγηλότητας και της υγείας του δέρματος, των αρθρώσεων, των τενόντων, των χόνδρων και των οστών. Αν και ο οργανισμός σας παράγει φυσικά κολλαγόνο, η διαδικασία αυτή επιβραδύνεται όσο περνούν τα χρόνια, οδηγώντας στα γνωστά σημάδια γήρανσης: ρυτίδες, χαλάρωση, πόνο στις αρθρώσεις και αδυναμία στους ιστούς.

Γι’ αυτό και η στήριξη της φυσικής παραγωγής του μέσω της διατροφής είναι εξαιρετικά σημαντική. Η ιστοσελίδα Everyday Health αναφέρει ότι ορισμένες τροφές είναι πλούσιες σε κολλαγόνο ή βοηθούν το σώμα να αυξήσει την παραγωγή του, χάρη σε θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη C, ο ψευδάργυρος και τα απαραίτητα αμινοξέα.

Ας δούμε πιο αναλυτικά ποιες είναι αυτές οι τροφές και πώς μπορείτε να τις εντάξετε στο εβδομαδιαίο μενού σας:

Τροφές πλούσιες σε κολλαγόνο ή ενισχυτικές της παραγωγής του

Κοτόπουλο με την πέτσα

Ενώ από μικροί έχουμε συνδέσει την πέτσα του κοτόπουλου με περιττές θερμίδες και λιπαρά, η πραγματικότητα είναι ότι εκεί κρύβεται σημαντική ποσότητα κολλαγόνου. Το Everyday Health τονίζει ότι το κολλαγόνο βρίσκεται σε μεγαλύτερη συγκέντρωση στο δέρμα του κοτόπουλου. Έτσι, αν θέλετε να ενισχύσετε τη διατροφή σας, μπορείτε περιστασιακά να καταναλώνετε το κοτόπουλο με την πέτσα, αρκεί να είναι καλοψημένη και να μην το παρακάνετε.

Κοτόπουλο ωμό
Credit: Μarie C. Fields / Shutterstock

Συκώτι και εντόσθια

Το συκώτι αποτελεί μία από τις πιο πλούσιες τροφές σε θρεπτικά συστατικά. Είναι γεμάτο σίδηρο, βιταμίνες Β, ψευδάργυρο, βιταμίνη D και κολλαγόνο. Το ίδιο ισχύει και για άλλα όργανα ζώων. Ωστόσο, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε κορεσμένα λιπαρά, καλό είναι να τα καταναλώνετε με μέτρο – 1 έως 2 φορές την εβδομάδα, και πάντα σε συνεννόηση με τον γιατρό ή διατροφολόγο σας.

Τηγανητό συκώτι
Credit: Freepik

Σολομός με την πέτσα

Το δέρμα του σολομού αποτελεί πολύτιμη πηγή πρωτεΐνης, κολλαγόνου και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, που βοηθούν στην υγεία του δέρματος και των αρθρώσεων. Το Everyday Health προτείνει να το καταναλώνετε ψητό ώστε η πέτσα να γίνει τραγανή και ευχάριστη στη γεύση.

Σολομός φιλέτο ψητός
Φιλέτο Σολομού με Κρούστα Λεμονιού και Μυρωδικών – Πλούσιο σε ωμέγα-3 και γεύση. Credit: 123RF

Μικρά ψάρια με το κόκαλο και την πέτσα

Σαρδέλες, γαύρος, σκουμπρί και αθερίνα αποτελούν παραδοσιακές ελληνικές επιλογές πλούσιες σε κολλαγόνο, καθώς καταναλώνονται με το δέρμα και τα κόκαλα. Εκτός από κολλαγόνο, προσφέρουν ασβέστιο, ωμέγα-3 και βιταμίνες Α και D.

Σαρδέλες ωμές σε πιάτο
Credit: 123RF

Ζελατίνη

Η ζελατίνη παράγεται από υδρολυμένο κολλαγόνο και αποτελεί εύκολη προσθήκη στη διατροφή σας, είτε ως επιδόρπιο είτε ως συστατικό σε σπιτικές συνταγές. Επιλέξτε φυσικές ή χαμηλών θερμίδων εκδοχές για να αποφύγετε περιττά σάκχαρα.

Ζωμός από κόκαλα

Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να πάρετε κολλαγόνο από τη διατροφή σας. Παρασκευάζεται με πολύωρο σιγοβράσιμο οστών από κοτόπουλο, μοσχάρι, ψάρι ή χοιρινό, διαδικασία που απελευθερώνει κολλαγόνο και άλλα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Αποτελεί εξαιρετική βάση για σούπες, σάλτσες και μαγειρευτά.

Σπιτικές σούπες και μαγειρευτά με κόκαλο

Όταν φτιάχνετε σούπες, επιλέξτε κοτόπουλο ή μοσχάρι με το κόκαλο, καθώς η διαδικασία του βρασμού απελευθερώνει κολλαγόνο. Συνδυάστε το με φρέσκα λαχανικά και μυρωδικά για ένα πιάτο γεμάτο γεύση και διατροφική αξία.

Κοτόσουπα
Credit: 123RF

Ποια θρεπτικά συστατικά βοηθούν στην παραγωγή κολλαγόνου

Εκτός από τις τροφές που περιέχουν κολλαγόνο, υπάρχουν και συστατικά που ενισχύουν την παραγωγή του στο σώμα:

Βιταμίνη C: Απαραίτητη για τη σύνθεση κολλαγόνου. Θα τη βρείτε σε πορτοκάλια, φράουλες, ακτινίδια, κόκκινες πιπεριές και μπρόκολο.

Γυναίκα παίζει με πορτοκάλια
Credit: 123RF

Ψευδάργυρος: Συμβάλλει στην ενεργοποίηση των ενζύμων που συμμετέχουν στην παραγωγή κολλαγόνου. Πηγές του είναι τα οστρακοειδή, το κόκκινο κρέας, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι.

Χαλκός: Υποστηρίζει τη σταθερότητα των ινών κολλαγόνου. Βρίσκεται στο συκώτι, στα οστρακοειδή, στους ξηρούς καρπούς και στα δημητριακά ολικής άλεσης.

Ξηροί καρποί διάφοροι
Credit: Shutterstock.com

Πρωτεΐνη: Παρέχει τα απαραίτητα αμινοξέα για την παραγωγή κολλαγόνου, όπως προλίνη και γλυκίνη. Εξασφαλίστε επαρκή πρόσληψη μέσω κρέατος, πουλερικών, ψαριών, γαλακτοκομικών και οσπρίων.

Διαβάστε επίσης

«Επανεμφάνιση» ιλαράς και ερυθράς στην Ευρώπη – Πώς επηρεάζεται η Ελλάδα

Η ιλαρά και η ερυθρά παραμένουν προκλήσεις για τη δημόσια υγεία στην Ευρώπη, παρά την πρόοδο στον εμβολιασμό. Η Ελλάδα καταγράφει χαμηλά περιστατικά ιλαράς και ερυθράς, αλλά η εμβολιαστική...

Αντιμέτωπα με έλλειψη γιατρών για 48 ώρες τα νοσοκομεία – Παραμένουν κλειστά την Παρασκευή τα ιδιωτικά εργαστήρια

Τα νοσοκομεία της Ελλάδας αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις λόγω της 48ωρης απεργίας των νοσοκομειακών γιατρών και της πανελλαδικής απεργίας των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία. Οι κινητοποιήσεις αυτές, που περιλαμβάνουν συγκεντρώσεις...

Πώς οι μυρωδιές μας συνδέουν στενά με τις αναμνήσεις μας;

Το άρθρο αναλύει τη στενή σχέση μεταξύ μυρωδιών και αναμνήσεων, εξηγώντας πώς οι οσμές μπορούν να προκαλέσουν έντονα συναισθήματα και αναμνήσεις λόγω της άμεσης σύνδεσής τους με το μεταιχμιακό...

«Αγκαλιάζοντας τη στιγμή και τον ρόλο»: Η Ειρήνη Μάκιου αποκαλύπτει την τέχνη του μακιγιάζ στην Parallaxi

Η Ειρήνη Μάκιου, μια επιτυχημένη make up artist, μοιράζεται το πάθος της για το μακιγιάζ, μια τέχνη που πιστεύει ότι αξίζει μεγαλύτερη αναγνώριση. Με συνεργασίες που περιλαμβάνουν διάσημους καλλιτέχνες...

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Γιατί πλήττει ολοένα και περισσότερους νέους;

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου πλήττει ολοένα και περισσότερους νέους, με τους επιστήμονες να εξετάζουν την κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων ως πιθανό παράγοντα. Παρά τη μείωση των κρουσμάτων σε ηλικίες...

ΜΕΛΕΤΗ: Αθήνα-Θεσσαλονίκη: Νοσοκομεία με σοβαρές ελλείψεις

Το άρθρο αναδεικνύει τις σοβαρές ελλείψεις και προβλήματα στα νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καταδεικνύοντας την αντίθεση μεταξύ της εικόνας που παρουσιάζει το υπουργείο Υγείας και της πραγματικότητας...

Υπνική παράλυση: Τι είναι, ποια τα συμπτώματα και πώς θεραπεύεται;

Η υπνική παράλυση είναι μια διαταραχή του ύπνου που χαρακτηρίζεται από προσωρινή απώλεια ελέγχου των μυών, συνοδευόμενη συχνά από ανησυχητικές ψευδαισθήσεις και αίσθημα ασφυξίας. Τα επεισόδια διαρκούν από λίγα δευτερόλεπτα...

Καινοτόμα μέσα διάγνωσης και θεραπείας για τον καρκίνο του προστάτη

Το άρθρο εξετάζει τις τελευταίες εξελίξεις στη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου του προστάτη, μια από τις πιο συχνές μορφές καρκίνου στους άνδρες. Παρουσιάζονται νέες διαγνωστικές τεχνικές, όπως η...

ΙΣΘ: Στους… δρόμους οι γιατροί της Ελλάδας

Οι εργαστηριακοί γιατροί στην Ελλάδα κινητοποιούνται ενάντια στο μέτρο του "clawback", το οποίο θεωρούν άδικο και καταστροφικό για τη βιωσιμότητα των ιατρείων τους. Το μέτρο αυτό επιβάλλει την επιστροφή...

“Τα 7 σφάλματα που πρέπει να αποφεύγουν οι άνω των 50 στο γυμναστήριο”

Το άρθρο επισημαίνει τα επτά κοινά λάθη που πρέπει να αποφεύγουν οι άνω των 50 στο γυμναστήριο για να εξασφαλίσουν ασφαλείς και αποτελεσματικές προπονήσεις. Η σωστή άσκηση είναι ζωτικής...

“Η μούχλα στα τρόφιμα προκαλεί καρκίνο και νευρικές βλάβες”

Το άρθρο επισημαίνει τους κινδύνους που προκύπτουν από την κατανάλωση αλλοιωμένων τροφίμων, τα οποία μπορεί να περιέχουν τοξίνες που προκαλούν σοβαρές ασθένειες, όπως καρκίνο και νευρικές βλάβες. Οι μύκητες και...

Ερευνητές ανακάλυψαν μέθοδο για καλλιέργεια βιολογικών δοντιών στο εργαστήριο

Ερευνητές από το King's College του Λονδίνου έχουν κάνει σημαντικά βήματα προς την καλλιέργεια βιολογικών δοντιών στο εργαστήριο, μια ανακάλυψη που θα μπορούσε να εξαλείψει την ανάγκη για επεμβατικές...

Κρυολόγημα, γρίπη ή κορονοϊός: Πώς να αναγνωρίζετε τα συμπτώματα

Το άρθρο εξετάζει πώς να ξεχωρίζουμε τα συμπτώματα του κρυολογήματος, της γρίπης και του κορονοϊού, καθώς αυτά συχνά αλληλεπικαλύπτονται. Η γρίπη χαρακτηρίζεται από ξαφνική εμφάνιση, εξάντληση, πυρετό και ξηρό...

Πώς η πνευμονική εμβολή κόστισε τη ζωή της 16χρονης στο Γκάζι

Η 16χρονη στο Γκάζι έχασε τη ζωή της από πνευμονική εμβολή, μια σοβαρή κατάσταση όπου ένας θρόμβος αίματος μεταφέρεται στους πνεύμονες, προκαλώντας απόφραξη της πνευμονικής αρτηρίας. Η πάθηση αυτή...

Μελέτη: 7 στις 10 Ελληνίδες αντιμετωπίζουν παχυσαρκία και καπνίζουν

Μια νέα μελέτη της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας αποκαλύπτει ότι 7 στις 10 Ελληνίδες αντιμετωπίζουν προβλήματα παχυσαρκίας και καπνίζουν, ποσοστά που είναι σημαντικά υψηλότερα από τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Η έρευνα,...

Μελέτη: Η κατανάλωση ζάχαρης στην παιδική ηλικία επηρεάζει την καρδιακή υγεία ως ενήλικες

Νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «The BMJ» υπογραμμίζει ότι η περιορισμένη κατανάλωση ζάχαρης κατά τις πρώτες 1.000 ημέρες της ζωής ενός παιδιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών...

Πώς το ιαπωνικό περπάτημα κατέκτησε τη σκηνή του fitness;

Το ιαπωνικό περπάτημα, μια μέθοδος διαλειμματικής άσκησης που αναπτύχθηκε στην Ιαπωνία πριν από είκοσι χρόνια, έχει κατακτήσει τη σκηνή του fitness λόγω της απλότητας και της αποτελεσματικότητάς του. Απαιτεί...

Αιτίες των συνεχόμενων ιατρικών σφαλμάτων στα κρατικά νοσοκομεία

Το άρθρο αναλύει τα συνεχόμενα ιατρικά λάθη στα δημόσια νοσοκομεία της Ελλάδας, επισημαίνοντας σοβαρά περιστατικά όπως η χορήγηση λάθος φαρμάκων και οι λάθος μεταγγίσεις αίματος. Οι ειδικοί αποδίδουν αυτά τα...

Δύο φθινοπωρινά πορτοκαλί superfoods που προστατεύουν τον οργανισμό σαν «ασπίδα»

Το άρθρο παρουσιάζει δύο φθινοπωρινά πορτοκαλί superfoods, την κολοκύθα και τις γλυκοπατάτες, που λειτουργούν ως «ασπίδα» για τον οργανισμό. Η κολοκύθα, πλούσια σε νερό, βιταμίνη Α και β-καροτίνη, ενυδατώνει,...

Αιματολογική εξέταση εντοπίζει πάνω από 50 είδη καρκίνου

Μια νέα ελπιδοφόρα αιματολογική εξέταση, γνωστή ως Galleri, έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύει πάνω από 50 τύπους καρκίνου, επιταχύνοντας τη διάγνωσή τους, σύμφωνα με μελέτη στη Βόρεια Αμερική. Η...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ