Αυτό το πρωινό γεύμα είναι επικίνδυνο – Η συγκλονιστική προειδοποίηση του ειδικού

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η δρ. Loana Andrade Pelayo προειδοποιεί ότι η κατανάλωση υδατανθράκων με άδειο στομάχι μπορεί να είναι επικίνδυνη, καθώς προκαλεί απότοκες αυξήσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Σύμφωνα με έρευνες, η σειρά με την οποία καταναλώνουμε τις τροφές είναι κρίσιμη για τη διαχείριση της ινσουλίνης και την πρόληψη παθήσεων όπως ο διαβήτης τύπου 2. Συνιστάται να καταναλώνονται πρώτα πρωτεΐνες και λαχανικά, πριν από τους υδατάνθρακες, ώστε να επιτευχθεί καλύτερος έλεγχος του σακχάρου.

Απλές αλλαγές στο πρωινό γεύμα μπορούν να συμβάλουν σε ένα πιο υγιές ξεκίνημα της ημέρας.

Διαβάστε παρακάτω

Μέχρι σήμερα ξέραμε ότι απ’ όλα τα γεύματα δεν πρέπει να παραλείπουμε το πρωινό. Κι ενώ παντού βλέπουμε προτάσεις για τις τροφές που θα πρέπει να απολαμβάνουμε στο πρωινό μας γεύμα, νέες έρευνες φέρνουν στο φως πιο εξειδικευμένες πληροφορίες για το τι να αποφεύγουμε και πώς να συνδυάζουμε τις τροφές για βέλτιστη υγεία.

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, μία γιατρός συνέστησε να αποφεύγουμε την κατανάλωση υδατανθράκων με άδειο στομάχι, τονίζοντας ότι αυτή η μικρή αλλαγή μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία μας. Όπως δημοσιεύει η Mirror, εξήγησε πως η σειρά με την οποία καταναλώνουμε τις τροφές μπορεί να βοηθήσει στον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και να προλάβει ορισμένες παθήσεις.

Η δρ. Loana Andrade Pelayo ανέφερε: «Σ’ αυτό το παράδειγμα, βλέπουμε ότι όταν καταναλώθηκε πρώτα το ρύζι (ο υδατάνθρακας), ακολούθησε η πρωτεΐνη και τα λαχανικά, και προκλήθηκε μεγάλη αιχμή στο σάκχαρο. Όταν όμως η σειρά άλλαξε, με λαχανικά πρώτα, μετά πρωτεΐνη και στο τέλος υδατάνθρακες, το γράφημα έδειξε ότι η καμπύλη του σακχάρου εξομαλύνθηκε», όπως αναφέρει η La Vanguardia.

«Αυτό που πραγματικά θέλουμε να κάνουμε είναι να διαχειριστούμε την έκκριση ινσουλίνης», πρόσθεσε η γιατρός. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βεβαιωθούμε πως η σειρά με την οποία καταναλώνουμε τις τροφές είναι ευεργετική, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να βοηθήσει το σώμα μας να λειτουργεί καλύτερα -και να αποτελέσει ένα αποτελεσματικό εργαλείο πρόληψης για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 ή την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Η Επιστημονική Υποστήριξη και οι Επιπτώσεις

Η έρευνα υποστηρίζει τους ισχυρισμούς της, καθώς μια μελέτη ανέφερε ότι το πρωινό συνήθως προκαλεί τη μεγαλύτερη αύξηση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά την κατανάλωση φαγητού, σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Ένα πρωινό χαμηλό σε υδατάνθρακες και πλούσιο σε λιπαρά βοηθά στη μείωση των αιχμών του σακχάρου μετά το φαγητό. Αυτή η απλή αλλαγή μπορεί επίσης να συμβάλει στη μείωση των συνολικών επιπέδων σακχάρου στο αίμα κατά τη διάρκεια της ημέρας και στη βελτίωση της σταθερότητας του σακχάρου, σύμφωνα με τη μελέτη.

Γυναίκα τρώει βρώμη με μούρα για πρωινό
Credit: 123RF

Δημοσιευμένη στο Nature, μια άλλη μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση υδατανθράκων με άδειο στομάχι προκαλεί ταχεία αύξηση των επιπέδων γαλακτικού οξέος.

Συνολικά 15 συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε δοκιμασία ανοχής γλυκόζης από το στόμα έπειτα από νηστεία 12 ωρών, καταναλώνοντας 75 γραμμάρια γλυκόζης διαλυμένα σε νερό. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα επίπεδα γαλακτικού οξέος άρχισαν να αυξάνονται μέσα σε μόλις πέντε λεπτά, ενώ τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα αυξήθηκαν περίπου 30 λεπτά αργότερα. Η μελέτη καταδεικνύει ότι η κατανάλωση υδατανθράκων με άδειο στομάχι οδηγεί στη μετατροπή της γλυκόζης σε γαλακτικό οξύ στο έντερο, το οποίο στη συνέχεια απορροφάται στην κυκλοφορία του αίματος.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η αυξημένη παραγωγή γαλακτικού οξέος μετά την κατανάλωση υδατανθράκων με άδειο στομάχι είναι μια φυσιολογική μεταβολική απόκριση. Ωστόσο, σε ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις, ειδικά σε άτομα με υποκείμενα προβλήματα υγείας ή υπό συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή, αυτή η αύξηση μπορεί να συμβάλει στην γαλακτική οξέωση, μια σοβαρή μεταβολική κατάσταση που απαιτεί ιατρική παρακολούθηση. Για τους περισσότερους υγιείς ανθρώπους, η κύρια ανησυχία αφορά τη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου και ινσουλίνης.

Πρακτικές συμβουλές για ένα ισορροπημένο πρωινό

Με βάση αυτά τα δεδομένα, πώς μπορούμε να προσαρμόσουμε το πρωινό μας;

Ξεκινήστε με πρωτεΐνη και λαχανικά: Πριν καταναλώσετε υδατάνθρακες, δοκιμάστε να φάτε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.

Πρακτικά παραδείγματα

Αντί για σκέτο τοστ, ξεκινήστε με αυγά και λίγα λαχανικά (π.χ., ντομάτα, πιπεριά) και μετά φάτε μια μικρή ποσότητα ψωμιού ολικής άλεσης.

Εάν τρώτε γιαούρτι, προσθέστε πρώτα ξηρούς καρπούς και σπόρους (π.χ., λιναρόσπορο, τσία) και μετά προσθέστε λίγα φρούτα.

Προτιμήστε πρωτεϊνικές πηγές όπως αυγά, τυρί κότατζ, γιαούρτι ή smoothies με πρωτεΐνη.

Αυτές οι μικρές αλλαγές μπορούν να βοηθήσουν το σώμα σας να διαχειριστεί καλύτερα τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης, συμβάλλοντας σε ένα πιο υγιές ξεκίνημα της ημέρας.

Σημείωση: Το παρόν άρθρο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελεί ιατρική συμβουλή. Για οποιαδήποτε απορία ή ανησυχία σχετικά με την υγεία σας, συμβουλευτείτε πάντα τον γιατρό ή διατροφολόγο σας.

Διαβάστε επίσης

«Επανεμφάνιση» ιλαράς και ερυθράς στην Ευρώπη – Πώς επηρεάζεται η Ελλάδα

Η ιλαρά και η ερυθρά παραμένουν προκλήσεις για τη δημόσια υγεία στην Ευρώπη, παρά την πρόοδο στον εμβολιασμό. Η Ελλάδα καταγράφει χαμηλά περιστατικά ιλαράς και ερυθράς, αλλά η εμβολιαστική...

Αντιμέτωπα με έλλειψη γιατρών για 48 ώρες τα νοσοκομεία – Παραμένουν κλειστά την Παρασκευή τα ιδιωτικά εργαστήρια

Τα νοσοκομεία της Ελλάδας αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις λόγω της 48ωρης απεργίας των νοσοκομειακών γιατρών και της πανελλαδικής απεργίας των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία. Οι κινητοποιήσεις αυτές, που περιλαμβάνουν συγκεντρώσεις...

Πώς οι μυρωδιές μας συνδέουν στενά με τις αναμνήσεις μας;

Το άρθρο αναλύει τη στενή σχέση μεταξύ μυρωδιών και αναμνήσεων, εξηγώντας πώς οι οσμές μπορούν να προκαλέσουν έντονα συναισθήματα και αναμνήσεις λόγω της άμεσης σύνδεσής τους με το μεταιχμιακό...

«Αγκαλιάζοντας τη στιγμή και τον ρόλο»: Η Ειρήνη Μάκιου αποκαλύπτει την τέχνη του μακιγιάζ στην Parallaxi

Η Ειρήνη Μάκιου, μια επιτυχημένη make up artist, μοιράζεται το πάθος της για το μακιγιάζ, μια τέχνη που πιστεύει ότι αξίζει μεγαλύτερη αναγνώριση. Με συνεργασίες που περιλαμβάνουν διάσημους καλλιτέχνες...

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Γιατί πλήττει ολοένα και περισσότερους νέους;

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου πλήττει ολοένα και περισσότερους νέους, με τους επιστήμονες να εξετάζουν την κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων ως πιθανό παράγοντα. Παρά τη μείωση των κρουσμάτων σε ηλικίες...

ΜΕΛΕΤΗ: Αθήνα-Θεσσαλονίκη: Νοσοκομεία με σοβαρές ελλείψεις

Το άρθρο αναδεικνύει τις σοβαρές ελλείψεις και προβλήματα στα νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καταδεικνύοντας την αντίθεση μεταξύ της εικόνας που παρουσιάζει το υπουργείο Υγείας και της πραγματικότητας...

Υπνική παράλυση: Τι είναι, ποια τα συμπτώματα και πώς θεραπεύεται;

Η υπνική παράλυση είναι μια διαταραχή του ύπνου που χαρακτηρίζεται από προσωρινή απώλεια ελέγχου των μυών, συνοδευόμενη συχνά από ανησυχητικές ψευδαισθήσεις και αίσθημα ασφυξίας. Τα επεισόδια διαρκούν από λίγα δευτερόλεπτα...

Καινοτόμα μέσα διάγνωσης και θεραπείας για τον καρκίνο του προστάτη

Το άρθρο εξετάζει τις τελευταίες εξελίξεις στη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου του προστάτη, μια από τις πιο συχνές μορφές καρκίνου στους άνδρες. Παρουσιάζονται νέες διαγνωστικές τεχνικές, όπως η...

ΙΣΘ: Στους… δρόμους οι γιατροί της Ελλάδας

Οι εργαστηριακοί γιατροί στην Ελλάδα κινητοποιούνται ενάντια στο μέτρο του "clawback", το οποίο θεωρούν άδικο και καταστροφικό για τη βιωσιμότητα των ιατρείων τους. Το μέτρο αυτό επιβάλλει την επιστροφή...

“Τα 7 σφάλματα που πρέπει να αποφεύγουν οι άνω των 50 στο γυμναστήριο”

Το άρθρο επισημαίνει τα επτά κοινά λάθη που πρέπει να αποφεύγουν οι άνω των 50 στο γυμναστήριο για να εξασφαλίσουν ασφαλείς και αποτελεσματικές προπονήσεις. Η σωστή άσκηση είναι ζωτικής...

“Η μούχλα στα τρόφιμα προκαλεί καρκίνο και νευρικές βλάβες”

Το άρθρο επισημαίνει τους κινδύνους που προκύπτουν από την κατανάλωση αλλοιωμένων τροφίμων, τα οποία μπορεί να περιέχουν τοξίνες που προκαλούν σοβαρές ασθένειες, όπως καρκίνο και νευρικές βλάβες. Οι μύκητες και...

Ερευνητές ανακάλυψαν μέθοδο για καλλιέργεια βιολογικών δοντιών στο εργαστήριο

Ερευνητές από το King's College του Λονδίνου έχουν κάνει σημαντικά βήματα προς την καλλιέργεια βιολογικών δοντιών στο εργαστήριο, μια ανακάλυψη που θα μπορούσε να εξαλείψει την ανάγκη για επεμβατικές...

Κρυολόγημα, γρίπη ή κορονοϊός: Πώς να αναγνωρίζετε τα συμπτώματα

Το άρθρο εξετάζει πώς να ξεχωρίζουμε τα συμπτώματα του κρυολογήματος, της γρίπης και του κορονοϊού, καθώς αυτά συχνά αλληλεπικαλύπτονται. Η γρίπη χαρακτηρίζεται από ξαφνική εμφάνιση, εξάντληση, πυρετό και ξηρό...

Πώς η πνευμονική εμβολή κόστισε τη ζωή της 16χρονης στο Γκάζι

Η 16χρονη στο Γκάζι έχασε τη ζωή της από πνευμονική εμβολή, μια σοβαρή κατάσταση όπου ένας θρόμβος αίματος μεταφέρεται στους πνεύμονες, προκαλώντας απόφραξη της πνευμονικής αρτηρίας. Η πάθηση αυτή...

Μελέτη: 7 στις 10 Ελληνίδες αντιμετωπίζουν παχυσαρκία και καπνίζουν

Μια νέα μελέτη της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας αποκαλύπτει ότι 7 στις 10 Ελληνίδες αντιμετωπίζουν προβλήματα παχυσαρκίας και καπνίζουν, ποσοστά που είναι σημαντικά υψηλότερα από τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Η έρευνα,...

Μελέτη: Η κατανάλωση ζάχαρης στην παιδική ηλικία επηρεάζει την καρδιακή υγεία ως ενήλικες

Νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «The BMJ» υπογραμμίζει ότι η περιορισμένη κατανάλωση ζάχαρης κατά τις πρώτες 1.000 ημέρες της ζωής ενός παιδιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών...

Πώς το ιαπωνικό περπάτημα κατέκτησε τη σκηνή του fitness;

Το ιαπωνικό περπάτημα, μια μέθοδος διαλειμματικής άσκησης που αναπτύχθηκε στην Ιαπωνία πριν από είκοσι χρόνια, έχει κατακτήσει τη σκηνή του fitness λόγω της απλότητας και της αποτελεσματικότητάς του. Απαιτεί...

Αιτίες των συνεχόμενων ιατρικών σφαλμάτων στα κρατικά νοσοκομεία

Το άρθρο αναλύει τα συνεχόμενα ιατρικά λάθη στα δημόσια νοσοκομεία της Ελλάδας, επισημαίνοντας σοβαρά περιστατικά όπως η χορήγηση λάθος φαρμάκων και οι λάθος μεταγγίσεις αίματος. Οι ειδικοί αποδίδουν αυτά τα...

Δύο φθινοπωρινά πορτοκαλί superfoods που προστατεύουν τον οργανισμό σαν «ασπίδα»

Το άρθρο παρουσιάζει δύο φθινοπωρινά πορτοκαλί superfoods, την κολοκύθα και τις γλυκοπατάτες, που λειτουργούν ως «ασπίδα» για τον οργανισμό. Η κολοκύθα, πλούσια σε νερό, βιταμίνη Α και β-καροτίνη, ενυδατώνει,...

Αιματολογική εξέταση εντοπίζει πάνω από 50 είδη καρκίνου

Μια νέα ελπιδοφόρα αιματολογική εξέταση, γνωστή ως Galleri, έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύει πάνω από 50 τύπους καρκίνου, επιταχύνοντας τη διάγνωσή τους, σύμφωνα με μελέτη στη Βόρεια Αμερική. Η...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ