Αυτή η τροφή επιβαρύνει τη λειτουργία του εγκεφάλου μας – νέα έρευνα το επιβεβαιώνει!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μία πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό “Neurology” επισημαίνει τους κινδύνους που συνδέονται με την κατανάλωση επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος, το οποίο φαίνεται να επιβαρύνει τη γνωστική λειτουργία και να αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας. Η έρευνα, που περιλάμβανε 133.771 άτομα, έδειξε ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τουλάχιστον ένα τέταρτο της μερίδας επεξεργασμένου κρέατος καθημερινά είχαν 13% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν άνοια.

Αντίθετα, η κατανάλωση μη επεξεργασμένου κρέατος δεν φάνηκε να επηρεάζει τον κίνδυνο. Οι ειδικοί προτείνουν την αντικατάσταση του επεξεργασμένου κρέατος με πιο υγιεινές επιλογές, όπως ξηρούς καρπούς και ψάρι, για τη μείωση του κινδύνου άνοιας.

Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω:

Τα περιστατικά άνοιας και πρόωρης άνοιας ακόμα και σε ενήλικες που έχουν συμπληρώσει την πέμπτη δεκαετία της ζωής τους σημειώνουν ανησυχητική άνοδο σε ολόκληρο τον κόσμο. Αρκετοί επιστήμονες σπεύδουν να εξηγήσουν πως αυτό είναι πιθανόν να συμβαίνει τόσο ως αποτέλεσμα της αύξησης του προσδόκιμου ανθρώπινης ζωής όσο και ως αποτέλεσμα του τρόπου που ζούμε και τρεφόμαστε σε καθημερινή βάση.

Μάλιστα, μία έρευνα που έγινε σε βάθος πολλών δεκαετιών στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και δημοσιεύθηκε πρόσφατα διαδικτυακά στο ιατρικό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας “Neurology”, έδειξε πως ένα συγκεκριμένο στοιχείο στη διατροφή μας μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το γνωστικό μας επίπεδο, όπως και την ικανότητα μας να επεξεργαζόμαστε πληροφορίες και να ανακαλούμε πράγματα από τη μνήμη μας. Και αυτό δεν είναι άλλο από το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας, η κατανάλωση του οποίου θεωρείται πως επιβαρύνει τη λειτουργία του εγκεφάλου μας.

Μία έρευνα σε βάθος πολλών ετών

Για τις ανάγκες της έρευνας χρησιμοποιήθηκε δείγμα 133.771 συνολικά ατόμων με μέσο όρο ηλικίας τα 49 έτη. Περίπου το 9% από τα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα παρουσίασε άνοια κάποια στιγμή στη ζωή του, σε βάθος χρόνου μέχρι και 40 χρόνια αργότερα.

Αυτό που εντόπισαν οι επιστήμονες από το αμερικανικό υγειονομικό σύστημα “Mass General Brigham” του Ηarvard και του Ινστιτούτου Broad του ΜΙΤ ήταν πως τα άτομα τα οποία κατανάλωναν καθημερινά τουλάχιστον ένα τέταρτο της μερίδας επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος ήταν 13% πιο πιθανό να παρουσιάσουν άνοια σε σχέση με τα άτομα που κατανάλωναν λιγότερο από ένα δέκατο της μερίδας κάθε μέρα. Ως μερίδα κόκκινου κρέατος ορίστηκαν περίπου τα 85 γραμμάρια, περίπου όσο το μέγεθος μιας μπάρας σαπουνιού. Από την άλλη, αντίστοιχη μελέτη έγινε και σε άτομα που κατανάλωναν μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας με τα αποτελέσματα να δείχνουν πως σε αυτή την περίπτωση δεν υπήρξε καμία διαφορά στον κίνδυνο άνοιας.

Ο μεγάλος κίνδυνος για την ικανότητα της σκέψης μας

Aκόμα, οι μελετητές μπήκαν στη διαδικασία να μετρήσουν τα επίπεδα της γνωστικής λειτουργίας σε δείγμα 17.458 γυναικών με μέσο όρο ηλικία τα 74 έτη, χρησιμοποιώντας διάφορα τεστ μνήμης, σκέψης και αντίληψης, διαπιστώνοντας πως η γνωστική επεξεργασία ήταν χαμηλότερη στις γυναίκες με μεγαλύτερη κατανάλωση επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος, υπολογίζοντας ότι η γνωστική γήρανση επιταχύνεται κατά περίπου 1,6 χρόνια για κάθε πρόσθετη μερίδα ανά ημέρα.

H επιτάχυνση της άνοιας

Στη συνέχεια, όταν οι ειδικοί εξέτεσαν τη λεγόμενη αυτοαναφερόμενη υποκειμενική γνωστική έκπτωση (SCD) 43.966 ατόμων με μέσο όρο ηλικίας τα 78 έτη, κατά την οποία τα άτομα είχαν ήδη αναφέρει προβλήματα μνήμης και σκέψης πριν η οποιαδήποτε γνωστική έκπτωση εμφανιστεί στις εξετάσεις τους, εντόπισαν ότι ο κίνδυνος SCD αυξήθηκε κατά 14% για όσους κατανάλωναν ένα τέταρτο ή περισσότερες μερίδες επεξεργασμένου κρέατος ημερησίως σε σύγκριση με την ομάδα ελάχιστης κατανάλωσης και κατά 16% για όσους κατανάλωναν μία ή περισσότερες μερίδες μη επεξεργασμένου κρέατος ημερησίως σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν λιγότερο από μισή μερίδα.

Καθώς είναι πλέον ξεκάθαρο πως η κατανάλωση επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος εγκυμονεί κινδύνους για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου μας, οι ειδικοί συνεχίζουν να πραγματοποιούν έρευνες πάνω στον συγκεκριμένο τομέα. Μάλιστα, υπογραμμίζουν ότι η αντικατάσταση του επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος με ξηρούς καρπούς και όσπρια μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας κατά περίπου 19%, με κοτόπουλο κατά 16% και με ψάρι κατά 28%.

Διαβάστε επίσης

8 τρόποι να παραμείνεις δραστήρια τις γιορτές χωρίς γυμναστήριο

Το άρθρο της Έλενας Τσελά παρουσιάζει οκτώ τρόπους για να παραμείνετε δραστήριοι κατά τη διάρκεια των γιορτών χωρίς να χρειάζεστε γυμναστήριο. Προτείνει δραστηριότητες όπως παιχνίδια με παιδιά, γρήγορο περπάτημα,...

Εκπληκτικό: 9 ποδηλάτες της Red Bull–BORA–hansgrohe ανύψωσαν ανεμόπτερο στη Μαγιόρκα με τα πόδια τους

Στις 4 Δεκεμβρίου 2025, εννέα ποδηλάτες της ομάδας Red Bull–BORA–hansgrohe κατάφεραν να απογειώσουν ένα ανεμόπτερο στη Μαγιόρκα, χρησιμοποιώντας μόνο ανθρώπινη δύναμη, επιτυγχάνοντας μια παγκόσμια πρωτιά. Το εγχείρημα, γνωστό ως...

Φυσική κατάσταση: Μελέτη αποκαλύπτει ποια ηλικία είναι η κορυφαία σου στιγμή

Μια μακρόχρονη σουηδική έρευνα αποκάλυψε ότι η φυσική κατάσταση αρχίζει να φθίνει από την ηλικία των 35 ετών, με τη μείωση να επιταχύνεται καθώς περνούν τα χρόνια. Η μελέτη,...

Οι 11 κορυφαίες ασκήσεις για γοφούς – ιδανικές για αρχάριες και προχωρημένες

Το άρθρο παρουσιάζει 11 ασκήσεις για το άνοιγμα των γοφών, οι οποίες είναι κατάλληλες τόσο για αρχάριες όσο και για προχωρημένες ασκούμενες. Οι ασκήσεις αυτές βοηθούν στην ενδυνάμωση και...

5 καθημερινές τροφές που ενισχύουν τη μυϊκή ανάπτυξη φυσικά (χωρίς συμπληρώματα)

Το άρθρο αναλύει πέντε καθημερινές τροφές που μπορούν να ενισχύσουν τη μυϊκή ανάπτυξη χωρίς την ανάγκη για συμπληρώματα. Η σωστή διατροφή παίζει κρίσιμο ρόλο στη μυϊκή αποκατάσταση και ανάπτυξη,...

5 πρωινές ασκήσεις που “εξαφανίζουν” το κοιλιακό λίπος μετά τα 50

Το άρθρο παρουσιάζει πέντε πρωινές ασκήσεις που βοηθούν στη μείωση του κοιλιακού λίπους, ειδικά για άτομα άνω των 50 ετών. Οι ασκήσεις αυτές ενεργοποιούν τον μεταβολισμό, ενισχύουν τη διάθεση...

Η αγαπημένη προπόνηση της Ελένης Βουλγαράκη είναι τέλεια για τους γλουτούς

Η Ελένη Βουλγαράκη έχει εντάξει τη γυμναστική και τη σωστή διατροφή ως βασικά στοιχεία στη ζωή της, επιτυγχάνοντας μια εντυπωσιακή, υγιή σιλουέτα. Έχει ως αγαπημένη άσκηση το hip thrust, που...

Μείωσε την πρωτεΐνη, αύξησε τους υδατάνθρακες: Η εντυπωσιακή αλλαγή 31χρονου που κατέκτησε το fitness κοινό

Η ιστορία του 31χρονου Jared Wakeford αναδεικνύει πώς η αλλαγή προσέγγισης στη διατροφή και την άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε θεαματικά αποτελέσματα. Αφήνοντας πίσω του τις υπερβολικές ποσότητες πρωτεΐνης...

Το Salomon ACS Pro γιορτάζει 20 χρόνια και επανέρχεται: Ανακαλύψτε τη νέα περιορισμένη έκδοση και πού να την αποκτήσετε

Το Salomon ACS Pro γιορτάζει τα 20 χρόνια του με μια περιορισμένη έκδοση που αναδεικνύει το εξερευνητικό του πνεύμα και την εξέλιξή του από τα απαιτητικά εδάφη στους δρόμους...

“Το πρόγραμμα που επιταχύνει τον μεταβολισμό και θα μεταμορφώσει τη φυσική σου κατάσταση”

Το άρθρο παρουσιάζει τα οφέλη των προπονήσεων υψηλής έντασης (HIT) ως μια αποτελεσματική μέθοδο για την ενίσχυση του μεταβολισμού και τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης. Οι προπονήσεις αυτές προσφέρουν γρήγορα...

“Δεν επιδιώκω ρεκόρ, αλλά μακροζωία”: Η fitness ρουτίνα του 50χρονου κορυφαίου στρατιώτη

Ο 50χρονος Πεζοναύτης Carlos Ruiz, κορυφαίος υπαξιωματικός των US Marines, μοιράζεται τη φιλοσοφία του για το fitness, εστιάζοντας στη μακροζωία και όχι στα ρεκόρ. Παρά την ηλικία του, διατηρεί...

Αυτός είναι ο συγκεκριμένος αριθμός θερμίδων που χρειάζεται να καίτε καθημερινά για να χάσετε 1 κιλό

Για να χάσετε ένα κιλό σωματικού λίπους σε μία εβδομάδα, πρέπει να κάψετε 7.700 θερμίδες, δηλαδή περίπου 1.000 θερμίδες την ημέρα, είτε μέσω σωματικής δραστηριότητας είτε καταναλώνοντας λιγότερες θερμίδες....

“9 ασκήσεις HIIT που μπορείς να κάνεις άνετα στο σπίτι”

Το άρθρο παρουσιάζει 9 ασκήσεις Υψηλής Έντασης Διαλειμματικής Προπόνησης (HIIT) που μπορείς να κάνεις στο σπίτι, όπως προτείνει η personal trainer Jeanette Jenkins. Η μέθοδος HIIT είναι ιδανική για γρήγορη...

6 αιτίες που το περπάτημα ωφελεί μετά το γεύμα

Το περπάτημα μετά το γεύμα προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία, όπως ρύθμιση του σακχάρου και της πίεσης, βελτίωση της πέψης και της κυκλοφορίας, υποστήριξη της απώλειας βάρους και...

Οι 3 κορυφαίες εκδοχές της μαγικής σανίδας για ενδυνάμωση χεριών και κοιλιακών

Η πρώην Ολυμπιονίκης Kelli James Precourt προτείνει τρεις παραλλαγές της άσκησης σανίδα για την ενδυνάμωση του κορμού: τη σανίδα στους πήχεις με γόνατο στον ώμο, τις βυθίσεις με ανάποδη...

Βίντεο: 20 παραλλαγές push ups για να ενισχύσεις κοιλιά και μπράτσα

Το άρθρο παρουσιάζει ένα βίντεο με 20 διαφορετικές παραλλαγές των push ups, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν ιδιαίτερα τις γυναίκες να ενισχύσουν την γράμμωση στην κοιλιά και τα μπράτσα...

Επίμονο λίπος στους μηρούς; 5 βήματα για να το εξαλείψεις

Το άρθρο εξηγεί γιατί το λίπος στους μηρούς είναι επίμονο, επισημαίνοντας βιολογικούς και ορμονικούς παράγοντες που το επηρεάζουν, όπως η αναλογία υποδοχέων και οι ορμόνες. Προτείνει πέντε βασικά βήματα για...

Wilson Bela V3: Η ρακέτα που μεταμορφώνει το παιχνίδι σου για απόλυτη κυριαρχία

Η Wilson Bela V3 είναι μια ρακέτα padel που συνδυάζει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας με την εμπειρία του θρύλου Fernando Belasteguín, προκειμένου να προσφέρει στους παίκτες απόλυτο έλεγχο...

Πώς να αντικαταστήσεις τα 10.000 βήματα καθημερινά ενώ παραμένεις σπίτι, σύμφωνα με ειδικό

Το άρθρο αναλύει πώς μπορείτε να αντικαταστήσετε τα 10.000 βήματα την ημέρα, ιδιαίτερα όταν είστε στο σπίτι ή όταν ο καιρός δεν επιτρέπει μεγάλους περιπάτους. Σύμφωνα με τη βιοχημικό...

Χειμερινή γυμναστική: Το κοινό λάθος που εξαντλεί τις γυναίκες απαρατήρητα

Το άρθρο επισημαίνει ένα κοινό λάθος που κάνουν πολλές γυναίκες τον χειμώνα, συνεχίζοντας την καλοκαιρινή ρουτίνα γυμναστικής χωρίς προσαρμογές στις εποχικές αλλαγές. Οι ειδικοί τονίζουν τη σημασία της προσαρμογής...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ