Μια γευστική εξερεύνηση στην Ουγγαρία – Συνταγή με κοτόπουλο και πάπρικα – Paprikás Csirke

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το άρθρο εξερευνά την πλούσια και ποικιλόμορφη ουγγρική κουζίνα, η οποία έχει διαμορφωθεί μέσα από ιστορικές επιρροές και παραδόσεις. Αναφέρεται σε χαρακτηριστικά πιάτα όπως το γκούλας και το paprikás, καθώς και στη σημασία της πάπρικας, που αποτελεί το εθνικό καρύκευμα της χώρας.

Παράλληλα, τονίζεται η κουλτούρα καφέ της Βουδαπέστης και η παράδοση των γλυκών, όπως το Beigli. Το άρθρο προτείνει επίσης μια παραδοσιακή συνταγή για κοτόπουλο παπρικάς, προσφέροντας μια γευστική εμπειρία που συνδυάζει το ρουστίκ με το εκλεπτυσμένο.

Διαβάστε παρακάτω

Η ουγγρική κουζίνα αποτελεί ένα συναρπαστικό μωσαϊκό γεύσεων και παραδόσεων που διαμορφώθηκαν μέσα από αλλεπάλληλες επιρροές, κατακτήσεις και συμβιώσεις στο σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης. Από την οθωμανική κυριαρχία μέχρι την αυστροουγγρική αυτοκρατορία, τη σοβιετική περίοδο και τις γειτονικές λαϊκές παραδόσεις, οι γεύσεις της Ουγγαρίας συνδυάζουν μπαχαρικά, παλιές τεχνικές και υλικά της Μεσογείου, της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων.

Η παράδοση των καφέδων

Όπως και στη Βιέννη, η Βουδαπέστη ανέπτυξε μια πλούσια κουλτούρα καφέ, όπου η απόλαυση του γλυκού συνοδεύεται από κλασικά αριστουργήματα ζαχαροπλαστικής. Διάσημα γλυκά όπως το σοκολατένιο κέικ και το παραδοσιακό Beigli (ρολό με καρύδια ή παπαρουνόσπορο, κυρίως τις γιορτές) έχουν τις ρίζες τους στην εποχή της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας.

Mπεϊγλί σε φέτες, παραδοσιακό ουγγρικό γλυκό ψωμί γεμιστό με καρύδια και γέμιση παπαρουνόσπορου. Χριστουγεννιάτικο και πασχαλινό γλυκό ψωμί Ανατολικής Ευρώπης. Credit: 123RF
Mπεϊγλί σε φέτες, παραδοσιακό ουγγρικό γλυκό ψωμί γεμιστό με καρύδια και γέμιση παπαρουνόσπορου. Credit: 123RF

Γεύσεις από την Ανατολική Ευρώπη και τη σοβιετική περίοδο

Κατά τη διάρκεια της σοβιετικής κυριαρχίας, η γαστρονομική ζωή υπέστη περιορισμούς. Η παραγωγή αγροτικών προϊόντων, όπως η πάπρικα, κρατικοποιήθηκε και η υψηλή κουζίνα θεωρήθηκε αστική πολυτέλεια. Παρόλα αυτά, η Ουγγαρία διατήρησε υψηλότερο επίπεδο διαβίωσης σε σχέση με άλλες χώρες του Ανατολικού Μπλοκ και διαμόρφωσε το λεγόμενο «κομμουνισμό του γκούλας», έναν πιο ήπιο και πρακτικό σοσιαλισμό με επίκεντρο την κουζίνα.

Το καλοκαίρι με τουρκικές νότες

Η οθωμανική επιρροή είναι έντονη στα θερινά πιάτα, όπου πρωταγωνιστούν γεμιστά λαχανικά, κόκκινες πιπεριές και τουρσιά. Το χαρακτηριστικό τηγανητό ψωμί langós έχει τις ρίζες του στην τουρκική πίτα.

Τα παραδοσιακά Λάνγκος από ζύμη μαγιάς, γαρνιρισμένες με τυρί, σκόρδο και κέτσαπ ντομάτας.
Τα παραδοσιακά Λάνγκος από ζύμη μαγιάς, γαρνιρισμένες με τυρί, σκόρδο και κέτσαπ ντομάτας. Credit: 123RF

Η πάπρικα – Tο εθνικό καρύκευμα

Η Ουγγαρία έγινε ταυτόσημη με την πάπρικα, εισαγόμενη από τον Νέο Κόσμο τον 16ο αιώνα. Σήμερα χρησιμοποιείται σε ποικιλίες -γλυκιά, καυτερή ή καπνιστή- και δίνει σε πιάτα όπως το paprikás και το pörkölt τον χαρακτηριστικό τους χαρακτήρα. Η Βουδαπέστη και η Σέγκεντ παραμένουν κέντρα παραγωγής πάπρικας με τοπικές οικογενειακές παραδόσεις.

Μαγιάρ (Ουγγρική) κόκκινη γλυκιά και καυτερή σκόνη πάπρικας. Παραδοσιακό καρύκευμα.
Μαγιάρ (Ουγγρική) κόκκινη γλυκιά και καυτερή σκόνη πάπρικας. Παραδοσιακό καρύκευμα. Credit: 123RF

Ψάρι σε μια χώρα χωρίς θάλασσα

Μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ουγγαρία έχασε την πρόσβασή της σε λιμάνια, κι έτσι οι ποταμοί της έγιναν πηγές ψαριού, όπως ο κυπρίνος και το zander. Παραδοσιακές συνταγές περιλαμβάνουν ψάρι με μανιτάρια ή κόκκινες πιπεριές και ειδικές σούπες ποταμίσιου ψαριού.

Το γκούλας – Tο πιάτο σύμβολο

Το gulyás, το πιο διάσημο ουγγρικό φαγητό, γεννήθηκε στους μεσαιωνικούς νομάδες βοσκούς και εξελίχθηκε σε πικάντικο στιφάδο με πάπρικα και πατάτες. Υπάρχουν αμέτρητες εκδοχές, με μοσχάρι, αρνί, ή και φασόλια. Το paprikás, με κρέας και ξινή κρέμα, αποτελεί συγγενικό πιάτο, ενώ το pörkölt είναι πιο στεγνό, σχεδόν σαν ινδικό κάρυ.

Ζεστή ουγγρική σούπα γκούλας ή μπογκράχ με μοσχάρι, σερβιρισμένη σε λευκό μπολ
Ζεστή ουγγρική σούπα γκούλας ή μπογκράχ με μοσχάρι, σερβιρισμένη σε λευκό μπολ. Credit: 123RF

Το κρασί της Ουγγαρίας

Η οινοπαραγωγή έχει βαθιές ρίζες από τη ρωμαϊκή εποχή. Το Tokaji, γλυκό λευκό κρασί, θεωρείται από τα καλύτερα επιδόρπια κρασιά του κόσμου. Στα κόκκινα ξεχωρίζει το Bull’s Blood από την περιοχή του Eger, ιδανικό για τα βαριά, πλούσια πιάτα της ουγγρικής κουζίνας.

Η ουγγρική γαστρονομία συνδυάζει το ρουστίκ με το εκλεπτυσμένο, το παραδοσιακό με το μοντέρνο, το χορταστικό με το αρωματικό. Αν σας αρέσουν οι ζωντανές, πολυσύνθετες κουζίνες, αξίζει να δοκιμάσετε συνταγές όπως γκούλας, paprikás ή κάποια από τις κλασικές γλυκές πίτες της.

Eμείς σας προτείνουμε σήμερα να δοκιμάσετε μια παραδοσιακή και εύκολη συνταγή, το Κοτόπουλο Παπρικάς (Paprikás Csirke), που είναι ίσως το πιο αγαπημένο ουγγρικό πιάτο με πάπρικα και κρέμα γάλακτος. Μια παραλλαγή που να είναι εύκολη, παραδοσιακή αλλά προσαρμοσμένη για σύγχρονη κουζίνα.

Κοτόπουλο Παπρικάς (Paprikás Csirke)

Υλικά

  • 1 κιλό μπούτια ή φιλέτο κοτόπουλου (με ή χωρίς κόκαλο)
  • 2 κουταλιές της σούπας γλυκιά πάπρικα Ουγγαρίας (ή καλή πάπρικα)
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 2 ντομάτες ώριμες τριμμένες (ή 1 κουταλιά πελτέ)
  • 150 ml κρέμα γάλακτος
  • 2 κουταλιές βούτυρο
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 1 ποτήρι ζωμό κότας ή νερό
  • Ψιλοκομμένος μαϊντανός για το σερβίρισμα
Κοτόπουλο με πάπρικα και κρέμα γάλακτος - Ουγγρική συνταγή
Credit: nosalty.com

Τρόπος παρασκευής

  • Σε μια βαθιά κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι με το βούτυρο και το λάδι μέχρι να γίνει διάφανο.
  • Προσθέτουμε το σκόρδο και την πάπρικα (εκτός φωτιάς για λίγα δευτερόλεπτα, για να μη καεί και πικρίσει).
  • Ρίχνουμε το κοτόπουλο και το σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές.
  • Προσθέτουμε τις ντομάτες και το ζωμό. Αλατοπιπερώνουμε.
  • Σιγοβράζουμε για 45 λεπτά περίπου.
  • Βγάζουμε το κοτόπουλο, ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος με λίγη σάλτσα, τη ρίχνουμε στην κατσαρόλα και αφήνουμε να δέσει η σάλτσα.
  • Επιστρέφουμε το κοτόπουλο και αφήνουμε άλλα 5 λεπτά.

Σερβίρεται με: Παραδοσιακά με νιόκι (galuska) ή πουρέ πατάτας, ή απλά με πιλάφι.

Για περισσότερες συνταγές δείτε εδώ. Αν πάλι θέλετε ταξιδιάρικες γεύσεις πατείστε εδώ.

Διαβάστε επίσης

Κεδρόδασος: Ένας από τους τελευταίους παρθένους επίγειους παραδείσους

Το Κεδρόδασος, μια μοναδική παραλία 76 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των Χανίων, ξεχωρίζει για την απαλή λευκή άμμο και τα εντυπωσιακά δέντρα θαλασσόκεδρους που την περιβάλλουν. Η απομονωμένη αυτή περιοχή, χωρίς...

1 ώρα και 15 λεπτά από τη Θεσσαλονίκη: Ένας επίγειος παράδεισος δίπλα σε μια βίλα – θρύλο

Ανακαλύψτε μια κρυφή παραλία στον Πλαταμώνα, μόλις 1 ώρα και 15 λεπτά από τη Θεσσαλονίκη, που διατηρεί τη φυσική της ομορφιά και προσφέρει ιδανικές συνθήκες για χαλάρωση και κολύμπι. Το...

Οι κορυφαίοι προορισμοί workcation στην Ευρώπη: Πώς αξιολογείται η Αθήνα για ψηφιακούς νομάδες;

Η απομακρυσμένη εργασία έχει δώσει ώθηση στο φαινόμενο του workcation, συνδυάζοντας εργασία και διακοπές. Στη νέα κατάταξη της Compare the Market AU, το Λονδίνο αναδεικνύεται κορυφαίος προορισμός, ακολουθούμενο από...

Κορέστεια: Ανακαλύπτοντας τα ξεχασμένα χωριά – Περιήγηση στην Κρανιώνα

Η Κρανιώνα, ένα γραφικό χωριό της περιοχής Κορέστεια, χωρίζεται σε άνω και κάτω τμήμα, όπου οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν στα στενά δρομάκια του, θαυμάζοντας τα παραδοσιακά σπίτια με...

Αποκαλύφθηκε: Αυτό το ευρωπαϊκό διαμάντι διαθέτει τις κρυστάλλινες θάλασσες

Σύμφωνα με πρόσφατη αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, οι κολυμβητές στην Ευρώπη μπορούν να βρουν εξαιρετικής ποιότητας υδάτινες περιοχές, με το 95% ή περισσότερο των υδάτων κολύμβησης σε χώρες...

Από Θεσσαλονίκη για Σποράδες: Πότε απογειώνονται τα δρομολόγια, ποιες ημέρες εκτελούνται, πόσο κοστίζει η απόδραση

Η ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης με τα νησιά των Σποράδων ξεκινά επίσημα την Παρασκευή 27 Ιουνίου, προσφέροντας δρομολόγια προς Σκιάθο, Σκόπελο και Αλόννησο. Τα δρομολόγια θα εκτελούνται με διαφορετική συχνότητα...

Θα καταφέρει η Ευρώπη να δαμάσει το τέρας του υπερτουρισμού;

Το άρθρο εξετάζει την αυξανόμενη ανησυχία για τον υπερτουρισμό στην Ευρώπη, αναφερόμενο σε πρόσφατες διαμαρτυρίες στις Καναρίους Νήσους και σε άλλες περιοχές της νότιας Ευρώπης. Παρά τις προκλήσεις, παρατηρούνται νέες...

Κάμπινγκ: Γεμίζουν ασφυκτικά σε Χαλκιδική, Πιερία – Ανάσα από τα σύνορα, προβληματισμός για Μέση Ανατολή και… Flyover

Το άρθρο αναδεικνύει την αυξανόμενη δημοτικότητα του κάμπινγκ στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στη Χαλκιδική και την Πιερία, όπου οι κρατήσεις αναμένονται να αυξηθούν αυτό το καλοκαίρι, παρά τις προκλήσεις που...

Οικονομικές αποδράσεις: Τα μυστικά για φθηνές διακοπές στις Κυκλάδες

Το άρθρο εξερευνά τις οικονομικές επιλογές για διακοπές στις Κυκλάδες, προτείνοντας νησιά που συνδυάζουν φυσική ομορφιά και προσιτές τιμές. Αντί για δημοφιλή και ακριβά προορισμούς όπως η Σαντορίνη και...

Ποιο ελληνικό νησί κρύβεται στους κορυφαίους άγνωστους παραδείσους της Μεσογείου;

Η Σκόπελος αναδείχθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ως ένας από τους κορυφαίους «μυστικούς» προορισμούς της Μεσογείου, σύμφωνα με έρευνα του γερμανικού ταξιδιωτικού περιοδικού Travelbook.de. Το νησί, γνωστό για τις όμορφες...

Αποκαλύφθηκαν οι νέες πτήσεις από Θεσσαλονίκη – Ανακάλυψε τους συναρπαστικούς προορισμούς.

Το αεροδρόμιο «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη εγκαινιάζει νέες αεροπορικές γραμμές, ενισχύοντας τις διεθνείς συνδέσεις και προσφέροντας περισσότερες επιλογές για ταξίδια στο εξωτερικό. Οι Θεσσαλονικείς μπορούν να επωφεληθούν από καθημερινές πτήσεις...

Ενοικίαση αυτοκίνητου στις διακοπές: Κρυφές αλήθειες και επικίνδυνες παγίδες που πρέπει να γνωρίζεις

Το άρθρο αναλύει τις προκλήσεις και τις παγίδες που κρύβει η ενοικίαση αυτοκινήτου κατά τις καλοκαιρινές διακοπές. Με τις διακοπές να γίνονται ολοένα και πιο οικονομικά απαιτητικές, οι ταξιδιώτες...

Το κρυμμένο διαμαντένιο ελληνικό νησί που μαγεύει τον εαυτό του και τους επισκέπτες του

Η Δονούσα, ένα μικρό «διαμάντι» των Κυκλάδων, προσφέρει στους επισκέπτες της μια ήρεμη και αυθεντική εμπειρία καλοκαιρινών διακοπών. Με καθαρές παραλίες, εντυπωσιακά τοπία και φιλόξενους κατοίκους, το νησί προσελκύει...

Οι χώρες με τα μαγευτικότερα τοπία του πλανήτη

Η έρευνα του DiscoverCars.com κατατάσσει την Ελλάδα στην τέταρτη θέση παγκοσμίως για τα ομορφότερα τοπία, με σκορ 9.23 στα 10, ισοβαθμώντας με την Κροατία. Η αξιολόγηση προήλθε από 6.449...

Ποιο ελληνικό νησί αναδείχθηκε κορυφαίος πολιτιστικός θησαυρός παγκοσμίως;

Η Σύρος αναδείχθηκε ως κορυφαίος πολιτιστικός προορισμός παγκοσμίως για το 2025, σύμφωνα με την τουριστική ιστοσελίδα «Travel and Tour World». Το νησί, γνωστό για την πλούσια πολιτιστική του κληρονομιά, θα...

Προκαταβολή και ακύρωση κράτησης σε ξενοδοχείο – Όσα πρέπει να γνωρίζετε οπωσδήποτε

Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας παρέχει σημαντικές πληροφορίες στους καταναλωτές σχετικά με τα δικαιώματα τους κατά την κράτηση καταλυμάτων. Οι ξενοδόχοι υποχρεούνται να τηρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές, όπως η έγκαιρη...

Η γοητεία της μοναχικής περιπλάνησης

Το άρθρο «Η γοητεία της μοναχικής περιπλάνησης» εξετάζει τα πλεονεκτήματα των solo ταξιδιών, αναδεικνύοντας την ελευθερία και την προσωπική ανάπτυξη που προσφέρουν. Μέσα από τις εμπειρίες ταξιδιωτών όπως ο Σταύρος,...

Μια ονειρική κινηματογραφική εμπειρία με θέα το απέραντο γαλάζιο στο Ekies All Senses Resort

Το Ekies All Senses Resort φιλοξένησε στις 14 Ιουνίου μια μοναδική βραδιά κινηματογράφου, συμμετέχοντας στο τρίτο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους του οργανισμού «Oceanic Global». Οι προβολές, που πραγματοποιήθηκαν μπροστά στη...

Rosewood Mandarina: Το εντυπωσιακό θέρετρο που επαναπροσδιορίζει τη Riviera Nayarit

Το Rosewood Mandarina, το νεόδμητο θέρετρο στη Riviera Nayarit του Μεξικού, συνδυάζει τη φυσική ομορφιά με την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία πολυτέλειας. Απλωμένο σε μια εντυπωσιακή...

Η Airbnb επιρρίπτει ευθύνες στα ξενοδοχεία για τον υπερτουρισμό στην Ευρώπη

Η Airbnb κατηγορεί την ξενοδοχειακή βιομηχανία για τον υπερτουρισμό στην Ευρώπη, υποστηρίζοντας ότι οι τοπικές αρχές την χρησιμοποιούν ως αποδιοπομπαίο τράγο. Ο αντιπρόεδρος της εταιρείας, Theo Yedinsky, ανέφερε ότι η...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ