Μια γευστική εξερεύνηση στην Ουγγαρία – Συνταγή με κοτόπουλο και πάπρικα – Paprikás Csirke

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το άρθρο εξερευνά την πλούσια και ποικιλόμορφη ουγγρική κουζίνα, η οποία έχει διαμορφωθεί μέσα από ιστορικές επιρροές και παραδόσεις. Αναφέρεται σε χαρακτηριστικά πιάτα όπως το γκούλας και το paprikás, καθώς και στη σημασία της πάπρικας, που αποτελεί το εθνικό καρύκευμα της χώρας.

Παράλληλα, τονίζεται η κουλτούρα καφέ της Βουδαπέστης και η παράδοση των γλυκών, όπως το Beigli. Το άρθρο προτείνει επίσης μια παραδοσιακή συνταγή για κοτόπουλο παπρικάς, προσφέροντας μια γευστική εμπειρία που συνδυάζει το ρουστίκ με το εκλεπτυσμένο.

Διαβάστε παρακάτω

Η ουγγρική κουζίνα αποτελεί ένα συναρπαστικό μωσαϊκό γεύσεων και παραδόσεων που διαμορφώθηκαν μέσα από αλλεπάλληλες επιρροές, κατακτήσεις και συμβιώσεις στο σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης. Από την οθωμανική κυριαρχία μέχρι την αυστροουγγρική αυτοκρατορία, τη σοβιετική περίοδο και τις γειτονικές λαϊκές παραδόσεις, οι γεύσεις της Ουγγαρίας συνδυάζουν μπαχαρικά, παλιές τεχνικές και υλικά της Μεσογείου, της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων.

Η παράδοση των καφέδων

Όπως και στη Βιέννη, η Βουδαπέστη ανέπτυξε μια πλούσια κουλτούρα καφέ, όπου η απόλαυση του γλυκού συνοδεύεται από κλασικά αριστουργήματα ζαχαροπλαστικής. Διάσημα γλυκά όπως το σοκολατένιο κέικ και το παραδοσιακό Beigli (ρολό με καρύδια ή παπαρουνόσπορο, κυρίως τις γιορτές) έχουν τις ρίζες τους στην εποχή της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας.

Mπεϊγλί σε φέτες, παραδοσιακό ουγγρικό γλυκό ψωμί γεμιστό με καρύδια και γέμιση παπαρουνόσπορου. Χριστουγεννιάτικο και πασχαλινό γλυκό ψωμί Ανατολικής Ευρώπης. Credit: 123RF
Mπεϊγλί σε φέτες, παραδοσιακό ουγγρικό γλυκό ψωμί γεμιστό με καρύδια και γέμιση παπαρουνόσπορου. Credit: 123RF

Γεύσεις από την Ανατολική Ευρώπη και τη σοβιετική περίοδο

Κατά τη διάρκεια της σοβιετικής κυριαρχίας, η γαστρονομική ζωή υπέστη περιορισμούς. Η παραγωγή αγροτικών προϊόντων, όπως η πάπρικα, κρατικοποιήθηκε και η υψηλή κουζίνα θεωρήθηκε αστική πολυτέλεια. Παρόλα αυτά, η Ουγγαρία διατήρησε υψηλότερο επίπεδο διαβίωσης σε σχέση με άλλες χώρες του Ανατολικού Μπλοκ και διαμόρφωσε το λεγόμενο «κομμουνισμό του γκούλας», έναν πιο ήπιο και πρακτικό σοσιαλισμό με επίκεντρο την κουζίνα.

Το καλοκαίρι με τουρκικές νότες

Η οθωμανική επιρροή είναι έντονη στα θερινά πιάτα, όπου πρωταγωνιστούν γεμιστά λαχανικά, κόκκινες πιπεριές και τουρσιά. Το χαρακτηριστικό τηγανητό ψωμί langós έχει τις ρίζες του στην τουρκική πίτα.

Τα παραδοσιακά Λάνγκος από ζύμη μαγιάς, γαρνιρισμένες με τυρί, σκόρδο και κέτσαπ ντομάτας.
Τα παραδοσιακά Λάνγκος από ζύμη μαγιάς, γαρνιρισμένες με τυρί, σκόρδο και κέτσαπ ντομάτας. Credit: 123RF

Η πάπρικα – Tο εθνικό καρύκευμα

Η Ουγγαρία έγινε ταυτόσημη με την πάπρικα, εισαγόμενη από τον Νέο Κόσμο τον 16ο αιώνα. Σήμερα χρησιμοποιείται σε ποικιλίες -γλυκιά, καυτερή ή καπνιστή- και δίνει σε πιάτα όπως το paprikás και το pörkölt τον χαρακτηριστικό τους χαρακτήρα. Η Βουδαπέστη και η Σέγκεντ παραμένουν κέντρα παραγωγής πάπρικας με τοπικές οικογενειακές παραδόσεις.

Μαγιάρ (Ουγγρική) κόκκινη γλυκιά και καυτερή σκόνη πάπρικας. Παραδοσιακό καρύκευμα.
Μαγιάρ (Ουγγρική) κόκκινη γλυκιά και καυτερή σκόνη πάπρικας. Παραδοσιακό καρύκευμα. Credit: 123RF

Ψάρι σε μια χώρα χωρίς θάλασσα

Μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ουγγαρία έχασε την πρόσβασή της σε λιμάνια, κι έτσι οι ποταμοί της έγιναν πηγές ψαριού, όπως ο κυπρίνος και το zander. Παραδοσιακές συνταγές περιλαμβάνουν ψάρι με μανιτάρια ή κόκκινες πιπεριές και ειδικές σούπες ποταμίσιου ψαριού.

Το γκούλας – Tο πιάτο σύμβολο

Το gulyás, το πιο διάσημο ουγγρικό φαγητό, γεννήθηκε στους μεσαιωνικούς νομάδες βοσκούς και εξελίχθηκε σε πικάντικο στιφάδο με πάπρικα και πατάτες. Υπάρχουν αμέτρητες εκδοχές, με μοσχάρι, αρνί, ή και φασόλια. Το paprikás, με κρέας και ξινή κρέμα, αποτελεί συγγενικό πιάτο, ενώ το pörkölt είναι πιο στεγνό, σχεδόν σαν ινδικό κάρυ.

Ζεστή ουγγρική σούπα γκούλας ή μπογκράχ με μοσχάρι, σερβιρισμένη σε λευκό μπολ
Ζεστή ουγγρική σούπα γκούλας ή μπογκράχ με μοσχάρι, σερβιρισμένη σε λευκό μπολ. Credit: 123RF

Το κρασί της Ουγγαρίας

Η οινοπαραγωγή έχει βαθιές ρίζες από τη ρωμαϊκή εποχή. Το Tokaji, γλυκό λευκό κρασί, θεωρείται από τα καλύτερα επιδόρπια κρασιά του κόσμου. Στα κόκκινα ξεχωρίζει το Bull’s Blood από την περιοχή του Eger, ιδανικό για τα βαριά, πλούσια πιάτα της ουγγρικής κουζίνας.

Η ουγγρική γαστρονομία συνδυάζει το ρουστίκ με το εκλεπτυσμένο, το παραδοσιακό με το μοντέρνο, το χορταστικό με το αρωματικό. Αν σας αρέσουν οι ζωντανές, πολυσύνθετες κουζίνες, αξίζει να δοκιμάσετε συνταγές όπως γκούλας, paprikás ή κάποια από τις κλασικές γλυκές πίτες της.

Eμείς σας προτείνουμε σήμερα να δοκιμάσετε μια παραδοσιακή και εύκολη συνταγή, το Κοτόπουλο Παπρικάς (Paprikás Csirke), που είναι ίσως το πιο αγαπημένο ουγγρικό πιάτο με πάπρικα και κρέμα γάλακτος. Μια παραλλαγή που να είναι εύκολη, παραδοσιακή αλλά προσαρμοσμένη για σύγχρονη κουζίνα.

Κοτόπουλο Παπρικάς (Paprikás Csirke)

Υλικά

  • 1 κιλό μπούτια ή φιλέτο κοτόπουλου (με ή χωρίς κόκαλο)
  • 2 κουταλιές της σούπας γλυκιά πάπρικα Ουγγαρίας (ή καλή πάπρικα)
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 2 ντομάτες ώριμες τριμμένες (ή 1 κουταλιά πελτέ)
  • 150 ml κρέμα γάλακτος
  • 2 κουταλιές βούτυρο
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 1 ποτήρι ζωμό κότας ή νερό
  • Ψιλοκομμένος μαϊντανός για το σερβίρισμα
Κοτόπουλο με πάπρικα και κρέμα γάλακτος - Ουγγρική συνταγή
Credit: nosalty.com

Τρόπος παρασκευής

  • Σε μια βαθιά κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι με το βούτυρο και το λάδι μέχρι να γίνει διάφανο.
  • Προσθέτουμε το σκόρδο και την πάπρικα (εκτός φωτιάς για λίγα δευτερόλεπτα, για να μη καεί και πικρίσει).
  • Ρίχνουμε το κοτόπουλο και το σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές.
  • Προσθέτουμε τις ντομάτες και το ζωμό. Αλατοπιπερώνουμε.
  • Σιγοβράζουμε για 45 λεπτά περίπου.
  • Βγάζουμε το κοτόπουλο, ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος με λίγη σάλτσα, τη ρίχνουμε στην κατσαρόλα και αφήνουμε να δέσει η σάλτσα.
  • Επιστρέφουμε το κοτόπουλο και αφήνουμε άλλα 5 λεπτά.

Σερβίρεται με: Παραδοσιακά με νιόκι (galuska) ή πουρέ πατάτας, ή απλά με πιλάφι.

Για περισσότερες συνταγές δείτε εδώ. Αν πάλι θέλετε ταξιδιάρικες γεύσεις πατείστε εδώ.

Διαβάστε επίσης

8 κοντινοί προορισμοί από τη Θεσσαλονίκη για να απολαύσουμε το φθινόπωρο!

Το άρθρο παρουσιάζει οκτώ κοντινούς προορισμούς από τη Θεσσαλονίκη για φθινοπωρινές αποδράσεις. Αναδεικνύει την ομορφιά της Βόρειας Ελλάδας με γραφικά χωριά, μαγευτικούς υγροτόπους και ιστορικούς τόπους. Προορισμοί όπως η Αρναία,...

Βίντεο: Το μεσαιωνικό χωριό στη νότια πλευρά της Χίου

Το άρθρο περιγράφει το μεσαιωνικό χωριό Λιθί στη νότια Χίο, το οποίο εντυπωσιάζει με τα γραφικά πέτρινα σπίτια και τα στενά του δρομάκια, δημιουργώντας μια αίσθηση επιστροφής στο παρελθόν. Το...

Οι Βρετανοί αποφάσισαν: Η Άνδρος κορυφαίος πεζοπορικός προορισμός της Ελλάδας για το 2025

Η Άνδρος αναδείχθηκε ως ο κορυφαίος πεζοπορικός προορισμός της Ελλάδας για το 2025, σύμφωνα με τα ετήσια Greek Travel Awards που διοργανώνει το Γραφείο ΕΟΤ Μ. Βρετανίας. Η βράβευση, που...

ΒΙΝΤΕΟ: Το πέτρινο κόσμημα της Μάνης

Η Καρδαμύλη, ένα γοητευτικό και αυθεντικό χωριό της Μάνης, βρίσκεται αμφιθεατρικά στις πλαγιές του Ταϋγέτου και προσφέρει μαγευτική θέα στον Μεσσηνιακό Κόλπο. Με ιστορικές ρίζες που αναφέρονται ήδη από...

“Στα καλλιτεχνικά σαλόνια του Παρισιού”

Το άρθρο παρουσιάζει μια περιήγηση στον καλλιτεχνικό κόσμο του Παρισιού, εστιάζοντας στις διάφορες γκαλερί και τις εκθέσεις που φιλοξενούν. Από το ιστορικό Le Marais μέχρι τα σύγχρονα εκθεσιακά κέντρα,...

Οι κορυφαίες τάσεις στα ταξίδια για το 2026!

Το άρθρο εξετάζει τις κορυφαίες ταξιδιωτικές τάσεις για το 2026, προβλέποντας σημαντικές αλλαγές στον τρόπο που ταξιδεύουμε. Οι νεότερες γενιές, όπως η Generation Z, χρησιμοποιούν τα social media για...

Στο χωριό της Χαλκιδικής όπου τα Χριστούγεννα αρχίζουν πιο νωρίς από οπουδήποτε στην Ελλάδα

Ο Ταξιάρχης, ένα γραφικό ορεινό χωριό στη Χαλκιδική, δίνει το έναυσμα για τα Χριστούγεννα στην Ελλάδα με την ετήσια «Γιορτή Ελάτου», που ξεκινά στις αρχές Νοεμβρίου. Το χωριό, γνωστό...

Τετράωρη απεργία στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Σήμερα, από τις 11:30 έως τις 15:30, οι δημοσιογράφοι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης θα απέχουν από την εργασία τους, απέχοντας από τη μετάδοση ειδήσεων και την ενημέρωση ιστοσελίδων. Η τετράωρη...

Έρχεται η Travel Tuesday: Πώς να βρείτε οικονομικά πακέτα και πτήσεις

Η Travel Tuesday, η ημέρα που ακολουθεί το Σαββατοκύριακο των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ, προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες για οικονομικά ταξιδιωτικά πακέτα και πτήσεις, με εκπτώσεις που φτάνουν έως και 80%....

ΕΙΚΟΝΕΣ: Φθινοπωρινά πυροτεχνήματα στη Ροδόπη

Μια παρέα εννέα ανθρώπων πέρασε ένα τριήμερο στην καρδιά της Ροδόπης, με αφετηρία το Δασικό Χωριό του Ερύμανθου, απολαμβάνοντας την ομορφιά του φθινοπώρου μέσα από μια πεζοπορία 50 χιλιομέτρων....

Στα ελληνόφωνα χωριά της Νότιας Ιταλίας

Το άρθρο περιγράφει την επίσκεψη στα ελληνόφωνα χωριά της Απουλίας στο Salento της Νότιας Ιταλίας, όπου μιλιούνται οι διάλεκτοι griko ή grecanica. Αυτές οι διάλεκτοι, με ελληνικές ρίζες αναμεμιγμένες...

Δωρεάν περιηγήσεις στην Ευρώπη για 40.000 νέους – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Το πρόγραμμα DiscoverEU της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσφέρει 40.000 δωρεάν εισιτήρια σε νέους που θα είναι 18 ετών το 2025, για να ταξιδέψουν σε 36 χώρες και να εξερευνήσουν την...

Εντυπωσιακά ρεκόρ στον ελληνικό τουρισμό το 2025 – Πώς συμβάλλει η Τεχνητή Νοημοσύνη;

Το 2025, ο ελληνικός τουρισμός σημείωσε αξιοσημείωτη ανάπτυξη, με τα έσοδα να φτάνουν τα 16,7 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 12% σε σχέση με το 2024, ενώ οι αφίξεις αυξήθηκαν...

Λούβρο: Οι κλέφτες επιχείρησαν να διαθέσουν τα κοσμήματα στο σκοτεινό ιστό

Οι κλέφτες που λήστεψαν το μουσείο του Λούβρου επιχείρησαν να πουλήσουν τα κλεμμένα κοσμήματα μέσω του σκοτεινού διαδικτύου, σύμφωνα με αναφορές από ισραηλινή εταιρεία ασφαλείας. Παρά τις επτά συλλήψεις,...

Εξάπλωση ευλογιάς αιγοπροβάτων σε 250 φάρμες στην Κ. Μακεδονία – 57.000 ζώα εξοντώθηκαν

Στην Κεντρική Μακεδονία, η ευλογιά των αιγοπροβάτων έχει προκαλέσει σοβαρή κρίση, με 57.000 ζώα να έχουν θανατωθεί και κρούσματα να εμφανίζονται σε 250 φάρμες. Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Γιώργος...

Πέρα από τα καθιερωμένα: Αυτό το ελληνικό νησί λατρεύουν οι Βρετανοί

Η Ελλάδα αναγνωρίστηκε ως «Κοντινός Προορισμός της Χρονιάς» στα βραβεία Food and Travel Reader Awards 2025, επιβεβαιώνοντας τη γοητεία της για το βρετανικό κοινό που αναζητά συνδυασμό γαστρονομίας και...

Παρίσι: Στην εμβληματική καλλιτεχνική κοινότητα, 59 Rivoli Aftersquat

Το άρθρο περιγράφει την εμβληματική καλλιτεχνική κοινότητα 59 Rivoli Aftersquat στο Παρίσι, που ξεκίνησε ως καλλιτεχνική κατάληψη το 1999 και κατόρθωσε να ενταχθεί στο δημοτικό πολιτιστικό δίκτυο της πόλης,...

Οι πιο ασφαλείς προορισμοί για ταξίδια το 2026!

Το άρθρο παρουσιάζει την κατάταξη των ασφαλέστερων χωρών για ταξίδια το 2026, με την Ολλανδία να καταλαμβάνει την πρώτη θέση χάρη στην ειρηνική της στάση, την κοινωνική ανεκτικότητα και...

Πώς ταξιδεύουν οι κάτοικοι της Ευρώπης

Οι Ευρωπαίοι προτιμούν να ταξιδεύουν εντός της χώρας τους, με τους Ισπανούς να είναι οι πιο «πιστοί», καθώς μόνο το 8% των ταξιδιών τους πραγματοποιείται εκτός Ισπανίας. Χώρες όπως...

Χειμερινός τουρισμός: Τι σημαίνει η «λευκή εβδομάδα»

Το άρθρο εστιάζει στον χειμερινό τουρισμό στην Ελλάδα, με έμφαση στη σημασία της «λευκής εβδομάδας» και την ανάγκη για στρατηγική ενίσχυση του τομέα. Οι ξενοδόχοι των ορεινών περιοχών αποτιμούν...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ