Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μας όταν έχει πολύ κρύο;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο χειμώνας μπορεί να είναι μαγευτικός, αλλά οι χαμηλές θερμοκρασίες έχουν σημαντικές επιπτώσεις στον εγκέφαλό μας. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, η έκθεση στο κρύο μπορεί να επιβραδύνει τη λειτουργία του νευρικού συστήματος, επηρεάζοντας τη συγκέντρωση και τις κινητικές μας δεξιότητες. Επιπλέον, οι ψυχολογικές και συναισθηματικές συνέπειες του ψύχους μπορεί να επιδεινώσουν την ευερεθιστότητα και την απομόνωση, καθιστώντας την κατανόηση των επιπτώσεων του κρύου καιρού ζωτικής σημασίας για την ευημερία μας.

Αν το σώμα σας δεν ανταποκρίνεται πάντα στους αναπόφευκτους παγετούς της χειμερινής περιόδου, να ξέρετε ότι δεν συμβαίνει μόνο σε εσάς. Γίνεται λίγο πιο δύσκολο να σηκωθούμε από το κρεβάτι, να κινηθούμε, ακόμη και να συγκεντρωθούμε στους στόχους μας.

«Από νευρολογική άποψη, οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι πολικές θερμοκρασίες πρόκειται να επιβραδύνουν το δυναμικό δράσης και τη μετάδοση των ερεθισμάτων του νευρικού συστήματος. Όσον αφορά τις κινητικές δεξιότητες, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ταχύτητας στην κίνηση και τη δυσκολία εκτέλεσης λεπτών κινήσεων, και αποσβένει τα αισθητήρια νεύρα», λέει ο Ryan Kyle Jones, DO, νευροεντατικολόγος στο Νοσοκομείο Northwell Lenox Hill.

Credit: 123RF

Ναι, ο κρύος καιρός είναι σίγουρα δυσάρεστος για το σώμα, αλλά πώς επηρεάζει τον εγκέφαλο; Δημοσίευμα του “verywellmind” εξηγεί τους κινδύνους που σχετίζονται με την έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες, τον αντίκτυπο στη λειτουργία του εγκεφάλου και τις πιθανές μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Πώς επηρεάζει η υποθερμία τη λειτουργία του εγκεφάλου;

Όταν η θερμοκρασία του σώματος είναι πολύ χαμηλή λόγω υποθερμίας, μπορεί να επηρεαστεί ο εγκέφαλος. Οι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν παραλήρημα, μια κατάσταση σύγχυσης, αποπροσανατολισμού και αδυναμίας, να σκεφτούν ή να θυμηθούν καθαρά.

Το παραλήρημα είναι αναστρέψιμο και, εκτός από την υποθερμία, όπως λέει ο Jones, μπορεί επίσης να προκληθεί από λοίμωξη, υπερβολική δόση φαρμάκων, ορισμένες μεταβολικές διαταραχές και υπερθερμία, η οποία εμφανίζεται όταν το σώμα εκτίθεται σε υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες. Σε γενικές γραμμές, ο Jones λέει ότι η υποθερμία είναι μια προσωρινή αίσθηση και η κινητική λειτουργία γενικά επανέρχεται στα βασικά επίπεδα, όταν το σώμα θερμαίνεται.

κρυώσατε; πώς θα γίνετε καλά
Credit: 123RF

«Αρκετές μελέτες έδειξαν γνωστικές επιδόσεις ειδικά για τη μνήμη και την προσοχή και την εκτελεστική λειτουργία μετά από έκθεση σε ψυχρό ερέθισμα. Έτσι, η έκθεση στο κρύο, χωρίς απαραίτητα να κάνει το σώμα κρύο, μπορεί επίσης να επηρεάσει τη γνωστική σας απόδοση», σημειώνει ο Jones.

Τι γίνεται όμως με τον εγκέφαλο;

Το πάγωμα του εγκεφάλου είναι μια απότομη, φευγαλέα αίσθηση που μοιάζει με πονοκέφαλο και εμφανίζεται, όταν τρώτε ή πίνετε κάτι κρύο. Ο Jones λέει ότι περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού βιώνει το “brain freeze” και ότι είναι πιο διαδεδομένο στα παιδιά και τους εφήβους απ’ ό,τι στους ενήλικες.

Ωστόσο, ο εγκέφαλος δεν παγώνει στην πραγματικότητα κατά τη διάρκεια αυτής της αίσθησης. Ενώ δεν είναι γνωστό τι ακριβώς προκαλεί το πάγωμα του εγκεφάλου, λέει ότι το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας συμφωνεί, ότι πρόκειται για μια αισθητηριακή αντίδραση των αισθητικών νεύρων στις παλέτες ή/και για σπασμό των αιμοφόρων αγγείων.

Art για θέμα ψυχολογίας
Credit: 123RF

«Γνωρίζουμε ότι προκύπτει όταν εφαρμόζετε ένα ψυχρό διεγερτικό στην παλέτα ή στον στοματικό φάρυγγα στο πίσω μέρος του λαιμού. Προκαλείται αυτός ο οξύς, βαθύς μετωπικός διχρονικός πονοκέφαλος, αλλά γενικά θεωρείται ότι είναι ακίνδυνος και δεν εμπνέει ανησυχία και θα πρέπει να υποχωρήσει γρήγορα», λέει ο Jones.

Τι είναι η θερμορύθμιση;

Θερμορύθμιση είναι η ικανότητα του σώματος να διατηρεί τη θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος, ώστε να λειτουργεί βέλτιστα, εξισορροπώντας την παραγωγή και την απώλεια θερμότητας. Το δέρμα, οι ιδρωτοποιοί αδένες, το κυκλοφορικό σύστημα και ο εγκέφαλος βοηθούν στη θερμορύθμιση.

«Ο τρόπος με τον οποίο το κάνει αυτό είναι μέσω της ανίχνευσης της θερμοκρασίας τόσο μέσω των περιφερικών νεύρων όσο και μέσω μιας περιοχής του εγκεφάλου που ονομάζεται προοπτική περιοχή», λέει ο Jones. «Αυτή η περιοχή είναι μέρος του υποθαλάμου, ο οποίος έχει πολλές διαφορετικές λειτουργίες που φτάνουν σε ολόκληρο τον εγκέφαλο και το σώμα, και μία από αυτές είναι η θερμορύθμιση».

«Όταν το σώμα αντιλαμβάνεται ένα ψυχρότερο περιβάλλον, οι αισθητήριες νευρικές απολήξεις περνούν εισροές στα αισθητήρια γάγγλια, τα οποία βρίσκονται γύρω από τη σπονδυλική στήλη και τα όργανα μέσα στις νευρικές απολήξεις του στομάχου. Αυτή η είσοδος μεταδίδεται στον υποθάλαμο, ο οποίος δρα αυξάνοντας την παραγωγή και προκαλώντας απελευθέρωση επινεφρίνης μέσω των επινεφριδίων», εξηγεί ο Jones.

κρυώσατε; πώς θα γίνετε καλά
Credit: 123RF

«Η αντίδραση συνεπάγεται επίσης ενεργοποίηση του ρίγους, το οποίο θερμαίνει το σώμα μέσω της τριβής και η ενεργοποίηση της συμπαθητικής αντίδρασης αυξάνει τη μεταβολική δραστηριότητα, η οποία αυξάνει την παραγωγή θερμότητας, και προκαλεί επίσης περιφερική αγγειακή συστολή, γι’ αυτό και όταν κρυώνουμε ή όταν είμαστε πολύ στρεσαρισμένοι έχουμε αυτή την αντίδραση μάχης ή φυγής», πρόσθεσε.

Το κρύο και η αντίδραση μάχης ή φυγής είναι παρόμοιες αντιδράσεις σε δύο διαφορετικά ερεθίσματα, «οπότε ο σκοπός πίσω από την περιφερική αγγειακή συστολή είναι η διατήρηση της θερμότητας».

Ποιες είναι οι ψυχολογικές και συναισθηματικές επιπτώσεις του κρύου καιρού;

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες, ιδιαίτερα η υποθερμία, έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη συμπεριφορά, τη νόηση και τη διάθεση, ιδιαίτερα για τους επαγγελματίες, τους εργαζόμενους σε υπηρεσίες πρώτης ανταπόκρισης, τους στρατιώτες και τους αθλητές.

Μελέτες για τον γενικότερο πληθυσμό δείχνουν ότι ο κρύος καιρός μειώνει τη γνωστική λειτουργία, τη μνήμη και την επαγρύπνηση. Περαιτέρω, οι χαμηλές θερμοκρασίες αύξησαν την αποσπασματικότητα, το χρόνο αντίδρασης, τη λήψη αποφάσεων και τη συλλογιστική.

«Όσον αφορά τις συναισθηματικές επιπτώσεις, ο κρύος καιρός μας κάνει λιγότερο δραστήριους, ευερέθιστους, μας απομονώνει και μας αφήνει κοινωνικά αποκομμένους», λέει η Serani. «Οι φυσικές επιπτώσεις στο σώμα από τις χαμηλές θερμοκρασίες αυξάνουν το στρες, το οποίο αυξάνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους».

Μελέτες που αφορούν συγκεκριμένες αναδυόμενες αλλαγές, όπως το κρύο, δείχνουν ότι τα ευμετάβλητα καιρικά φαινόμενα μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα σε άτομα με ψυχική διαταραχή, προσθέτει η ίδια.

Στρατηγικές για την αντιμετώπιση των ψυχολογικών επιπτώσεων του ψύχους

Για να διαχειριστείτε την ψυχική σας υγεία κατά τη διάρκεια του κρύου καιρού, η Serani λέει να έχετε ένα σχέδιο για το κρύο που περιλαμβάνει τα εξής:

Γυναίκα με καπέλο χαμογελά στα χιόνια ενώ πιο πίσω οι φίλοι της κάθονται και πίνουν
Credit: 123RF
  • Ντυθείτε με ζεστά ρούχα
  • Αγκαλιάστε τον πιο αργό εσωτερικό ρυθμό που συνοδεύει τον κρύο καιρό
  • Βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετά φάρμακα ή ότι έχετε πρόσβαση σε φαρμακεία αν η συνταγή σας εξαντληθεί
  • Ζητήστε από τον θεραπευτή σας να μετακινηθεί από τις προσωπικές συνεδρίες θεραπείας σε εικονικές συνεδρίες, όταν ο καιρός είναι κρύος, παγωμένος ή επικίνδυνος
  • Προσπαθείστε να διατηρείται το σπίτι σας ζεστό
  • Η εξασφάλιση της άνεσής σας κατά τη διάρκεια του κρύου καιρού εξασφαλίζει μεγαλύτερη ισορροπία για την ψυχική και σωματική σας ευεξία
  • Έχετε έτοιμες προμήθειες, όπως ζεστές ή ηλεκτρικές κουβέρτες, τσάι, καφέ, κακάο, σούπα και άλλα ανακουφιστικά τρόφιμα και ποτά
  • Καθίστε ή ξεκουραστείτε σε χώρους που σας εκθέτουν στο ηλιακό φως κάθε μέρα για να βοηθήσετε την παραγωγή μελατονίνης και να αντισταθμίσετε την εποχιακή συναισθηματική διαταραχή
Διαβάστε επίσης

Το απόλυτο γυναικείο magazino για γυναίκες που αγαπούν να εξελίσσονται. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο COUSCOUS.

Διαβήτης: Αναγνωρίστε τα κρίσιμα σημάδια που σας προειδοποιούν

Ο διαβήτης αποτελεί σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία, σκοτώνοντας περισσότερους ανθρώπους από τον καρκίνο και το AIDS. Περίπου 7,9 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως διατρέχουν κίνδυνο λόγω κακής διατροφής και...

Οι κρυφοί ένοχοι πίσω από τα σκαμπανεβάσματα του διαβήτη

Το άρθρο αναλύει τις συνήθειες που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα, ενδεχομένως προκαλώντας σκαμπανεβάσματα στον διαβήτη. Οι ερευνητικές μελέτες δείχνουν ότι η παράλειψη του πρωινού γεύματος,...

Ελλάδα: Αυτός ο ιός προκαλεί πάνω από 1.000 περιστατικά καρκίνου και 443 θανάτους κάθε χρόνο

Ο ιός HPV προκαλεί σοβαρά προβλήματα στη δημόσια υγεία στην Ελλάδα, με πάνω από 1.100 νέα περιστατικά καρκίνου και 443 θανάτους ετησίως, κυρίως από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Παρά...

Οι ειδικοί κρούουν συναγερμό: Μηδενική έκθεση σε οθόνες για παιδιά κάτω των έξι ετών

Πέντε γαλλικές επιστημονικές ενώσεις προειδοποιούν για τις αρνητικές επιπτώσεις της έκθεσης σε οθόνες για παιδιά κάτω των έξι ετών, ζητώντας την απαγόρευσή της. Υποστηρίζουν ότι οι οθόνες επηρεάζουν την υγεία...

Οι ειδικοί κρούουν συναγερμό: «Να απαγορευτούν οι οθόνες σε παιδιά κάτω των 6 ετών»

Πέντε γαλλικές επιστημονικές ενώσεις προειδοποιούν για τους κινδύνους που προκαλεί η χρήση οθονών σε παιδιά κάτω των έξι ετών, ζητώντας την απαγόρευσή τους, καθώς επηρεάζουν αρνητικά την υγεία και...

Οι ειδικοί κρούουν συναγερμό: Μηδενική έκθεση σε οθόνες για παιδιά κάτω των έξι ετών

Πέντε γαλλικές επιστημονικές ενώσεις προειδοποιούν ότι η έκθεση σε οθόνες πρέπει να απαγορευτεί για τα παιδιά κάτω των έξι ετών, καθώς μπορεί να έχει μόνιμες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία...

Θεσσαλονίκη: Εγκαινιάστηκε το πρόγραμμα δωρεάν αιματολογικών εξετάσεων χωρίς ραντεβού – Δείτε τα Κέντρα Υγείας

Στη Θεσσαλονίκη εγκαινιάστηκε πρόγραμμα δωρεάν αιματολογικών εξετάσεων λιπιδαιμικού προφίλ, χωρίς ραντεβού, για πολίτες ηλικίας 30 έως 70 ετών, στο πλαίσιο της πρόληψης και αντιμετώπισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει...

Επικίνδυνη χημική ουσία σε πλαστικά αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθειες

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Lancet eBiomedicine» αποκαλύπτει ότι η έκθεση σε φθαλικές ενώσεις, ιδιαίτερα τη DEHP που χρησιμοποιείται σε πλαστικά, σχετίζεται με περισσότερους από 368.000 θανάτους...

Έρευνα: Η θέση εμβολιασμού επηρεάζει καθοριστικά την ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού

Μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, δημοσιευμένη στο περιοδικό Cell, αποκαλύπτει ότι η χορήγηση αναμνηστικής δόσης εμβολίου στο ίδιο μπράτσο με την πρώτη δόση μπορεί...

Κινεζική ιατρική: Το μυστικό σημείο που εξαφανίζει στρες, πονοκέφαλο και συναισθηματική πείνα

Το άρθρο εξερευνά τη σημασία του σημείου Yin Tang στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική (TCM), το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στα φρύδια και χρησιμοποιείται για την ανακούφιση από το άγχος, τους...

Τα δίδυμα αναπτύσσουν τις ίδιες αλλεργίες τελικά;

Το άρθρο εξετάζει την πιθανότητα οι δίδυμοι να αναπτύσσουν τις ίδιες αλλεργίες. Παρόλο που οι δίδυμοι έχουν αυξημένες πιθανότητες να μοιράζονται αλλεργίες λόγω κοινών γονιδίων και περιβάλλοντος, δεν είναι...

Επαναστατική αιτία της νόσου Αλτσχάιμερ αποκαλύφθηκε χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη

Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο αποκάλυψε ότι το γονίδιο PHGDH, που προηγουμένως θεωρούνταν βιοδείκτης για τη νόσο Αλτσχάιμερ, είναι στην πραγματικότητα αιτία της...

Φαρμακευτικές Επιχειρήσεις Ελλάδος: Ο εμβολιασμός παιδιών σώζει 266 ζωές ετησίως

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) επισημαίνει τη σημασία των εμβολίων στην προστασία της δημόσιας υγείας, αναφέροντας ότι ο εμβολιασμός παιδιών σώζει 266 ζωές ετησίως στη χώρα. Στο πλαίσιο...

«Είναι φυσιολογικό ο κόλπος της γυναίκας να έχει ιδιαίτερο άρωμα»; – Ο Θάνος Παράσχος αποκαλύπτει

Ο Δρ. Θάνος Παράσχος, γυναικολόγος και Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής EmBIO, εξηγεί ότι η φυσιολογική οσμή του κόλπου διαφέρει ανάλογα με τον εμμηνορροϊκό κύκλο, τη διατροφή και άλλες...

Ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών εγκαινιάζει τον πρωτοποριακό και μοναδικό στην Ελλάδα αξονικό τομογράφο SOMATOM Pro.Pulse

Ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών εγκαινίασε τον πρώτο αξονικό τομογράφο SOMATOM Pro.Pulse στην Ελλάδα, προσφέροντας κορυφαίες διαγνωστικές υπηρεσίες με απαράμιλλη ακρίβεια και ταχύτητα. Με τεχνολογία αιχμής, ο νέος τομογράφος μειώνει τη...

Τα κρυμμένα μυστικά του διαβήτη

Το άρθρο εξετάζει τις πολύπλοκες πτυχές της διαχείρισης του διαβήτη τύπου 2, επισημαίνοντας τις συχνές συννοσηρότητες που τον συνοδεύουν. Αναλύει πώς η αντίσταση στην ινσουλίνη επηρεάζει το πάγκρεας και...

Νοσοκομείο Παπανικολάου: Επαναστατικά αντισώματα χαρίζουν κλινική ύφεση σε πάσχοντες από σοβαρό άσθμα

Σε μελέτη που διεξήχθη στην Πνευμονολογική Κλινική του νοσοκομείου Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, διαπιστώθηκε ότι το μονοκλωνικό αντίσωμα μεπολιζουμάμπη μπορεί να βελτιώσει την αναδιαμόρφωση των αεραγωγών και να προσφέρει κλινική...

Matcha: Το θαυματουργό πράσινο ελιξίριο με εκπληκτικά οφέλη για την υγεία

Το matcha, μια μορφή πράσινου τσαγιού σε σκόνη με ρίζες στην ιαπωνική κουλτούρα, έχει κερδίσει δημοτικότητα ως υπερτροφή χάρη στα εκπληκτικά οφέλη του για την υγεία. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά,...

Αποκαλύφθηκε το θαυματουργό μυστικό μακροζωίας

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον αποκάλυψαν ότι το επίπεδο εκπαίδευσης επηρεάζει σημαντικά το προσδόκιμο ζωής στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Lancet Public Health, οι...

Πόσο συνδέεται ο Covid με κρούσματα πρώιμης άνοιας;

Πέντε χρόνια μετά την πανδημία του Covid-19, οι επιπτώσεις του ιού συνεχίζουν να προβληματίζουν, με πολλές περιπτώσεις γνωστικών δυσκολιών και ήπιας γνωστικής διαταραχής (MCI) να παρατηρούνται, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους. Οι...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ