Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιεί για την εξάπλωση του ιού τσικουνγκούνια, που μεταδίδεται από κουνούπια και προκαλεί υψηλό πυρετό και πόνο στις αρθρώσεις, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε θανατηφόρο εγκεφαλίτιδα. Η επιδημία, που ξεκίνησε σε νησιά του Ινδικού Ωκεανού, έχει φτάσει στην Ευρώπη με καταγεγραμμένα κρούσματα στη Γαλλία και την Ιταλία.
Ο ιός απειλεί εκατομμύρια ανθρώπους σε 119 χώρες και, αν και υπάρχουν δύο εμβόλια, ο ΠΟΥ δεν έχει ακόμη συστήσει τη χρήση τους. Η πρόληψη βασίζεται στην αποφυγή των κουνουπιών, ενώ οι υγειονομικές αρχές καλούνται να παρακολουθούν την κατάσταση στενά.
Διαβάστε παρακάτω
Μεγάλη επιδημία του ιού τσικουνγκούνια, ο οποίος μεταδίδεται από κουνούπια και σε σπάνιες περιπτώσεις προκαλεί θανατηφόρο εγκεφαλίτιδα, εξαπλώνεται στην Ασία, την Αφρική και την Ευρώπη, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Από τις αρχές Μαΐου έχουν καταγραφεί στη Γαλλία 800 εισαγόμενα κρούσματα, ενώ στα νότια της χώρας έχουν επιβεβαιωθεί 12 περιστατικά εγχώριας μετάδοσης, ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη η Ντιάνα Ρόχας Άλβαρεθ του ΠΟΥ.
Ένα κρούσμα επιβεβαιώθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Ιταλία, πρόσθεσε.
Η εξάπλωση του ιού που ξεκίνησε στις αρχές του έτους σε τρία νησιά του Ινδικού Ωκεανού απειλεί να πάρει τις διαστάσεις της μεγάλης επιδημίας τσικουνγκούνια που σάρωσε όλο τον κόσμο τη διετία 2004-5 με σχεδόν μισό εκατομμύριο κρούσματα.
«Βλέπουμε την ιστορία να επαναλαμβάνεται» δήλωσε η Ρόχας Άλβαρεθ.
Περίπου 5,6 εκατομμύρια άνθρωποι σε 119 χώρες απειλούνται δυνητικά από τον ιό, ο οποίος προκαλεί υψηλό πυρετό, εξάνθημα και πόνο στις αρθρώσεις που μπορεί να διαρκέσει έως και χρόνια. Σε κάποιες περιπτώσεις εμφανίζονται νευρολογικά συμπτώματα όπως εγκεφαλίτιδα ή σύνδρομο Γκιγιέν-Μπαρέ.
Περίπου ένας στους χίλιους ασθενείς χάνει τη ζωή του, συχνότερα ηλικιωμένοι, μικρά παιδιά και ασθενείς με προϋπάρxοντα προβλήματα υγείας.
«Η αρθραλγία διαρκεί συνήθως μερικές ημέρες, όμως έως και το 40% των ανθρώπων που προσβάλλονται από τσικουνγκούνια εμφανίζουν μακροχρόνιες αναπηρίες που διαρκούν μήνες ή χρόνια» είπε η Ρόχας Άλβαρεθ.
Η κατάσταση στην Ελλάδα
Μέχρι στιγμής η νέα επιδημία δεν έχει επηρεάσει την Ελλάδα, σύμφωνα όμως με τον ΕΟΔΥ, έξι εισαγόμενα κρούσματα καταγράφηκαν στη χώρα τη δεκαετία 2013-2014.
Όλα αφορούσαν άτομα που είχαν ταξιδέψει σε χώρες όπου ο ιός ενδημεί.
Ο ιός τσικουνγκούνια μεταδίδεται από κουνούπια του γένους Aedes, κυρίως το «κουνούπι-τίγρη» Aedes albopictus και το συγγενικό Aedes aegypti, το οποίο έχει εξαπλωθεί στην Κύπρο αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει ανιχνευθεί στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Ειδική θεραπεία δεν υπάρxει. Τα βασικά μέτρα πρόληψης αφορούν την αποφυγή των κουνουπιών με εντομοαπωθητικά, μακριά ρούχα, σίτες στα παράθυρα και αφαίρεση των στάσιμων νερών.
Παγκόσμια εξάπλωση
Τα μέτρα αυτά είναι απαραίτητα και την ημέρα, δεδομένου ότι το κουνούπι-τίγρης δεν τσιμπά μόνο τις νυχτερινές ώρες.
Η τρέχουσα επιδημία ξεκίνησε από νησιά του Ινδικού που είχαν πληγεί και στην επιδημία της δεκαετίας του 2000, ανάμεσά τους η Ρεϋνιόν, ο Μαυρίκιος και το Μαγιότ.
Σύμφωνα με την Ρόχας Άλβαρεθ, περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού της Ρεϋνιόν έχει ήδη προσβληθεί.
Ο ιός εξαπλώνεται τώρα σε χώρες όπως η Μαδαγασκάρη, η Σομαλία και η Κένυα, καθώς και στη Νοτιοανατολική Ασία, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας.
Δύο εμβόλια κατά του ιού τσικουνγκούνια έχουν εγκριθεί σε αρκετές χώρες, μέχρι στιγμής όμως ο ΠΟΥ δεν έχει συστήσει την ευρεία χρήση τους λόγω έλλειψης δεδομένων αποτελεσματικότητας.
Όπως ανέφερε η Ρόχας Άλβαρεθ, την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει η αρμόδια επιτροπή του ΠΟΥ σχετικά με τη διάθεση των εμβολίων.
Συνοπτικά
- Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για την εξάπλωση του ιού τσικουνγκούνια στην Ευρώπη, με κρούσματα σε Γαλλία και Ιταλία.
- Ο ιός προκαλεί υψηλό πυρετό και πόνο στις αρθρώσεις, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε θανατηφόρο εγκεφαλίτιδα.
- Παρά την ύπαρξη δύο εμβολίων, ο ΠΟΥ δεν έχει συστήσει τη χρήση τους λόγω έλλειψης δεδομένων αποτελεσματικότητας.
- Τα μέτρα πρόληψης περιλαμβάνουν την αποφυγή των κουνουπιών μέσω εντομοαπωθητικών και προστατευτικών ρούχων.