Στομαχικές ενοχλήσεις ή γαστρεντερίτιδα; Πώς θα αναγνωρίσετε τη διαφορά

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το άρθρο εξετάζει τη διαφορά μεταξύ στομαχικών ενοχλήσεων που προκαλούνται από τροφική δηλητηρίαση και γαστρεντερίτιδα, δύο καταστάσεις με παρόμοια συμπτώματα, αλλά διαφορετικά αίτια. Η τροφική δηλητηρίαση προέρχεται από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων, ενώ η γαστρεντερίτιδα είναι ιογενής λοίμωξη.

Τα συμπτώματα της πρώτης εμφανίζονται γρήγορα, ενώ της δεύτερης αργότερα. Το άρθρο παρέχει συμβουλές για την ανακούφιση των συμπτωμάτων και προληπτικά μέτρα, όπως η τακτική υγιεινή και η σωστή διαχείριση τροφίμων.

Τονίζεται επίσης η σημασία της ιατρικής φροντίδας σε σοβαρές περιπτώσεις.

Διαβάστε παρακάτω

Σε όλους έχει συμβεί: Κάποια στιγμή, ενδέχεται να εμφανιστούν συμπτώματα όπως ναυτία, κράμπες, έμετος και διάρροια. Πού οφείλονται, όμως, αυτά τα δυσάρεστα συμπτώματα; Σας πείραξε κάτι που φάγατε ή μήπως πρόκειται για ιογενή γαστρεντερίτιδα;

Τόσο η γαστρεντερίτιδα, όσο και η τροφική δηλητηρίαση εκδηλώνονται με παρόμοια συμπτώματα, εντούτοις πρόκειται για δύο παθήσεις που οφείλονται σε διαφορετικά αίτια. Η τροφική δηλητηρίαση οφείλεται στην κατανάλωση μολυσμένων με βακτήρια τροφίμων, όπως για παράδειγμα η σαλμονέλα, το E. coli ή άλλο παθογόνο. Η γαστρεντερίτιδα, από την άλλη, είναι μια ιογενής λοίμωξη του στομάχου και του εντέρου, που συνήθως οφείλεται σε μετάδοση μεταξύ ανθρώπων.

Σύμφωνα με την Cleveland Clinic, τα πιο κοινά συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης είναι:

  • Διάρροια
  • Ναυτία
  • Εμετός
  • Πόνος στο στομάχι ή κράμπες
  • Πυρετός
  • Πονοκέφαλος
  • Αδυναμία

Τα συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης εμφανίζονται συνήθως άμεσα μετά την κατανάλωση μολυσμένης τροφής. «Συνήθως ξεκινά σε 6 έως 24 ώρες μετά την έκθεση σε βακτήρια ή τοξίνη», λέει ο Robert Glatter, γιατρός επειγόντων περιστατικών στο Lenox Hill Hospital της Νέας Υόρκης. «Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα συμπτώματα ξεκινούν ακόμη και 2-4 ώρες μετά την έκθεση σε μολυσμένη τροφή».

Η γαστρεντερίτιδα, από την άλλη χαρακτηρίζεται κυρίως από συμπτώματα όπως:

  • Διάρροια
  • Ναυτία
  • Εμετός
  • Απώλεια όρεξης
  • Πόνος και κράμπες στο στομάχι

Σε περιπτώσεις σοβαρής λοίμωξης, ενδέχεται να εμφανιστούν σε όλο το σώμα συμπτώματα, όπως πυρετός, ρίγη, κόπωση, πόνοι στο σώμα, πονοκέφαλος και πρησμένοι λεμφαδένες. Τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας δεν εμφανίζονται τόσο άμεσα όσο αυτά της τροφικής δηλητηρίασης. Κατά μέσο όρο, ένας άνθρωπος θα αρχίσει να αισθάνεται άρρωστος μέσα σε 24 – 48 ώρες από την έκθεση στον ιό, σημειώνει ο δρ. Glatter.

Η τροφική δηλητηρίαση είναι πιθανότερο να προκληθεί όταν ένα τρόφιμο δεν πλένεται ή δεν αποθηκεύεται σωστά, δεν είναι καλά μαγειρεμένο, δεν διατηρείται στη σωστή θερμοκρασία ή δεν αντιμετωπίζεται με υγιεινό τρόπο, όπως το να μην πλένετε τα χέρια σας ή το ξύλο κοπής.

Οποιοδήποτε τρόφιμο μπορεί να μολυνθεί και να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση, ωστόσο, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), οι πιο πιθανοί ένοχοι είναι:

  • Ωμό ή μισοψημένο κρέας, πουλερικά, θαλασσινά ή αυγά
  • Γαλακτοκομικά ωμά ή μη παστεριωμένα
  • Ωμά φρούτα ή λαχανικά, ιδιαίτερα τα φυλλώδη
  • Ακατέργαστα δημητριακά, όπως το αλεύρι

Η γαστρεντερίτιδα, από την άλλη, προκαλείται εξαιτίας ιογενούς λοίμωξης. Συχνότερος «ένοχος» είναι ο νοροϊός, ενώ ακολουθεί ο ροταϊός. Οι ιοί που προκαλούν γαστρεντερίτιδα είναι ιδιαίτερα μεταδοτικοί. Τα μικρόβια μπορούν να μεταπηδήσουν από το ένα άτομο στο άλλο μέσω στενής επαφής ή μέσω της από κοινού χρήσης πραγμάτων, όπως φαγητό, σκεύη, νερό, πετσέτες ή σεντόνια. Οι πιθανότητες να νοσήσετε αυξάνονται εάν αγγίξετε μια μολυσμένη επιφάνεια και στη συνέχεια το στόμα, τα χείλη ή τη μύτη σας.

Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι θα ξεπεράσουν μια λοίμωξη από τροφική δηλητηρίαση μέσα σε 12 – 48 ώρες. Τα συμπτώματα θα μπορούσαν, ωστόσο, να διαρκέσουν περισσότερο, εάν αντιμετωπίζετε παράλληλα κάποια πάθηση που αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό, επισημαίνει η Cleveland Clinic. Τα έντονα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας θα διαρκέσουν επίσης ανάλογο διάστημα, ωστόσο είναι πιθανό να μην αισθανθείτε αμέσως καλά. Σύμφωνα με την Mayo Clinic, μερικοί άνθρωποι θα αντιμετωπίσουν παρατεταμένα συμπτώματα, όπως ναυτία, κράμπες, αέρια και φούσκωμα για έως και 14 ημέρες. Εάν τα συμπτώματα διαρκέσουν περισσότερο, τότε είναι πιθανό να πάσχετε από μεταμολυσματικό σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και θα ήταν καλό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Όσοι αντιμετωπίζουν γαστρεντερίτιδα ή τροφική δηλητηρίαση θα πρέπει να κάνουν υπομονή, μέχρι η λοίμωξη να κάνει τον κύκλο της. Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένα μέτρα που μπορούν να βοηθήσουν στο μεταξύ, ανακουφίζοντας τα έντονα συμπτώματα:

1. Μείνετε ενυδατωμένοι

Συμπτώματα όπως ο εμετός ή η διάρροια ενδέχεται να προκαλέσουν αφυδάτωση στον οργανισμό. Γι’ αυτό φροντίστε να ενυδατώνεστε τακτικά, πίνοντας μικρές γουλιές νερό ή καταναλώνοντας προσεκτικά άλλα υγρά, όπως χυμούς και σούπες.

2. Φάτε «έξυπνα»

Κάντε ένα «διάλειμμα» από το φαγητό όταν αντιμετωπίζετε έντονα συμπτώματα και μην τον πιέζετε να φάει. Καθώς η όρεξή σας αρχίσει να επιστρέφει, προτιμήστε μια ήπια δίαιτα, δίνοντας έμφαση σε «στεγνά» τρόφιμα όπως κράκερ, ζυμαρικά, μπανάνες ή ρύζι, προτείνει η Mayo Clinic.

3. Ξεκουραστείτε

Επιτρέψτε στον εαυτό σας να ξεκουραστεί όσο το δυνατόν περισσότερο. Κοιμηθείτε αρκετά και παραμείνετε ξαπλωμένοι όσο αισθάνεστε αδυναμία, για να επιτρέψετε στον οργανισμό σας να αναρρώσει.

4. Μιλήστε με τον γιατρό σας

Ορισμένες περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης ή γαστρεντερίτιδας μπορεί να απαιτούν αντιπαρασιτικά ή αντιβιοτικά φάρμακα. Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να αποφασίσετε ποια μέθοδος αντιμετώπισης είναι καταλληλότερη για εσάς.

Υπάρχουν, ωστόσο, και ορισμένα μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να προλάβετε τη λοίμωξη.

Τα βασικότερα είναι:

1. Πλένετε συχνά τα χέρια σας

Ο κορυφαίος τρόπος να μειώσετε τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης ή γαστρεντερίτιδας είναι να πλένετε τακτικά τα χέρια σας, υπογραμμίζει ο δρ. Glatter. Η τακτική καθαριότητα θα μειώσει τις πιθανότητες για συγκέντρωση μικροβίων, που μπορούν να σας αρρωστήσουν.

2. Προσέξτε τη διαχείριση των τροφίμων

Οι έξυπνες συνήθειες προετοιμασίας φαγητού μπορούν να βοηθήσουν στην ελαχιστοποίηση της πιθανότητας τροφικής δηλητηρίασης. Σύμφωνα με το CDC:

  • Απολυμάνετε καλά επιφάνειες όπως σανίδες κοπής, σκεύη και πάγκους πριν το μαγείρεμα.
  • Κρατήστε τροφές, όπως ωμό κρέας, πουλερικά και θαλασσινά μακριά από οτιδήποτε είναι έτοιμο για κατανάλωση.
  • Μαγειρέψτε τα τρόφιμα σε ασφαλή θερμοκρασία.
  • Βάλτε στο ψυγείο ό,τι δεν καταναλώσετε εντός 2 ωρών από το μαγείρεμα

3. Μην έρχεστε σε επαφή με άτομα που είναι άρρωστα

Αποφύγετε τη στενή επαφή με κάποιον που έχει γαστρεντερίτιδα. «Μην μοιράζεστε σκεύη φαγητού ή ποτήρια», προειδοποιεί ο δρ. Glatter. «Φροντίστε, επιπλέον, να μην μοιράζεστε πετσέτες και αλλάζετε συχνά σεντόνια και μαξιλαροθήκες».

Όταν καθαρίζετε την τουαλέτα, κρατήστε το κάθισμα χαμηλά, για να αποτρέψετε την προσγείωση σταγονιδίων σε άλλες επιφάνειες του μπάνιου.

Πότε η επίσκεψη στο γιατρό κρίνεται απαραίτητη

Η τροφική δηλητηρίαση και η γαστρεντερίτιδα συνήθως υποχωρούν από μόνες τους μέσα σε λίγες μέρες. Ωστόσο, θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια για σοβαρά συμπτώματα, τα οποία θα μπορούσαν να αποτελούν ένδειξη αφυδάτωσης ή σοβαρής λοίμωξης.

«Αναζητήστε ιατρική φροντίδα εάν αναπτύξετε συμπτώματα όπως έντονη ζάλη, σοβαρή αδυναμία, προοδευτικό πυρετό, έντονη διάρροια ή επιδεινούμενο πονοκέφαλο», καταλήγει ο δρ. Glatter.

Πηγή: ygeiamou.gr / Βίκυ Βένιου

Διαβάστε επίσης

Αντιμέτωπα με έλλειψη γιατρών για 48 ώρες τα νοσοκομεία – Παραμένουν κλειστά την Παρασκευή τα ιδιωτικά εργαστήρια

Τα νοσοκομεία της Ελλάδας αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις λόγω της 48ωρης απεργίας των νοσοκομειακών γιατρών και της πανελλαδικής απεργίας των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία. Οι κινητοποιήσεις αυτές, που περιλαμβάνουν συγκεντρώσεις...

Πώς οι μυρωδιές μας συνδέουν στενά με τις αναμνήσεις μας;

Το άρθρο αναλύει τη στενή σχέση μεταξύ μυρωδιών και αναμνήσεων, εξηγώντας πώς οι οσμές μπορούν να προκαλέσουν έντονα συναισθήματα και αναμνήσεις λόγω της άμεσης σύνδεσής τους με το μεταιχμιακό...

«Αγκαλιάζοντας τη στιγμή και τον ρόλο»: Η Ειρήνη Μάκιου αποκαλύπτει την τέχνη του μακιγιάζ στην Parallaxi

Η Ειρήνη Μάκιου, μια επιτυχημένη make up artist, μοιράζεται το πάθος της για το μακιγιάζ, μια τέχνη που πιστεύει ότι αξίζει μεγαλύτερη αναγνώριση. Με συνεργασίες που περιλαμβάνουν διάσημους καλλιτέχνες...

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Γιατί πλήττει ολοένα και περισσότερους νέους;

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου πλήττει ολοένα και περισσότερους νέους, με τους επιστήμονες να εξετάζουν την κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων ως πιθανό παράγοντα. Παρά τη μείωση των κρουσμάτων σε ηλικίες...

ΜΕΛΕΤΗ: Αθήνα-Θεσσαλονίκη: Νοσοκομεία με σοβαρές ελλείψεις

Το άρθρο αναδεικνύει τις σοβαρές ελλείψεις και προβλήματα στα νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καταδεικνύοντας την αντίθεση μεταξύ της εικόνας που παρουσιάζει το υπουργείο Υγείας και της πραγματικότητας...

Υπνική παράλυση: Τι είναι, ποια τα συμπτώματα και πώς θεραπεύεται;

Η υπνική παράλυση είναι μια διαταραχή του ύπνου που χαρακτηρίζεται από προσωρινή απώλεια ελέγχου των μυών, συνοδευόμενη συχνά από ανησυχητικές ψευδαισθήσεις και αίσθημα ασφυξίας. Τα επεισόδια διαρκούν από λίγα δευτερόλεπτα...

Καινοτόμα μέσα διάγνωσης και θεραπείας για τον καρκίνο του προστάτη

Το άρθρο εξετάζει τις τελευταίες εξελίξεις στη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου του προστάτη, μια από τις πιο συχνές μορφές καρκίνου στους άνδρες. Παρουσιάζονται νέες διαγνωστικές τεχνικές, όπως η...

ΙΣΘ: Στους… δρόμους οι γιατροί της Ελλάδας

Οι εργαστηριακοί γιατροί στην Ελλάδα κινητοποιούνται ενάντια στο μέτρο του "clawback", το οποίο θεωρούν άδικο και καταστροφικό για τη βιωσιμότητα των ιατρείων τους. Το μέτρο αυτό επιβάλλει την επιστροφή...

“Τα 7 σφάλματα που πρέπει να αποφεύγουν οι άνω των 50 στο γυμναστήριο”

Το άρθρο επισημαίνει τα επτά κοινά λάθη που πρέπει να αποφεύγουν οι άνω των 50 στο γυμναστήριο για να εξασφαλίσουν ασφαλείς και αποτελεσματικές προπονήσεις. Η σωστή άσκηση είναι ζωτικής...

“Η μούχλα στα τρόφιμα προκαλεί καρκίνο και νευρικές βλάβες”

Το άρθρο επισημαίνει τους κινδύνους που προκύπτουν από την κατανάλωση αλλοιωμένων τροφίμων, τα οποία μπορεί να περιέχουν τοξίνες που προκαλούν σοβαρές ασθένειες, όπως καρκίνο και νευρικές βλάβες. Οι μύκητες και...

Ερευνητές ανακάλυψαν μέθοδο για καλλιέργεια βιολογικών δοντιών στο εργαστήριο

Ερευνητές από το King's College του Λονδίνου έχουν κάνει σημαντικά βήματα προς την καλλιέργεια βιολογικών δοντιών στο εργαστήριο, μια ανακάλυψη που θα μπορούσε να εξαλείψει την ανάγκη για επεμβατικές...

Κρυολόγημα, γρίπη ή κορονοϊός: Πώς να αναγνωρίζετε τα συμπτώματα

Το άρθρο εξετάζει πώς να ξεχωρίζουμε τα συμπτώματα του κρυολογήματος, της γρίπης και του κορονοϊού, καθώς αυτά συχνά αλληλεπικαλύπτονται. Η γρίπη χαρακτηρίζεται από ξαφνική εμφάνιση, εξάντληση, πυρετό και ξηρό...

Πώς η πνευμονική εμβολή κόστισε τη ζωή της 16χρονης στο Γκάζι

Η 16χρονη στο Γκάζι έχασε τη ζωή της από πνευμονική εμβολή, μια σοβαρή κατάσταση όπου ένας θρόμβος αίματος μεταφέρεται στους πνεύμονες, προκαλώντας απόφραξη της πνευμονικής αρτηρίας. Η πάθηση αυτή...

Μελέτη: 7 στις 10 Ελληνίδες αντιμετωπίζουν παχυσαρκία και καπνίζουν

Μια νέα μελέτη της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας αποκαλύπτει ότι 7 στις 10 Ελληνίδες αντιμετωπίζουν προβλήματα παχυσαρκίας και καπνίζουν, ποσοστά που είναι σημαντικά υψηλότερα από τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Η έρευνα,...

Μελέτη: Η κατανάλωση ζάχαρης στην παιδική ηλικία επηρεάζει την καρδιακή υγεία ως ενήλικες

Νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «The BMJ» υπογραμμίζει ότι η περιορισμένη κατανάλωση ζάχαρης κατά τις πρώτες 1.000 ημέρες της ζωής ενός παιδιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών...

Πώς το ιαπωνικό περπάτημα κατέκτησε τη σκηνή του fitness;

Το ιαπωνικό περπάτημα, μια μέθοδος διαλειμματικής άσκησης που αναπτύχθηκε στην Ιαπωνία πριν από είκοσι χρόνια, έχει κατακτήσει τη σκηνή του fitness λόγω της απλότητας και της αποτελεσματικότητάς του. Απαιτεί...

Αιτίες των συνεχόμενων ιατρικών σφαλμάτων στα κρατικά νοσοκομεία

Το άρθρο αναλύει τα συνεχόμενα ιατρικά λάθη στα δημόσια νοσοκομεία της Ελλάδας, επισημαίνοντας σοβαρά περιστατικά όπως η χορήγηση λάθος φαρμάκων και οι λάθος μεταγγίσεις αίματος. Οι ειδικοί αποδίδουν αυτά τα...

Δύο φθινοπωρινά πορτοκαλί superfoods που προστατεύουν τον οργανισμό σαν «ασπίδα»

Το άρθρο παρουσιάζει δύο φθινοπωρινά πορτοκαλί superfoods, την κολοκύθα και τις γλυκοπατάτες, που λειτουργούν ως «ασπίδα» για τον οργανισμό. Η κολοκύθα, πλούσια σε νερό, βιταμίνη Α και β-καροτίνη, ενυδατώνει,...

Αιματολογική εξέταση εντοπίζει πάνω από 50 είδη καρκίνου

Μια νέα ελπιδοφόρα αιματολογική εξέταση, γνωστή ως Galleri, έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύει πάνω από 50 τύπους καρκίνου, επιταχύνοντας τη διάγνωσή τους, σύμφωνα με μελέτη στη Βόρεια Αμερική. Η...

Πιπίλες: Ανακαλύφθηκε χημική ουσία που σχετίζεται με καρκίνο και υπογονιμότητα

Χημική ουσία δισφαινόλη Α (BPA), η οποία συνδέεται με διαταραχές υγείας όπως καρκίνος και υπογονιμότητα, βρέθηκε σε πιπίλες από τρεις μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες, παρά το γεγονός ότι διαφημίζονταν ως...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ