Ποιο είναι το πιο θρεπτικό ψάρι – Οι ειδικοί προτείνουν την κατανάλωσή του δύο φορές την εβδομάδα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η σαρδέλα αναδεικνύεται ως ένα από τα πιο υγιεινά ψάρια, προσφέροντας πληθώρα διατροφικών ωφελημάτων, όπως υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Οι ειδικοί προτείνουν την κατανάλωσή της τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, καθώς συμβάλλει στη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας και της γενικής ευεξίας. Με την οικονομική της τιμή και την ευκολία στο μαγείρεμα, η σαρδέλα αποτελεί μια ιδανική επιλογή για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι.

Η σαρδέλα είναι ένας πολύτιμος διατροφικός θησαυρός από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Η κατανάλωσή της είναι μέρος της μεσογειακής διατροφής εδώ και αιώνες. Η οικονομική τιμή της σαρδέλας αλλά και το εύκολο μαγείρεμα της, την καθιστούν ιδανική για το καθημερινό οικογενειακό μας τραπέζι. Από τα μέσα Μαΐου και όλο το καλοκαίρι, υπάρχει σε αφθονία στις ελληνικές θάλασσες. Ιδανική εποχή για μαγείρεμα είναι το καλοκαίρι που οι σαρδέλες είναι παχιές και πλούσιες σε καλά λιπαρά. Ωστόσο, όποια εποχή και να την γευτείτε, θα λάβετε τα οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό μας.

Η σαρδέλα είναι ιδανική τροφή για όσους/ες κάνουν διατροφή, αλλά θέλουν να χάσουν και βάρος. Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα πρωτεΐνης που περιέχει και σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα οφέλη της, την καθιστούν απαραίτητη στην διατροφή μας.

Μελέτες και συστάσεις, όπως του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, τονίζουν τη σημασία της ένταξης των ψαριών στη διατροφή τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Εκτός από τη διατροφική τους αξία, οι σαρδέλες αποτελούν πολύτιμη πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, συμπεριλαμβανομένου του εικοσαπεντανοϊκού οξέος (EPA) και του δοκοσαεξανοϊκού οξέος (DHA). Οι ουσίες αυτές είναι ευεργετικές για τη λειτουργία της καρδιάς και του εγκεφάλου και υποστηρίζουν τη συνολική υγεία μειώνοντας τους κινδύνους που σχετίζονται με την παχυσαρκία, τον καρκίνο και τον διαβήτη τύπου 2. Περιέχει βιταμίνη D, η οποία είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ανοσίας και της καλής συγκέντρωσης.

Ποια είναι η διατροφική αξία της σαρδέλας;

Γυναίκα τρώει σαρδέλα ψητή
Credit: 123RF

Όταν καταναλώνεται με το κόκκαλο αποτελεί εξαιρετική πηγή ασβεστίου, φωσφόρου και βιταμίνης D. Η προσφορά της σαρδέλας δε τελειώνει εδώ, περιέχει επίσης βιταμίνη Β12, σελήνιο και σίδηρο.

Έρευνα που ασχολήθηκε με την κατανάλωση σαρδέλας από θηλάζουσες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι 100γρ σαρδέλας 2-3 φορές την εβδομάδα, οδήγησαν σε αύξηση της περιεκτικότητας του μητρικού γάλατος σε ω-3 λιπαρά οξέα. Εξίσου σημαντικό είναι τέλος το γεγονός ότι η «ταπεινή» σαρδέλα, ακριβώς λόγω της ταπεινότητάς της και της χαμηλής θέσης που κατέχει στη τροφική αλυσίδα, ζει μικρότερο χρονικό διάστημα σύγκριση με τα περισσότερα ψάρια. Το μικρό διάστημα ζωής της λοιπόν, έχει σαν αποτέλεσμα να είναι πιο ασφαλής, αφού δεν προλαβαίνει να συγκεντρώσει μεγάλες ποσότητες υδραργύρου.

Ποιο είδος σαρδέλας να επιλέξετε

Σαρδέλες σε ταψί έτοιμες για φούρνο
Credit: 123RF

Οι σαρδέλες είναι μια πλήρης τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, η οποία όχι μόνο υποστηρίζει τις υγιείς διαδικασίες ανάπτυξης και αναγέννησης του οργανισμού, αλλά και περιέχει σημαντικά λιγότερο υδράργυρο από άλλα ψάρια, όπως ο σολομός ή ο τόνος, γεγονός που τις καθιστά πολύ καλύτερη επιλογή.

Όταν αγοράζετε σαρδέλες, αξίζει να δίνετε προσοχή στη σύστασή τους, αναζητώντας την ετικέτα «Sardina pilchardus» και αποφεύγοντας το «Sprattus sprattus», που σημαίνει παπαλίνα. Είναι επίσης σημαντικό οι κονσερβοποιημένες σαρδέλες να διαθέτουν το πιστοποιητικό MSC, το οποίο επιβεβαιώνει την ποιότητά τους.

Σαρδέλες σε κονσέρβα
Credit: 123RF
Διαβάστε επίσης

ΕΙΝΑΠ εναντίον Γεωργιάδη για τα βραχιολάκια: «Η γελοιότητα φτάνει στην κορύφωση»

Ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Γιώργος Σιδέρης, κατηγορεί τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη για προπαγάνδα σχετικά με τη χρήση των «μαγικών βραχιολακιών» στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν...

Ολοκληρώθηκε επιτυχώς μετά από 8,5 ώρες η μεταμόσχευση ήπατος στον 15χρονο που υπέστη θερμοπληξία

Ο 15χρονος Δημήτρης, που υπέστη θερμοπληξία λόγω της σπάνιας διαταραχής ανιδρωσίας, υποβλήθηκε επιτυχώς σε μεταμόσχευση ήπατος, μια διαδικασία που διήρκεσε 8,5 ώρες. Το σωτήριο μόσχευμα βρέθηκε από τον Ελληνικό...

ΕΟΔΥ: Δέκα πρόσφατα περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε δέκα νέα εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου την τελευταία εβδομάδα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 17 για το 2025, με τα περισσότερα...

Καρκίνος του ήπατος: Πώς τρία από τα πέντε περιστατικά μπορούν να προληφθούν

Το άρθρο αναφέρει ότι το 60% των περιπτώσεων καρκίνου του ήπατος μπορεί να προληφθεί μέσω αντιμετώπισης της παχυσαρκίας, μείωσης της κατανάλωσης αλκοόλ και εμβολιασμού κατά της ηπατίτιδας, σύμφωνα με...

Καρκίνος: Καινοτόμος τεχνική με ΑΙ «υπόσχεται» ίαση

Μια καινοτόμος τεχνική που αναπτύχθηκε από ερευνητές του Technical University of Denmark και του Αμερικανικού Ινστιτούτου Scripps υπόσχεται επανάσταση στην ανοσοθεραπεία του καρκίνου, χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη για να μετατρέψει...

«Μου ζήτησε να απολογηθώ και να δώσω το 100άρικο» – Τι αναφέρει ασθενής που κατήγγειλε γιατρό για φακελάκι

Ένας ασθενής από το Άργος κατήγγειλε ότι γιατρός του νοσοκομείου απαίτησε χρηματικό «ευχαριστήριο» για να προχωρήσει σε χειρουργική επέμβαση, φτάνοντας στο σημείο να τον προσβάλει υπό αναισθησία. Το περιστατικό έχει...

Σπουδαστές Ιατρικής του ΑΠΘ στηρίζουν Κέντρα Υγείας σε τουριστικές περιοχές

Φοιτητές Ιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) προσφέρουν εθελοντική υποστήριξη σε Κέντρα Υγείας δημοφιλών τουριστικών περιοχών της Βόρειας Ελλάδας και στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ε.Κ.Υ.Β.Ε....

Δωμάτιο Σνούζελεν: Μια μοναδική θεραπευτική εμπειρία

Τα δωμάτια Σνούζελεν προσφέρουν μια μοναδική θεραπευτική εμπειρία μέσω ενός ασφαλούς και ήρεμου πολυαισθητηριακού περιβάλλοντος, όπου φως, χρώματα, ήχοι και υφές συνδυάζονται για να χαλαρώσουν και να ενεργοποιήσουν τις...

Καρκίνος του παγκρέατος: Μέχρι το 2030 θα αποτελεί τη 2η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στη Δύση

Ο καρκίνος του παγκρέατος παρουσιάζει αυξητική τάση και προβλέπεται να γίνει η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στη Δύση μέχρι το 2030. Η διάγνωση παραμένει δύσκολη και καθυστερεί,...

Θερμοπληξία: Πότε αποτελεί κίνδυνο – Τα σημάδια, ποιοι είναι πιο ευάλωτοι

Η θερμοπληξία αποτελεί σοβαρή απειλή κατά τη διάρκεια καύσωνα, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε πολυοργανική ανεπάρκεια και θάνατο αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα. Πρόσφατα, δύο σοβαρά περιστατικά θερμοπληξίας καταγράφηκαν στη...

Καινοτόμος θεραπεία για καρκίνο εμπνέεται από τα δάκτυλα της σαύρας γκέκο

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο ανέπτυξαν μια καινοτόμο θεραπεία για τον καρκίνο, εμπνευσμένη από τα δάχτυλα του γκέκο, που προσκολλώνται σε επιφάνειες με εξαιρετική δύναμη. Χρησιμοποιώντας μικροσωματίδια με...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ