Μήπως είστε εθισμένοι και δεν το ξέρετε;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το άρθρο εξετάζει τους «κρυφούς εθισμούς», δηλαδή συμπεριφορές που δεν σχετίζονται με ουσίες, αλλά επηρεάζουν αρνητικά την καθημερινή ζωή και την ψυχική υγεία. Αναφέρονται παραδείγματα όπως η υπερβολική χρήση social media, η εργασιομανία, η κατανάλωση junk food και η ενασχόληση με βιντεοπαιχνίδια.

Αυτές οι συμπεριφορές συχνά περνούν απαρατήρητες, καθώς θεωρούνται κοινωνικά αποδεκτές, όμως μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα, όπως άγχος και κοινωνική απομόνωση. Η αναγνώριση του εθισμού και η αναζήτηση βοήθειας είναι κρίσιμα βήματα για την αντιμετώπισή τους, ενώ η ψυχολόγος Ειρήνη Σπυράκη προτείνει στρατηγικές αυτοπαρατήρησης και περιορισμού της ενασχόλησης με αυτές τις δραστηριότητες.

Διαβάστε παρακάτω

Ήξερες πως αν περνάς πολλές ώρες μπροστά στα social media είσαι εθισμένος; Αν δεν μπορείς να κόψεις τον καφέ και πίνεις πάνω από τρεις την ημέρα; Αν κάθε εβδομάδα ξοδεύεις αρκετά χρήματα σε πράγματα που δεν χρειάζεσαι; Αν δεν μπορείς να βγάλεις από την διατροφή σου το junk food και τα γλυκά, αν εργάζεσαι ή σκέφτεσαι την δουλειά 24 ώρες το 24ωρο; Υπάρχουν δεκάδες καταστάσεις που δεν μπορείς να φανταστείς κι όμως σου προκαλούν κρυφούς εθισμούς που είναι η μάστιγα της σύγχρονης κοινωνίας και σιγά-σιγά μπορεί να σου προκαλέσουν προβλήματα τόσο στο σώμα όσο και στην ψυχή σου. 

Στη σύγχρονη κοινωνία, οι εθισμοί δεν αφορούν μόνο τις ουσίες αλλά και συνήθειες που γίνονται αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής ζωής, συχνά χωρίς να γίνονται αντιληπτές ως επιβλαβείς. Οι συμπεριφορικοί εθισμοί, όπως η εργασιομανία, η υπερβολική χρήση των social media, η εμμονή με τις αγορές ή ακόμα και η γυμναστική, μπορούν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής και την ψυχική υγεία. Παρόλο που αυτοί οι εθισμοί δεν συνοδεύονται πάντα από φυσικές συνέπειες όπως στις ουσίες, οι ψυχολογικές επιπτώσεις τους είναι εξίσου σοβαρές.

Οι μη εμφανείς εθισμοί εκδηλώνονται μέσα από διαφορετικές μορφές, οι οποίες συχνά περνούν απαρατήρητες ή ερμηνεύονται ως κοινωνικά αποδεκτές συμπεριφορές.

Ο ορισμός των κρυφών εθισμών

Οι μη εμφανείς εθισμοί, γνωστοί και ως συμπεριφορικοί ή κρυφοί εθισμοί, αναφέρονται σε συμπεριφορές που, αν και δεν περιλαμβάνουν τη χρήση ουσιών, μπορούν να γίνουν καταναγκαστικές και να επηρεάσουν αρνητικά την καθημερινή ζωή και την υγεία του ατόμου. Αυτοί οι εθισμοί συχνά περνούν απαρατήρητοι, καθώς πολλές από αυτές τις συμπεριφορές είναι κοινωνικά αποδεκτές ή ακόμα και επιβραβευμένες.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), οι συμπεριφορικοί εθισμοί χαρακτηρίζονται από την αδυναμία ελέγχου μιας δραστηριότητας, παρά τις αρνητικές επιπτώσεις της στην καθημερινή ζωή του ατόμου. Αυτού του είδους οι εθισμοί συχνά γίνονται αποδεκτοί ή ακόμα και ενθαρρύνονται από την κοινωνία, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη την αναγνώρισή τους και την παρέμβαση.

Η εργασιομανία, για παράδειγμα, συχνά εκλαμβάνεται ως θετικό χαρακτηριστικό, ωστόσο, έρευνες δείχνουν ότι το 30% των εργαζομένων σε ανεπτυγμένες χώρες εμφανίζουν χαρακτηριστικά εργασιακού εθισμού, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση, ψυχολογική καταπόνηση και προβλήματα στις διαπροσωπικές τους σχέσεις. Παρομοίως, η αναβλητικότητα, η οποία επηρεάζει περίπου το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού, μπορεί να φαντάζει απλή έλλειψη αυτοπειθαρχίας, αλλά στην πραγματικότητα προκαλεί υψηλά επίπεδα άγχους και χαμηλή αυτοεκτίμηση, οδηγώντας σε έναν φαύλο κύκλο αποφυγής και απογοήτευσης.

Ένας άλλος συχνός αλλά αφανής εθισμός είναι η προσκόλληση σε τοξικές σχέσεις. Σύμφωνα με μελέτες, το 40% των ανθρώπων τείνει να παραμένει σε δυσλειτουργικές σχέσεις εξαιτίας ψυχολογικών μοτίβων εθισμού που σχετίζονται με την ανάγκη για συναισθηματική επιβεβαίωση, τον φόβο μοναξιάς ή ακόμα και τον εθισμό στη συναισθηματική ένταση.

Στον τεχνολογικό τομέα, οι εθισμοί είναι πλέον διάχυτοι. Η χρήση των social media αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα, με το 56% των χρηστών να αφιερώνει πάνω από 2 ώρες ημερησίως στις πλατφόρμες, ενώ το 12% εμφανίζει συμπτώματα εξάρτησης. Το φαινόμενο του doomscrolling, δηλαδή η εμμονική κατανάλωση αρνητικών ειδήσεων, έχει συνδεθεί με αυξημένα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης, εντείνοντας το αίσθημα «αβοηθησίας» στον σύγχρονο κόσμο.

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι και η εξάρτηση από τα βιντεοπαιχνίδια. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει πλέον αναγνωρίσει τον εθισμό στα βιντεοπαιχνίδια ως ψυχική διαταραχή, καθώς έρευνες δείχνουν ότι το 8,5% των εφήβων παγκοσμίως εμφανίζει εθιστικές συμπεριφορές που επηρεάζουν τις σχολικές επιδόσεις, την κοινωνική ζωή και την ψυχική υγεία.

Ο υπερκαταναλωτισμός αποτελεί μία ακόμα διαδεδομένη μορφή εθισμού, καθώς οι διαφημίσεις και οι ηλεκτρονικές αγορές καθιστούν εύκολη την ανεξέλεγκτη κατανάλωση προϊόντων. Μελέτες δείχνουν ότι περίπου το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από εθισμό στις αγορές, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε οικονομική αστάθεια, συναισθηματική εξάρτηση και αίσθημα ενοχής.

Η υπερβολική γυμναστική, αν και συχνά θεωρείται υγιής συνήθεια, μπορεί να εξελιχθεί σε εθισμό, ιδιαίτερα σε άτομα που επιδιώκουν την τελειοποίηση της εικόνας τους. Περίπου το 3% των ατόμων που γυμνάζονται τακτικά εμφανίζουν συμπτώματα εθισμού, τα οποία περιλαμβάνουν την αδυναμία διακοπής της προπόνησης, ακόμα και όταν υπάρχουν τραυματισμοί, και την έντονη συναισθηματική εξάρτηση από τη φυσική δραστηριότητα.

Η καφεΐνη είναι μια από τις πιο διαδεδομένες ψυχοδραστικές ουσίες στον κόσμο, με περίπου το 90% των ενηλίκων να την καταναλώνουν καθημερινά. Παρόλο που συχνά θεωρείται αβλαβής, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα εξάρτησης, όπως αυξημένη ανοχή, στερητικά συμπτώματα (πονοκέφαλος, ευερεθιστότητα, κόπωση) και καταναγκαστική κατανάλωση. Σύμφωνα με έρευνες, το 30% των καταναλωτών καφεΐνης εμφανίζει σημάδια εθισμού, ενώ το 10% βιώνει σοβαρά στερητικά συμπτώματα όταν διακόπτει την κατανάλωση. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να συμβάλλει σε αυξημένο άγχος, αϋπνία και καρδιαγγειακά προβλήματα, γεγονός που καθιστά τον εθισμό στην καφεΐνη ένα ζήτημα που συχνά υποτιμάται.

H κατανάλωση πρόχειρου φαγητού (junk food) είναι μια από τις πιο διαδεδομένες μορφές εθισμού, με έρευνες να δείχνουν ότι το 20% των ατόμων εμφανίζουν συμπεριφορές εξάρτησης από τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, παρόμοιες με εκείνες που παρατηρούνται σε ουσίες όπως η νικοτίνη και η κοκαΐνη. Αυτός ο εθισμός συνδέεται με την παχυσαρκία, τον διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η υπερβολική κατανάλωση αναψυκτικών, ιδιαίτερα εκείνων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή καφεΐνη, μπορεί να οδηγήσει σε εθισμό. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν έντονη λαχτάρα, έλλειψη ελέγχου, ανάπτυξη ανοχής και συμπτώματα στέρησης όπως ευερεθιστότητα και πονοκεφάλους. Οι επιπτώσεις στην υγεία περιλαμβάνουν αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη, καρδιαγγειακές παθήσεις και παχυσαρκία

Η συνεχής ενασχόληση με την αγορά κρυπτονομισμάτων μπορεί να οδηγήσει σε εθιστικές συμπεριφορές, παρόμοιες με αυτές του τζόγου, επηρεάζοντας την ψυχική υγεία και την οικονομική σταθερότητα.

Η ψυχολόγος Ειρήνη Σπυράκη αναφέρει πως οι «κρυφοί εθισμοί» είναι συνήθειες ή συμπεριφορές που προκαλούν εξάρτηση χωρίς όμως να αναγνωρίζονται άμεσα ως προβληματικές. Κι αυτό γιατί δεν σχετίζονται πάντα με ουσίες όπως το αλκοόλ ή τα ναρκωτικά, αλλά μπορεί ωστόσο να περιλαμβάνουν καθημερινές δραστηριότητες που καταναλώνουν δυσανάλογα μεγάλο μέρος του χρόνου και της ενέργειάς μας ενώ αναλύει τα παραδείγματα των κρυφών εθισμών:

  1. Υπερενασχόληση με τα Κοινωνικά Δίκτυα – Συνεχής ενασχόληση με το κινητό, έλεγχος ειδοποιήσεων και εξάρτηση από likes.  
  2. Υπερκατανάλωση Φαγητού (Emotional Eating) – Το φαγητό ως τρόπος αντιμετώπισης του άγχους ή της μοναξιάς.  
  3. Εργασιομανία – Υπερβολική αφοσίωση στην εργασία εις βάρος της προσωπικής ζωής και υγείας.  
  4. Online Αγορές – Ο καταναλωτισμός ως μέσο διαφυγής από συναισθηματικά προβλήματα.  
  5. Σειρές & Βιντεοπαιχνίδια – Υπερβολική ενασχόληση με ψυχαγωγικές δραστηριότητες που οδηγεί σε παραμέληση άλλων πτυχών της ζωής.  
  6. Γυμναστική & Δίαιτες – Όταν η ενασχόληση με την εμφάνιση γίνεται ψυχαναγκαστική.  

Οι μη εμφανείς εθισμοί μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις, όπως αυξημένο άγχος, κοινωνική απομόνωση, επαγγελματική εξουθένωση και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Αν και πολλοί άνθρωποι δεν αναγνωρίζουν εύκολα ότι αντιμετωπίζουν κάποιον τέτοιο εθισμό, οι συνέπειες είναι ορατές στη ζωή τους: δυσκολία συγκέντρωσης, συνεχής αίσθηση ανικανοποίητου, σωματικά συμπτώματα εξάντλησης και προβλήματα στις διαπροσωπικές τους σχέσεις.

H κ. Σπυράκη σχολιάζει πως οι κρυφοί εθισμοί μας επηρεάζουν σε πολλούς τομείς: “Aρχικά επηρεαζόμαστε ψυχολογικά το άγχος μας αυξάνεται, η χαμηλή αυτοεκτίμηση κορυφώνεται και επίσης υπάρχει παραπάνω η αίσθηση της θλίψης. Υπάρχουν και κοινωνικές επιρροές, το άτομο που βιώνει τέτοιου είδους εθισμούς απομακρύνεται από φίλους και οικογένεια, γίνεται πιο εσωστρεφής και προτιμά την απομόνωση. Σωματικά οι κρυφοί εθισμοί, προκαλούν κόπωση, σε πολλές περιπτώσεις αϋπνία καθώς το μυαλό την ώρα της χαλάρωσης τριγυρίζει γύρω από εμμονικές σκέψεις, αλλά και κακή διατροφή.”

Η αντιμετώπιση αυτών των εθισμών απαιτεί μια πολυδιάστατη προσέγγιση. Η αναγνώριση του προβλήματος αποτελεί το πρώτο και πιο κρίσιμο βήμα, καθώς πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να αποδεχτούν ότι μια φαινομενικά αβλαβής συνήθεια μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες. Η εκπαίδευση και η ψυχολογική υποστήριξη είναι ζωτικής σημασίας, ενώ η εφαρμογή ισορροπημένων στρατηγικών διαχείρισης χρόνου, η μείωση της έκθεσης στην τεχνολογία και η ενίσχυση της αυτογνωσίας μπορούν να συμβάλουν στην αποδέσμευση από δυσλειτουργικές συμπεριφορές.

Η κ. Σπυράκη εξηγεί τους τρόπους που μπορούμε να εντοπίσουμε τους κρυφούς εθισμούς: “Oι κρυφοί εθισμοί μπορεί να είναι πιο επικίνδυνοι από τους φανερούς, γι’ αυτό πρέπει να υπάρχει αυτοπαρατήρηση, δηλαδή να παρατηρούμε ή να αναγνωρίζουμε την εξάρτηση και να δουλεύουμε με αυτήν. Επίσης, καλό θα ήταν να θεσπίσουμε όρια, να περιορίσουμε δηλαδή τον χρόνο που αφιερώνουμε σε συγκεκριμένες δραστηριότητες. Σίγουρα, αν παρατηρήσουμε τον εθισμό μας θα πρέπει να αναζητήσουμε βοήθεια, να συζητήσουμε με ειδικούς αν αισθανόμαστε πως η συνήθεια ελέγχει πλέον τη ζωή μας. Μία πολύ καλή διέξοδος είναι οι εναλλακτικές δραστηριότητες, η ενασχόληση με δημιουργικά ή κοινωνικά ενδιαφέροντα που θα μας αποσπάσουν την προσοχή. Τέλος, αξίζει να θυμόμαστε ότι αν κάποια συνήθεια φαίνεται να κυριαρχεί στη ζωή μας σε βαθμό που μας απομονώνει ή μας βλάπτει, τότε χρειάζεται να την επανεξετάσουμε!”

 

 

Διαβάστε επίσης

Το απόλυτο γυναικείο magazino για γυναίκες που αγαπούν να εξελίσσονται. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο COUSCOUS.

Επιστήμονας αποκαλύπτει τα μυστικά του σαπουνιού

Ο Paul E. Richardson, χημικός, αποκαλύπτει τα μυστικά του σαπουνιού, το οποίο ανακαλύφθηκε πριν από 5.000 χρόνια στην αρχαία Βαβυλώνα. Το σαπούνι, που συνδυάζει υδρόφιλα και υδρόφοβα μόρια, έχει την...

Αόρατες απειλές στα καθαρά ρούχα – Τι παραμένει μετά το πλύσιμο

Μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου De Montfort, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "PLOS One", αποκαλύπτει ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που πλένουν τις στολές τους στο σπίτι...

Οι ιδανικές ήπιες ασκήσεις για να υποδεχτείτε το καλοκαίρι… fit και χωρίς τραυματισμούς!

Το άρθρο αναδεικνύει τις ιδανικές ήπιες ασκήσεις για την προετοιμασία του σώματος ενόψει του καλοκαιριού, επικεντρωμένο στις χαμηλής έντασης δραστηριότητες που προσφέρουν οφέλη χωρίς κινδύνους τραυματισμών. Με την καθοδήγηση...

Το έμφραγμα χτυπά αθόρυβα τους διαβητικούς ασθενείς

Το άρθρο αναδεικνύει την επικινδυνότητα των καρδιακών επεισοδίων στους διαβητικούς ασθενείς, οι οποίοι συχνά δεν εκδηλώνουν τα κλασικά συμπτώματα του εμφράγματος, όπως ο έντονος πόνος στο στήθος, λόγω βλαβών...

Σαραντάρης με διαβήτη; Αυξημένος κίνδυνος εγκεφαλικού

Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 στη μέση ηλικία αυξάνει κατά 30% τον κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι διαβητικοί που είναι...

Τα δέκα αθόρυβα σημάδια που αποκαλύπτουν κρυφά προβλήματα υγείας

Το άρθρο αναφέρεται σε δέκα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να υποδηλώνουν σοβαρά προβλήματα υγείας, τα οποία συχνά παραβλέπονται. Αυτά περιλαμβάνουν την ανεξήγητη απώλεια βάρους, την επίμονη κόπωση, αλλαγές στο...

Ιστορική απόφαση για εμβολιασμό με AstraZeneca: 50.000 ευρώ αποζημίωση για παρενέργεια στην Ελλάδα

Η ελληνική δικαιοσύνη προχώρησε σε μια ιστορική απόφαση, καταδικάζοντας το ελληνικό κράτος να καταβάλει 50.000 ευρώ αποζημίωση σε άνδρα που εμφάνισε το σπάνιο σύνδρομο Γκιλέν – Μπαρέ μετά τον...

12 υπερτροφές που θωρακίζουν τη μνήμη μας

Το άρθρο αναλύει τη σημασία της χολίνης για τη μνήμη και τη γνωσιακή λειτουργία, επισημαίνοντας ότι η έλλειψή της μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης νόσου Αλτσχάιμερ. Διάφορες τροφές...

Το αυξημένο σάκχαρο στην εφηβεία εκτοξεύει τον κίνδυνο πρόωρης καρδιακής βλάβης

Μια νέα μελέτη αναδεικνύει την ανησυχητική σύνδεση μεταξύ του αυξημένου σακχάρου στο αίμα και της καρδιακής βλάβης κατά την εφηβεία. Επιστήμονες από διάφορες χώρες παρακολούθησαν 1.595 εφήβους και διαπίστωσαν...

Απελευθέρωσε τη μέση σου: Η μαγική τεχνική των ειδικών σε 3 κινήσεις

Το άρθρο αναλύει τον χρόνιο πόνο στη μέση, ο οποίος πλήττει πολλούς ανθρώπους και επηρεάζει τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Παρουσιάζει τρεις απλές ασκήσεις από την εκπαιδεύτρια πιλάτες και γιόγκα Kristina...

Μεταμοσχεύσεις: Μαζική πρόσκληση μέσω SMS στους πολίτες για δωρεά οργάνων

Η Ελλάδα προχωρά σε σημαντικές αλλαγές στον τομέα των μεταμοσχεύσεων, όπως αναδείχθηκε στην εκδήλωση OrganMeetings στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Με τη στήριξη του υπουργείου Υγείας και άλλων φορέων, προγραμματίζεται...

Διαβήτης: Αναγνωρίστε τα κρίσιμα σημάδια που σας προειδοποιούν

Ο διαβήτης αποτελεί σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία, σκοτώνοντας περισσότερους ανθρώπους από τον καρκίνο και το AIDS. Περίπου 7,9 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως διατρέχουν κίνδυνο λόγω κακής διατροφής και...

Οι κρυφοί ένοχοι πίσω από τα σκαμπανεβάσματα του διαβήτη

Το άρθρο αναλύει τις συνήθειες που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα, ενδεχομένως προκαλώντας σκαμπανεβάσματα στον διαβήτη. Οι ερευνητικές μελέτες δείχνουν ότι η παράλειψη του πρωινού γεύματος,...

Ελλάδα: Αυτός ο ιός προκαλεί πάνω από 1.000 περιστατικά καρκίνου και 443 θανάτους κάθε χρόνο

Ο ιός HPV προκαλεί σοβαρά προβλήματα στη δημόσια υγεία στην Ελλάδα, με πάνω από 1.100 νέα περιστατικά καρκίνου και 443 θανάτους ετησίως, κυρίως από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Παρά...

Οι ειδικοί κρούουν συναγερμό: Μηδενική έκθεση σε οθόνες για παιδιά κάτω των έξι ετών

Πέντε γαλλικές επιστημονικές ενώσεις προειδοποιούν για τις αρνητικές επιπτώσεις της έκθεσης σε οθόνες για παιδιά κάτω των έξι ετών, ζητώντας την απαγόρευσή της. Υποστηρίζουν ότι οι οθόνες επηρεάζουν την υγεία...

Οι ειδικοί κρούουν συναγερμό: «Να απαγορευτούν οι οθόνες σε παιδιά κάτω των 6 ετών»

Πέντε γαλλικές επιστημονικές ενώσεις προειδοποιούν για τους κινδύνους που προκαλεί η χρήση οθονών σε παιδιά κάτω των έξι ετών, ζητώντας την απαγόρευσή τους, καθώς επηρεάζουν αρνητικά την υγεία και...

Οι ειδικοί κρούουν συναγερμό: Μηδενική έκθεση σε οθόνες για παιδιά κάτω των έξι ετών

Πέντε γαλλικές επιστημονικές ενώσεις προειδοποιούν ότι η έκθεση σε οθόνες πρέπει να απαγορευτεί για τα παιδιά κάτω των έξι ετών, καθώς μπορεί να έχει μόνιμες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία...

Θεσσαλονίκη: Εγκαινιάστηκε το πρόγραμμα δωρεάν αιματολογικών εξετάσεων χωρίς ραντεβού – Δείτε τα Κέντρα Υγείας

Στη Θεσσαλονίκη εγκαινιάστηκε πρόγραμμα δωρεάν αιματολογικών εξετάσεων λιπιδαιμικού προφίλ, χωρίς ραντεβού, για πολίτες ηλικίας 30 έως 70 ετών, στο πλαίσιο της πρόληψης και αντιμετώπισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει...

Επικίνδυνη χημική ουσία σε πλαστικά αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθειες

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Lancet eBiomedicine» αποκαλύπτει ότι η έκθεση σε φθαλικές ενώσεις, ιδιαίτερα τη DEHP που χρησιμοποιείται σε πλαστικά, σχετίζεται με περισσότερους από 368.000 θανάτους...

Έρευνα: Η θέση εμβολιασμού επηρεάζει καθοριστικά την ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού

Μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, δημοσιευμένη στο περιοδικό Cell, αποκαλύπτει ότι η χορήγηση αναμνηστικής δόσης εμβολίου στο ίδιο μπράτσο με την πρώτη δόση μπορεί...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ