Μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Σεντ Λούις αποκαλύπτει ότι όσοι έχουν νοσήσει από κορωνοϊό διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για άλλες ασθένειες, όπως αναπνευστικές και βακτηριακές λοιμώξεις. Συγκεκριμένα, οι πρώην ασθενείς παρουσίασαν 20-50% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν δευτερεύουσες λοιμώξεις εντός ενός έτους από την αρχική μόλυνση.
Οι ερευνητές υποπτεύονται ότι η λοίμωξη αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, αν και οι ακριβείς αιτίες παραμένουν άγνωστες. Συνιστούν περαιτέρω έρευνες για την κατανόηση αυτής της φαινομενικής ευαλωτότητας.
Διαβάστε παρακάτω
Κορoνοϊός:Πολλοί άνθρωποι που έχουν επιβιώσει από μια λοίμωξη κορoνοϊού αισθάνονται πιο ευάλωτοι σε άλλες ασθένειες από τότε.
Τα κρυολογήματα εμφανίζονται πιο συχνά και διαρκούν περισσότερο, ο βήχας είναι πιο έντονος και απλά δεν υποχωρεί.
Και πράγματι: Αυτό που προηγουμένως ήταν μόνο μια εικασία, τώρα επιβεβαιώνεται από μια μελέτη: Όσοι έχουν περάσει τον κορωνοϊό είναι πιο ευάλωτοι σε άλλες ασθένειες!
Για τη μελέτη τους, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σεντ Λούις (ΗΠΑ) ανέλυσαν τα ιατρικά αρχεία περισσότερων από 200.000 πρώην ασθενών με κορονοϊό , καθώς και εκείνα 600.000 ατόμων χωρίς λοίμωξη, αναφέρει το «T-Online». Και οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ανάλογα με τη σοβαρότητα της αρχικής νόσου Covid-19, ο κίνδυνος μόλυνσης από άλλα παθογόνα αυξανόταν κατά 20 έως 50 τοις εκατό.
Μέσα σε ένα χρόνο από τη μόλυνση από τον κορoνοϊό, αυτοί οι άνθρωποι υπέφεραν σημαντικά περισσότερες βακτηριακές λοιμώξεις, μυκητιασικές και ιογενείς λοιμώξεις, αναπνευστικές λοιμώξεις ή οξείες πνευμονοπάθειες . Ακόμη και όσοι είχαν ήπια κρούσματα Covid αρρώστησαν στη συνέχεια σημαντικά πιο συχνά: 525 από τους 10.000 υπέστησαν στη συνέχεια περαιτέρω αναπνευστικές ασθένειες, σε σύγκριση με μόνο 362 μεταξύ εκείνων που ήταν αρνητικοί στην Covid. Μεταξύ εκείνων με σοβαρές περιπτώσεις, ο αριθμός ήταν σχεδόν 1.000.
Αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος
Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακριβώς γιατί συμβαίνει αυτό. Το αποτέλεσμα δεν μπορεί να εξηγηθεί μόνο από το γεγονός ότι όσοι επηρεάστηκαν δεν εκτέθηκαν σχεδόν καθόλου σε ιούς κατά τη διάρκεια του lockdown λόγω των περιορισμών επαφής και της χρήσης μάσκας. Επειδή: Και οι δύο ομάδες στη μελέτη εκτέθηκαν στις ίδιες συνθήκες. Παρ ‘όλα αυτά, τα άτομα που είχαν μολυνθεί προηγουμένως είχαν σημαντικά περισσότερες δευτερογενείς ασθένειες.
Οι επιστήμονες μάλλον υποψιάζονται ότι μια λοίμωξη από κορονοϊό αποδυναμώνει μόνιμα το ανοσοποιητικό σύστημα , βλάπτει τους βλεννογόνους και τους καθιστά πιο διαπερατούς σε παθογόνους οργανισμούς. Συνιστούν να ακολουθήσει περαιτέρω έρευνα.