Καρκίνος του προστάτη: Αποκαλύπτουμε τις θεραπείες για κάθε στάδιο της νόσου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πιο συχνός καρκίνος στους άνδρες, με ετήσιες διαγνώσεις που ξεπερνούν τα 1,4 εκατομμύρια παγκοσμίως. Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν τοπικά εντοπισμένη νόσο, η οποία έχει καλή πρόγνωση και μπορεί να παρακολουθείται χωρίς άμεσες θεραπείες, εφόσον ο κίνδυνος υποτροπής είναι χαμηλός.

Για προχωρημένες ή μεταστατικές μορφές, οι σύγχρονες θεραπείες συνδυάζουν ανδρογονικό αποκλεισμό με νεότερα ορμονικά φάρμακα και χημειοθεραπεία, προσφέροντας σημαντική βελτίωση στην επιβίωση. Οι τελευταίες εξελίξεις περιλαμβάνουν στοχευμένες θεραπείες και ραδιοφάρμακα, που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά για την ευνουχοάντοχη νόσο.

Η έρευνα εστιάζει στην καλύτερη αναγνώριση και αντιμετώπιση των επιθετικών μορφών της νόσου, καθώς και στη μείωση της νοσηρότητας από τις θεραπείες σε ασθενείς χαμηλού κινδύνου.

Διαβάστε παρακάτω

Ο καρκίνος του προστάτη είναι το συχνότερο νεόπλασμα που διαγιγνώσκεται στους άνδρες. Με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα περισσότεροι από 1,4 εκατομμύρια άνδρες θα διαγνωσθούν ετησίως με τη νόσο σε όλο τον κόσμο.

Αναλογικά, η διάγνωση αφορά συχνά και δημόσια πρόσωπα με πιο πρόσφατη περίπτωση αυτή του πρώην Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν.

Η δημοσιότητα μάλιστα που προκύπτει, αποτελεί αφορμή για ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης απέναντι στο νόσημα και την κατανόηση των δυνατοτήτων πρώιμης διάγνωσης και θεραπείας της νόσου, αναφέρουν οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Μιχάλης Λιόντος (Επίκουρος Καθηγητής Ογκολογίας), δρ. Μαρία Καπαρέλου (Παθολόγος – Ογκολόγος), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Παθολόγος, Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (τ. Πρύτανης ΕΚΠΑ, Καθηγητής Θεραπευτικής – Ογκολογίας – Αιματολογίας, Διευθυντής Θεραπευτικής Κλινικής).

Προσθέτουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών με καρκίνο προστάτη θα διαγνωσθούν με τοπική νόσο και η πρόγνωσή τους είναι συνήθως αρκετά καλή. Μια σειρά από χαρακτηριστικά, όπως είναι η μορφολογία της νόσου στη βιοψία (βαθμός διαφοροποίησης), η έκταση της νόσου όπως καταδεικνύεται από τις απεικονιστικές εξετάσεις (μαγνητική προστάτη, αξονικές, σπινθηρογράφημα οστών, PET-PSMA), η τιμή του PSA στο αίμα και όπως φάνηκε πρόσφατα μοριακά τεστ βοηθούν τον κλινικό γιατρό να αξιολογήσει τον κίνδυνο υποτροπής της νόσου και να καθορίσει το προτεινόμενο θεραπευτικό πλάνο. Παραδοσιακά, η ριζική προστατεκτομή ή η εξωτερική ακτινοθεραπεία αποτελούν τους βασικούς θεραπευτικούς πυλώνες στην αντιμετώπιση του τοπικά εντοπισμένου καρκίνου προστάτη. Πρόσφατα δεδομένα όμως έχουν δείξει ότι οι ασθενείς με εντοπισμένο καρκίνο προστάτη και χαμηλό κίνδυνο υποτροπής έχουν μεγαλύτερη από 90% πιθανότητα επιβίωσης από την νόσο στα 15 έτη, ανεξάρτητα από το αν θα κάνουν αμέσως μετά τη διάγνωση κάποια θεραπεία ή θα τεθούν σε ενεργό παρακολούθηση. Με τον τρόπο αυτό σημαντικό ποσοστό ασθενών θα αποφύγουν τη νοσηρότητα που επιφέρει το χειρουργείο ή η ακτινοθεραπεία χωρίς να αυξάνει τον κίνδυνο από το νόσημά του.

Για τους ασθενείς βέβαια που η νόσος είναι τοπική προχωρημένη κατά τη διάγνωση (επιθετική ιστολογία, επέκταση έξω από τον προστάτη, λεμφαδενική επέκταση) η αντιμετώπιση πρέπει να είναι άμεση και πολυπαραγοντική. Πλέον, οι σύγχρονες απεικονιστικές μέθοδοι όπως είναι το PET-PSMA αναδεικνύουν με μεγάλη ευαισθησία και ειδικότητα την έκταση της νόσου και βοηθούν στη λήψη των κατάλληλων θεραπευτικών αποφάσεων.

Για τους ασθενείς με τοπικά προχωρημένη νόσο ή και μεταστατική νόσο, τα τελευταία χρόνια έχει γίνει εμφανές μέσα από κλινικές μελέτες ότι η πιο επιθετική αντιμετώπιση της νόσου και η χρήση νέων θεραπειών μπορούν να αυξήσουν την επιβίωση των ασθενών. Ο ανδρογονικός αποκλεισμός, δηλαδή η καταστολή των επιπέδων της τεστοστερόνης που τροφοδοτεί τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων του προστάτη αποτελούσε για δεκαετίες τη βασική θεραπεία σε αυτό το στάδιο της νόσου. Πλέον γνωρίζουμε ότι η συνδυαστική αγωγή του ανδρογονικού αποκλεισμού με νεότερα ορμονικά φάρμακα όπως είναι η αμπιρατερόνη και η χρήση εξωτερικής ακτινοβολίας στον προστάτη ωφελούν σημαντικά τους άνδρες που θα διαγνωσθούν με επέκταση της νόσου στους λεμφαδένες. Αντίστοιχα σημαντική καθυστέρηση στην εξέλιξη της νόσου επιτυγχάνεται από τη χρήση του νεότερου αντιανδρογόνου ενζαλουταμίδη μαζί με τον ανδρογονικό αποκλεισμό σε όσους ασθενείς εμφανίσουν αύξηση του PSA (βιοχημική υποτροπή) μετά από την ριζική αντιμετώπιση της τοπικής νόσου.

Η εντατικοποίηση της θεραπείας έχει αποφέρει σημαντικό όφελος επιβίωσης και στη μεταστατική νόσο. Ο συνδυασμός ανδρογονικού αποκλεισμού και νεότερων ορμονικών φαρμάκων αποτελεί πλέον την καθιερωμένη θεραπευτική αντιμετώπιση για τους άνδρες που θα διαγνωσθούν με μεταστατική νόσο. Μάλιστα, σε ένα ποσοστό αυτών με μεγαλύτερο φορτίο νόσου χρησιμοποιούνται τριπλοί συνδυασμοί με την προσθήκη χημειοθεραπείας επιφέροντας σημαντική καθυστέρηση στην εξέλιξη της νόσου στο επόμενο στάδιό της, αυτό της ευνουχοαντοχής όπου πλέον η ευαισθησία των καρκινικών κυττάρων στους ορμονικούς χειρισμούς είναι περιορισμένη. Οι κλινικές μελέτες αλλά και η καθημερινή κλινική πρακτική πλέον δείχνουν ότι οι συνδυασμοί αυτοί μπορούν να οδηγήσουν σε μακροχρόνια ύφεση της νόσου, χωρίς να επηρεάζουν ιδιαίτερα την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Τέλος για τους ασθενείς που θα εμφανίσουν ευνουχοάντοχη νόσο, η κατανόηση της μοριακής βιολογίας της νόσου έχει οδηγήσει τις θεραπευτικές εξελίξεις και μια σειρά κλινικών μελετών που έχουν παρουσιαστεί σε διεθνή συνέδρια αποδεικνύουν το ρόλο των στοχευουσών θεραπειών σε αυτό το στάδιο της νόσου. Στο πρόσφατο συνέδριο για τα νεοπλάσματα του ουροποιητικού συστήματος της αμερικανικής εταιρείας ογκολογίας (ASCO GU) παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα συνολικής επιβίωσης από τον συνδυασμό μιας στοχευμένης θεραπείας -του PARP αναστολέα ταλαζοπαρίμπη- με την ενζαλουταμίδη σε ασθενείς με ευνουχοάντοχη νόσο. Ο συνδυασμός απέδειξε ότι αυξάνει την επιβίωση τόσο σε όσους έχουν μεταλλάξεις στα γονίδια που εμπλέκονται στο μηχανισμό επιδιόρθωσης του DNA του ομόλογου ανασυνδυασμού (περίπου 20% των ασθενών, οι οποίοι θεωρούνται και πιο ευαίσθητοι στη δράση των αναστολέων PARP) αλλά και στον υπόλοιπο πληθυσμό. Αυτοί οι συνδυασμοί είναι πλέον εγκεκριμένοι και στη χώρα μας ως η αρχική αντιμετώπιση του ευνουχοάντοχου καρκίνου προστάτη. Για αυτό το στάδιο της νόσου μάλιστα, υπάρχει εντατική έρευνα για τη χρήση ραδιοφαρμάκων. Ήδη το ραδιοφάρμακο Lu-PSMA που προσδένεται στο PSMA, ένα μόριο που εκφράζουν στην επιφάνειά τους σχεδόν εκλεκτικά τα καρκινικά κύτταρα του προστάτη αποτελεί ιδιαίτερα αποτελεσματική θεραπεία για τους ασθενείς με ευνουχοάντοχη νόσο και το ποσοστό των ασθενών που λαμβάνουν αυτή την αγωγή αυξάνει σημαντικά τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας.

Από τα παραπάνω είναι εμφανές ότι ο καρκίνος του προστάτη είναι μια συχνή νόσος στους άνδρες με αρκετές διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές ακόμη και για τους ασθενείς με μεταστατική νόσο που παρέχουν συνήθως μακροχρόνια επιβίωση με καλή ποιότητα ζωής. Το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας εστιάζεται αφενός στην αναγνώριση και ριζικότερη αντιμετώπιση των πιο επιθετικών μορφών της νόσου που σχετίζονται με την ανάπτυξη μεταστάσεων και αφετέρου στην αποκλιμάκωση της θεραπείας σε όσους έχουν χαμηλού κινδύνου νόσου για την αποφυγή της νοσηρότητας από τις θεραπείες.

Διαβάστε επίσης

Το απόλυτο γυναικείο magazino για γυναίκες που αγαπούν να εξελίσσονται. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο COUSCOUS.

Τα θαυματουργά μανιτάρια που καταπολεμούν Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον και εγκεφαλικό

Μια νέα μελέτη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Σαντόνγκ αποκαλύπτει τις θεραπευτικές δυνατότητες ορισμένων σπάνιων μανιταριών, τα οποία χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική για την καταπολέμηση ασθενειών του κεντρικού νευρικού...

Αποκαλύπτεται το μυστικό γιατί τα δάχτυλά μας ζαρώνουν όταν παραμένουμε στο νερό

Ένα νέο επιστημονικό άρθρο αποκαλύπτει ότι το φαινόμενο των ζαρωμένων δακτύλων μετά από παρατεταμένη επαφή με το νερό δεν οφείλεται σε διόγκωση του δέρματος, όπως πιστεύαμε, αλλά στη σύσπαση...

Λαϊκό Νοσοκομείο: Πρωτοποριακή μεταμόσχευση ήπατος με ρομποτική τεχνολογία από ζώντα δότη

Στο Λαϊκό Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η πρώτη ρομποτική μεταμόσχευση ήπατος από ζώντα δότη στην Ελλάδα, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Γιώργου Σωτηρόπουλου. Η δότρια, μια 56χρονη μητέρα...

Ίος: Αποχώρησε ο μοναδικός παιδίατρος του νησιού καταγγέλλοντας συνθήκες αναξιοπρέπειας

Ο μοναδικός παιδίατρος της Ίου ανακοίνωσε την παραίτησή του από τη θέση του στο Κέντρο Υγείας, καταγγέλλοντας συνθήκες αναξιοπρέπειας και αδυναμία παροχής ποιοτικών ιατρικών υπηρεσιών. Ο κ. Σεμερτζιάν, που ανέλαβε...

Οι διατροφολόγοι εξομολογούνται: Αυτά τα 4 ψάρια θωρακίζουν την υγεία-και κοστίζουν ελάχιστα συγκριτικά με τον σολομό

Στο άρθρο αναλύονται τέσσερα ψάρια που προσφέρουν σημαντικά διατροφικά οφέλη και είναι οικονομικότερα από τον σολομό. Το σκουμπρί, πλούσιο σε ωμέγα-3 και βιταμίνες, είναι γρήγορο στην προετοιμασία και διαθέσιμο...

Πώς θα άλλαζε ο πλανήτης χωρίς κουνούπια;

Το άρθρο εξετάζει τις επιπτώσεις της πιθανής εξαφάνισης των κουνουπιών, εστιάζοντας κυρίως στο είδος Aedes aegypti, που μεταφέρει επικίνδυνες ασθένειες όπως ο δάγκειος και ο κίτρινος πυρετός. Παρά τις...

Πόσα βήματα καθημερινά θωρακίζουν τον οργανισμό μας από τον καρκίνο;

Μία πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης αποκαλύπτει ότι το περπάτημα μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες που έκαναν τουλάχιστον 5.000 βήματα...

Πόσο χρονών είστε πραγματικά; Ένα μοναδικό τεστ αποκαλύπτει την αληθινή βιολογική σας ηλικία

Το άρθρο εξετάζει τη διαφορά μεταξύ χρονολογικής και βιολογικής ηλικίας, υπογραμμίζοντας ότι η βιολογική ηλικία είναι ένας πιο αξιόπιστος δείκτης της υγείας ενός ατόμου. Παρουσιάζει ένα απλό τεστ ισορροπίας,...

Covid-19: Χονγκ Κονγκ και Σιγκαπούρη προειδοποιούν για εκτίναξη κρουσμάτων

Η Covid-19 καταγράφει ανησυχητική αύξηση στα κρούσματα σε Χονγκ Κονγκ και Σιγκαπούρη, με το Χονγκ Κονγκ να εισέρχεται σε νέο κύμα πανδημίας, καθώς το ποσοστό μόλυνσης έχει φτάσει το...

Το 40% των Ελλήνων πάσχει από υπέρταση και οι περισσότεροι παραμένουν ανυποψίαστοι

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το 40% των ενήλικων Ελλήνων πάσχει από υπέρταση, με τους νεότερους άνδρες να είναι πιο επιρρεπείς, λόγω αμέλειας στη μέτρηση της πίεσης και άλλων παραγόντων...

«Κατέρρευσε» από την πρώτη στιγμή το «βραχιολάκι» για την παρακολούθηση ασθενών στις εφημερίες

Η εφαρμογή του ψηφιακού συστήματος παρακολούθησης ασθενών με ειδικό «βραχιολάκι» ξεκίνησε χθες στον «Ευαγγελισμό», με στόχο την ιχνηλάτηση της διαδρομής και των χρόνων αναμονής των ασθενών στις εφημερίες. Παρά τις...

Τέλος στο χάος των… a la carte μετακινήσεων νοσηλευτών

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προχώρησε στην οριστική ρύθμιση του ζητήματος των αποσπάσεων νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού, ιδιαίτερα όταν αυτές αιτούνται για σοβαρούς λόγους υγείας ή συνυπηρέτησης. Η παρέμβαση του...

Ευαγγελισμός: Επανάσταση με QR code στα επείγοντα – Τι αποκαλύπτει το “έξυπνο βραχιολάκι”

Το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» εισάγει ένα νέο σύστημα ιχνηλάτησης ασθενών στα επείγοντα περιστατικά μέσω ενός QR code που θα παρέχεται σε κάθε ασθενή κατά την είσοδό του. Αυτή η καινοτομία...

Καρκίνος του δέρματος: Ο Μάιος αφιερωμένος στην πρόληψη, αλλά χρειάζεται περισσότερα…

Ο Μάιος είναι μήνας αφιερωμένος στην ενημέρωση για τον καρκίνο του δέρματος, ενόψει του καλοκαιριού και της έκθεσης στον ήλιο. Ο καρκίνος του δέρματος, αν και τρομακτικός, είναι σχεδόν...

Αιμορροϊδοπλαστική με λέιζερ: Επαναστατική, αναίμακτη και ανώδυνη μέθοδος που εξαλείφει τα μειονεκτήματα των παραδοσιακών επεμβάσεων

Η αιμορροϊδοπάθεια είναι μια κοινή πάθηση που πλήττει περίπου το 50% των ατόμων άνω των 50 ετών και συχνά αποφεύγεται λόγω ταμπού, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να καθυστερούν την...

Νόσος Anderson-Fabry: Σπάνια πάθηση με επαναστατικές θεραπευτικές λύσεις

Η νόσος Anderson-Fabry είναι μια σπάνια και σοβαρή κληρονομική πάθηση που προκαλεί σοβαρές επιπλοκές σε πολλαπλά όργανα λόγω έλλειψης του ενζύμου α-γαλακτοσιδάση Α. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν δερματικές αλλοιώσεις, νεφρική...

Ένωσης Ασθενών Ελλάδας: Καινοτόμες Λύσεις για Φάρμακα Υψηλού Κόστους και Κατ’ Οίκον Παράδοση

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας επαναλαμβάνει την ανάγκη για δωρεάν και απρόσκοπτη πρόσβαση στα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ), τονίζοντας την σημασία της συνεργασίας με φαρμακεία και την κατ’ οίκον διανομή. Προτείνει...

ΕΟΦ: Αποσύρεται επειγόντως παιδικό σαμπουάν κορυφαίας εταιρείας

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) ανακοίνωσε την επείγουσα ανάκληση της παρτίδας 0455Ρ του παιδικού σαμπουάν JOHNSON’S Shiny Drops Kids Shampoo 500ml, λόγω εντοπισμού αρώματος που δεν περιλαμβανόταν στη λίστα...

Ευαγγελισμός: Ξεκινά σήμερα το πρωτοποριακό σύστημα ιχνηλάτησης ασθενών στις εφημερίες

Από σήμερα, ξεκινά η πιλοτική εφαρμογή ενός καινοτόμου συστήματος ιχνηλάτησης ασθενών στις εφημερίες του νοσοκομείου Ευαγγελισμός, με στόχο τη μείωση του χρόνου αναμονής και της ταλαιπωρίας των ασθενών. Ο...

Η εξαφάνιση της αισθητικότητας οδηγεί σε γάγγραινα και ακρωτηριασμό

Το άρθρο εξετάζει τις σοβαρές συνέπειες της νευροπάθειας στους διαβητικούς, η οποία οδηγεί σε απώλεια αισθητικότητας και αδυναμία αντίληψης βλαβών στα πόδια. Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ