Καρκίνος του πνεύμονα: Οι διατροφικές επιλογές που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Thorax αποκαλύπτει ότι η κατανάλωση υπέρ-επεξεργασμένων τροφίμων αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα κατά 41%, ανεξαρτήτως καπνίσματος. Αυτά τα τρόφιμα περιέχουν επιβλαβείς ουσίες όπως γαλακτωματοποιητές και προσθήκες ζάχαρης που επηρεάζουν τη διατροφή και την υγεία.

Η βιομηχανική επεξεργασία αλλοιώνει τα τρόφιμα, προκαλώντας φλεγμονή και επιβαρύνοντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Παρόλο που η μελέτη είναι παρατηρητική και δεν αποδεικνύει αιτιότητα, επισημαίνει τη σημασία της κατανάλωσης μη επεξεργασμένων τροφών, όπως φρούτα και λαχανικά, για την πρόληψη του καρκίνου.

Διαβάστε παρακάτω

Σύμφωνα με έρευνα, η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα.

Πολλοί είναι οι λόγοι που οι άνθρωποι οφείλουμε να αποφεύγουμε τα υπέρ – επεξεργασμένα τρόφιμα. Η κατανάλωση τους μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη και παχυσαρκία. Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα αυξάνεται.

Τα υπέρ – επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν συστατικά που κάνουν το τελικό προϊόν πιο εύγευστο και ελκυστικό. Αυτά τα συστατικά βρίσκονται σε προϊόντα όπως οι σόδες, οι συσκευασμένες σούπες, τα πατατάκια, οι κοτομπουκιές και το παγωτό. Σε αυτά περιλαμβάνονται ουσίες κατά της μούχλας ή της ανάπτυξης βακτηρίων, γαλακτωματοποιητές για την αποτροπή διαχωρισμού, χρωστικές καθώς και προσθήκη ζάχαρης ή αλατιού για να γίνει το προϊόν πιο ελκυστικό.

Οι πιθανότητες νόσησης και τα αποτελέσματα της έρευνας

Οι άνθρωποι που τρώνε πολλά υπέρ – επεξεργασμένα προιόντα έχουν 41% περισσότερες πιθανότητες νόσησης από τον καρκίνο του πνεύμονα, σε σύγκριση με εκείνους που τρώνε τις μικρότερες ποσότητες ακόμα και με τη συνεκτίμηση άλλων παραγόντων, όπως το κάπνισμα.

Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στις 4 Αυγούστου στο περιοδικό Thorax, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερα από 100.000 άτομα που συμπλήρωσαν το Ερωτηματολόγιο Συχνότητας Τροφίμων. Αφορούσε τις διατροφικές τους συνήθειες. Συνέκριναν τις πληροφορίες με ιατρικά αρχεία για διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν, ότι οι άνθρωποι κατανάλωναν σχεδόν τρεις μερίδες την ημέρα υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων. Τα περισσότερα ήταν αλλαντικά για μεσημεριανό γεύμα, αναψυκτικά διαίτης ή με καφεΐνη, καθώς και αναψυκτικά χωρίς καφεΐνη.

Oι τροφές επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα

«Η βιομηχανική επεξεργασία αλλάζει τη δομή του τροφίμου, επηρεάζοντας τη διαθεσιμότητα και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, ενώ παράλληλα παράγει επιβλαβείς ρύπους», πρόσθεσαν οι ερευνητές. Η ακρολέινη, που προέρχεται από την καύση καπνού, ξύλου, πλαστικών και βενζίνης, επηρεάζει σοβαρά την υγεία. Οι ειδικοί υποστήριξαν ότι τα υλικά συσκευασίας μπορεί να αποτελούν μέρος του προβλήματος.

Η μελέτη είναι παρατηρητική, που σημαίνει ότι, παρόλο που οι μέθοδοι ήταν σαφείς και ισχυρές, η έρευνα δεν μπορεί να αποδείξει οριστικά ότι τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα προκαλούν καρκίνο του πνεύμονα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ τους.

Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν αφορά μόνο το κάπνισμα

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι μια συνηθισμένη μορφή καρκίνου. Το 2022 υπήρξαν 2,4 εκατομμύρια νέα περιστατικά.

Oι τροφές επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα

Το κάπνισμα είναι ο κύριος παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο του πνεύμονα. Όμως ακόμα κι αν δεν καπνίζει κάποιος μπορεί να εμφανίσει καρκίνο. Αυτό δείχνει πως υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες.

Ο παράγοντας του τσιγάρου δημιουργεί σύγχυση σχετικά με το πόσο επηρεάζει τον καρκίνο του πνεύμονα. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πόσο καπνίζει ένα άνθρωπος, τι καπνίζει και τη διάρκεια. Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι η συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων και του κινδύνου για καρκίνο του πνεύμονα ήταν ισχυρότερη μεταξύ όσων δεν κάπνιζαν ποτέ.

Γιατί τα φαγητά επηρεάζουν τον καρκίνο του πνεύμονα;

Δεν έχει γίνει σε βάθος διερεύνηση για τα υπερ- επεξεργασμένα τρόφιμα και για τη συσχέτισή τους με τον καρκίνο του πνεύμονα.

Oι τροφές επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα

Συχνά η κατανάλωση υπέρ – επεξεργασμένων τροφίμων συνδέεται με χαμηλότερη ποιότητα διατροφής. Έτσι, μπορεί να προκληθεί φλεγμονή στον οργανισμό. Είναι μια βασική οδός για την ανάπτυξη και εξέλιξη του καρκίνου. Το μικροβίωμα βλάπτεται και η λειτουργία του ανοσοποιητικού επιδεινώνεται. Ο συνδυασμός αυξημένης φλεγμονής και μειωμένης ουσίας δίνει πλεονέκτημα στα κακόβουλα κύτταρα, με αποτέλεσμα να ξεκινάει ο καρκίνος.

Τα υπερ – επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα – 3, λιπαρά οξέα, τα οποία είναι απαραίτητα στον οργανισμό. Το σώμα δεν μπορεί να τα παράγει από μόνο του.

Υπέρ-επεξεργασμένα τρόφιμα VS τρόφιμα από τη φύση

Η υγεία και η ποιότητα της διατροφής βελτιώνονται όταν ο άνθρωπος τρώει μη επεξεργασμένα τρόφιμα. Συστήνεται να είναι φυτικής προέλευσης, όπως φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης, φασόλια, φακές κ.α.

Oι τροφές επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα

Σημαντική είναι η ανάγνωση ετικετών των τροφίμων. Όταν οι ετικέτες έχουν μεγάλες λίστες συστατικών που περιέχουν άγνωστα ονόματα είναι πιο πιθανό το προϊόν να είναι επεξεργασμένο. Οφείλουμε να δίνουμε προτεραιότητα στην προσθήκη τροφών απευθείας από τη φύση.

Σε περίπτωση που, κάποιος άνθρωπος έχει συνηθίσει να τρώει πολλά υπέρ-επεξεργασμένα τρόφιμα οφείλει να μειώσει σταδιακά την κατανάλωση τους. Κάνοντας κάθε φορά μια καλύτερη επιλογή μέχρι την πλήρη αντικατάσταση των υπέρ-επεξεργασμένων τροφίμων θα βοηθήσει τους γευστικούς κάλυκες να προσαρμοστούν σε πιο υγιεινές τροφές.

Πηγή: CNN | Μετάφραση – Επιμέλεια: Γιούλη Νικολοπούλου

Συνοπτικά

  • Η κατανάλωση υπέρ-επεξεργασμένων τροφίμων αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα κατά 41%.
  • Τα υπέρ-επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν συστατικά που τα καθιστούν ελκυστικά αλλά επιβλαβή για την υγεία.
  • Η μελέτη δείχνει ισχυρότερη συσχέτιση κινδύνου καρκίνου πνεύμονα μεταξύ μη καπνιστών που καταναλώνουν τέτοια τρόφιμα.
  • Η ποιότητα της διατροφής βελτιώνεται με την κατανάλωση μη επεξεργασμένων τροφίμων φυτικής προέλευσης.
Διαβάστε επίσης

Ποτά που ενισχύουν τον κίνδυνο καρκίνου στο πάγκρεας

Μια εκτεταμένη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο PLOS Medicine αναδεικνύει τη θετική συσχέτιση μεταξύ κατανάλωσης αλκοόλ και αυξημένου κινδύνου καρκίνου του παγκρέατος. Η έρευνα, που βασίστηκε σε δεδομένα από 30...

Από εγκεφαλικά έως αναπτυξιακές διαταραχές: πώς οι καύσωνες πλήττουν τον εγκέφαλό μας

Το άρθρο αναλύει τις επιπτώσεις των καυσώνων στον ανθρώπινο εγκέφαλο, ιδιαίτερα σε άτομα με νευρολογικές παθήσεις. Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να προκαλέσουν επιδείνωση παθήσεων όπως η επιληψία, το εγκεφαλικό...

Ο ΕΟΦ αποσύρει παρτίδα διάσημου αντιβιοτικού για δερματικές λοιμώξεις

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) αποφάσισε την ανάκληση της παρτίδας C97096 του αντιβιοτικού φαρμάκου Fucidin Tablet 250mg λόγω μη κανονικών ευρημάτων σε έλεγχο σταθερότητας. Αυτή η απόφαση αποτελεί προληπτικό μέτρο...

Πρωτοποριακή ανοσοθεραπεία με ελληνική υπογραφή πολεμά τον καρκίνο του πνεύμονα

Μια πρωτοποριακή ανοσοθεραπεία για τον καρκίνο του πνεύμονα, με ελληνική συμμετοχή, παρουσιάστηκε στο Αμερικανικό Συνέδριο Ογκολογίας και δημοσιεύτηκε στο «The New England Journal of Medicine». Η κλινική μελέτη, υπό τον...

Γεωργιάδης: Από Οκτώβριο παιδικές μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα – Ανοίγει το Ωνάσειο Κέντρο

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ανακοίνωσε ότι από τον Οκτώβριο θα ξεκινήσουν παιδικές μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα με τη λειτουργία του Ωνασείου Κέντρου Μεταμόσχευσης, αναφερόμενος στην επιτυχημένη μεταμόσχευση ήπατος του...

ΕΙΝΑΠ εναντίον Γεωργιάδη για τα βραχιολάκια: «Η γελοιότητα φτάνει στην κορύφωση»

Ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Γιώργος Σιδέρης, κατηγορεί τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη για προπαγάνδα σχετικά με τη χρήση των «μαγικών βραχιολακιών» στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν...

Ολοκληρώθηκε επιτυχώς μετά από 8,5 ώρες η μεταμόσχευση ήπατος στον 15χρονο που υπέστη θερμοπληξία

Ο 15χρονος Δημήτρης, που υπέστη θερμοπληξία λόγω της σπάνιας διαταραχής ανιδρωσίας, υποβλήθηκε επιτυχώς σε μεταμόσχευση ήπατος, μια διαδικασία που διήρκεσε 8,5 ώρες. Το σωτήριο μόσχευμα βρέθηκε από τον Ελληνικό...

ΕΟΔΥ: Δέκα πρόσφατα περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε δέκα νέα εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου την τελευταία εβδομάδα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 17 για το 2025, με τα περισσότερα...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ