Το άρθρο εξετάζει τις σοβαρές συνέπειες της νευροπάθειας στους διαβητικούς, η οποία οδηγεί σε απώλεια αισθητικότητας και αδυναμία αντίληψης βλαβών στα πόδια. Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς τραυματισμούς, μόλυνση και τελικά γάγγραινα ή ακρωτηριασμό.
Η χρήση στενών υποδημάτων και η ατροφία των μυών επιτείνουν το πρόβλημα, οδηγώντας σε παραμορφώσεις των ποδιών. Για την έγκαιρη διάγνωση της νευροπάθειας προτείνεται το τεστ Neuropad, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους ασθενείς στο σπίτι και έχει υψηλή ευαισθησία.
Επιπλέον, προτείνονται ειδικές κάλτσες με αντιμικροβιακές ιδιότητες για τη στήριξη των ατόμων με νευροπάθεια.
Διαβάστε παρακάτω
Η βλάβη των νεύρων στον διαβήτη (νευροπάθεια) προκαλεί απώλεια της αισθητικότητας. Λόγω της βλάβης αυτής, τα βλαπτικά ερεθίσματα (τραυματισμοί, εγκαύματα, επιφανειακές διαβρώσεις) δεν γίνονται αντιληπτά, γιατί οι ασθενείς δεν πονούν. Ετσι, οι μικρές βλάβες δεν αντιμετωπίζονται έγκαιρα και η βλάβη μεγαλώνει, λόγω της έλλειψης κατάλληλης φροντίδας και της συνεχιζόμενης δραστηριότητας.
Για παράδειγμα, μία μικρή διάβρωση από καινούργια παπούτσια σε ένα άτομο χωρίς διαβήτη προκαλεί έντονο πόνο και αποφεύγεται η χρήση αυτών των υποδημάτων. Ομως, σε ένα άτομο με διαβήτη η επιφανειακή βλάβη, λόγω της έλλειψης του πόνου, μεγαλώνει σε έκταση και σε βάθος και μπορεί να επιμολυνθεί, λόγω της συνεχιζόμενης δραστηριότητας. Αρκετά συχνά η βλάβη γίνεται αντιληπτή από την ύπαρξη πύου στις κάλτσες ή στο εσωτερικό των υποδημάτων.
Στην παγίδα του «στενού» παπουτσιού
Μία άλλη συνέπεια της απώλειας της αισθητικότητας είναι και η αγορά υποδημάτων που είναι 2-3 νούμερα μικρότερα από το κανονικό. Αυτό συμβαίνει γιατί, λόγω της απώλειας της αισθητικότητας, τα άτομα με διαβήτη νιώθουν ότι φορούν παπούτσια μόνο όταν αυτά είναι πολύ στενά και ασκούν στο πόδι μεγάλη πίεση, κατορθώνοντας να διεγείρουν την υπολειπόμενη λειτουργικότητα των νεύρων.
Ατροφία μυών και παραμορφώσεις
Η βλάβη των νεύρων προκαλεί και ατροφία των μυών των άκρων, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε παραμορφώσεις στα πόδια. Χαρακτηριστικές παραμορφώσεις είναι η γαμψοδακτυλία, η προβολή των κεφαλών των μεταταρσίων και η μετατόπιση του υποδόριου λίπους («μαξιλαράκια») κάτω από τις κεφαλές των μεταταρσίων προς τις βάσεις των δακτύλων.
Η γαμψοδακτυλία, αν δεν ληφθούν μέτρα πρόληψης, μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία ελκών στη ραχιαία επιφάνεια και τις κορυφές των δακτύλων. Η προβολή των κεφαλών των μεταταρσίων αυξάνει τις πιέσεις στην περιοχή αυτή κατά τη βάδιση και αρχικά δημιουργείται υπερκεράτωση (κάλος που δεν πονάει).
Η απώλεια της αισθητικότητας απειλεί με γάγγραινα και ακρωτηριασμό
Οικιακό τεστ χρώματος εντοπίζει έγκαιρα τη νευροπάθεια του ποδιού
Μία σημαντική εξέλιξη στην έγκαιρη διάγνωση της νευροπάθειας είναι η ύπαρξη ενός ειδικού τεστ για τη διάγνωση αυτής της επιπλοκής, του Neuropad. Το τεστ αυτό είναι πολύ απλό στη χρήση του, μπορεί να γίνει από τους ασθενείς στο σπίτι, είναι φθηνό και διατίθεται από τα φαρμακεία. Το Neuropad έχει ευαισθησία 80% στη διάγνωση της νευροπάθειας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όταν το τεστ είναι φυσιολογικό, σχεδόν αποκλείεται η ύπαρξη νευροπάθειας.
Το Neuropad αποτελείται από δύο αυτοκόλλητα που περιέχουν μία ειδική ουσία και εφαρμόζονται στο πέλμα των ατόμων με διαβήτη για 10 λεπτά. Κατόπιν τα αυτοκόλλητα αφαιρούνται και κοιτάζουμε το χρώμα.
Οταν το χρώμα είναι ροζ, τότε το αποτέλεσμα είναι φυσιολογικό και δεν υπάρχει νευροπάθεια. Οταν το χρώμα είναι μπλε ή έχει χρώμα με αποχρώσεις του ροζ και του μπλε, τότε το αποτέλεσμα είναι παθολογικό και υπάρχει βλάβη των νεύρων εξαιτίας του διαβήτη.
Το τεστ αυτό έχει εγκριθεί για τη διάγνωση της νευροπάθειας στους ασθενείς με διαβήτη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και στην Αμερική.
Τα άτομα με νευροπάθεια ή αγγειοπάθεια μπορούν να βοηθηθούν, επίσης, από ειδικές κάλτσες, που διαθέτουν αντιμικροβιακές ιδιότητες (Best4Feet). Οι κάλτσες καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία.