Η έγκριση του πρώτου φαρμάκου για ελονοσία σε βρέφη και μικρά παιδιά αποτελεί σημαντικό ορόσημο στην καταπολέμηση της νόσου, ιδιαίτερα στην Αφρική, όπου οι θάνατοι από ελονοσία είναι εξαιρετικά υψηλοί. Μέχρι σήμερα, η απουσία εξειδικευμένης θεραπείας για βρέφη ανάγκαζε τους γιατρούς να προσαρμόζουν δόσεις φαρμάκων για μεγαλύτερες ηλικίες, αυξάνοντας τον κίνδυνο υπερδοσολογίας.
Το νέο φάρμακο, που αναπτύχθηκε από τη Novartis σε συνεργασία με τον οργανισμό Medicines for Malaria Venture, θα κυκλοφορήσει άμεσα με μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα σε αφρικανικές χώρες, προσφέροντας μια απαραίτητη θεραπεία για την πιο ευάλωτη ομάδα ασθενών. Η πρωτοβουλία αυτή αναμένεται να συμβάλει στη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και να σώσει ζωές.
Διαβάστε παρακάτω
Εγκρίθηκε η πρώτη θεραπεία κατά της ελονοσίας για βρέφη και μικρά παιδιά. Το φάρμακο αναμένεται να κυκλοφορήσει άμεσα σε αρκετές αφρικανικές χώρες, όπου η νόσος προκαλεί χιλιάδες θανάτους κάθε χρόνο.
Μέχρι σήμερα, δεν υπήρχε καμία εγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή αποκλειστικά για βρέφη. Ως εκ τούτου, οι γιατροί χρησιμοποιούσαν φάρμακα για μεγαλύτερες ηλικίες προσαρμόζοντας τις δόσεις.
Αυτό, όμως, μπορούσε να αποβεί επικίνδυνο, καθώς τα βρέφη έχουν πιο ευαίσθητο οργανισμό και διαφορετικό μεταβολισμό, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος υπερδοσολογίας.
Το 2023, καταγράφηκαν περίπου 597.000 θάνατοι από ελονοσία, σχεδόν όλοι στην Αφρική. Περίπου τα τρία τέταρτα των θυμάτων ήταν παιδιά κάτω των πέντε ετών, με τα βρέφη να αποτελούν την πιο ευάλωτη ομάδα.
Οι ειδικοί κάνουν λόγο για ένα «θεραπευτικό κενό» που υφίστατο μέχρι και σήμερα.
Πλέον, το φάρμακο που αναπτύχθηκε από τη φαρμακευτική εταιρεία Novartis εγκρίθηκε από τις ελβετικές αρχές και αναμένεται να διανεμηθεί σε περιοχές με τα υψηλότερα ποσοστά ελονοσίας μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Η Novartis σκοπεύει να διαθέσει το φάρμακο με μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα.
Ο Vas Narasimhan, διευθύνων σύμβουλος της Novartis, δήλωσε: «Εδώ και πάνω από τρεις δεκαετίες συνεχίζουμε αδιάκοπα τον αγώνα κατά της ελονοσίας, επιδιώκοντας επιστημονικές καινοτομίες εκεί όπου είναι περισσότερο αναγκαίες. Μαζί με τους εταίρους μας, είμαστε περήφανοι που αναπτύξαμε την πρώτη κλινικά αποδεδειγμένη θεραπεία για νεογέννητα και μικρά παιδιά, διασφαλίζοντας ότι ακόμη και οι πιο ευάλωτοι μπορούν πλέον να λάβουν τη φροντίδα που αξίζουν».
Το φάρμακο, γνωστό ως Coartem Baby ή Riamet Baby (σε ορισμένες χώρες), αναπτύχθηκε από τη Novartis σε συνεργασία με τον οργανισμό Medicines for Malaria Venture (MMV), μια ελβετική μη κερδοσκοπική οργάνωση που αρχικά χρηματοδοτήθηκε από τις κυβερνήσεις της Βρετανίας, Ελβετίας και Ολλανδίας, καθώς και την Παγκόσμια Τράπεζα και το Ίδρυμα Ροκφέλερ.
Ακόμη, οκτώ αφρικανικά κράτη συμμετείχαν στην αξιολόγηση και τις δοκιμές του φαρμάκου και αναμένεται να είναι από τα πρώτα που θα το αποκτήσουν.
«Η ελονοσία είναι μια από τις πιο θανατηφόρες ασθένειες στον κόσμο, ιδιαίτερα για τα παιδιά. Όμως με τους κατάλληλους πόρους και στόχευση, μπορεί να εξαλειφθεί. Η έγκριση του Coartem Baby προσφέρει μια απαραίτητη θεραπεία με προσαρμοσμένη δόση για μια έως τώρα παραμελημένη ομάδα ασθενών και αποτελεί σημαντική ενίσχυση στην “εργαλειοθήκη” κατά της ελονοσίας», είπε ο Martin Fitchet, διευθυντής της Medicines for Malaria Venture.
Με την σειρά της η δρ Marvelle Brown, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Hertfordshire, ανέφερε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς τη σωτηρία ζωών βρεφών και μικρών παιδιών.
«Το ποσοστό θνησιμότητας από ελονοσία, ειδικά στην υποσαχάρια Αφρική, είναι εξαιρετικά υψηλό – πάνω από το 76% των θανάτων αφορά παιδιά κάτω των πέντε ετών. Η θνησιμότητα αυξάνεται ακόμη περισσότερο σε βρέφη με δρεπανοκυτταρική αναιμία, λόγω εξασθενημένου ανοσοποιητικού. Η απόφαση της Novartis να διαθέσει το φάρμακο χωρίς κερδοσκοπικό σκοπό μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη», κατέληξε η ίδια.
Πηγή: news247.gr
Συνοπτικά
- Η έγκριση του πρώτου φαρμάκου για ελονοσία σε βρέφη αποτελεί σημαντικό ορόσημο στην Αφρική, όπου οι θάνατοι είναι υψηλοί.
- Το φάρμακο από τη Novartis θα κυκλοφορήσει σε αφρικανικές χώρες με μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, προσφέροντας θεραπεία για ευάλωτα παιδιά.
- Μέχρι τώρα, η απουσία εξειδικευμένης θεραπείας ανάγκαζε τους γιατρούς να προσαρμόζουν δόσεις για μεγαλύτερες ηλικίες, αυξάνοντας τον κίνδυνο υπερδοσολογίας.
- Το νέο φάρμακο αναμένεται να μειώσει τις ανισότητες στην πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και να σώσει ζωές.