Η κυβέρνηση ανακοινώνει δωρεάν προγεννητικό έλεγχο για 4.700 μέλλουσες μητέρες σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, μέσω των Κινητών Ομάδων Υγείας του ΕΟΔΥ.
Το πρόγραμμα, που εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με συνολικό προϋπολογισμό σχεδόν 5 εκατομμυρίων ευρώ, στοχεύει στη βελτίωση της πρόσβασης στις υγειονομικές υπηρεσίες για κατοίκους μικρών νησιών και ορεινών περιοχών, όπου οι υγειονομικές ανισότητες είναι έντονες.
Οι εξετάσεις θα πραγματοποιούνται από ενισχυμένες ομάδες ιατρικού προσωπικού, καλύπτοντας πολίτες κάθε ηλικίας και προσφέροντας ειδική υποστήριξη στις εγκύους.
Διαβάστε παρακάτω
Σε μια σημαντική παρέμβαση, με σαφή κοινωνική στόχευση, προχωρά η κυβέρνηση, αφού, για πρώτη φορά, στο επίκεντρο μπαίνουν οι κάτοικοι των πολύ απομακρυσμένων και αραιοκατοικημένων περιοχών, στις οποίες δεν φτάνει πάντα η υγειονομική κάλυψη και πόσο μάλλον η πρόληψη.
Πρόκειται για μία πρωτοποριακή δράση που θα υλοποιηθεί μέσω των Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ και η οποία προβλέπει την παροχή δωρεάν εξετάσεων σε κατοίκους πολύ απομακρυσμένων περιοχών. Με τη δράση αυτή, το υπουργείο Υγείας προσπαθεί να γεφυρώσει τα υγειονομικά κενά και τις ανισότητες στην πρόσβαση στην πρόληψη και να προσφέρει έγκαιρη διάγνωση για χιλιάδες πολίτες που, μέχρι σήμερα, αντιμετώπιζαν σοβαρά εμπόδια λόγω γεωγραφικής απομόνωσης.
Το πρόγραμμα των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών, που εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με συνολική δαπάνη σχεδόν 5 εκατομμυρίων ευρώ (4.970.865 ευρώ), στοχεύει πιο συγκεκριμένα στους κατοίκους μικρών νησιών και ορεινών περιοχών.
Η απόφαση φέρει την υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας, Νίκου Παπαθανάση, και της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Ειρήνης Αγαπηδάκη, και αφορά σε περιοχές με πληθυσμό κάτω των 10.000 κατοίκων.
Το πρόγραμμα καλύπτει πολίτες κάθε ηλικίας – από παιδιά μέχρι ηλικιωμένους – και συμπεριλαμβάνει ειδική πρόβλεψη για τις εγκύους, με δωρεάν προγεννητικό έλεγχο και συμβουλευτική υποστήριξη.
Οι εξετάσεις θα πραγματοποιούνται μέσω των Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ, οι οποίες θα ενισχυθούν με ιατρικό προσωπικό από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας για την αποτελεσματικότερη υλοποίηση του έργου.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, περίπου 124.000 πολίτες διαμένουν σε 87 νησιά με πληθυσμό μικρότερο των 10.000 κατοίκων, ενώ άλλοι 213.000 ζουν σε 38 ορεινές περιοχές με αντίστοιχα δημογραφικά χαρακτηριστικά. Υπολογίζεται ότι στις περιοχές αυτές διαμένουν περίπου 4.700 έγκυοι, οι οποίες αποκτούν πλέον πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες μητρικής φροντίδας.