Ο χυμός μπρόκολου αναδεικνύεται ως ιδανικό ποτό αποκατάστασης μετά την άσκηση, χάρη στα ισοθειοκυανικά (ITCs) που περιέχει, τα οποία συμβάλλουν στη μείωση της συσσώρευσης γαλακτικού οξέος και σωματικού στρες. Δημιουργημένος από το Karolinska Institutet και το Swedish School of Sport and Health, ο χυμός αυτός έχει κερδίσει την προτίμηση πρωταθλητών, όπως ο Emile Cairess και ο Mads Pedersen.
Παράλληλα, μελέτες υποδεικνύουν ότι τα ITCs, και συγκεκριμένα η σουλφοραφάνη, μπορεί να προσφέρουν προστασία ενάντια σε ορισμένα είδη καρκίνου. Ωστόσο, η συνολική διατροφή και τρόπος ζωής παραμένουν καθοριστικοί για την υγεία, ενώ για όσους λαμβάνουν αγωγή για υποθυρεοειδισμό, συνιστάται προσοχή λόγω πιθανής αλληλεπίδρασης.
Διαβάστε παρακάτω
Έχεις τελειώσει την προπόνησή σου, νιώθεις τη γνωστή κούραση στους μύες και ψάχνεις το ιδανικό boost αποκατάστασης. Κι ενώ εσύ σκέφτεσαι ένα smoothie ή ηλεκτρολύτες, κάποιοι άλλοι, μεταξύ αυτών και πρωταθλητές διεθνούς επιπέδου, πίνουν χυμό μπρόκολου. Η ιδέα ξεκίνησε στη Σουηδία, από ειδικούς του Karolinska Institutet και του Swedish School of Sport and Health. Σε συνεργασία με τη μάρκα Nomio, δημιούργησαν έναν χυμό από βλαστούς μπρόκολου, λεμόνι και λίγη ζάχαρη. Αυτό το φαινομενικά απλό ρόφημα κρύβει μέσα του μια ουσία – κλειδί: τα ισοθειοκυανικά (ITCs).
Τι είναι τα ITCs και γιατί σε νοιάζει
Πρόκειται για φυσικές ενώσεις που βρίσκονται στα σταυρανθή λαχανικά (όπως το μπρόκολο, το λάχανο και το κουνουπίδι) και φαίνεται πως μπορούν να μειώσουν τη συσσώρευση γαλακτικού οξέος στους μύες. Αν γυμνάζεσαι, ξέρεις πολύ καλά τι σημαίνει αυτό: λιγότερη κόπωση, καλύτερη απόδοση και πιο γρήγορη αποκατάσταση.
Η Nomio χρησιμοποίησε διπλά – τυφλή δοκιμή (ούτε οι ερευνητές ούτε οι συμμετέχοντες ήξεραν ποιος πήρε τι) για να μετρήσει τις επιδράσεις του χυμού. Όσοι κατανάλωσαν το πραγματικό σκεύασμα είδαν 12% χαμηλότερα επίπεδα γαλακτικού οξέος και 10% μείωση στα σημάδια σωματικού στρες κατά τη διάρκεια άσκησης.
Μάλιστα, αθλητές όπως ο Emile Cairess (τρίτος στον Μαραθώνιο του Λονδίνου 2024), ο παγκόσμιος πρωταθλητής ποδηλασίας Mads Pedersen, αλλά και ο Σουηδός δρομέας Andreas Almgren έχουν δηλώσει φαν του ροφήματος.
Ο χυμός μπρόκολου και ο καρκίνος: τι δείχνουν οι μελέτες
Αν και η Nomio δεν κάνει ισχυρισμούς για πρόληψη του καρκίνου, τα ισοθειοκυανικά, και συγκεκριμένα η σουλφοραφάνη, έχουν μελετηθεί για τη δράση τους ενάντια σε καρκινογόνες ουσίες. Πρόκειται για μια αντιοξειδωτική ένωση που βοηθά το σώμα να αποβάλλει τοξίνες και θεωρείται “ασπίδα” απέναντι σε ορισμένα είδη καρκίνου.
Μια ισπανική μελέτη σε 1,5 εκατομμύριο άτομα βρήκε ότι όσοι κατανάλωναν περισσότερο μπρόκολο είχαν 20-33% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο. Παράλληλα, έρευνα από την Κίνα που δημοσιεύτηκε το 2024 διαπίστωσε ότι η τακτική κατανάλωση (πάνω από 3 φορές την εβδομάδα) σχετιζόταν με 40% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο.
Πριν υιοθετήσεις το trend
Να θυμάσαι ότι καμία τροφή από μόνη της δεν μπορεί να σε “θωρακίσει”. Ο τρόπος ζωής, η διατροφή σου συνολικά, η κληρονομικότητα και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες παίζουν επίσης ρόλο. Το να εντάξεις όμως περισσότερα λαχανικά όπως το μπρόκολο στη διατροφή σου μόνο θετικά μπορεί να σου προσφέρει. Οι επίσημες συστάσεις προτείνουν τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, όμως μόνο ένα μικρό ποσοστό των ενηλίκων το πετυχαίνει.
► Αν λαμβάνεις φαρμακευτική αγωγή για υποθυρεοειδισμό, να έχεις στο νου σου πως τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο, μπορεί να επηρεάσουν την απορρόφηση της αγωγής σου. Συμβουλεύσου τον γιατρό σου για το πότε και πώς να τα καταναλώνεις.
Συνοπτικά
- Ο χυμός μπρόκολου προτείνεται ως ιδανικό ποτό αποκατάστασης μετά την άσκηση λόγω των ισοθειοκυανικών του ενώσεων που μειώνουν το γαλακτικό οξύ και το σωματικό στρες.
- Μελέτες δείχνουν ότι τα ITCs, ειδικά η σουλφοραφάνη, μπορεί να παρέχουν προστασία κατά ορισμένων ειδών καρκίνου.
- Αθλητές υψηλού επιπέδου, όπως ο Emile Cairess και ο Mads Pedersen, έχουν υιοθετήσει την κατανάλωση του χυμού μπρόκολου.
- Η συνολική διατροφή και τρόπος ζωής είναι καθοριστικοί για την υγεία, και όσοι λαμβάνουν αγωγή για υποθυρεοειδισμό πρέπει να είναι προσεκτικοί με την κατανάλωση σταυρανθών λαχανικών.