Η Άννα Γουίντουρ, αρχισυντάκτρια της αμερικανικής Vogue για 37 χρόνια, έχει καθιερωθεί ως μια ισχυρή και αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στη μόδα. Με τη χαρακτηριστική της εικόνα και την αποφασιστική ηγεσία, έχει προκαλέσει τόσο θαυμασμό όσο και κριτική.
Οι σχέσεις της με συνεργάτες, όπως ο Αντρέ Λεόν Τάλι, και οι δημόσιες αντιπαραθέσεις της με μοντέλα όπως η Ναόμι Κάμπελ, αναδεικνύουν την περίπλοκη δυναμική γύρω από τη φήμη της. Παρά τις κατηγορίες για έλλειψη ποικιλομορφίας και πολιτιστική οικειοποίηση, η Γουίντουρ διατηρεί τη θέση της ως μια από τις πιο επιδραστικές μορφές στη μόδα, με την κληρονομιά της να συνδυάζει καινοτομία και αντιπαραθέσεις.
Διαβάστε παρακάτω
H Άννα Γουίντουρ, απόλυτη βασίλισσα της μόδας, είναι μια μορφή τόσο επιβλητική που συχνά την αποκαλούν «Nuclear Wintour» – και όχι άδικα, αφού η ηγεσία της είναι αποφασιστική, ενίοτε ανελέητη, σαν καλοραμμένο κοστούμι. Η δημόσια εικόνα της; Το αψεγάδιαστο ξανθό καρέ της και τα αιώνια σκούρα, υπερμεγέθη γυαλιά ηλίου. Δεν είναι απλώς στυλιστική επιλογή, είναι η προσωπική της «πανοπλία». Όπως η ίδια έχει πει, αυτά τα γυαλιά τη βοηθούν να «κρύβει την κούραση» (και ίσως και τα μάτια της όταν βαριέται), να «κρύβει συναισθήματα» και, φυσικά, να «διατηρεί το μυστήριο» ζωντανό, μετατρέποντάς την από μια απλή συντάκτρια σε ένα απρόσιτο, αλλά τόσο γοητευτικό, είδωλο.
Και ας είμαστε ρεαλιστές: όταν κάποιος προβάλλει μια τόσο απρόσιτη εικόνα, είναι σαν να προσκαλεί το δράμα. Μπορεί να εκληφθεί ως ψυχρότητα ή έλλειψη ενσυναίσθησης. Αυτή η προσεκτικά κατασκευασμένη περσόνα, ενώ είναι ένα αριστούργημα branding, έχει τροφοδοτήσει μεγάλο μέρος της δημόσιας γοητείας και της κριτικής γύρω της. Άλλωστε, 37 χρόνια ως αρχισυντάκτρια της αμερικανικής Vogue είναι αρκετός χρόνος για να δημιουργήσεις και θρύλους και… εχθρούς!
Όταν η Άννα και ο διάβολος φόρεσαν Prada
Ας ξεκινήσουμε με την πιο διάσημη ιστορία εκδίκησης που έγινε ταινία! Το 2003, η Λόρεν Βάισμπεργκερ, μια πρώην βοηθός της Γουίντουρ, έγραψε το μυθιστόρημα «Ο Διάβολος Φοράει Prada», που όλοι ξέρουμε ότι ήταν μια ελάχιστα συγκαλυμμένη αποκάλυψη της θητείας της στη Vogue. Το βιβλίο, και φυσικά η κινηματογραφική μεταφορά του 2006 με τη Μέριλ Στριπ ως τη Μιράντα Πρίστλι, την τυραννική συντάκτρια που όλοι αγαπήσαμε να μισούμε, παγίωσαν τη φήμη της Γουίντουρ ως «βασίλισσας του πάγου». Και το πιο αστείο; Η ίδια η Άννα πήγε στην πρεμιέρα της ταινίας, φορώντας… Prada! Μιλάμε για μαθήματα branding!
Αντρέ Λεόν Τάλι: Ένας πικρός αποχαιρετισμός στα «Chiffon Trenches»
Αν νομίζατε ότι το «Prada» ήταν δράμα, περιμένετε να ακούσετε για τον Αντρέ Λεόν Τάλι! Μια ιστορία αγάπης και μίσους που θα ζήλευε και το πιο δραματικό σίριαλ. Ο Αντρέ, ο μακροχρόνιος συνεργάτης και πρώην αρχισυντάκτης της Vogue, ήταν ο «σύμβουλος» και «απαραίτητος» έμπιστος της Γουίντουρ για χρόνια. Όμως, ο δεσμός τους διαλύθηκε, οδηγώντας τον Αντρέ Λεόν να δημοσιεύσει τα απομνημονεύματά του, «The Chiffon Trenches», το 2020 — μια «καταδικαστική αποκάλυψη» που περιέγραφε την «ανελέητη στάση» της Γουίντουρ.
Ο Αντρέ Λεόν την αποκάλεσε δημόσια «αποικιοκρατική κυρία» και την κατηγόρησε ότι ήταν «δικαιωματική». Αλλά το κερασάκι στην τούρτα; Ο Αντρέ Λεόν παραδέχτηκε αργότερα: «Αγαπώ ακόμα βαθιά την Άννα» και «Μέχρι σήμερα, εξακολουθώ να θέλω την έγκριση και τον θαυμασμό και την αποδοχή της Άννας Γουίντουρ». Μιλάμε για περίπλοκες σχέσεις!
Κατηγορίες για διακρίσεις
Και επειδή καμία βασίλισσα δεν είναι τέλεια, ας μιλήσουμε για το παρασκήνιο της Vogue. Η ηγεσία της Γουίντουρ έχει δεχθεί σημαντικό έλεγχο όσον αφορά την κουλτούρα του χώρου εργασίας, ειδικά σε σχέση με την ποικιλομορφία. Μια έκθεση των New York Times το 2020, ισχυρίστηκε ότι υπό την Γουίντουρ, η Vogue «καλωσορίζει έναν συγκεκριμένο τύπο υπαλλήλου — κάποιον που είναι αδύνατος και λευκός, συνήθως από πλούσια οικογένεια».
Αυτή η κριτική επιβεβαιώθηκε από αμφιλεγόμενες εκδοτικές επιλογές, όπως το εξώφυλλο του ΛεΜπρόν Τζέιμς, καθώς ο Τζέιμς θεωρήθηκε ότι πόζαρε με τρόπο που θύμιζε τον Κινγκ Κονγκ, και ένα editorial του 2017 με την Κάρλι Κλος ντυμένη ως γκέισα. Σε μια σπάνια δημόσια παραδοχή λάθους, η Γουίντουρ εξέδωσε μια συγγνώμη προς το προσωπικό της τον Ιούνιο του 2020, αναγνωρίζοντας ότι η Vogue «δεν βρήκε αρκετούς τρόπους να αναδείξει και να δώσει χώρο σε μαύρους συντάκτες». Βέβαια, η συγγνώμη αντιμετωπίστηκε με μικτές αντιδράσεις: ορισμένοι τη θεώρησαν «υπολογισμένη» ή «υποκριτική».
Όταν ο «King of Cling» μίλησε
Δεν ήταν όλες οι συγκρούσεις της Γουίντουρ με τους δικούς της ανθρώπους. Ο θρυλικός σχεδιαστής Αζεντίν Αλαϊά, ο «King of Cling» (από τα εφαρμοστά φορέματα του, δημοφιλή στις διασημότητες, που του χάρισαν το παρατσούκλι «Βασιλιάς της Προσκόλλησης»), δεν μάσησε τα λόγια του για την αρχισυντάκτρια της Vogue. Η περιφρόνηση του Αλαϊά διατυπώθηκε περίφημα στην ευθεία ερώτησή του: «Ποιος θα θυμάται την Άννα Γουίντουρ στην ιστορία της μόδας; Κανείς». Θεωρούσε τη Γουίντουρ ως έμβλημα μιας «επιφανειακής κουλτούρας μόδας που κυριαρχείται από τους εκδότες και όχι από τους καλλιτέχνες».
Το δράμα με τη Ναόμι Κάμπελ
Και τώρα, για το δράμα που όλοι συζητούν! Μια πρόσφατη και πολύ δημόσια διαμάχη ξέσπασε μεταξύ της Γουίντουρ και του σούπερμοντελ Ναόμι Κάμπελ. Στην εκδήλωση Harlem’s Fashion Row τον Σεπτέμβριο του 2024, η Γουίντουρ κατηγόρησε δημόσια την Κάμπελ ότι «συχνά αργεί» πριν αποχωρήσει χωρίς να της απονείμει το βραβείο της. Η Ναόμι, γνωστή για το κοφτερό της πνεύμα, απάντησε: «Δεν ήταν επιλογή μου να έχω την άλλη κυρία. Θα προτιμούσα πολύ την τωρινή». Αυτή η δημόσια αντιπαράθεση γρήγορα κλιμακώθηκε σε φήμες για απαγόρευση της Κάμπελ από το Met Gala, μια εκδήλωση στην οποία η Γουίντουρ ασκεί «σχεδόν απόλυτο δημιουργικό έλεγχο».
Η Κάμπελ, ένα σταθερό πρόσωπο του Met Gala για δεκαετίες, απουσίαζε εμφανώς από τη λίστα προσκεκλημένων του 2025, με πηγές να υποδηλώνουν ότι η Γουίντουρ «δεν ξεχνά ούτε συγχωρεί» και ότι «αν η Άννα σε θέλει εκτός, είσαι εκτός. Τόσο απλά».
Αμφιλεγόμενα εξώφυλλα
Ας θυμηθούμε το πρώτο της εξώφυλλο της Vogue τον Νοέμβριο του 1988. Απεικόνιζε το μοντέλο Μικαέλα Μπέρτσου σε ένα συνδυασμό υψηλής και χαμηλής μόδας: ένα σακάκι Christian Lacroix αξίας 10.000 δολαρίων συνδυασμένο με ένα φθηνό τζιν Guess αξίας 50 δολαρίων. Αυτή η τολμηρή επιλογή «έσπασε όλους τους κανόνες» των παραδοσιακών εξωφύλλων της Vogue. Ο μύθος λέει ότι ο τυπογράφος του περιοδικού τηλεφώνησε ακόμη και για να επιβεβαιώσει ότι δεν ήταν λάθος! Αυτή η τολμηρή κίνηση «άλλαξε την εμφάνιση της Vogue για πάντα».
Οι εκδοτικές της επιλογές συνέχισαν να προκαλούν αντιπαραθέσεις, όπως το εξώφυλλο του ΛεΜπρόν Τζέιμς και η εμφάνιση της Κιμ Καρντάσιαν και του Κάνιε Γουέστ στο εξώφυλλο της Vogue τον Απρίλιο του 2014. Αυτή η κίνηση προκάλεσε σημαντική κριτική από τους παραδοσιακούς του κόσμου της μόδας. Η Γουίντουρ, ωστόσο, υπερασπίστηκε σθεναρά την επιλογή της, υποστηρίζοντας την αδιαμφισβήτητη «πολιτιστική τους σημασία» εκείνη την εποχή, υπογραμμίζοντας την προθυμία της να δώσει προτεραιότητα στην ευρύτερη πολιτιστική επίδραση έναντι της έγκρισης της ελίτ της μόδας. Αυτό το μοτίβο αποδεικνύει ότι η μεγαλύτερη δύναμη της Γουίντουρ — το άφοβο, ανατρεπτικό εκδοτικό της όραμα — είναι επίσης η εγγενής πηγή των βαθύτερων αντιπαραθέσεών της.
Χάος στο Met Gala
Το Met Gala: Το πάρτι που όλοι θέλουν να πάνε (και κάποιοι το μισούν)! Η Άννα το μετέτρεψε από ένα τοπικό γεγονός σε ένα παγκόσμιο φαινόμενο μόδας από το 1995. Όμως, ακόμη και αυτή η λαμπερή εκδήλωση έχει υπάρξει σκηνή δυσαρέσκειας. Η Γουίντουρ διατηρεί «σχεδόν απόλυτο δημιουργικό έλεγχο» στις λίστες προσκεκλημένων της. Διάσημοι προσκεκλημένοι έχουν εκφράσει τα παράπονά τους: η Ντέμι Λοβάτο χαρακτήρισε περίφημα το γκαλά του 2016 «απαίσιο» και «κλίκας».
Η Γκουίνεθ Πάλτροου το ανέφερε ως «μη διασκεδαστικό». Πιο πρόσφατα, ο Τζακ Σλόσμπεργκ, εγγονός του Προέδρου Τζον Φ. Κένεντι, μποϊκόταρε δημόσια το γκαλά του 2024, καταγγέλλοντας την «εκτός εποχής ελιτίστικη ατμόσφαιρά του». Και ας μην ξεχνάμε: η εξουσία της Γουίντουρ να απαγορεύει είναι οριστική. Δήλωσε ρητά ότι «ποτέ δεν θα ξανακαλούσε» τον Ντόναλντ Τραμπ, και η απουσία του Ζέιν Μάλικ από κάθε Met Gala μετά το 2016 μιλάει από μόνη της. «Θα προτιμούσα να κάθομαι σπίτι μου, να κάνω κάτι παραγωγικό, παρά να ντύνομαι με πραγματικά ακριβά ρούχα και να φωτογραφίζομαι σε ένα κόκκινο χαλί», είχε δηλώσει ο Ζέιν Μάλικ πρώην μέλος της One Direction στο GQ Magazine το 2018.
Γούνα και οικειοποίηση
Η αμετανόητη αγάπη της Γουίντουρ για τη γούνα αποτελεί μια μακροχρόνια πηγή διαφωνίας. Καθ’ όλη τη δεκαετία του 1990, υποστήριξε τη γούνα στα editorial της Vogue παρά το αναδυόμενο κίνημα κατά της γούνας. Αυτό οδήγησε σε άμεση δράση από οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων όπως η PETA, συμπεριλαμβανομένης μιας διαβόητης διαμαρτυρίας το 1993, όπου ένα νεκρό ρακούν βρέθηκε στο πιάτο της ενώ δειπνούσε. Πέρα από τη γούνα, η Γουίντουρ έχει αντιμετωπίσει κατηγορίες για πολιτισμική αναλγησία. Το θέμα του Met Gala του 2015, «Κίνα Μέσα από τον Καθρέφτη», δέχτηκε κριτική για υποτιθέμενη πολιτιστική οικειοποίηση.
Μπίλι Πόρτερ και Ντρέικ
Πιο πρόσφατες δημόσιες διαμάχες καταδεικνύουν τη συνεχή παρουσία της Γουίντουρ στο επίκεντρο των πολιτιστικών συζητήσεων. Τον Αύγουστο του 2023, ο ηθοποιός και είδωλο της μόδας Μπίλι Πόρτερ εξαπέλυσε μια σφοδρή κριτική για το εξώφυλλο της Vogue του Δεκεμβρίου 2020 που απεικόνιζε τον Χάρι Στάιλς με φόρεμα. Ο Πόρτερ κατηγόρησε τη Vogue ότι χρησιμοποιούσε το «my community» για να αναδείξει έναν «ετεροφυλόφιλο άνδρα» χωρίς αυτός να χρειαστεί να «θυσιάσει τίποτα ποτέ». Ο Πόρτερ αποκάλεσε μάλιστα τη Γουίντουρ «σκύλα» επειδή ρώτησε «Πώς μπορούμε να το κάνουμε καλύτερα;» μετά από μια συζήτηση για τη συμπερίληψη.
Σε διαφορετικό τόνο, ο ράπερ Ντρέικ βρέθηκε σε νομική διαμάχη με την Condé Nast τον Νοέμβριο του 2022. Ο Ντρέικ και ο 21 Savage μηνύθηκαν για τη χρήση ενός ψεύτικου εξωφύλλου του περιοδικού Vogue για την προώθηση του κοινού τους άλμπουμ. Η αγωγή τελικά διευθετήθηκε για ένα άγνωστο ποσό, υπογραμμίζοντας την τεράστια δύναμη της επωνυμίας Vogue.
«Nuclear Wintour» μια προσωπικότητα ακλόνητης επιρροής
Η καριέρα της Άννας Γουίντουρ είναι μια απόδειξη τόσο της απαράμιλλης επιρροής όσο και της επίμονης αντιπαράθεσης. Παρά τον αδιάκοπο έλεγχο, η δύναμη της Γουίντουρ παραμένει αμείωτη. Αν και πρόσφατα αποχώρησε από τον ρόλο της αρχισυντάκτριας της αμερικανικής Vogue, αυτή η κίνηση δεν είναι υποχώρηση αλλά μια στρατηγική εδραίωση της εξουσίας. Διατηρεί σημαντικό παγκόσμιο έλεγχο ως επικεφαλής περιεχομένου της Condé Nast και παγκόσμια εκδοτική διευθύντρια της Vogue, και έχει δηλώσει δημόσια την πρόθεσή της να μην συνταξιοδοτηθεί.
Η ιστορία της Άννας Γουίντουρ είναι μια ιστορία ακλόνητου οράματος, στρατηγικής ικανότητας και βαθιάς κατανόησης των δυναμικών της εξουσίας. Όχι μόνο έχει διαμορφώσει τον κόσμο της μόδας, αλλά έχει επίσης σταθερά προκαλέσει, προσαρμοστεί και αντέξει, παγιώνοντας την ιδιότητά της ως απαράμιλλη δύναμη στα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης και τον πολιτισμό. Η κληρονομιά της είναι πολύπλοκη, σφυρηλατημένη τόσο σε πρωτοποριακές καινοτομίες όσο και σε ανελέητες αντιπαραθέσεις, ωστόσο η επιρροή της παραμένει τόσο αδάμαστη όσο το εμβληματικό της καρέ.
https://www.instagram.com/p/CitBm_AvL2I/
Συνοπτικά
- Η Άννα Γουίντουρ, αρχισυντάκτρια της Vogue για 37 χρόνια, έχει καθιερωθεί ως μια αμφιλεγόμενη και επιδραστική προσωπικότητα στη μόδα. Οι σχέσεις της με συνεργάτες και δημόσιες αντιπαραθέσεις αναδεικνύουν την περίπλοκη δυναμική γύρω από τη φήμη της. Παρά τις κατηγορίες για έλλειψη ποικιλομορφίας, η Γουίντουρ διατηρεί τη θέση της ως ισχυρή μορφή στη μόδα, με την κληρονομιά της να περιλαμβάνει καινοτομία και αντιπαραθέσεις. Η πρόσφατη αποχώρησή της από τον ρόλο της αρχισυντάκτριας δεν σηματοδοτεί υποχώρηση, αλλά στρατηγική εδραίωσης της επιρροής της στον κόσμο της μόδας.