Η Ελεονώρα Μελέτη ανακηρύχθηκε επίτιμη δημότης στον ελληνόφωνο δήμο Ματζάρα της Καλαβρίας, Ιταλία, κατά τη διάρκεια ιστορικής επίσκεψης που πραγματοποιήθηκε στις 4-6 Ιουλίου. Η επίσκεψη έγινε με πρωτοβουλία της Ιταλίδας ευρωβουλευτή Ιζαμπέλα Πιτσέρι και είχε στόχο την προώθηση του Γκρεκάν, μιας αρχαίας ελληνόγλωσσης διαλέκτου που μιλιέται ακόμη στην περιοχή.
Η Μελέτη, γνωστή για τις προσπάθειές της στη διατήρηση γλωσσικών μειονοτήτων, τιμήθηκε για τη συμβολή της στη διατήρηση της ελληνικής κληρονομιάς στην Ιταλία. Η τελετή αναγνώρισης της επίτιμης δημότη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή τοπικών αξιωματούχων και εκπροσώπων της ελληνόφωνης κοινότητας, ενώ η ίδια δήλωσε συγκινημένη από την τιμή που της αποδόθηκε.
Διαβάστε παρακάτω
Μία ιστορική επίσκεψη στη Καλαβρία της Ιταλίας, έκανε στις 4-5-6 Ιουλίου η Ελεονώρα Μελέτη, προσκεκλημένη της Ιταλίδας Ευρωβουλευτή, Ιζαμπέλα Πιτσέρι.
Τόσο η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, όσο και η ευρωβουλευτής του κόμματος Forza Italia, είναι μέλη της επιτροπής Πολιτισμού και εκπαίδευσης και μερίμνησαν για την επίσκεψη και την διοργάνωση των γλωσσικών ημερών, όπως είναι η γιορτή του Γκρεκάν. Το Γκρεκάν ή Γκριεκάνο είναι μία ελληνόγλωσση διάλεκτος 3.500 χρόνων που μιλιέται μέχρι και σήμερα στις ελληνοφανείς περιοχές της Καλαβρίας και αποτελεί ζωντανή μαρτυρία της αρχαίας ελληνικής παρουσίας αλλά και κληρονομιάς της Μεγάλης Ελλάδας στην Ιταλία.
Σήμερα μιλιέται από λίγους ηλικιωμένους, ωστόσο γίνονται προσπάθειες τόσο για τη διατήρησή όσο και τη διάδοσή του Γκρεκάν. Σε αυτή την προσπάθεια, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η Ελεονώρα Μελέτη, που με το σύνολο των δραστηριοτήτων της αναδεικνύει τη σημασία προστασίας και διάδοσης των γλωσσικών μειονοτήτων.
Η επίσημη επίσκεψη της στις ελληνόφωνες περιοχές της Καλαβρίας, αγκαλιάστηκε θερμά και χαρακτηρίστηκε από το ιταλικό τύπο ως μία αποστολή αγάπης και στήριξης στους ελληνόφωνους της Ελλάδας και Καλαβρίας.
Την Ευρωβουλευτή Ελεονώρα Μελέτη και την Ευρωβουλευτή Ιζαμπέλα Πιτσέρι υποδέχτηκαν με τιμές υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Καλαβρίας ενώ στην πόλη Ματζάρα, που θεωρείται το κέντρο του Ελληνόφωνου στοιχείου στην Ιταλία, έγινε ειδική τελετή για την ανακήρυξη της Ελεονώρας Μελέτη σε επίτιμο δημότη από τον δήμαρχο της πόλης. Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, μέλη της ελληνόφωνης κοινότητας και της ευρωβουλής από την Ιταλία και την Ελλάδα.
«Η εκδήλωση αυτή είναι ιστορική τόσο για τον τόπο και ως αναγνώριση του έργου της ευρωβουλευτού Μελέτη για όσα έχει προσφέρει να παραμείνει ζωντανό και ακμαίο το στοιχείο ελληνισμού που έχει καταφέρει να επιβιώσει χιλιάδες χρόνια στη γη αυτή που αποτελεί κομμάτι της Μεγάλης Ελλάδας», δήλωσε ο δήμαρχος Ματζάρα, Τζοβάνι Αντρέα Καράμελα.
Η ευρωβουλευτής Ελεονώρα Μελέτη, η οποία συνοδευόταν από τον σύζυγό της Θοδωρή Μαροσούλη και την κόρη της Αλεξάνδρα, δεν γνώριζε ότι θα της αποδοθεί ο τίτλος του επίτιμου δημότη, και δήλωσε βαθιά συγκινημένη:
«Η αγάπη μου για την Ελλάδα, την ιστορία της και τη γλώσσα μας, που είναι η μητέρα όλων των γλωσσών, είναι το μεγαλύτερο κίνητρο για την προσπάθεια που κάνουμε ώστε το Γκρεκάν να μην χαθεί όπως άλλες γλωσσικές μειονότητες στον χρόνο. Η κάθε γλώσσα, είναι η μητρική γλώσσα ενός πολιτισμού ολόκληρου που μέσα του εσωκλείει ιστορίες, ιδέες, ήθη και βιώματα. Τα Ελληνόφωνα είναι μία γλώσσα-γέφυρα της Μεγάλης Ελλάδας με τη Καλαβρία και φανερή απόδειξη του ελληνισμού, και το να βρίσκομαι εδώ, είναι για εμένα, να επιστρέφω σε μία ρίζα ψυχής».
Μαζί της βρέθηκε και η συνάδελφός της, Τζούζι Πρίντσι, η οποία δήλωσε: «Από σήμερα θα είναι θεσμική πρέσβειρα στην Ευρώπη».
Συνοπτικά
- Η Ελεονώρα Μελέτη ανακηρύχθηκε επίτιμη δημότης στον ελληνόφωνο δήμο Ματζάρα της Καλαβρίας, Ιταλία, για τη συμβολή της στη διατήρηση της ελληνικής κληρονομιάς.
- Η επίσκεψη της Μελέτη έγινε με πρωτοβουλία της ευρωβουλευτή Ιζαμπέλα Πιτσέρι και επικεντρώθηκε στην προώθηση του Γκρεκάν, μιας αρχαίας ελληνόγλωσσης διαλέκτου.
- Η Μελέτη τιμήθηκε για τις προσπάθειές της στη διατήρηση γλωσσικών μειονοτήτων, όπως το Γκρεκάν, το οποίο μιλιέται ακόμη στις ελληνόφωνες περιοχές της Καλαβρίας.
- Η επίσκεψη της Μελέτη χαρακτηρίστηκε από τον ιταλικό τύπο ως αποστολή αγάπης και στήριξης στους ελληνόφωνους της Καλαβρίας και της Ελλάδας.