Η Αντζελα Γκερέκου, ηθοποιός και πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, μιλάει για το νέο της βιβλίο «Γεύσεις και μνήμες – Από 30 κερκυραϊκές συνταγές της μαμάς», το οποίο αποτελεί ένα νοσταλγικό ταξίδι στις γεύσεις της Κέρκυρας και τις αναμνήσεις από την οικογένειά της.
Αναφέρεται επίσης στις όμορφες στιγμές δημιουργίας που μοιράστηκε με τον Τόλη Βοσκόπουλο, τονίζοντας την αγάπη του για την κερκυραϊκή κουζίνα και τις κοινές τους στιγμές γύρω από το τραπέζι.
Η Γκερέκου εκφράζει την πεποίθηση ότι οι γευστικές μνήμες συνδέουν τους ανθρώπους και αναδεικνύει την αξία της οικογένειας και της παράδοσης στη μαγειρική.
Διαβάστε παρακάτω
Η καταξιωµένη ηθοποιός και πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισµού Τουρισµού, Αντζελα Γκερέκου, µε αφορµή την έκδοση του πρώτου της βιβλίου, µε τίτλο «Γεύσεις και µνήµες – Από 30 κερκυραϊκές συνταγές της µαµάς», µιλάει στο «S» για τις γεύσεις και τα συναισθήµατα που έχει βιώσει στο νησί µε την οικογένειά της, αλλά και τον Τόλη Βοσκόπουλο, που, όπως δηλώνει, είχε αγαπήσει τη ζωή στην Κέρκυρα.
Πώς αποφασίσατε να γράψετε το πρώτο σας βιβλίο, µε τίτλο «Γεύσεις και µνήµες – Από 30 κερκυραϊκές συνταγές της µαµάς»;
Ένα νοσταλγικό ταξίδι στις γνώριµες γεύσεις της ζωής µου. Στον τόπο όπου γεννήθηκα και µεγάλωσα, την Κέρκυρα. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα για αυτό το βιβλίο. Από την εσωτερική ανάγκη να επιστρέψω στις ρίζες µου και να περιπλανηθώ, µέσα από αγαπηµένες συνταγές της µαµάς, στις γεύσεις των αναµνήσεών µου. Γεύσεις και µνήµες που ενώνουν τους ανθρώπους και τους κρατούν συνδεδεµένους στον χρόνο.
Η παρούσα έκδοση είναι ένας φόρος τιµής σε όλα εκείνα τα βιώµατα, τις µυρωδιές, τις στιγµές και τα συναισθήµατα που µε διαµόρφωσαν. Με την πεποίθηση ότι η γευστική µνήµη είναι η πιο ζωντανή µνήµη του ανθρώπου και τη σκέψη πως ο καθένας µας έχει µια δική του «συνταγή», που χαράσσει τον χάρτη της καρδιάς του, µοιράζοµαι µαζί σας αυτό το γευστικό, αλλά πάνω από όλα βιωµατικό ταξίδι.
Κάθε συνταγή, κάθε φωτογραφία, κάθε λέξη αναδύεται µέσα από προσωπικές εµπειρίες. Η κερκυραϊκή γη προσφέρει τις πρώτες ύλες. Η οικογένεια, τις µνήµες των κοινών γευµάτων γύρω από το τραπέζι. Οι φίλοι, τη θαλπωρή και τη συντροφικότητα.
Μέσα στο βιβλίο αναφέρονται στιγµές δηµιουργίας που µοιραστήκατε µε τον Τόλη στην Κέρκυρα, αλλά και αγαπηµένα του φαγητά.
Ναι, υπήρξαν πολύ όµορφες στιγµές δηµιουργίας… Στην αυλή του σπιτιού στην Κέρκυρα, ο ένας πλάι στον άλλον γράψαµε τα δικά µας τραγούδια και κάπως έτσι γεννήθηκε το δικό µας cd µε τίτλο «Η νύχτα γέµισε µε φως». Μεθυσµένοι από δηµιουργία και συναισθήµατα, οι ώρες περνούσαν χωρίς να το καταλαβαίνουµε. Ο χρόνος µετρούσε αλλιώς και µόνο η φωνή της µαµάς µάς έφερνε στην πραγµατικότητα, όταν ερχόταν η ώρα να κάνουµε διάλειµµα για να φάµε το µπιάνκο µας. Ο Τόλης γεύτηκε και αγάπησε την κερκυραϊκή κουζίνα στα οικογενειακά µας τραπέζια: το ψάρι µπιάνκο, το σοφρίτο, το αυγολέµονο, την παστιτσάδα και φυσικά την κερκυραϊκή µαγειρίτσα.
Η µαµά Μαρία τι είναι για εσάς;
Η µαµά µου είναι το στήριγµά µου. Η µαµά Μαρία είναι φροντίδα και αφοσίωση. Είναι η γυναίκα που αφιέρωσε τη ζωή της στην οικογένειά της και στα παιδιά της και µας µετέδωσε την αγάπη και το πάθος για τη ζωή, αλλά και τη δύναµη να διαχειριζόµαστε όποια δυσκολία θα µας έφερνε η ζωή.
Η γιαγιά Μαρία µαθαίνει στην εγγονή της να µαγειρεύει κερκυραϊκές συνταγές, συνεχίζοντας την παράδοση;
Ναι, της µαθαίνει κερκυραϊκές συνταγές και µάλιστα από µικρή ηλικία έφτιαχναν µαζί κουλουράκια και πολλά άλλα. Αλλά το σηµαντικότερο είναι ότι της έχει µεταφέρει την αγάπη της για τη µαγειρική.