Το άρθρο αναδεικνύει τη βιταμίνη Κ2 ως ένα «μυστικό» για τη μακροχρόνια υγεία και την επιβράδυνση της γήρανσης, τονίζοντας ότι οι περισσότερες διατροφικές οδηγίες επικεντρώνονται λανθασμένα στη βιταμίνη Κ1.
Η Κ2, που βρίσκεται κυρίως σε ζυμωμένα τρόφιμα και ορισμένα ζωικά προϊόντα, συμβάλλει στην καλή υγεία της καρδιάς, στη στήριξη των οστών και στη διατήρηση νεανικού δέρματος μέσω των αντιοξειδωτικών της ιδιοτήτων.
Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ανεπάρκεια Κ2 λόγω διατροφικών ελλείψεων και επεξεργασμένων τροφίμων, καθιστώντας την πρόσληψή της μέσω συμπληρωμάτων ή φυσικών πηγών επιτακτική.
Διαβάστε παρακάτω
Αιώνια νεότητα; Η γήρανση είναι αναπόφευκτη. Αλλά τι θα γινόταν αν υπήρχε μια βιταμίνη που θα μπορούσε να επιβραδύνει αυτό το ρολόι; Όχι, δεν είναι η C. Ούτε καν η D. Είναι κάτι πολύ λιγότερο ηχηρό – αλλά με εξαιρετικά αποτελέσματα.
Για πολλά χρόνια, μαράζωνε στη σκιά του πιο δημοφιλούς μικροθρεπτικού συστατικού Α που έχει σχεδόν αγνοηθεί. Όμως οι επιστήμονες το βλέπουν τώρα ως ένα χρυσωρυχείο μακροζωίας. Ήρθε η ώρα να το ανακαλύψετε. Και μαζί του, μια νέα προοπτική για την υγεία, τη νεότητα και το λαμπρό μέλλον του δέρματος, της καρδιάς και των οστών σας.

Η επιστήμη την αγαπάει, το κοινό την αγνοεί
Πρόκειται για μια οικογένεια λιποδιαλυτών βιταμινών, γνωστή με το γράμμα Κ. Τα πιο γνωστά μέλη της είναι:
Βιταμίνη Κ1 (φυλλοκινόνη) – βρίσκεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, βοηθά στην πήξη του αίματος.
Βιταμίνη Κ2 (μενακινόνη) – εδώ αρχίζει η πραγματική ιστορία. Βρίσκεται σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση και σε ορισμένα ζωικά προϊόντα, αλλά σε γενικές γραμμές λαμβάνουμε εξαιρετικά μικρές ποσότητες μέσω της διατροφής μας.
Γιατί πρέπει να ενδιαφερθείτε για τη βιταμίνη Κ2;
Η καρδιά σας θα σας είναι ευγνώμων
Η βιταμίνη Κ2 εμποδίζει το ασβέστιο να εναποτίθεται στις αρτηρίες σας, αλλά αντίθετα το στέλνει εκεί που χρειάζεται – στα οστά σας. Οι έρευνες δείχνουν ότι η υψηλότερη πρόσληψη Κ2 μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, ακόμη και τη συνολική θνησιμότητα. Αιώνια νεότητα!

Οστά σαν ατσάλι
Καθώς τα οστά γίνονται πιο εύθραυστα με την πάροδο των ετών, η K2 αναλαμβάνει δράση. Ενεργοποιεί την πρωτεΐνη οστεοκαλσίνη, η οποία δρα ως εσωτερικός «αρχιτέκτονας» και «τσιμεντώνει» το ασβέστιο στα οστά σας.
Ένα ελιξίριο για το δέρμα σας;
Η Κ2 έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες – ορισμένοι την κατατάσσουν ακόμη και πάνω από τη βιταμίνη Ε. Προστατεύει τα κύτταρα από τη φθορά, επιβραδύνει το σχηματισμό ρυτίδων και διατηρεί το πρόσωπό σας νεανικό.

Γιατί έχετε ανεπάρκεια βιταμίνης K2 (και δεν το γνωρίζετε καν);
- Η Κ1 δεν είναι το ίδιο με την Κ2 – οι περισσότερες διατροφικές οδηγίες επικεντρώνονται μόνο στην Κ1.
- Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση είναι σπάνια – το nattō δεν είναι κάτι που θα τρώγατε συχνά.
- Επεξεργασμένα τρόφιμα = απόβλητα – πολλές διεργασίες καταστρέφουν τις φυσικές μορφές της βιταμίνης Κ.
- Τα φάρμακα διαταράσσουν την ισορροπία – ειδικά τα αντιβιοτικά και τα αντιπηκτικά.
- Οι επίσημες συστάσεις είναι ξεπερασμένες – η νέα έρευνα δείχνει ότι για το πραγματικό αποτέλεσμα χρειαζόμαστε πολύ περισσότερη Κ2 από ό,τι συνιστάται σήμερα.
Πού θα βρείτε τη βιταμίνη Κ2;
Οι καλύτεροι φυσικοί πόροι:
- Natto – ιαπωνικά φασόλια που έχουν υποστεί ζύμωση (η γεύση είναι… ιδιαίτερη).
- Σκληρά και μαλακά τυριά – gouda, brie, emmentaler.
- Κρόκοι αυγών, βούτυρο, συκώτι, σκούρο κρέας.
- Ξινολάχανο αν ζυμώνεται με φυσικό τρόπο.
- Ένα συμπλήρωμα διατροφής (όπως το MK-7) είναι μια λογική επιλογή, ειδικά εάν είστε άνω των 50 ετών, αν είστε μετεμμηνοπαυσιακή ή έχετε οικογενειακό ιστορικό καρδιακών παθήσεων. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τη χορήγησή του.

Αιώνια νεότητα! Η βιταμίνη Κ2 δεν είναι δυνατή, δεν είναι φανταχτερή, αλλά κάνει θαύματα. Λειτουργεί αθόρυβα, στο παρασκήνιο. Όπως ένας καλός φίλος που δεν επιδιώκει ποτέ την προσοχή, αλλά είναι πάντα εκεί όταν το χρειάζεστε περισσότερο. Δώστε της λοιπόν μια ευκαιρία.