Ποιο είναι το πιο θρεπτικό ψάρι – Οι ειδικοί προτείνουν την κατανάλωσή του δύο φορές την εβδομάδα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η σαρδέλα αναδεικνύεται ως ένα από τα πιο υγιεινά ψάρια, προσφέροντας πληθώρα διατροφικών ωφελημάτων, όπως υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Οι ειδικοί προτείνουν την κατανάλωσή της τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, καθώς συμβάλλει στη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας και της γενικής ευεξίας. Με την οικονομική της τιμή και την ευκολία στο μαγείρεμα, η σαρδέλα αποτελεί μια ιδανική επιλογή για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι.

Η σαρδέλα είναι ένας πολύτιμος διατροφικός θησαυρός από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Η κατανάλωσή της είναι μέρος της μεσογειακής διατροφής εδώ και αιώνες. Η οικονομική τιμή της σαρδέλας αλλά και το εύκολο μαγείρεμα της, την καθιστούν ιδανική για το καθημερινό οικογενειακό μας τραπέζι. Από τα μέσα Μαΐου και όλο το καλοκαίρι, υπάρχει σε αφθονία στις ελληνικές θάλασσες. Ιδανική εποχή για μαγείρεμα είναι το καλοκαίρι που οι σαρδέλες είναι παχιές και πλούσιες σε καλά λιπαρά. Ωστόσο, όποια εποχή και να την γευτείτε, θα λάβετε τα οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό μας.

Η σαρδέλα είναι ιδανική τροφή για όσους/ες κάνουν διατροφή, αλλά θέλουν να χάσουν και βάρος. Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα πρωτεΐνης που περιέχει και σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα οφέλη της, την καθιστούν απαραίτητη στην διατροφή μας.

Μελέτες και συστάσεις, όπως του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, τονίζουν τη σημασία της ένταξης των ψαριών στη διατροφή τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Εκτός από τη διατροφική τους αξία, οι σαρδέλες αποτελούν πολύτιμη πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, συμπεριλαμβανομένου του εικοσαπεντανοϊκού οξέος (EPA) και του δοκοσαεξανοϊκού οξέος (DHA). Οι ουσίες αυτές είναι ευεργετικές για τη λειτουργία της καρδιάς και του εγκεφάλου και υποστηρίζουν τη συνολική υγεία μειώνοντας τους κινδύνους που σχετίζονται με την παχυσαρκία, τον καρκίνο και τον διαβήτη τύπου 2. Περιέχει βιταμίνη D, η οποία είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ανοσίας και της καλής συγκέντρωσης.

Ποια είναι η διατροφική αξία της σαρδέλας;

Γυναίκα τρώει σαρδέλα ψητή
Credit: 123RF

Όταν καταναλώνεται με το κόκκαλο αποτελεί εξαιρετική πηγή ασβεστίου, φωσφόρου και βιταμίνης D. Η προσφορά της σαρδέλας δε τελειώνει εδώ, περιέχει επίσης βιταμίνη Β12, σελήνιο και σίδηρο.

Έρευνα που ασχολήθηκε με την κατανάλωση σαρδέλας από θηλάζουσες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι 100γρ σαρδέλας 2-3 φορές την εβδομάδα, οδήγησαν σε αύξηση της περιεκτικότητας του μητρικού γάλατος σε ω-3 λιπαρά οξέα. Εξίσου σημαντικό είναι τέλος το γεγονός ότι η «ταπεινή» σαρδέλα, ακριβώς λόγω της ταπεινότητάς της και της χαμηλής θέσης που κατέχει στη τροφική αλυσίδα, ζει μικρότερο χρονικό διάστημα σύγκριση με τα περισσότερα ψάρια. Το μικρό διάστημα ζωής της λοιπόν, έχει σαν αποτέλεσμα να είναι πιο ασφαλής, αφού δεν προλαβαίνει να συγκεντρώσει μεγάλες ποσότητες υδραργύρου.

Ποιο είδος σαρδέλας να επιλέξετε

Σαρδέλες σε ταψί έτοιμες για φούρνο
Credit: 123RF

Οι σαρδέλες είναι μια πλήρης τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, η οποία όχι μόνο υποστηρίζει τις υγιείς διαδικασίες ανάπτυξης και αναγέννησης του οργανισμού, αλλά και περιέχει σημαντικά λιγότερο υδράργυρο από άλλα ψάρια, όπως ο σολομός ή ο τόνος, γεγονός που τις καθιστά πολύ καλύτερη επιλογή.

Όταν αγοράζετε σαρδέλες, αξίζει να δίνετε προσοχή στη σύστασή τους, αναζητώντας την ετικέτα «Sardina pilchardus» και αποφεύγοντας το «Sprattus sprattus», που σημαίνει παπαλίνα. Είναι επίσης σημαντικό οι κονσερβοποιημένες σαρδέλες να διαθέτουν το πιστοποιητικό MSC, το οποίο επιβεβαιώνει την ποιότητά τους.

Σαρδέλες σε κονσέρβα
Credit: 123RF
Διαβάστε επίσης

Από εγκεφαλικά έως αναπτυξιακές διαταραχές: πώς οι καύσωνες πλήττουν τον εγκέφαλό μας

Το άρθρο αναλύει τις επιπτώσεις των καυσώνων στον ανθρώπινο εγκέφαλο, ιδιαίτερα σε άτομα με νευρολογικές παθήσεις. Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να προκαλέσουν επιδείνωση παθήσεων όπως η επιληψία, το εγκεφαλικό...

Ο ΕΟΦ αποσύρει παρτίδα διάσημου αντιβιοτικού για δερματικές λοιμώξεις

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) αποφάσισε την ανάκληση της παρτίδας C97096 του αντιβιοτικού φαρμάκου Fucidin Tablet 250mg λόγω μη κανονικών ευρημάτων σε έλεγχο σταθερότητας. Αυτή η απόφαση αποτελεί προληπτικό μέτρο...

Πρωτοποριακή ανοσοθεραπεία με ελληνική υπογραφή πολεμά τον καρκίνο του πνεύμονα

Μια πρωτοποριακή ανοσοθεραπεία για τον καρκίνο του πνεύμονα, με ελληνική συμμετοχή, παρουσιάστηκε στο Αμερικανικό Συνέδριο Ογκολογίας και δημοσιεύτηκε στο «The New England Journal of Medicine». Η κλινική μελέτη, υπό τον...

Γεωργιάδης: Από Οκτώβριο παιδικές μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα – Ανοίγει το Ωνάσειο Κέντρο

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ανακοίνωσε ότι από τον Οκτώβριο θα ξεκινήσουν παιδικές μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα με τη λειτουργία του Ωνασείου Κέντρου Μεταμόσχευσης, αναφερόμενος στην επιτυχημένη μεταμόσχευση ήπατος του...

ΕΙΝΑΠ εναντίον Γεωργιάδη για τα βραχιολάκια: «Η γελοιότητα φτάνει στην κορύφωση»

Ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Γιώργος Σιδέρης, κατηγορεί τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη για προπαγάνδα σχετικά με τη χρήση των «μαγικών βραχιολακιών» στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν...

Ολοκληρώθηκε επιτυχώς μετά από 8,5 ώρες η μεταμόσχευση ήπατος στον 15χρονο που υπέστη θερμοπληξία

Ο 15χρονος Δημήτρης, που υπέστη θερμοπληξία λόγω της σπάνιας διαταραχής ανιδρωσίας, υποβλήθηκε επιτυχώς σε μεταμόσχευση ήπατος, μια διαδικασία που διήρκεσε 8,5 ώρες. Το σωτήριο μόσχευμα βρέθηκε από τον Ελληνικό...

ΕΟΔΥ: Δέκα πρόσφατα περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε δέκα νέα εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου την τελευταία εβδομάδα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 17 για το 2025, με τα περισσότερα...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ