Η Ε.Ε. ετοιμάζεται από τώρα για την επόμενη υγειονομική κρίση – Η σημασία των ιατρικών αντιμέτρων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, με γνώμονα την εμπειρία της πανδημίας COVID-19, υιοθετεί μια νέα στρατηγική για την προετοιμασία ενάντια σε μελλοντικές υγειονομικές κρίσεις, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη και διαθεσιμότητα ιατρικών αντιμέτρων, όπως εμβόλια και θεραπευτικά.

Στόχος της είναι η ενίσχυση της ετοιμότητας και η διασφάλιση ισότιμης πρόσβασης σε αυτά τα εργαλεία σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, αντιμετωπίζοντας ένα ευρύ φάσμα πιθανών απειλών, όπως πανδημίες, ζωονόσοι και μικροβιακή αντοχή.

Παρά τις προκλήσεις στην αποθήκευση και ανταλλαγή πληροφοριών, η ΕΕ προωθεί τη συνεργασία και τη διαφάνεια για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων.

Διαβάστε παρακάτω

Η Ευρώπη υιοθετεί την προσέγγιση «καλύτερα να προσέχεις, παρά να λυπάσαι» στη μετά-COVID εποχή, με στόχο να αποτρέψει την επόμενη μείζονα υγειονομική κρίση, ενισχύοντας την υποδομή ετοιμότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγκεκριμένα, αποφάσισε να ενισχύσει την ικανότητά της να ανταποκρίνεται σε ένα ευρύ φάσμα απειλών για την υγεία, μέσω της βελτιωμένης πρόσβασης και διαθεσιμότητας ιατρικών αντιμέτρων ανά πάσα στιγμή.

Αυτός είναι ο πυρήνας της νέας στρατηγικής της ΕΕ για τα ιατρικά αντίμετρα, που παρουσιάστηκε στις 9 Ιουλίου στο Στρασβούργο.

«Σήμερα, ενισχύουμε την προστατευτική ασπίδα της Ευρώπης σε έναν πιο απρόβλεπτο κόσμο. Κάνουμε την ετοιμότητα το νέο τρόπο ζωής μας – τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής – για να διατηρήσουμε τους ανθρώπους ασφαλείς, υγιείς και σίγουρους για το μέλλον», ανέφερε η αρμόδια επίτροπος της ΕΕ, Hadja Lahbib.

Τα ιατρικά αντίμετρα αναφέρονται σε βασικά εργαλεία όπως τα εμβόλια, τα θεραπευτικά, τα διαγνωστικά και τα μέσα ατομικής προστασίας.

«Πρόκειται ουσιαστικά για ένα οπλοστάσιο που θα μας επιτρέψει να προστατεύσουμε τους πολίτες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης για την υγεία», εξήγησε η αξιωματούχος της ΕΕ.

Η πανδημία COVID-19 αποκάλυψε σοβαρούς περιορισμούς στην ικανότητα της Ευρώπης να έχει πρόσβαση και να διανέμει αυτά τα εργαλεία. Ως απάντηση, η νέα στρατηγική προτείνει 17 βασικές δράσεις για τη διασφάλιση ισότιμης και έγκαιρης πρόσβασης σε ολόκληρη την ΕΕ. Οι δράσεις αυτές ακολουθούν μια «end-to-end» προσέγγιση – από την επιτήρηση της απειλής έως την τελική ανάπτυξη των αντιμέτρων.

«Στην επόμενη κρίση, αυτό που θέλουμε είναι να συντομεύσουμε αυτή την αναμονή όσο το δυνατόν περισσότερο», σημείωσε η Lahbib.

Για τι προετοιμάζεται η Ευρώπη;

Η στρατηγική αυτή αντιμετωπίζει ένα ευρύ φάσμα πιθανών απειλών για την υγεία, από τους επιρρεπείς σε πανδημία ιούς του αναπνευστικού συστήματος και της επαφής, όπως ο COVID-19, έως τις ζωονόσους, όπως η γρίπη των πτηνών, καθώς και τις αναδυόμενες και επανεμφανιζόμενες ασθένειες, όπως ο Έμπολα.

Αναφέρει επίσης την υποθετική «ασθένεια Χ», έναν όρο που δημιουργήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για να αντιπροσωπεύει ένα υποθετικό, άγνωστο παθογόνο που θα μπορούσε μια μέρα να προκαλέσει μια σοβαρή διεθνή επιδημία ή πανδημία.

Εξετάζονται ακόμη οι ιοί που μεταδίδονται με διαβιβαστές, όπως ο δάγκειος πυρετός και ο ιός του Δυτικού Νείλου, που μεταδίδονται από κουνούπια και τσιμπούρια, καθώς και η μικροβιακή αντοχή ή AMR, που συχνά αποκαλείται «σιωπηλή πανδημία», η οποία προκαλεί 35.000 θανάτους στην ΕΕ ετησίως.

Τέλος, η στρατηγική περιλαμβάνει απειλές που σχετίζονται με την ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων των χημικών επιθέσεων, και τις συνέπειες των ένοπλων συγκρούσεων – αν και προς το παρόν δεν περιλαμβάνει πυρηνικές απειλές.

Οι προκλήσεις που έρχονται

Υπάρχουν ακόμη σημαντικά εμπόδια. «Τα ιατρικά αντίμετρα είναι ιδιαίτερα περίπλοκο να αποθηκευτούν. Αλλά για να αποθηκεύσουμε ένα εμβόλιο ή μια θεραπεία, πρέπει πρώτα να υπάρχει», τόνισε χαρακτηριστικά η Ευρωπαία επίτροπος.

Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, η Κομισιόν σχεδιάζει να επιταχύνει την ανάπτυξη ιατρικών αντιμέτρων. Μια σημαντική συνιστώσα της στρατηγικής της είναι η δρομολόγηση ενός σχετικού προγράμματος, μιας υπηρεσίας μιας στάσης, για την καθοδήγηση των ερευνητών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το αρχικό στάδιο της έρευνας έως την παραγωγή.

Η ΕΕ αναπτύσσει επίσης μια ευέλικτη στρατηγική αποθήκευσης αποθεμάτων, προσαρμοσμένη σε συγκεκριμένους κινδύνους. Πρόσφατο παράδειγμα: κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι, η Επιτροπή ενέκρινε την προ-διάθεση ιατρικών κιτ έκτακτης ανάγκης, μέσων ατομικής προστασίας και φορητών ανιχνευτών από τα αποθέματα rescEU.

«Τέτοια αποθέματα μπορούν να χρησιμεύσουν ως προσωρινή ενίσχυση των μόνιμων εθνικών ικανοτήτων, αντιμετωπίζοντας τις εξαιρετικές προκλήσεις που θέτουν τέτοιου είδους εκδηλώσεις», σημείωσε η Lahbib.

Πρώτα οι πληροφορίες

Παρά τις εξελίξεις αυτές, μια σημαντική πρόκληση παραμένει: η ανταλλαγή πληροφοριών.

«Κάθε στρατηγική χρειάζεται προϋπολογισμό και, φυσικά, η ετοιμότητα δεν παρέχεται δωρεάν, αλλά το πιο σημαντικό πράγμα αυτή τη στιγμή είναι ο καλύτερος συντονισμός», επισήμανε.

Επί του παρόντος, η ΕΕ δεν διαθέτει ολοκληρωμένη επισκόπηση του ποιες χώρες διαθέτουν ποιες προμήθειες, πού υπάρχουν τα κενά και τι λείπει.

Τα κράτη μέλη είναι συχνά απρόθυμα να μοιραστούν πληροφορίες σχετικά με τα στρατηγικά αποθέματα, για λόγους εθνικού συμφέροντος. Ωστόσο, η βελτίωση της διαφάνειας είναι ζωτικής σημασίας για την αποφυγή επικαλύψεων και τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας.

Μέχρι στιγμής, μόνο τρεις χώρες – η Τσεχία, η Φινλανδία και η Εσθονία – συμμετέχουν πλήρως στις κεντρικές προσπάθειες της ΕΕ για τη δημιουργία αποθεμάτων, αφήνοντας ασαφές το καθεστώς των υπόλοιπων 24 κρατών μελών.

Πηγή: in.gr (Νατάσα Ρουγγέρη)

Συνοπτικά

  • Η Ε.Ε. υιοθετεί στρατηγική για μελλοντικές υγειονομικές κρίσεις, εστιάζοντας σε εμβόλια και θεραπευτικά.
  • Προωθείται συνεργασία και διαφάνεια για καλύτερη αντιμετώπιση κρίσεων, παρά τις προκλήσεις αποθήκευσης και πληροφόρησης.
  • Η στρατηγική περιλαμβάνει ενίσχυση ετοιμότητας για πανδημίες, ζωονόσους, μικροβιακή αντοχή και ασφάλεια.
  • Η βελτίωση της ανταλλαγής πληροφοριών είναι κρίσιμη, με μόνο τρεις χώρες πλήρως συμμετέχουσες στις προσπάθειες αποθεμάτων.
Διαβάστε επίσης

Η Ευρώπη προγραμματίζει αποθέματα ανάγκης ενόψει πιθανής νέας πανδημίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σχέδιο για τη δημιουργία αποθεμάτων βασικών αγαθών, όπως προϊόντα καθαρισμού νερού και ιατρικό εξοπλισμό, προκειμένου να αντιμετωπιστούν μελλοντικές κρίσεις, όπως πανδημίες και φυσικές καταστροφές. Με...

Κέντρα διάγνωσης στα νησιά αρνούνται παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ

Σοβαρά προβλήματα στην πρόσβαση υγειονομικών υπηρεσιών αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στα νησιά, καθώς ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα δεν δέχονται παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ και ζητούν από τους ασθενείς να πληρώνουν τις εξετάσεις...

Εγκρίθηκε το πρώτο φάρμακο για την ελονοσία σε μωρά

Η έγκριση του πρώτου φαρμάκου για ελονοσία σε βρέφη και μικρά παιδιά αποτελεί σημαντικό ορόσημο στην καταπολέμηση της νόσου, ιδιαίτερα στην Αφρική, όπου οι θάνατοι από ελονοσία είναι εξαιρετικά...

ΕΟΦ: Αποσύρονται οφθαλμικές σταγόνες λόγω κινδύνου μόλυνσης

Ο ΕΟΦ ανακοίνωσε την ανάκληση παρτίδας οφθαλμικών σταγόνων ZADITOR, λόγω πιθανού κινδύνου μικροβιακής μόλυνσης, μετά από ανίχνευση ανωμαλίας κατά την παραγωγή. Η παρτίδα 4V64, με ημερομηνία λήξης 30/9/2026, παράχθηκε στη...

Το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού υποφέρει από αλλεργίες σύμφωνα με την ΕΦΕΤ

Σύμφωνα με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), περίπου το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού υποφέρει από αλλεργίες, με τις τροφικές αλλεργίες να επηρεάζουν περίπου το 1‰ του πληθυσμού της...

Προστασία από τον ήλιο, αντιγήρανση και φωτεινότητα

Το νέο αντηλιακό Sun Shine SPF50 από την Tzimas Cosmetics συνδυάζει αντηλιακή προστασία, αντιγήρανση και φωτεινότητα σε ένα προϊόν. Με σύγχρονα συστατικά όπως το δαμάσκηνο kakadu και η εκτοΐνη,...

Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Οι «επικίνδυνες» τροφές που εκτοξεύουν τον κίνδυνο – Νέα μελέτη

Μια πρόσφατη μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας αναδεικνύει τη σημαντική επίδραση της διατροφής στον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι...

Τα ανησυχητικά σημάδια που προειδοποιούν για επικείμενη θερμοπληξία

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών προειδοποιεί για τους κινδύνους της θερμοπληξίας ενόψει του νέου καύσωνα και καλεί τους πολίτες να τηρούν αυστηρά μέτρα προστασίας, ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες όπως...

Μπορεί η μοναξιά να καταστρέψει την υγεία μας;

Η μοναξιά αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την υγεία, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που συνδέει την κοινωνική απομόνωση με αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας και σωματικών προβλημάτων. Ειδικότερα, η...

Σοκαρίζει ο νέος πρόεδρος του ΕΟΦ: Ευχές για πτώση αεροπλάνου και ύβρεις κατά βουλευτών

Ο Σπύρος Σαπουνάς ανέλαβε τη θέση του νέου προεδρεύοντος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) μετά την παραίτηση του Ευάγγελου Μανωλόπουλου. Ο Σαπουνάς, ιατρός με ειδικότητα στην Ενδοκρινολογία, έχει προκαλέσει αντιδράσεις...

«Αποκαλύπτουν ότι δεν υποφέρεται» – Τι αποκαλύπτει η Παγώνη για το σύμπτωμα της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού

Η αντιπρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Ματίνα Παγώνη, παρέχει καθησυχαστικές πληροφορίες σχετικά με τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού NB.1.8.1, η οποία προκαλεί έντονο πονόλαιμο, πυρετό και μυαλγίες. Αν και παρατηρείται αύξηση...

Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Κιλκίς καταγγέλλει οξυμένα προβλήματα στο νοσοκομείο

Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Κιλκίς καταγγέλλει σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό και υποδομές στο Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Οι θέσεις...

Κρίσιμες οδηγίες και προειδοποιήσεις από την Περιφέρεια για τον πυρετό Κριμαίας – Κονγκό

Η Περιφέρεια προειδοποιεί για τον κίνδυνο του αιμορραγικού πυρετού Κριμαίας – Κονγκό, μετά από θανατηφόρο κρούσμα που καταγράφηκε σε κτηνοτρόφο στην Ελασσόνα. Ο ιός μεταδίδεται κυρίως μέσω κροτώνων και...

Ο κορονοϊός αναζωπυρώνεται με νέα μεταλλαγή και ανησυχητικό σύμπτωμα

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, προειδοποιεί για μια νέα παραλλαγή του κορονοϊού που έχει εμφανιστεί στην Ελλάδα, η οποία ανήκει στην ομάδα Όμικρον. Παρόλο που δεν προκαλεί επιδημιολογική ανησυχία,...

Πως να εξαλείψεις το στρες σε 60 δευτερόλεπτα

Το άγχος αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της σύγχρονης ζωής, αλλά σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, μπορεί να μειωθεί γρήγορα με τη μέθοδο αναπνοής 4-7-8. Αυτή η τεχνική, που...

ΕΟΔΥ: Ανησυχητική έξαρση γονόρροιας και σύφιλης στην Ελλάδα

Ο ΕΟΔΥ προειδοποιεί για την ανησυχητική αύξηση των Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων (ΣΜΝ) στην Ελλάδα, με τα περιστατικά γονόρροιας να τριπλασιάζονται και τις διαγνώσεις πρώιμης σύφιλης να διπλασιάζονται το 2023...

Βίντεο: Η απόγνωση ενός γιατρού στο νοσοκομείο του Κιλκίς – «Δεν αντέχω άλλο…»

Στο Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς, η κατάσταση είναι δραματική λόγω των σοβαρών ελλείψεων ιατρικού προσωπικού και των υπερβολικών εφημεριών που αναγκάζονται να κάνουν οι γιατροί. Ο παθολόγος Αθανάσιος Γιακαμόζης εκφράζει...

Καλοκαιρινή ασφάλεια: Κρίσιμες συμβουλές για να αποφύγετε τον πνιγμό σε παραλίες ή πισίνες

Το άρθρο παρέχει κρίσιμες συμβουλές για την ασφάλεια κατά την κολύμβηση σε παραλίες και πισίνες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Επισημαίνει τη σημασία του να μην κολυμπάμε με γεμάτο...

Κορονοϊός: Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων το καλοκαίρι

Το άρθρο αναφέρεται στην αυξανόμενη δραστηριότητα του κορονοϊού κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, κάτι που αντιβαίνει στην εποχικότητα των λοιμώξεων του αναπνευστικού. Οι ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές παρατηρούν μια ήπια...

Θύμα ψηφιακής απάτης ο Τσιόδρας – Τι αποκαλύπτει

Ο γνωστός λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας κατήγγειλε ότι έχει πέσει θύμα ψηφιακής απάτης, καθώς επιτήδειοι χρησιμοποιούν το όνομά του για ψευδείς διαφημίσεις προϊόντων υγείας μέσω τεχνητής νοημοσύνης. Σε ανάρτησή του στο...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ