Αποκαλύφθηκε ο τρομακτικός μύκητας που μπορεί να μας “καταβροχθίσει εκ των έσω”

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νέα έρευνα αποκαλύπτει τους κινδύνους από τον μύκητα Aspergillus, ο οποίος συνδέεται με σοβαρές λοιμώξεις και αναμένεται να επεκταθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ο μύκητας, που προκαλεί την ασπεργίλλωση, μπορεί να βρει νέα εδάφη σε Βόρεια Αμερική, Ευρώπη, Κίνα και Ρωσία, με την πιθανότητα αύξησης των κρουσμάτων να είναι σημαντική, ιδιαίτερα για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Παρά την αυξανόμενη απειλή, η έρευνα για τους μύκητες παραμένει περιορισμένη, με την ανάγκη ευαισθητοποίησης του κοινού να είναι επιτακτική, καθώς οι μυκητιασικές λοιμώξεις προκαλούν ήδη εκατομμύρια θανάτους ετησίως.

Διαβάστε παρακάτω

Νέα έρευνα αναδεικνύει τους κινδύνους που ενδέχεται να «πυροδοτήσει» στο μέλλον ένας μύκητας που συνδέεται με την πρόκληση σοβαρών λοιμώξεων, καθώς η θερμοκρασία του πλανήτη ανεβαίνει σταθερά.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ο πλανήτης φαίνεται απροετοίμαστος να αντιμετωπίσει την συγκεκριμένη απειλή.

Ανεπαρκής η έρευνα για τους μύκητες

Οι μύκητες βρίσκονται παντού, καθώς αποτελούν ένα τεράστιο βασίλειο οργανισμών, από τη μούχλα μέχρι τα μανιτάρια, αναπτύσσονται σε περιβάλλοντα όπως το χώμα, το κομπόστ και το νερό. Παίζουν σημαντικό ρόλο στα οικοσυστήματα, αλλά μπορούν να έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία: Οι μυκητιασικές λοιμώξεις σκοτώνουν περίπου 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως και η έλλειψη δεδομένων σημαίνει ότι ο αριθμός αυτός μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος.

Ωστόσο, απέχουμε ακόμη πολύ από το να τους κατανοήσουμε, ιδίως το πώς αυτοί οι απίστευτα προσαρμοστικοί οργανισμοί θα ανταποκριθούν σε ένα θερμότερο κλίμα, υποστηρίζει δημοσίευμα του CNN.

Μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ χρησιμοποίησε προσομοιώσεις σε υπολογιστή και προβλέψεις για να χαρτογραφήσει την πιθανή μελλοντική εξάπλωση του Aspergillus, μιας κοινής ομάδας μυκήτων που απαντάται σε όλο τον κόσμο και μπορεί να προκαλέσει ασπεργίλλωση, μια απειλητική για τη ζωή ασθένεια που προσβάλλει κυρίως τους πνεύμονες.

Διαπίστωσαν ότι ορισμένα είδη Aspergillus θα επεκτείνουν την εξάπλωσή τους καθώς η κλιματική κρίση εντείνεται, εισχωρώντας σε νέα μέρη της Βόρειας Αμερικής, της Ευρώπης, της Κίνας και της Ρωσίας. Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε αυτόν τον μήνα, βρίσκεται επί του παρόντος στο στάδιο της αξιολόγησης.

«Οι μύκητες είναι σχετικά ανεπαρκώς ερευνημένοι σε σύγκριση με τους ιούς και τα παράσιτα, αλλά οι έρευνες δείχνουν ότι τα μυκητιασικά παθογόνα θα επηρεάσουν πιθανότατα τις περισσότερες περιοχές του κόσμου στο μέλλον», δήλωσε ο Norman van Rijn, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης και ερευνητής κλιματικής αλλαγής και λοιμωδών νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

Ο τομέας έχει λάβει νέα προσοχή χάρη στο δημοφιλές τηλεοπτικό δράμα του HBO «The Last of Us», το οποίο παρακολουθεί ανθρώπους που προσπαθούν να επιβιώσουν σε έναν κόσμο όπου ένας μολυσματικός μεταλλαγμένος μύκητας έχει μετατρέψει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού σε βίαια τέρατα.

Είναι μυθοπλασία, δήλωσε ο van Rijn, αλλά ελπίζει ότι θα αυξήσει την ευαισθητοποίηση για τις λοιμώξεις από μύκητες που σκοτώνουν εκατομμύρια ανθρώπους στην πραγματικότητα.

Πώς λειτουργεί ο μύκητας

Οι μύκητες Aspergillus αναπτύσσονται σαν μικρά νήματα στα εδάφη σε όλο τον κόσμο. Όπως σχεδόν όλοι οι μύκητες, απελευθερώνουν τεράστιους αριθμούς μικροσκοπικών σπορίων που εξαπλώνονται στον αέρα.

Οι άνθρωποι εισπνέουν σπόρια κάθε μέρα, αλλά οι περισσότεροι δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας- το ανοσοποιητικό τους σύστημα τα καθαρίζει.

Διαφορετική είναι η κατάσταση για όσους πάσχουν από πνευμονικές παθήσεις, όπως άσθμα, κυστική ίνωση και ΧΑΠ, καθώς και για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως οι ασθενείς με καρκίνο και μεταμόσχευση οργάνων, και όσοι έχουν περάσει σοβαρή γρίπη ή Covid-19.

Εάν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού αποτύχει να απομακρύνει τα σπόρια, ο μύκητας «αρχίζει να αναπτύσσεται και βασικά σας τρώει από μέσα προς τα έξω, λέγοντάς το πολύ ωμά», δήλωσε ο van Rijn.

Η ασπεργίλλωση έχει πολύ υψηλά ποσοστά θνησιμότητας περίπου 20% έως 40%, είπε. Είναι επίσης πολύ δύσκολο να διαγνωστεί, καθώς οι γιατροί δεν την έχουν πάντα στο ραντάρ τους και οι ασθενείς συχνά παρουσιάζονται με πυρετό και βήχα, συμπτώματα κοινά σε πολλές ασθένειες.

Τα μυκητιασικά παθογόνα γίνονται επίσης όλο και πιο ανθεκτικά στη θεραπεία, πρόσθεσε ο van Rijn. Υπάρχουν μόνο τέσσερις κατηγορίες αντιμυκητιασικών φαρμάκων.

Όλα αυτά προοικονομούν άσχημα νέα, καθώς οι κλιματικές αλλαγές ανοίγουν νέες περιοχές για να αποικίσει ο Aspergillus.

Η απειλή που ελλοχεύει

Ο Aspergillus flavus, ένα είδος που τείνει να προτιμά τα θερμότερα, τροπικά κλίματα, θα μπορούσε να αυξήσει την εξάπλωσή του κατά 16% εάν οι άνθρωποι συνεχίσουν να καίνε μεγάλες ποσότητες ορυκτών καυσίμων, σύμφωνα με τη μελέτη. Προβλέπεται ότι θα προωθηθεί σε τμήματα της βόρειας Αμερικής, της βόρειας Κίνας και της Ρωσίας.

Το είδος αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρές λοιμώξεις στον άνθρωπο και είναι ανθεκτικό σε πολλά αντιμυκητιασικά φάρμακα. Προσβάλλει επίσης μια σειρά από καλλιέργειες τροφίμων, αποτελώντας δυνητική απειλή για την επισιτιστική ασφάλεια. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πρόσθεσε τον Aspergillus flavus στην κρίσιμη ομάδα μυκητολογικών παθογόνων το 2022, λόγω των επιπτώσεων στη δημόσια υγεία και του κινδύνου ανθεκτικότητας στα αντιμυκητιασικά φάρμακα.

Ο Aspergillus fumigatus, ο οποίος προτιμά τα πιο εύκρατα κλίματα, προβλέπεται να εξαπλωθεί προς τα βόρεια, προς τον Βόρειο Πόλο, καθώς αυξάνονται οι παγκόσμιες θερμοκρασίες. Η εξάπλωσή του θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 77,5% έως το 2100, σύμφωνα με τη μελέτη, εκθέτοντας δυνητικά 9 εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρώπη.

Αντίθετα, οι θερμοκρασίες σε ορισμένες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της υποσαχάριας Αφρικής, θα μπορούσαν να γίνουν τόσο θερμές που να μην είναι πλέον φιλόξενες για τους μύκητες Aspergillus. Αυτό θα μπορούσε να επιφέρει τα δικά του προβλήματα, καθώς οι μύκητες παίζουν σημαντικό ρόλο στα οικοσυστήματα, συμπεριλαμβανομένων των υγιών εδαφών.

Εκτός από την επέκταση του εύρους ανάπτυξής τους, ένας θερμαινόμενος κόσμος θα μπορούσε επίσης να αυξήσει την ανοχή των μυκήτων στη θερμοκρασία, επιτρέποντάς τους να επιβιώνουν καλύτερα μέσα στα ανθρώπινα σώματα.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως η ξηρασία, οι πλημμύρες και οι καύσωνες, μπορούν επίσης να επηρεάσουν τους μύκητες, βοηθώντας στη διάδοση των σπορίων σε μεγάλες αποστάσεις. Έχουν παρατηρηθεί εξάρσεις μυκητιασικών ασθενειών μετά από φυσικές καταστροφές, όπως το ξέσπασμα μετά τον ανεμοστρόβιλο του 2011 στο Τζόπλιν του Μιζούρι.

Αναγκαία η ευαισθητοποίηση των πολιτών

Η νέα μελέτη για τον Aspergillus «ρίχνει φως στην απειλή των μυκήτων που ζουν στο φυσικό μας περιβάλλον και στο πόσο λίγο προετοιμασμένοι είμαστε για να ανταποκριθούμε στις αλλαγές στον επιπολασμό τους», ανέφερε η Elaine Bignell, συνδιευθύντρια του Κέντρου Ιατρικής Μυκητολογίας MRC του Πανεπιστημίου του Έξετερ, η οποία δεν συμμετείχε στην έρευνα.

Πολλές είναι, όμως, οι αβεβαιότητες και ακόμα απομένουν να διενεργηθούν πολλές έρευνες, είπε στο CNN.

Παρά τη θανατηφόρα φύση της ασπεργίλλωσης, υπάρχει πραγματική έλλειψη δεδομένων σχετικά με το πού βρίσκεται ο παθογόνος οργανισμός στο περιβάλλον και ποιος μολύνεται, δήλωσε ο Justin Remais, καθηγητής περιβαλλοντικών επιστημών υγείας στο UC Berkeley, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα.

Είναι επικεφαλής μιας μελέτης για περισσότερους από 100 εκατομμύρια ασθενείς στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία εντόπισε περισσότερα από 20.000 κρούσματα ασπεργίλλωσης μεταξύ 2013 και 2023. Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται κατά περίπου 5% κάθε χρόνο, είπε.

«Τα μυκητιασικά παθογόνα γίνονται όλο και πιο συχνά και ανθεκτικά στη θεραπεία και μόλις τώρα αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε πώς συμβάλλει η κλιματική αλλαγή», δήλωσε.

Οι άνθρωποι έχουν συνηθίσει να ακούνε για ασθένειες που προκαλούνται από βακτήρια, ιούς και παράσιτα, αλλά πολύ λιγότερο για μυκητιασικές ασθένειες, δήλωσε η Bignell. «Υπάρχει απελπιστική ανάγκη να αντιστραφεί αυτή η τάση, δεδομένης της θανατηφόρας σημασίας τους», είπε.

«Οποιοσδήποτε από εμάς στο μέλλον μπορεί να επηρεαστεί».

Πηγή: in.gr

Διαβάστε επίσης

Economist: Ο πλανήτης νικά τη μάχη ενάντια στον καρκίνο – Τα τρία «κλειδιά» της επιτυχίας

Το άρθρο του Economist αναλύει τη συνεχιζόμενη μάχη κατά του καρκίνου, επισημαίνοντας πως, παρά τις προκλήσεις, η ανθρωπότητα πλησιάζει σε σημαντικές νίκες. Αν και η νόσος παραμένει ένας από...

Λάρισα: Καταδικάστηκαν γιατροί για τον θάνατο 5χρονης από στρεπτόκοκκο

Δύο γιατροί του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας καταδικάστηκαν για ανθρωποκτονία από αμέλεια σχετικά με τον θάνατο μιας 5χρονης από στρεπτόκοκκο, τον Φεβρουάριο του 2020. Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας τους επέβαλε...

Η Ναλοξόνη παντού – Μια επανάσταση στις εξαρτήσεις για την καταπολέμηση της υπερδοσολογίας

Η Ελλάδα πρωτοπορεί στην Ανατολική Ευρώπη με την πλήρη απελευθέρωση της ναλοξόνης, του φαρμάκου που αντιμετωπίζει τις υπερδοσολογίες οπιοειδών, με στόχο τη μείωση της θνησιμότητας και την προστασία της...

Διαλειμματική νηστεία: Από παράδοση σε διατροφική μόδα

Η διαλειμματική νηστεία έχει αναδειχθεί σε δημοφιλή διατροφική τάση, κερδίζοντας την προσοχή τόσο της επιστημονικής κοινότητας όσο και του κοινού. Πρόκειται για ένα διατροφικό μοντέλο που καθορίζει πότε τρώμε,...

Ναλοξόνη: Από σήμερα διαθέσιμο παντού το σωτήριο αντίδοτο για υπερβολική δόση οπιοειδών

Από σήμερα, η ναλοξόνη, το «αντίδοτο» για την υπερδοσολογία οπιοειδών, είναι διαθέσιμη σε όλη την Ελλάδα, σε μορφή εισπνεόμενη και ενέσιμη, και μπορεί να χορηγηθεί από οποιονδήποτε έχει εκπαιδευτεί,...

Άνοια: Νέα μελέτη δείχνει – Η εμφάνιση συγκεκριμένων παθήσεων πριν τα 55 «διπλασιάζει» τον κίνδυνο

Μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, δημοσιευμένη στο Brain Communications, αποκαλύπτει ότι η παρουσία συγκεκριμένων χρόνιων παθήσεων πριν τα 55 αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας. Αναλύοντας δεδομένα από 282.712...

Βρέφη γεννήθηκαν με DNA τριών ατόμων, απαλλαγμένα από κληρονομικές ασθένειες

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οκτώ βρέφη γεννήθηκαν χρησιμοποιώντας μια πρωτοποριακή μέθοδο που περιλαμβάνει DNA από τρία άτομα, με στόχο την πρόληψη σοβαρών μιτοχονδριακών ασθενειών. Αυτή η τεχνική συνδυάζει το γενετικό...

Γνωρίστε τη Χριστίνα Μαρία Κράββαρη, τη νέα ΓΓ Δημόσιας Υγείας

Η Χριστίνα Μαρία Κράβαρη ανέλαβε τη θέση της Γενικής Γραμματέως Δημόσιας Υγείας στο υπουργείο Υγείας, αντικαθιστώντας την κυρία Φωφώ Καλύβα που είχε παραιτηθεί τον Απρίλιο. Με πλούσια επαγγελματική εμπειρία...

Αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που συζητούν στα social media για διατροφικές διαταραχές

Τα τελευταία χρόνια, η συζήτηση για τις διατροφικές διαταραχές στα social media έχει αυξηθεί σημαντικά. Παλιότερα, τέτοια θέματα αντιμετωπίζονταν με σιωπή και ντροπή, ενώ σήμερα υπάρχει μεγαλύτερη αναγνώριση και...

Γνωστό συμπλήρωμα διατροφής ενδέχεται να επηρεάσει το νευρικό σύστημα

Το άρθρο προειδοποιεί για τις σοβαρές νευρολογικές επιπτώσεις της υπερβολικής κατανάλωσης συμπληρωμάτων βιταμίνης Β6, που μπορεί να προκαλέσουν νευρική βλάβη, επηρεάζοντας τον εγκέφαλο, τον νωτιαίο μυελό και τους μύες....

1566: Η καινοτόμος δωρεάν γραμμή Υγείας – Κλείστε ραντεβού με γιατρούς, νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα

Από τις 15 Ιουλίου, οι πολίτες θα μπορούν να καλούν δωρεάν τον αριθμό 1566 για να κλείνουν ραντεβού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και να ενημερώνονται για διαθέσιμους γιατρούς ανά...

Η συγκλονιστική δημοσίευση του ιατρού στη Σάμη

Ο Νικόλας Μοσχόπουλος, Επιμελητής Α΄ και αναπληρωτής επιστημονικά υπεύθυνος του Κέντρου Υγείας Σάμης, σε μια συγκλονιστική ανάρτηση αποκαλύπτει τις εξαντλητικές συνθήκες εργασίας των γιατρών σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας. Περιγράφει...

Πώς να προφυλαχθείτε από εγκαύματα και τσιμπήματα το καλοκαίρι

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η προστασία από τον ήλιο και τα τσιμπήματα εντόμων είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του δέρματος. Η χρήση αντηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας,...

Ελλάδα: Ραγδαία αύξηση των περιστατικών σύφιλης στην πανδημία – Αναγνωρίστε τα συμπτώματα

Κατά την πανδημία του κορωνοϊού, στην Ελλάδα σημειώθηκε αύξηση 65% στα περιστατικά σύφιλης, όπως αποκαλύπτει μελέτη του Νοσοκομείου Ανδρέας Συγγρός. Η καθηγήτρια Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας, Ηλέκτρα Νικολαΐδου, αναφέρει ότι η αύξηση...

Συναγερμός στις Ευρωπαϊκές ακτές: Προειδοποίηση για βακτήρια και μολύνσεις

Οι υγειονομικές αρχές στην Ευρώπη προειδοποιούν για τους αυξημένους κινδύνους από βακτήρια Vibrio που αναπτύσσονται στα ζεστά, υφάλμυρα νερά λόγω της κλιματικής αλλαγής. Αυτά τα βακτήρια, τα οποία συναντώνται...

Δήλωση της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας για την έναρξη δωρεάν κατ’ οίκον παράδοσης ΦΥΚ από φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας εκφράζει ανησυχία για προβλήματα στην εφαρμογή του νέου συστήματος δωρεάν κατ’ οίκον αποστολής Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, καθώς καταγράφονται καθυστερήσεις...

Η Ε.Ε. ετοιμάζεται από τώρα για την επόμενη υγειονομική κρίση – Η σημασία των ιατρικών αντιμέτρων

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, με γνώμονα την εμπειρία της πανδημίας COVID-19, υιοθετεί μια νέα στρατηγική για την προετοιμασία ενάντια σε μελλοντικές υγειονομικές κρίσεις, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη και διαθεσιμότητα ιατρικών...

Υπουργείο Υγείας: Δωρεάν φαρμακευτική αγωγή για την παχυσαρκία στα σκαριά

Το Υπουργείο Υγείας προγραμματίζει τη διάθεση δωρεάν φαρμακευτικής αγωγής για άτομα με σοβαρή παχυσαρκία, δηλαδή με Δείκτη Μάζας Σώματος άνω του 40, από τον Σεπτέμβριο. Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη...

“Πώς να αρχίσεις το τρέξιμο χωρίς φόβο”

Το άρθρο παρέχει συμβουλές για να ξεκινήσετε το τρέξιμο χωρίς φόβο, τονίζοντας ότι ανεξάρτητα από το σωματότυπο, όλοι μπορούν να γίνουν δρομείς. Ο Martinus Evans και άλλοι ειδικοί προτείνουν...

Η Ευρώπη προγραμματίζει αποθέματα ανάγκης ενόψει πιθανής νέας πανδημίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σχέδιο για τη δημιουργία αποθεμάτων βασικών αγαθών, όπως προϊόντα καθαρισμού νερού και ιατρικό εξοπλισμό, προκειμένου να αντιμετωπιστούν μελλοντικές κρίσεις, όπως πανδημίες και φυσικές καταστροφές. Με...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ