Μια γευστική εξερεύνηση στην Ουγγαρία – Συνταγή με κοτόπουλο και πάπρικα – Paprikás Csirke

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το άρθρο εξερευνά την πλούσια και ποικιλόμορφη ουγγρική κουζίνα, η οποία έχει διαμορφωθεί μέσα από ιστορικές επιρροές και παραδόσεις. Αναφέρεται σε χαρακτηριστικά πιάτα όπως το γκούλας και το paprikás, καθώς και στη σημασία της πάπρικας, που αποτελεί το εθνικό καρύκευμα της χώρας.

Παράλληλα, τονίζεται η κουλτούρα καφέ της Βουδαπέστης και η παράδοση των γλυκών, όπως το Beigli. Το άρθρο προτείνει επίσης μια παραδοσιακή συνταγή για κοτόπουλο παπρικάς, προσφέροντας μια γευστική εμπειρία που συνδυάζει το ρουστίκ με το εκλεπτυσμένο.

Διαβάστε παρακάτω

Η ουγγρική κουζίνα αποτελεί ένα συναρπαστικό μωσαϊκό γεύσεων και παραδόσεων που διαμορφώθηκαν μέσα από αλλεπάλληλες επιρροές, κατακτήσεις και συμβιώσεις στο σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης. Από την οθωμανική κυριαρχία μέχρι την αυστροουγγρική αυτοκρατορία, τη σοβιετική περίοδο και τις γειτονικές λαϊκές παραδόσεις, οι γεύσεις της Ουγγαρίας συνδυάζουν μπαχαρικά, παλιές τεχνικές και υλικά της Μεσογείου, της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων.

Η παράδοση των καφέδων

Όπως και στη Βιέννη, η Βουδαπέστη ανέπτυξε μια πλούσια κουλτούρα καφέ, όπου η απόλαυση του γλυκού συνοδεύεται από κλασικά αριστουργήματα ζαχαροπλαστικής. Διάσημα γλυκά όπως το σοκολατένιο κέικ και το παραδοσιακό Beigli (ρολό με καρύδια ή παπαρουνόσπορο, κυρίως τις γιορτές) έχουν τις ρίζες τους στην εποχή της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας.

Mπεϊγλί σε φέτες, παραδοσιακό ουγγρικό γλυκό ψωμί γεμιστό με καρύδια και γέμιση παπαρουνόσπορου. Χριστουγεννιάτικο και πασχαλινό γλυκό ψωμί Ανατολικής Ευρώπης. Credit: 123RF
Mπεϊγλί σε φέτες, παραδοσιακό ουγγρικό γλυκό ψωμί γεμιστό με καρύδια και γέμιση παπαρουνόσπορου. Credit: 123RF

Γεύσεις από την Ανατολική Ευρώπη και τη σοβιετική περίοδο

Κατά τη διάρκεια της σοβιετικής κυριαρχίας, η γαστρονομική ζωή υπέστη περιορισμούς. Η παραγωγή αγροτικών προϊόντων, όπως η πάπρικα, κρατικοποιήθηκε και η υψηλή κουζίνα θεωρήθηκε αστική πολυτέλεια. Παρόλα αυτά, η Ουγγαρία διατήρησε υψηλότερο επίπεδο διαβίωσης σε σχέση με άλλες χώρες του Ανατολικού Μπλοκ και διαμόρφωσε το λεγόμενο «κομμουνισμό του γκούλας», έναν πιο ήπιο και πρακτικό σοσιαλισμό με επίκεντρο την κουζίνα.

Το καλοκαίρι με τουρκικές νότες

Η οθωμανική επιρροή είναι έντονη στα θερινά πιάτα, όπου πρωταγωνιστούν γεμιστά λαχανικά, κόκκινες πιπεριές και τουρσιά. Το χαρακτηριστικό τηγανητό ψωμί langós έχει τις ρίζες του στην τουρκική πίτα.

Τα παραδοσιακά Λάνγκος από ζύμη μαγιάς, γαρνιρισμένες με τυρί, σκόρδο και κέτσαπ ντομάτας.
Τα παραδοσιακά Λάνγκος από ζύμη μαγιάς, γαρνιρισμένες με τυρί, σκόρδο και κέτσαπ ντομάτας. Credit: 123RF

Η πάπρικα – Tο εθνικό καρύκευμα

Η Ουγγαρία έγινε ταυτόσημη με την πάπρικα, εισαγόμενη από τον Νέο Κόσμο τον 16ο αιώνα. Σήμερα χρησιμοποιείται σε ποικιλίες -γλυκιά, καυτερή ή καπνιστή- και δίνει σε πιάτα όπως το paprikás και το pörkölt τον χαρακτηριστικό τους χαρακτήρα. Η Βουδαπέστη και η Σέγκεντ παραμένουν κέντρα παραγωγής πάπρικας με τοπικές οικογενειακές παραδόσεις.

Μαγιάρ (Ουγγρική) κόκκινη γλυκιά και καυτερή σκόνη πάπρικας. Παραδοσιακό καρύκευμα.
Μαγιάρ (Ουγγρική) κόκκινη γλυκιά και καυτερή σκόνη πάπρικας. Παραδοσιακό καρύκευμα. Credit: 123RF

Ψάρι σε μια χώρα χωρίς θάλασσα

Μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ουγγαρία έχασε την πρόσβασή της σε λιμάνια, κι έτσι οι ποταμοί της έγιναν πηγές ψαριού, όπως ο κυπρίνος και το zander. Παραδοσιακές συνταγές περιλαμβάνουν ψάρι με μανιτάρια ή κόκκινες πιπεριές και ειδικές σούπες ποταμίσιου ψαριού.

Το γκούλας – Tο πιάτο σύμβολο

Το gulyás, το πιο διάσημο ουγγρικό φαγητό, γεννήθηκε στους μεσαιωνικούς νομάδες βοσκούς και εξελίχθηκε σε πικάντικο στιφάδο με πάπρικα και πατάτες. Υπάρχουν αμέτρητες εκδοχές, με μοσχάρι, αρνί, ή και φασόλια. Το paprikás, με κρέας και ξινή κρέμα, αποτελεί συγγενικό πιάτο, ενώ το pörkölt είναι πιο στεγνό, σχεδόν σαν ινδικό κάρυ.

Ζεστή ουγγρική σούπα γκούλας ή μπογκράχ με μοσχάρι, σερβιρισμένη σε λευκό μπολ
Ζεστή ουγγρική σούπα γκούλας ή μπογκράχ με μοσχάρι, σερβιρισμένη σε λευκό μπολ. Credit: 123RF

Το κρασί της Ουγγαρίας

Η οινοπαραγωγή έχει βαθιές ρίζες από τη ρωμαϊκή εποχή. Το Tokaji, γλυκό λευκό κρασί, θεωρείται από τα καλύτερα επιδόρπια κρασιά του κόσμου. Στα κόκκινα ξεχωρίζει το Bull’s Blood από την περιοχή του Eger, ιδανικό για τα βαριά, πλούσια πιάτα της ουγγρικής κουζίνας.

Η ουγγρική γαστρονομία συνδυάζει το ρουστίκ με το εκλεπτυσμένο, το παραδοσιακό με το μοντέρνο, το χορταστικό με το αρωματικό. Αν σας αρέσουν οι ζωντανές, πολυσύνθετες κουζίνες, αξίζει να δοκιμάσετε συνταγές όπως γκούλας, paprikás ή κάποια από τις κλασικές γλυκές πίτες της.

Eμείς σας προτείνουμε σήμερα να δοκιμάσετε μια παραδοσιακή και εύκολη συνταγή, το Κοτόπουλο Παπρικάς (Paprikás Csirke), που είναι ίσως το πιο αγαπημένο ουγγρικό πιάτο με πάπρικα και κρέμα γάλακτος. Μια παραλλαγή που να είναι εύκολη, παραδοσιακή αλλά προσαρμοσμένη για σύγχρονη κουζίνα.

Κοτόπουλο Παπρικάς (Paprikás Csirke)

Υλικά

  • 1 κιλό μπούτια ή φιλέτο κοτόπουλου (με ή χωρίς κόκαλο)
  • 2 κουταλιές της σούπας γλυκιά πάπρικα Ουγγαρίας (ή καλή πάπρικα)
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 2 ντομάτες ώριμες τριμμένες (ή 1 κουταλιά πελτέ)
  • 150 ml κρέμα γάλακτος
  • 2 κουταλιές βούτυρο
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 1 ποτήρι ζωμό κότας ή νερό
  • Ψιλοκομμένος μαϊντανός για το σερβίρισμα
Κοτόπουλο με πάπρικα και κρέμα γάλακτος - Ουγγρική συνταγή
Credit: nosalty.com

Τρόπος παρασκευής

  • Σε μια βαθιά κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι με το βούτυρο και το λάδι μέχρι να γίνει διάφανο.
  • Προσθέτουμε το σκόρδο και την πάπρικα (εκτός φωτιάς για λίγα δευτερόλεπτα, για να μη καεί και πικρίσει).
  • Ρίχνουμε το κοτόπουλο και το σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές.
  • Προσθέτουμε τις ντομάτες και το ζωμό. Αλατοπιπερώνουμε.
  • Σιγοβράζουμε για 45 λεπτά περίπου.
  • Βγάζουμε το κοτόπουλο, ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος με λίγη σάλτσα, τη ρίχνουμε στην κατσαρόλα και αφήνουμε να δέσει η σάλτσα.
  • Επιστρέφουμε το κοτόπουλο και αφήνουμε άλλα 5 λεπτά.

Σερβίρεται με: Παραδοσιακά με νιόκι (galuska) ή πουρέ πατάτας, ή απλά με πιλάφι.

Για περισσότερες συνταγές δείτε εδώ. Αν πάλι θέλετε ταξιδιάρικες γεύσεις πατείστε εδώ.

Διαβάστε επίσης

Σίγρι: Η μαγευτική κωμόπολη της Λέσβου που την «περικλείει» μια λιμνοθάλασσα

Το Σίγρι, μια γραφική κωμόπολη στη δυτική Λέσβο, συνδυάζει μοναδικά τη φυσική ομορφιά με την ιστορική κληρονομιά. Περιτριγυρισμένο από άγρια βουνά και γαλαζοπράσινες παραλίες, το Σίγρι προσφέρει στους επισκέπτες...

Ευνοϊκό κλίμα για τα Airbnb στην Ελλάδα – Άνοδος στη ζήτηση και την προσφορά καταλυμάτων

Η αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ευρώπη, και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, παρουσιάζει σημαντική ανάπτυξη, με την προσφορά και τη ζήτηση καταλυμάτων να αυξάνονται αισθητά. Η Ελλάδα ξεχωρίζει με αύξηση...

Η Daily Mail εξυμνεί το αμόλυντο νησί της Ελλάδας

Η Daily Mail αναδεικνύει την Άνδρο ως έναν αυθεντικό και ανεξερεύνητο προορισμό για διακοπές, μακριά από τη μαζικότητα και τις υψηλές τιμές άλλων νησιών, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε...

Από τις ορεινές λίμνες της Αστράκας στα γαλάζια νερά της Ερείκουσας

Το άρθρο του Στέργιου Μήτα είναι ένα οδοιπορικό που ξεκινά από τις ορεινές λίμνες της Αστράκας στα Ζαγοροχώρια και καταλήγει στα γαλάζια νερά της Ερείκουσας. Ο Μήτας περιγράφει με...

ΒΙΝΤΕΟ: Το χωριό που «κρύβεται» στις πλαγιές του Όλυμπου στη Λέσβο

Ο Αγιάσος, ένα γραφικό χωριό στις πλαγιές του Όλυμπου στη Λέσβο, αποτελεί έναν κρυμμένο θησαυρό για όσους επιθυμούν να αποδράσουν από την καθημερινότητα και να απολαύσουν την ηρεμία και...

ΒΙΝΤΕΟ: Ανακαλύψτε τη μεγαλύτερη συνεχόμενη ακτογραμμή της Ελλάδας

Η παραλία Αιγιαννάκη κοντά στην Κυπαρισσία αποτελεί έναν αυθεντικό μεσσηνιακό προορισμό με μοναδική φυσική ομορφιά. Με μήκος 55 χλμ., η απέραντη αμμουδιά της, προστατευόμενη από το δίκτυο Natura, προσφέρει κρυστάλλινα...

ΕΙΚΟΝΕΣ: Εξερευνήσαμε το μοναδικό μουσείο βότκας στην Ευρώπη

Το άρθρο παρουσιάζει το Μουσείο Πολωνικής Βότκας στη Βαρσοβία, το οποίο βρίσκεται στο Koneser Praga, ένα πρώην εργοστάσιο απόσταξης βότκας. Το μουσείο προσφέρει μια εντυπωσιακή εμπειρία στους επισκέπτες με...

Κίμωλος: Ένα αυθεντικό κυκλαδίτικο στολίδι

Η Κίμωλος, ένα αυθεντικό κυκλαδίτικο νησί, γνωρίζει αυξημένη τουριστική κίνηση το καλοκαίρι του 2025, με τη σεζόν να επεκτείνεται και το φθινόπωρο. Ο δήμαρχος Κιμώλου, Κωνσταντίνος Βεντούρης, αποδίδει την...

Αστυπάλαια: Η «πεταλούδα του Αιγαίου» τιμά το παρελθόν και διεκδικεί το μέλλον της

Η Αστυπάλαια, γνωστή ως η «πεταλούδα του Αιγαίου», συνδυάζει τη φυσική ομορφιά με τη σύγχρονη τεχνολογία, καθώς εξελίσσεται προς την κατεύθυνση της αειφορίας και της καινοτομίας. Το νησί, με...

6 ονειρεμένες παραλίες της Χαλκιδικής για μια αξέχαστη καλοκαιρινή βουτιά

Το άρθρο παρουσιάζει έξι μαγευτικές παραλίες της Χαλκιδικής, ιδανικές για μια αξέχαστη καλοκαιρινή βουτιά. Ξεκινά με την παραλία Κομίτσα, γνωστή για την κρυστάλλινη θάλασσα και την ήρεμη φύση της,...

Δένδιας για Φιντάν: Απολύτως απαράδεκτες και προσβλητικές οι δηλώσεις του

Ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, απάντησε αυστηρά στις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, χαρακτηρίζοντάς τις ως απολύτως απαράδεκτες και προσβλητικές. Ο Δένδιας, από την Κοπεγχάγη...

Είναι το «Soft Travel» η καινούρια μόδα στα ταξίδια;

Το άρθρο εξετάζει την αυξανόμενη τάση του "soft travel", μια προσέγγιση στα ταξίδια που δίνει έμφαση στην ηρεμία, την απλότητα και την απόλαυση της στιγμής, αντί της έντασης και...

Sani Resort: Στην πρώτη θέση των οικογενειακών ξενοδοχείων στην Ευρώπη – Αναφορά από το The Independent

Το Sani Resort στη Χαλκιδική αναγνωρίστηκε από το The Independent ως κορυφαίο οικογενειακό ξενοδοχείο στην Ευρώπη, χάρη στις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες του και την αφοσίωσή του στη φροντίδα των...

Καινούργια ακτοπλοϊκή γραμμή Καβάλας-Τήνου – Πότε ξεκινάει

Η Τήνος εντάσσεται σε μια νέα ακτοπλοϊκή γραμμή που συνδέει το Λαύριο με την Καβάλα μέσω Άγιου Ευστρατίου και Λήμνου, όπως ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Τήνου, Παναγιώτης Κροντηράς, μετά από...

“Στη χώρα των Μογγόλων: Ένα ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο”

Το άρθρο "Στη χώρα των Μογγόλων: Ένα ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο" εξερευνά τη Μογγολία, μια χώρα με πλούσια ιστορία και μοναδική γεωγραφία. Παρότι κάποτε αποτέλεσε την καρδιά...

Σεπτέμβριος: Οι καλοκαιρινές διακοπές που επιλέγουν, οι προορισμοί και τα οφέλη τους

Ο Σεπτέμβριος αναδεικνύεται ως μια έξυπνη επιλογή για διακοπές, καθώς προσφέρει ηρεμία, χαμηλότερες τιμές και καλές καιρικές συνθήκες, μακριά από την πολυκοσμία του Αυγούστου. Αν και πολλοί τον θεωρούν...

Θεσσαλονικιός εγκαινιάζει beach bar σε βραχονησίδα, ζει μόνος και… το απολαμβάνει

Ο Δημήτρης, ένας Θεσσαλονικιός, ζει μόνιμα για έξι-εφτά μήνες το χρόνο στη βραχονησίδα Κουνούπα, κοντά στην Αστυπάλαια, όπου έχει δημιουργήσει το δικό του beach bar. Παρά τις δυσκολίες της...

Aegean: Ευελιξία στα εισιτήρια στις 28 Αυγούστου εξαιτίας απεργίας ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας

Η AEGEAN και η Olympic Air ενημερώνουν τους επιβάτες για ευελιξία στα εισιτήρια λόγω της προγραμματισμένης 4ωρης στάσης εργασίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στις 28 Αυγούστου 2025. Οι επιβάτες...

Ηρεμία και αυθεντικότητα: Τα ελληνικά νησιά που αξίζει να προσθέσεις στη λίστα σου για το επόμενο καλοκαίρι

Το άρθρο παρουσιάζει μια λίστα με ελληνικά νησιά που προσφέρουν αυθεντικές και ήρεμες διακοπές, μακριά από την πολυκοσμία των πιο διάσημων προορισμών. Η Ηρακλειά, η Σίκινος, η Μήλος, η...

Ποιες αλλαγές φέρνει ο Μεσογειακός Τουρισμός;

Ο Μεσογειακός τουρισμός βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο λόγω της κλιματικής αλλαγής και του υπερτουρισμού, οδηγώντας σε αλλαγές στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών. Παρά τις υψηλές θερμοκρασίες και τις καταστροφές που...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ