Η Ελλάδα γίνεται μία από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που προσφέρει δωρεάν θεραπείες κατά της παχυσαρκίας, στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ». Η παρέμβαση αυτή στοχεύει στην αντιμετώπιση της αυξανόμενης κρίσης δημόσιας υγείας που συνδέεται με την παχυσαρκία, η οποία σχετίζεται με σοβαρές ασθένειες όπως ο διαβήτης και οι καρδιοπάθειες.
Οι υγειονομικές αρχές θα χορηγήσουν φάρμακα νέας γενιάς, όπως η σεμαγλουτίδη και η τιρζεπατίδη, σε άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία και σοβαρές συννοσηρότητες. Το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει το καλοκαίρι και θα περιλαμβάνει ιατρική παρακολούθηση και διατροφική υποστήριξη, με στόχο τη βελτίωση της υγείας των συμμετεχόντων.
Διαβάστε παρακάτω
Η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που προχωρούν στη ρηξικέλευθη κίνηση να παρέχουν σε ειδικές ομάδες πληθυσμού δωρεάν τις νέες θεραπείες για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας μάστιγας της εποχής μας, της παχυσαρκίας.
Η ανάγκη είναι προφανής: Η παχυσαρκία δεν αποτελεί απλώς ένα πρόβλημα εξωτερικής εμφάνισης ή lifestyle. Είναι μια σοβαρότατη κρίση δημόσιας Υγείας, με τεράστιο αποτύπωμα σε ασθένειες, όπως ο διαβήτης, οι καρδιοπάθειες και οι νεοπλασίες.
Εκτιμήσεις
Οι προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Παχυσαρκίας (World Obesity Federation) είναι δυστοπικές: Εως το 2035 περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους παγκοσμίως -δηλαδή πάνω από 4 δισεκατομμύρια- προβλέπεται να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Η παιδική παχυσαρκία, δε, αναμένεται να διπλασιαστεί, με περισσότερα από 200 εκατ. παιδιά και εφήβους να έχουν αυτό το πρόβλημα.
Εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, το προσδόκιμο ζωής αναμένεται να μειωθεί, ενώ το παγκόσμιο κόστος για τα συστήματα Υγείας εκτιμάται πως θα ξεπεράσει τα 4 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Στην Ελλάδα, μία εκ των χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας στην Ευρώπη, η νοσογόνος παχυσαρκία (Δείκτης Μάζας Σώματος ≥40) αφορά περίπου το 10% των ενηλίκων.
Το 60% των ενηλίκων στην Ελλάδα είναι σήμερα υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Εκτιμάται, δε, πως έως το 2030 σχεδόν 1 στους 3 Ελληνες θα είναι παχύσαρκος, με ετήσιο ρυθμό αύξησης 1,5% από το 2010 έως το 2030. Πίσω από αυτά τα ποσοστά βρίσκονται σιωπηλά ιατρικά δράματα: διαβήτης, καρδιακές ανακοπές, αναπηρίες, απώλεια ζωής. Το ΕΣΥ δεν αντέχει άλλο το κόστος αυτών των χρόνιων νοσημάτων.
Παρέμβαση
«Η χώρα μας δεν είχε ποτέ πριν ένα οργανωμένο πλαίσιο πρόληψης. Σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε ιατρική παρέμβαση πριν χαθεί η μάχη για την Υγεία. Πριν χαθεί η ίδια η ζωή», επισημαίνει, μιλώντας στον «Ε.Τ.» της Κυριακής, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.
Οι υγειονομικές Αρχές θα επιχειρήσουν για πρώτη φορά να ανατρέψουν μια επερχόμενη κρίση δημόσιας Υγείας που απειλεί να τινάξει στον αέρα τα ασφαλιστικά ταμεία και να οδηγήσει σε απώλεια ανθρώπινων ζωών, αξιοποιώντας κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά ταυτόχρονα και τα πιο σύγχρονα εργαλεία της φαρμακευτικής επιστήμης: Τις θεραπείες κατά της παχυσαρκίας, όπως οι ενέσεις GLP-1.
«Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, φτιάχνουμε ένα πλαίσιο “δίχτυ προστασίας” για τα άτομα των οποίων η ζωή, αλλά και η υγεία τους, απειλείται από τη νοσογόνο παχυσαρκία. Διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν πολλά σοβαρά προβλήματα υγείας στον πληθυσμό που συνοδεύουν τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τα οποία έχουν άμεση σχέση με την παχυσαρκία. Αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να τους πείσουμε να έρθουν για έλεγχο, να τους καταγράψουμε και να τους βοηθήσουμε», αναφέρει η ίδια.
Αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα φάρμακα, όπως η σεμαγλουτίδη (Ozempic, Wegovy) και η τιρζεπατίδη (Mounjaro) για τη νοσογόνο παχυσαρκία και τις συννοσηρότητές της καλύπτονται από Εθνικά Συστήματα Υγείας σε ελάχιστες χώρες στην Ευρώπη, όπως η Γερμανία, η Νορβηγία, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ποιους αφορά
Στην Ελλάδα, τα δωρεάν φάρμακα θα χορηγηθούν αποκλειστικά στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος πρόληψης καρδιαγγειακών νοσημάτων «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ», το οποίο ήδη «τρέχει». Η δράση αφορά πολίτες ηλικίας 30 έως 70 ετών που διαθέτουν ΑΜΚΑ, ανεξαρτήτως ασφαλιστικής κάλυψης.
Οι πολίτες που έχουν λάβει το σχετικό SMS μπορούν να πραγματοποιήσουν δωρεάν εξετάσεις σε δημόσιες δομές, κατόπιν ραντεβού στο πρόγραμμα «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ».
Η διαδικασία των δωρεάν εξετάσεων για τα καρδιαγγειακά νοσήματα -μέσω των οποίων περνά υποχρεωτικά η επιδότηση των φαρμάκων για την παχυσαρκία- περιλαμβάνει:
- Δωρεάν αιματολογικές εξετάσεις.
- Εκτίμηση καρδιαγγειακού κινδύνου.
- Υπολογισμό του Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI).
- Λήψη πλήρους ιατρικού ιστορικού.
Οσοι πληρούν τα αυστηρά κριτήρια θα παραπέμπονται σε δεύτερο στάδιο ιατρικής και διατροφικής παρακολούθησης και θα εντάσσονται στο πρόγραμμα φαρμακευτικής υποστήριξης.
«Εντοπίσαμε ανθρώπους που έχουν Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) άνω του 40 και υπνική άπνοια, διαβήτη ή άλλα προβλήματα. Από τους 330.000 ανθρώπους που έχουν κάνει εξετάσεις όσο διάστημα “τρέχει” το πρόγραμμα, οι 3.000 προωθήθηκαν από τους γιατρούς στο 2ο στάδιο για περαιτέρω έλεγχο. Γι’ αυτούς τους ανθρώπους μιλάμε και όχι για όσους απλώς θέλουν να χάσουν 4-5 κιλά», δήλωσε η κ. Αγαπηδάκη.
Υπολογίζεται ότι ο πληθυσμός που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα της αντιμετώπισης της παχυσαρκίας στην Ελλάδα θα είναι μεταξύ 3.000 και 6.000 ατόμων. Οι υγειονομικές Αρχές διευκρινίζουν σε όλους τους τόνους: Δεν επιδοτείται το απλό αδυνάτισμα. Πρόκειται για μια αυστηρά θεραπευτική παρέμβαση για ανθρώπους με πολύ σοβαρό ιατρικό υπόβαθρο.
Η δωρεάν χορήγηση της θεραπείας, μάλιστα, θα διακόπτεται σε όποιον σταματήσει τις επισκέψεις στον διατροφολόγο, καθώς -παράλληλα με τη λήψη της αγωγής- επιβάλλεται η επιστημονική καθοδήγηση στα θέματα της διατροφής, αλλά και η αλλαγή τρόπου ζωής.
«Δεν πρόκειται για ένα πρόγραμμα που χαρίζει φάρμακα. Πρόκειται για μια ευκαιρία να σωθούν ζωές, μέσα από επιστημονική και κοινωνική ευθύνη. Δεν είναι εύκολο. Αλλά είναι απολύτως αναγκαίο», επισημαίνει η κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη.
Εκκίνηση
Το πρόγραμμα για την παχυσαρκία, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, θα ξεκινήσει στις αρχές του καλοκαιριού, αφού προηγηθεί συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας για την κατάρτιση του σχετικού πρωτοκόλλου.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες και εάν η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων αποδεχθεί την εισήγηση της Πολιτείας, δωρεάν φάρμακα θα χορηγηθούν σε άτομα με BMI ≥ 40 (νοσογόνος παχυσαρκία) ή με BMI ≥ 35 και ταυτόχρονη ύπαρξη σοβαρών νοσημάτων, όπως: Καρδιοαγγειακά προβλήματα ● Υπνική άπνοια ● Διαβήτης τύπου 2.
Η θεραπευτική παρέμβαση στα άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία περιλαμβάνει:
- Εξειδικευμένη ιατρική παρακολούθηση από παθολόγο ή ενδοκρινολόγο.
- Συνεχή διατροφική υποστήριξη από διατροφολόγο.
- Χορήγηση εγκεκριμένων φαρμάκων νέας γενιάς.
Τονίζεται πως η αποτελεσματικότητα των φαρμάκων εξαρτάται από την ένταξή τους σε ένα ολοκληρωμένο θεραπευτικό πλαίσιο, που περιλαμβάνει ιατρική επίβλεψη, αλλαγή τρόπου ζωής και διατροφική καθοδήγηση.
«Η παχυσαρκία δεν αντιμετωπίζεται με χάπια. Είναι μια πολυπαραγοντική, χρόνια νόσος και απαιτεί ολιστική προσέγγιση: Ιατρική παρακολούθηση, αλλαγή τρόπου ζωής, υποστήριξη στη διατροφή», σχολιάζει η κ. Αγαπηδάκη.
ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΤΕΛΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ
Τα 3 σκευάσματα που έχουν… προβάδισμα
Οι νέες θεραπείες με GLP-1 έχουν αλλάξει το παιχνίδι στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, προσφέροντας για πρώτη φορά φαρμακευτική παρέμβαση με αποδεδειγμένη, διατηρήσιμη απώλεια βάρους και ταυτόχρονη βελτίωση των μεταβολικών παραμέτρων. Τα φάρμακα δεν καταστέλλουν απλώς την όρεξη, αλλά αντιμετωπίζουν ιατρικά μια χρόνια νόσο. Η τελική απόφαση για τα φάρμακα που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα θα ληφθεί από την Εθνική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για τα εξής τρία σκευάσματα:
1 Ozempic (σεμαγλουτίδη)
- Ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου και μειώνει την όρεξη.
- Ενδείκνυται για διαβητικούς τύπου 2, αλλά χρησιμοποιείται εκτός ενδείξεων (off-label) για απώλεια βάρους.
2 Wegovy (σεμαγλουτίδη σε υψηλότερη δόση)
- Εγκεκριμένο ειδικά για τη θεραπεία της παχυσαρκίας, αναμένεται να κυκλοφορήσει στην Ελλάδα τον επόμενο μήνα.
- Ενισχύει το αίσθημα κορεσμού και οδηγεί σε σημαντική απώλεια βάρους (έως και 15%).
3 Mounjaro (τιρζεπατίδη)
- Συνδυάζει δράση GLP-1 και GIP υποδοχέων.
- Νεότερη και ελπιδοφόρα επιλογή, με απώλεια βάρους σε κλινικές μελέτες έως 20%.
Info
Και τα τρία χορηγούνται σήμερα μόνο ιδιωτικά, με υψηλό μηνιαίο κόστος που κυμαίνεται από 200 έως και 400 ευρώ.
ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ
Αναβάθμιση διαιτολόγων – διατροφολόγων
Η ψήφιση του νομοσχεδίου για τη σύσταση του Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων Ελλάδος ως Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, τον προηγούμενο μήνα από το υπουργείο Υγείας, αποτελεί σημαντικό βήμα για τη θεσμική αναγνώριση και ενίσχυση του επαγγέλματος.
Παράλληλα, όμως, ενισχύει την παρουσία των διαιτολόγων – διατροφολόγων στο δημόσιο σύστημα Υγείας, συμβάλλοντας στην πρόληψη και την αντιμετώπιση χρόνιων νοσημάτων μέσω της διατροφικής φροντίδας. Τέλος, αποσκοπεί στη διασφάλιση της επιστημονικής αρτιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και την αποτροπή της αντιποίησης επαγγέλματος.