Οι Έλληνες ασθενείς και γιατροί έχουν τη δυνατότητα να αποκτούν πρόσβαση σε καινοτόμα ογκολογικά φάρμακα έως και 1,5 χρόνο νωρίτερα σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με τον ογκολόγο Μαρίνο Τσιατά, που μίλησε στην εκπομπή «Πρωταγωνιστές».
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας προσφέρει αυτή τη δυνατότητα χωρίς κόστος, επισημαίνοντας ότι οι διαδικασίες έγκρισης είναι ταχύτερες σε σχέση με χώρες όπως η Βρετανία και η Γερμανία.
Ο Τσιατάς ανέφερε παραδείγματα νέων θεραπειών που είναι ήδη διαθέσιμες στην Ελλάδα, τονίζοντας την πρόοδο της επιστήμης στην αντιμετώπιση του καρκίνου και την αύξηση της επιβίωσης για τους ασθενείς.
Διαβάστε παρακάτω
Νωρίτερα ακόμα και 1,5 χρόνο συγκριτικά με τις περισσότερες χώρες στην Ευρώπη έχουν πρόσβαση οι Έλληνες γιατροί και ασθενείς στα καινούργια ογκολογικά φάρμακα και τις καινούργιες, καινοτόμες θεραπείες κατά του καρκίνου, και μάλιστα δωρεάν.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, πρόκειται για δομικό πλεονέκτημα του Εθνικού Συστήματος Υγείας έναντι ανάλογων δημόσιων συστημάτων, όπου απαιτούνται σαφώς πιο χρονοβόρες διαδικασίες έως ότου ένα νέο σκεύασμα να καταστεί διαθέσιμο στους γιατρούς και τους ασθενείς.
«Στην Ελλάδα είμαστε τυχεροί και ως γιατροί και ως ασθενείς να έχουμε άμεση πρόσβαση σε ό,τι καινούργιο υπάρχει», επισήμανε ο ογκολόγος-παθολόγος, επιστημονικός συνεργάτης του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, Μαρίνος Τσιατάς μιλώντας στην εκπομπή «Πρωταγωνιστές» στην τηλεόραση του Alpha.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι καινούργιος συνδυασμός στοχευμένης χημειοθεραπείας και ανοσοθεραπείας για την αντιμετώπιση συγκεκριμένου τύπου καρκίνου, που ανακοινώθηκε σε πανευρωπαϊκό συνέδριο τον Σεπτέμβριο και ένα μήνα μετά, τον Οκτώβριο, ήταν εφικτό να χορηγηθεί στην Ελλάδα. Στον αντίποδα ασθενείς σε χώρες με ισχυρά κοινωνικά κράτη όπως η Βρετανία και η Γερμανία δεν έχουν ακόμα πρόσβαση στη συγκεκριμένη θεραπεία.
Για ένα καινούργιο φάρμακο που παίρνει έγκριση να δοθεί σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού γιατί επιμηκύνει τον χρόνο επιβίωσης, μίλησε ο κ. Τσιατάς: «Από τη στιγμή που θα πάρει έγκριση στην Αμερική ή ακόμη και όταν ανακοινωθεί το αποτέλεσμα της μελέτης σε ένα διεθνές συνέδριο, μπορεί ο Έλληνας ογκολόγος να το ζητήσει από τον ΕΟΠΥΥ ή από τον ΕΟΦ να το δώσει σε ασθενή. Στα άλλα ευρωπαϊκά κράτη για να το διαθέσεις στον ασθενή, θα πρέπει να γίνει διαπραγμάτευση με την εταιρεία, τον τοπικό οργανισμό φαρμάκων για να δώσει έγκριση διότι τέτοια φάρμακα είναι ακριβά», εξήγησε επισημαίνοντας ότι στο συγκεκριμένο τομέα η Ελλάδα υπερτερεί των περισσότερων, αν όχι όλων, των ευρωπαϊκών χωρών.
Ο κ. Μαρίνος Τσιατάς είπε ακόμη ότι η επιστήμη έχει κάνει μεγάλη πρόοδο την τελευταία 20ετια στην αντιμετώπιση του καρκίνου και πλέον είναι διαθέσιμα φάρμακα και θεραπείες, στοχευμένα για διαφορετικούς υποτύπους καρκίνου, προσφέροντας μεγαλύτερη επιβίωση.