Το άρθρο εξετάζει την ηθική μόδα και τους τρεις χρυσούς κανόνες που συχνά ακολουθούν οι καταναλωτές, οι οποίοι όμως δεν είναι πάντα σωστοί. Ο πρώτος κανόνας, που προτείνει την αποφυγή ρούχων από αλυσίδες γρήγορης μόδας, ανατρέπει την ιδέα ότι τα ήδη υπάρχοντα ρούχα πρέπει να πετιούνται.
Ο δεύτερος κανόνας, που προτρέπει την αγορά ρούχων για «μια ζωή», αγνοεί τις αλλαγές στο προσωπικό στιλ και το σώμα. Τέλος, ο τρίτος κανόνας, η δωρεά παλιών ρούχων, αναδεικνύει την ανάγκη για στοχευμένες προσφορές, καθώς οι περισσότερες δωρεές δεν βρίσκουν νέα ζωή.
Το άρθρο προτείνει μια πιο ευέλικτη και συνειδητή προσέγγιση στην ηθική μόδα.
Διαβάστε παρακάτω
Τα τελευταία χρόνια μας λένε για οργανικό βαμβάκι, μιλάμε για ηθική μόδα και sustainability, για αγορές από μαγαζιά που πουλάνε ρούχα από δεύτερο χέρι, οι μεγαλύτερες αλυσίδες high street brand έχουν πια και ένα micro-site μέσα στο διαδικτυακό τους κατάστημα όπου μπορεί κανείς να ανακυκλώσει ρούχα ή να τα μεταποιήσει και οι διάσημοι φορούν ξανά και ξανά (με θάρρος) τα ίδια ρούχα στο κόκκινο χαλί, ανοίγοντας τη συζήτηση γύρω από την αρχειακή μόδα. Και την επανάχρηση. Και κάπως έτσι έχει αρχίσει να γίνεται πιο έντονο το ζήτημα της ηθικής μόδας.
Ωστόσο, υπάρχουν τρεις κανόνες που οι άνθρωποι δείχνουν να ακολουθούν στην προσπάθειά τους να ψωνίζουν πιο σωστά και ηθικά, που δεν είναι και ακριβώς σωστοί. Πάμε να τους δούμε και να τους καταρρίψουμε έναν έναν.
- 1. Δεν πρέπει να φοράς ρούχα από αλυσίδες γρήγορης μόδας
- 2. Πρέπει να αγοράζεις ρούχα που θα σε συντροφεύσουν μια ζωή
- 3. Δώρισε τα ρούχα που δεν θες
1. Δεν πρέπει να φοράς ρούχα από αλυσίδες γρήγορης μόδας
Η αλήθεια είναι ότι ένα από τα βασικότερα πράγματα που κάνει κάποιος που έχει αρχίσει να σκέφτεται τις αγορές του, είναι να μην ψωνίσει ξανά από αλυσίδες fast fashion. Λογικό. Οι άνθρωποι που φτιάχνουν τα ρούχα σε αυτά τα εργοστάσια δουλεύουν κάτω από τις χειρότερες συνθήκες, του εκμεταλλεύονται, καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους οι πολυεθνικές και τους πληρώνουν ψίχουλα. Όμως, αν η ντουλάπα μας έχει ήδη τέτοια ρούχα, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα πετάξουμε στα σκουπίδια ή να τα αποχωριστούμε με οποιονδήποτε τρόπο. Επίσης, αν ψωνίζουμε από δεύτερο χέρι, δεν έχει καμία σημασία αν το ταμπελάκι αναγράφει μια μάρκα fast fashion. Κάθε αγορά από δεύτερο χέρι είναι μια πράξη κυκλικής μόδας. Σώζεις ένα ρούχο από το καταλήξει σε μια χωματερή. Οπότε δεν έχει σημασία από ποιο εργοστάσιο παράχθηκε αρχικά.
2. Πρέπει να αγοράζεις ρούχα που θα σε συντροφεύσουν μια ζωή
Εχμ, αυτόν τον κανόνα τον σκέφτηκε μάλλον κάποιος άνθρωπος που έχει την τάση να μην μεταβάλλεται στο ελάχιστο μέσα στα χρόνια. Γιατί αν λάβουμε υπόψη μας ότι το στιλ μας αλλάζει, όπως και το σώμα μας όσο περνάνε τα χρόνια (και παραπάνω από μια φορές), θα καταλάβουμε ότι αυτό είναι κάπως μάταιο. Είναι άλλο το να δίνεις περισσότερα χρήματα και να επιλέγεις sustainable brands για να πάρεις ένα κλασικό λευκό πουκάμισο, το οποίο θα κρατήσεις για πολλά χρόνια πιθανότατα και άλλο να πάθεις εμμονή με το να έχεις 4 capsule γκαρνταρόμπες με 10 κομμάτια ρούχα έκαστη για όλη σου τη ζωή.
3. Δώρισε τα ρούχα που δεν θες
Επειδή τα ρούχα πια δεν είναι τόσο ακριβά και δυσεύρετα και επειδή στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες δεν αντιμετωπίζουμε ζήτημα με την ένδοια, αυτή η προτροπή μοιάζει λίγο μάταια επίσης. Αυτή η πράξη προσφοράς μπορεί να έχει ένα νόημα αν έχεις παιδικά ρούχα ή μωρουδιακά και τα δωρίσεις απευθείας και προσωπικά σε μια οικογένεια που τα χρειάζεται. Ή αν ο μπαμπάς σου ήταν μηχανικός και έχεις πολλές φόρμες εργασίας, να έχει ένα νόημα να βρεις κάποιον με αντίστοιχη ανάγκη και να του τις δώσεις. Η αλήθεια είναι ότι όταν δεν είναι τόσο στοχευμένο και προσωπικό, δεν θα πετύχει.
Οι έρευνες δείχνουν ότι ένα πολύ μικρό ποσοστό από αυτά που δωρίζουμε βρίσκει στην πραγματικότητα μια νέα ζωή. Σε τραγωδίες και φυσικές καταστροφές που οργανώνονται δωρεές, συχνά οι άνθρωποι να δωρίζουν άχρηστα αντικείμενα στα θύματα, όπως ψηλοτάκουνα, κοστούμια ή ρούχα σε άθλια κατάσταση. Ενώ εκεί χρειάζονται ρούχα, ζεστά, αντιανεμικά, ισοθερμικά και πιο τεχνικού τύπου. Το τοπ με την παγέτα δεν θα βοηθήσει. Αλλά ίσως φανεί τέλειο στην μικρή σας αδερφή. Οπότε βοηθάει να σκέφτεστε που καταλήγουν και πώς θα χρησιμοποιηθούν τα ρούχα που δίνετε.