Η δρ. Stephanie Jen Chyi Ooi, γνωστή ως @the_gp_mum, προτείνει ένα υγιεινό και οικονομικό πρωινό που βοηθά στην απώλεια βάρους, συνδυάζοντας χυλό με νιφάδες βρώμης και αυγό.
Αν και η ιδέα του αυγού στον χυλό μπορεί να φαίνεται περίεργη, προσφέρει σημαντικά θρεπτικά συστατικά και αυξάνει την πρωτεϊνική περιεκτικότητα του γεύματος, συμβάλλοντας στον κορεσμό και στη μείωση της πρόσληψης θερμίδων. Τα αυγά είναι πλούσια σε βιταμίνες και αμινοξέα, ενώ η δρ.
Ooi προτείνει και άλλες υγιεινές προσθήκες, όπως σπόρους και φρούτα, για να εμπλουτίσετε το πρωινό σας.
Διαβάστε παρακάτω
Μια γιατρός αποκάλυψε την αγαπημένη της συνταγή για πρωινό, η οποία δεν είναι μόνο υγιεινή, αλλά περιλαμβάνει και ένα τρόφιμο που κοστίζει ελάχιστα και μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Η δρ. Stephanie Jen Chyi Ooi, γνωστή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως @the_gp_mum, μοιράστηκε το πρωινό που ετοιμάζει συχνά για τα παιδιά της.
Ωστόσο, η προσθήκη ενός τόσο φθηνού υλικού ίσως ξαφνιάσει κάποιους. Ξεκινά φτιάχνοντας χυλό χρησιμοποιώντας το αγαπημένο της προϊόν, το οποίο, όπως επισημαίνει, είναι «γεμάτο βιταμίνες» όπως ασβέστιο, σίδηρο και βιταμίνη D. Παρ’ όλα αυτά, η ίδια βρίσκει την υφή του πολύ «λεία» για τα γούστα της, οπότε προσθέτει μια χούφτα κανονικές, μεγάλες νιφάδες βρώμης (jumbo oats).

Στη συνέχεια, προσθέτει ακόμη ένα υλικό στο πρωινό της, το οποίο μπορεί να φαίνεται κάπως παράξενο σε συνδυασμό με τον χυλό. Ωστόσο, αυτό το κοινό τρόφιμο που συχνά βρίσκεται στο πρωινό τραπέζι μπορεί να αυξήσει την πρόσληψη πρωτεΐνης και να συμβάλει στην απώλεια βάρους. Επιπλέον, είναι οικονομικό και πιθανόν ήδη να υπάρχει στην κουζίνα σας, σύμφωνα με την Express.
Η ίδια έγραψε στη λεζάντα: «Εμπνευσμένο από τη @drchintalskitchen – ιδιοφυής ιδέα να ανακατέψεις μέσα ένα αυγό. Αν το κάνεις καθώς ο χυλός πήζει και συνεχίζεις να ανακατεύεις, αποκτάς μια υπέροχη, κρεμώδη υφή. Ζήτησα από τα κορίτσια να μαντέψουν ποιο ήταν το μυστικό υλικό και δεν κατάλαβαν τίποτα!»
Η διατροφική αξία του αυγού
Η ιδέα του να προσθέσεις ένα αυγό στον χυλό μπορεί να μην ακούγεται δελεαστική, αλλά η γιατρός διαβεβαιώνει ότι δεν καταλαβαίνεις καθόλου τη γεύση του. Η προσθήκη αυτού του υλικού μπορεί να προσφέρει σημαντική διατροφική ώθηση σε ένα ήδη πολύτιμο πρωινό.
Τα ολόκληρα αυγά είναι διατροφική υπερδύναμη, γεμάτα σχεδόν με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Έχουν έναν από τους χαμηλότερους λόγους ενέργειας προς θρεπτική αξία και περιέχουν θρεπτικά στοιχεία δύσκολο να προσληφθούν, όπως οι βιταμίνες D και B12, καθώς και το ιώδιο.

Τα αυγά θεωρούνται επίσης «πλήρης πρωτεΐνη», καθώς περιέχουν και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται το σώμα για ανάπτυξη, επιδιόρθωση και λειτουργία, κάτι πολύ σημαντικό, αφού το σώμα δεν μπορεί να τα παράγει μόνο του και πρέπει να τα προσλαμβάνει μέσω της διατροφής. Η υψηλή περιεκτικότητα των αυγών σε πρωτεΐνη συμβάλλει επίσης στο να προσφέρουν αίσθηση κορεσμού.
Τα αυγά μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο της ορμόνης της πείνας, της γκρελίνης, και να αυξήσουν το αίσθημα κορεσμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό τα καθιστά ιδανική επιλογή για πρωινό, καθώς βοηθούν στη μείωση των τσιμπολογημάτων μέσα στην ημέρα, οδηγώντας τελικά σε χαμηλότερη πρόσληψη θερμίδων και ενδεχομένως σε απώλεια βάρους.
Ξεκινώντας τη μέρα σας με αυγά μπορεί να είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να μειώσετε τη συνολική πρόσληψη θερμίδων για το υπόλοιπο της ημέρας. Μελέτες δείχνουν ότι άτομα με παραπανίσια κιλά που καταναλώνουν αυγά στο πρωινό, ενώ ακολουθούν μια δίαιτα ελεγχόμενων θερμίδων, τείνουν να χάνουν περισσότερο σωματικό λίπος, να βλέπουν μείωση στον Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) και να αποκτούν λεπτότερη μέση, σε σύγκριση με όσους επιλέγουν πρωινό πλούσιο σε υδατάνθρακες.
Παρ’ όλο που τα αυγά περιέχουν χοληστερόλη, έρευνες δείχνουν ότι η χοληστερόλη που περιέχεται στους κρόκους δεν επηρεάζει σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα για τους περισσότερους ανθρώπους. Οι μελέτες υποδεικνύουν ότι η υψηλή χοληστερόλη των αυγών έχει μικρή επίδραση στα συνολικά επίπεδα και στα επίπεδα LDL (κακής) χοληστερόλης. Αντίθετα, τα κορεσμένα λιπαρά —που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως το βούτυρο, το τυρί και το κόκκινο κρέας— είναι πιο πιθανό να αυξήσουν τη χοληστερίνη στο αίμα από ό,τι τα αυγά, τα οποία έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά.

Τα αυγά θεωρούνται γενικά μια υγιεινή διατροφική επιλογή, αλλά συνιστάται να καταναλώνονται με μέτρο, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής. Αν έχετε υψηλή χοληστερίνη, οικογενειακό ιστορικό καρδιακών προβλημάτων ή άλλα προβλήματα υγείας, είναι καλό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας σχετικά με την ποσότητα αυγών που μπορείτε να καταναλώνετε.
Έχει υπάρξει αντικρουόμενη έρευνα σχετικά με τη σύνδεση μεταξύ υψηλής κατανάλωσης αυγών και αυξημένου κινδύνου καρδιοπάθειας ή θνησιμότητας. Κάποιες μελέτες βρίσκουν συσχετισμό, ενώ άλλες δεν εντοπίζουν καμία σύνδεση ή ακόμη και προτείνουν προστατευτικά οφέλη.
Ωστόσο, δεν πρέπει να το παρακάνουμε με τα αυγά — το κλειδί είναι η μετριοπάθεια, σε συνδυασμό με ισορροπημένη διατροφή και σωματική δραστηριότητα. Οι ειδικοί του Harvard Health επισημαίνουν ότι «ο μέσος υγιής άνθρωπος πιθανότατα δεν κινδυνεύει τρώγοντας έως και επτά αυγά την εβδομάδα». Η γιατρός ολοκλήρωσε το πρωινό της με μια πινελιά από αλεσμένους λιναρόσπορους, γνωστούς για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, οι οποίες συνδέονται με τη μείωση της χοληστερίνης και του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.
Και δεν σταμάτησε εκεί – πρότεινε και άλλες υγιεινές προσθήκες για να απογειώσετε το πρωινό σας. Συγκεκριμένα, πρότεινε να επιλέξετε ανάμεσα σε σπόρους, φρούτα και φυστικοβούτυρο ή άλλες κρεμώδεις επαλείψεις από ξηρούς καρπούς – ή απλώς να προσθέσετε λίγη παραδοσιακή ελληνική γιαούρτη.