Το άρθρο αναδεικνύει την επικινδυνότητα του σογιέλαιου, το οποίο, παρά την ευρεία χρήση του σε «υγιεινά» σνακ και τρόφιμα, μπορεί να είναι πιο επιβλαβές για την υγεία από τη ζάχαρη.
Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση σογιέλαιου σχετίζεται με αύξηση βάρους, λιπαρό συκώτι και αντίσταση στην ινσουλίνη, γεγονός που ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τον μεταβολισμό μας.
Οι ειδικοί προτείνουν την αντικατάσταση του σογιέλαιου με πιο υγιεινές εναλλακτικές, όπως το ελαιόλαδο ή το λάδι καρύδας, προκειμένου να προστατεύσουμε την υγεία μας.
Διαβάστε παρακάτω
Για χρόνια πιστεύαμε ότι αυτό το λάδι ήταν μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Το προσθέταμε στις σαλάτες, ψήναμε με αυτό, το βρίσκαμε σε «κατάλληλα» προϊόντα και χωρίς δισταγμό απολαμβάναμε την πεποίθηση ότι κάναμε κάτι καλό για το σώμα μας. Όμως η επιστήμη είναι – όπως πάντα – γεμάτη εκπλήξεις, και αυτή τη φορά αποκαλύπτει μια μάλλον δυσάρεστη αλήθεια.
Σε ποιο λάδι όμως αναφερόμαστε; Μια νέα ανακάλυψη διακεκριμένων ερευνητών έθεσε υπό αμφισβήτηση ένα από τα πιο διαδεδομένα συστατικά της σύγχρονης διατροφής. Και όχι, δεν πρόκειται για τη ζάχαρη ή τα κορεσμένα λιπαρά – αλλά για κάτι που συχνά κρύβεται κάτω από την αθώα ετικέτα του «φυτικού ελαίου», αλλά μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στον οργανισμό σας απ’ ό,τι φαντάζεστε.

Το σογιέλαιο είναι σαν εκείνον τον παλιό γνώριμο που συνειδητοποιείς μόνο μετά από χρόνια ότι κλέβει αθόρυβα την ενέργειά σου – και την υγεία σου. Αν και πιθανώς δεν το πασπαλίζετε στις σαλάτες (τουλάχιστον όχι συνειδητά), είναι πανταχού παρόν: σε επεξεργασμένα τρόφιμα, σνακ, αρτοσκευάσματα, ακόμα και στις «fit» μπάρες που παίρνουμε μαζί μας στις πεζοπορίες στα βουνά.
Οι επιστήμονες ισχυρίζονται τώρα κάτι αρκετά τολμηρό – ότι θα μπορούσε να είναι το σογιέλαιο ακόμη πιο επιβλαβές και από τη ζάχαρη. Ναι, καλά διαβάσατε. Η ζάχαρη που όλοι κατηγορούμε για τα περισσότερα προβλήματα υγείας της σύγχρονης εποχής.
Γιατί είναι βλαβερό το σογιέλαιο;
Το σογιέλαιο, αυτός ο σιωπηλός βασιλιάς των βιομηχανικών συστατικών, αντιπροσωπεύει το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής φυτικών ελαίων. Αν αυτό δεν ακούγεται αρκετά ανησυχητικό, ας προσθέσουμε: συχνά κρύβεται πίσω από μια αθώα ετικέτα. «φυτικό έλαιο» στη συσκευασία.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό “PLOS One”, αποκάλυψε μερικά αρκετά ανησυχητικά ευρήματα. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας δοκίμασαν τις επιδράσεις διαφορετικών λιπαρών σε ποντίκια εργαστηρίου – όχι από μαγειρική περιέργεια, αλλά για να κατανοήσουν πώς το σώμα μας ανταποκρίνεται σε διαφορετικούς τύπους ελαίων.
Καρύδα έναντι σόγιας: Ο νικητής αναπάντεχα δεν είναι αυτός που περιμένετε
Τα ποντίκια χωρίστηκαν σε ομάδες – η μία ομάδα κατανάλωνε κορεσμένα λίπη από λάδι καρύδας, η άλλη ακόρεστα λίπη από λάδι σόγιας. Οι επιστήμονες ήταν πεπεισμένοι ότι η φρουκτόζη θα ήταν εκείνη που θα έκανε τη μεγαλύτερη ζημιά. Αλλά όχι – η μεγαλύτερη έκπληξη ήταν το σογιέλαιο.
Τα ποντίκια που το απόλαυσαν, εμφάνισαν τα εξής χαρακτηριστικά:
- 25% περισσότερο βάρος από εκείνα που κατανάλωναν λάδι καρύδας,
- είχαν λιπαρό συκώτι,
- και ανέπτυξαν αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη – που σημαίνει μεγαλύτερη ευαισθησία στον διαβήτη τύπου 2.
Ο επικεφαλής ερευνητής, Dr. Poonamjot Deol, περιέγραψε το αποτέλεσμα ως «εκπληκτικό», δεδομένου ότι η ζάχαρη έχει δαιμονοποιηθεί και τα φυτικά έλαια έχουν διαφημιστεί ως υγιεινή τροφή.
Γιατί το σογιέλαιο βρίσκεται παντού;
Η Αυστραλή διατροφολόγος Lindy Cohen εξηγεί ότι το σογιέλαιο είναι δημοφιλές κυρίως επειδή είναι φθηνό και ευέλικτο. Η βιομηχανία το λατρεύει – και το καταναλώνουμε, συχνά χωρίς καν να το γνωρίζουμε.
Και ας μην ξεχνάμε: όταν στην ετικέτα αναγράφεται «φυτικά έλαια», υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πρόκειται – το μαντέψατε – για σογιέλαιο.
Τι σημαίνει αυτό για εμάς;
Παρόλο που η έρευνα διεξήχθη σε ποντίκια, πολλοί γενετικοί μηχανισμοί ταιριάζουν με τους δικούς μας. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα μας θα μπορούσε επίσης να αντιδράσει παρόμοια – με περισσότερο βάρος, φτωχότερο μεταβολισμό και προβλήματα με την ινσουλίνη.

Ως εκ τούτου, οι ειδικοί συμβουλεύουν: Αντί για σογιέλαιο, επιλέξτε φιλικότερες εναλλακτικές λύσεις, όπως: ελαιόλαδο (το οποίο δεν βγαίνει ποτέ από τη μόδα), ή το λάδι καρύδας, το οποίο αξίζει λίγο μεγαλύτερη αναγνώριση ύστερα από αυτή τη μελέτη.
Συμπέρασμα: Ώρα να ανανεώσετε τα ντουλάπια της κουζίνας σας
Όπως και πολλά άλλα προϊόντα, έτσι και το σογιέλαιο χρειάστηκε δεκαετίες για να τεθεί υπό έλεγχο. Παρόλο που για πολύ καιρό προωθήθηκε ως υγιεινή επιλογή, τώρα γνωρίζουμε ότι μπορεί να έχει δυσάρεστες συνέπειες – ειδικά όταν καταναλώνεται τακτικά και σε μεγάλες ποσότητες.
Έτσι, την επόμενη φορά που θα δείτε στην ετικέτα ενός σνακ, «φυτικά έλαια», φέρτε στο μυαλό σας την εικόνα ενός ποντικιού με λιπαρό συκώτι και πείτε στον εαυτό σας: «Ευχαριστώ, αλλά προτιμώ το ελαιόλαδο».