Το επικίνδυνο λάδι που καταστρέφει τον οργανισμό μας περισσότερο από τη ζάχαρη – Κρύβεται στα περισσότερα “υγιεινά” σνακ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το άρθρο αναδεικνύει την επικινδυνότητα του σογιέλαιου, το οποίο, παρά την ευρεία χρήση του σε «υγιεινά» σνακ και τρόφιμα, μπορεί να είναι πιο επιβλαβές για την υγεία από τη ζάχαρη.

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση σογιέλαιου σχετίζεται με αύξηση βάρους, λιπαρό συκώτι και αντίσταση στην ινσουλίνη, γεγονός που ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τον μεταβολισμό μας.

Οι ειδικοί προτείνουν την αντικατάσταση του σογιέλαιου με πιο υγιεινές εναλλακτικές, όπως το ελαιόλαδο ή το λάδι καρύδας, προκειμένου να προστατεύσουμε την υγεία μας.

Διαβάστε παρακάτω

Για χρόνια πιστεύαμε ότι αυτό το λάδι ήταν μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Το προσθέταμε στις σαλάτες, ψήναμε με αυτό, το βρίσκαμε σε «κατάλληλα» προϊόντα και χωρίς δισταγμό απολαμβάναμε την πεποίθηση ότι κάναμε κάτι καλό για το σώμα μας. Όμως η επιστήμη είναι – όπως πάντα – γεμάτη εκπλήξεις, και αυτή τη φορά αποκαλύπτει μια μάλλον δυσάρεστη αλήθεια.

Σε ποιο λάδι όμως αναφερόμαστε; Μια νέα ανακάλυψη διακεκριμένων ερευνητών έθεσε υπό αμφισβήτηση ένα από τα πιο διαδεδομένα συστατικά της σύγχρονης διατροφής. Και όχι, δεν πρόκειται για τη ζάχαρη ή τα κορεσμένα λιπαρά – αλλά για κάτι που συχνά κρύβεται κάτω από την αθώα ετικέτα του «φυτικού ελαίου», αλλά μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στον οργανισμό σας απ’ ό,τι φαντάζεστε.

Credit: Freepik

Το σογιέλαιο είναι σαν εκείνον τον παλιό γνώριμο που συνειδητοποιείς μόνο μετά από χρόνια ότι κλέβει αθόρυβα την ενέργειά σου – και την υγεία σου. Αν και πιθανώς δεν το πασπαλίζετε στις σαλάτες (τουλάχιστον όχι συνειδητά), είναι πανταχού παρόν: σε επεξεργασμένα τρόφιμα, σνακ, αρτοσκευάσματα, ακόμα και στις «fit» μπάρες που παίρνουμε μαζί μας στις πεζοπορίες στα βουνά.

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται τώρα κάτι αρκετά τολμηρό – ότι θα μπορούσε να είναι το σογιέλαιο ακόμη πιο επιβλαβές και από τη ζάχαρη. Ναι, καλά διαβάσατε. Η ζάχαρη που όλοι κατηγορούμε για τα περισσότερα προβλήματα υγείας της σύγχρονης εποχής.

Γιατί είναι βλαβερό το σογιέλαιο;

Το σογιέλαιο, αυτός ο σιωπηλός βασιλιάς των βιομηχανικών συστατικών, αντιπροσωπεύει το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής φυτικών ελαίων. Αν αυτό δεν ακούγεται αρκετά ανησυχητικό, ας προσθέσουμε: συχνά κρύβεται πίσω από μια αθώα ετικέτα. «φυτικό έλαιο» στη συσκευασία.

Διάφορα σπορέλαια σε τραπέζι κουζίνας
Credit: 123RF

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό “PLOS One”, αποκάλυψε μερικά αρκετά ανησυχητικά ευρήματα. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας δοκίμασαν τις επιδράσεις διαφορετικών λιπαρών σε ποντίκια εργαστηρίου – όχι από μαγειρική περιέργεια, αλλά για να κατανοήσουν πώς το σώμα μας ανταποκρίνεται σε διαφορετικούς τύπους ελαίων.

Καρύδα έναντι σόγιας: Ο νικητής αναπάντεχα δεν είναι αυτός που περιμένετε

Τα ποντίκια χωρίστηκαν σε ομάδες – η μία ομάδα κατανάλωνε κορεσμένα λίπη από λάδι καρύδας, η άλλη ακόρεστα λίπη από λάδι σόγιας. Οι επιστήμονες ήταν πεπεισμένοι ότι η φρουκτόζη θα ήταν εκείνη που θα έκανε τη μεγαλύτερη ζημιά. Αλλά όχι – η μεγαλύτερη έκπληξη ήταν το σογιέλαιο.

Τα ποντίκια που το απόλαυσαν, εμφάνισαν τα εξής χαρακτηριστικά:

  • 25% περισσότερο βάρος από εκείνα που κατανάλωναν λάδι καρύδας,
  • είχαν λιπαρό συκώτι,
  • και ανέπτυξαν αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη – που σημαίνει μεγαλύτερη ευαισθησία στον διαβήτη τύπου 2.

Ο επικεφαλής ερευνητής, Dr. Poonamjot Deol, περιέγραψε το αποτέλεσμα ως «εκπληκτικό», δεδομένου ότι η ζάχαρη έχει δαιμονοποιηθεί και τα φυτικά έλαια έχουν διαφημιστεί ως υγιεινή τροφή.

Γιατί το σογιέλαιο βρίσκεται παντού;

Η Αυστραλή διατροφολόγος Lindy Cohen εξηγεί ότι το σογιέλαιο είναι δημοφιλές κυρίως επειδή είναι φθηνό και ευέλικτο. Η βιομηχανία το λατρεύει – και το καταναλώνουμε, συχνά χωρίς καν να το γνωρίζουμε.

Και ας μην ξεχνάμε: όταν στην ετικέτα αναγράφεται «φυτικά έλαια», υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πρόκειται – το μαντέψατε – για σογιέλαιο.

Τι σημαίνει αυτό για εμάς;

Παρόλο που η έρευνα διεξήχθη σε ποντίκια, πολλοί γενετικοί μηχανισμοί ταιριάζουν με τους δικούς μας. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα μας θα μπορούσε επίσης να αντιδράσει παρόμοια – με περισσότερο βάρος, φτωχότερο μεταβολισμό και προβλήματα με την ινσουλίνη.

Λάδι καρύδας
Credit: Freepik

Ως εκ τούτου, οι ειδικοί συμβουλεύουν: Αντί για σογιέλαιο, επιλέξτε φιλικότερες εναλλακτικές λύσεις, όπως: ελαιόλαδο (το οποίο δεν βγαίνει ποτέ από τη μόδα), ή το λάδι καρύδας, το οποίο αξίζει λίγο μεγαλύτερη αναγνώριση ύστερα από αυτή τη μελέτη.

Συμπέρασμα: Ώρα να ανανεώσετε τα ντουλάπια της κουζίνας σας

Όπως και πολλά άλλα προϊόντα, έτσι και το σογιέλαιο χρειάστηκε δεκαετίες για να τεθεί υπό έλεγχο. Παρόλο που για πολύ καιρό προωθήθηκε ως υγιεινή επιλογή, τώρα γνωρίζουμε ότι μπορεί να έχει δυσάρεστες συνέπειες – ειδικά όταν καταναλώνεται τακτικά και σε μεγάλες ποσότητες.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα δείτε στην ετικέτα ενός σνακ, «φυτικά έλαια», φέρτε στο μυαλό σας την εικόνα ενός ποντικιού με λιπαρό συκώτι και πείτε στον εαυτό σας: «Ευχαριστώ, αλλά προτιμώ το ελαιόλαδο».

Διαβάστε επίσης

Συνελήφθη επικεφαλής μεγάλου κρατικού νοσοκομείου για «φακελάκι» – Απαιτούσε έως και 5.000 ευρώ

Ο διευθυντής της καρδιοχειρουργικής κλινικής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου στην Αθήνα συνελήφθη από τις Αρχές, καθώς κατηγορείται ότι απαιτούσε χρηματικά ποσά από ασθενείς για την παροχή φροντίδας και παρακολούθησης μετά...

Καρκίνος: Ποια δίαιτα καθυστερεί την εξέλιξη των εγκεφαλικών όγκων

Το άρθρο εξετάζει πώς μια δίαιτα μπορεί να καθυστερήσει την εξέλιξη των εγκεφαλικών όγκων, εστιάζοντας στο γλοιοβλάστωμα, την πιο επιθετική μορφή καρκίνου του εγκεφάλου. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του...

ΠΟΥ: Στα βασικά φάρμακα τα σκευάσματα κατά της παχυσαρκίας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ενέταξε φάρμακα τύπου GLP-1 στη λίστα με τα βασικά φάρμακα, προκειμένου να βελτιώσει την παγκόσμια πρόσβαση σε αυτά, ειδικά στις φτωχότερες χώρες. Αυτά περιλαμβάνουν...

Οι καλύτερες τροφές για έναν πιο ξεκούραστο ύπνο!

Το άρθρο εξετάζει πώς η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου, προτείνοντας ότι μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και τρυπτοφάνη μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο. Συγκεκριμένα, τρόφιμα...

ΠΟΥ: Τέλος συναγερμού για την ευλογιά των πιθήκων – «Δεν είναι πια έκτακτη ανάγκη»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι η ευλογιά των πιθήκων (Mpox) δεν θεωρείται πλέον διεθνής έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία, λόγω της σημαντικής μείωσης των κρουσμάτων σε χώρες...

Ο ΕΟΦ κρούει τον κώδωνα για ραγδαία αύξηση στις πωλήσεις παράνομων φαρμάκων στην ΕΕ

Ο ΕΟΦ προειδοποιεί για την αυξημένη πώληση παράνομων φαρμάκων στην ΕΕ, ιδιαίτερα στην κατηγορία των αγωνιστών GLP-1, όπως η σεμαγλουτίδη, η λιραγλουτίδη και η τιρζεπατίδη, που χρησιμοποιούνται για την...

Στυτική δυσλειτουργία: Καινοτόμος θεραπεία με βλαστοκύτταρα από το ΑΠΘ

Η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί συχνό πρόβλημα για άνδρες όλων των ηλικιών, ιδιαίτερα μετά τα 70. Στην Ελλάδα, καταγράφονται ετησίως 300.000 νέες περιπτώσεις. Οι θεραπείες συνήθως είναι συμπτωματικές, όμως μια καινοτόμος...

«Απάτη και κοροϊδία» – Οι υγειονομικοί της Θεσσαλονίκης διαδηλώνουν πριν τη ΔΕΘ

Οι υγειονομικοί της Θεσσαλονίκης διαδήλωσαν πριν τα εγκαίνια της 89ης ΔΕΘ, ζητώντας βελτιώσεις στη δημόσια υγεία και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Με κεντρικό σύνθημα «Ασφάλεια στην περίθαλψη – αξιοπρέπεια στην εργασία»,...

Από πράσινο τσάι μέχρι κανέλα: 8 βότανα «φρούριο» για τη χοληστερίνη

Το άρθρο επικεντρώνεται στη χρήση οκτώ βοτάνων που μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της χοληστερίνης, προτείνοντας εναλλακτικές φυσικές λύσεις για τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας. Αναφέρει το πράσινο τσάι, ταραξάκο,...

Το “άγχος της διατροφής” στα social: Τι καταναλώνουμε για το Instagram αντί για τον εαυτό μας

Το άρθρο εξετάζει το αυξανόμενο "άγχος της διατροφής" που προκαλείται από την επιρροή των social media, όπως το Instagram και το TikTok, στις διατροφικές συνήθειες των χρηστών. Πολλοί influencers,...

Καρδιακή ανακοπή: Τα δύο σημάδια που προειδοποιούν μία μέρα πριν

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Digital Health, η καρδιακή ανακοπή μπορεί να μην είναι τόσο αιφνίδια όσο πιστεύεται, καθώς ένας στους δύο πάσχοντες παρουσίασε τουλάχιστον ένα...

Ο κίνδυνος πίσω από την «ιδανική» γυμναστική των social media

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν μετατραπεί σε πηγή γυμναστικής έμπνευσης, αλλά κρύβουν και κινδύνους για τη σωματική και ψυχική υγεία των χρηστών, ιδιαίτερα των νέων. Πολλοί influencers, χωρίς πιστοποίηση,...

Ερευνητές του ΑΠΘ ανακαλύπτουν λύσεις για καρδιακές ασθένειες μέσω οργανοειδών

Ερευνητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) αξιοποιούν οργανοειδή, δηλαδή μικροσκοπικά αντίγραφα ιστών που δημιουργούνται από ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα, για να βρουν λύσεις στις καρδιακές παθήσεις, οι οποίες αποτελούν κύρια...

Πάνω από 1 δισεκατομμύριο άτομα παγκοσμίως αντιμετωπίζουν ψυχικές διαταραχές

Περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο άτομα παγκοσμίως αντιμετωπίζουν ψυχικές διαταραχές, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να προειδοποιεί για την ανάγκη επείγουσας και συντονισμένης δράσης σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι ψυχικές...

Ποιες ψυχικές ασθένειες μπορούν να μειώσουν τη διάρκεια ζωής έως και 20 χρόνια

Το άρθρο αναδεικνύει τη σύνδεση μεταξύ ψυχικών διαταραχών, όπως η κατάθλιψη, το άγχος και η σχιζοφρένεια, και της μειωμένης διάρκειας ζωής, κυρίως λόγω καρδιαγγειακών νοσημάτων. Σύμφωνα με μελέτη που...

Ανησυχία στον ΠΟΥ: Ένας στους 100 θανάτους παγκοσμίως οφείλεται σε αυτοκτονία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέφρασε ανησυχία για το γεγονός ότι οι αυτοκτονίες αποτελούν το 1% των θανάτων παγκοσμίως, με περίπου 727.000 θανάτους το 2021. Παρά την παγκόσμια προσπάθεια,...

Επιστήμη: Είναι εφικτή η μετατροπή των καρκινικών κυττάρων σε υγιή;

Νοτιοκορεάτες επιστήμονες στο KAIST, με επικεφαλής τον καθηγητή Kwang-Hyun Cho, ανέπτυξαν μια πρωτοποριακή μέθοδο επαναπρογραμματισμού καρκινικών κυττάρων, μετατρέποντάς τα σε υγιή χωρίς τη χρήση χημειοθεραπείας ή ακτινοβολίας. Χρησιμοποιώντας υπολογιστικά...

Αυτά τα τρόφιμα προκαλούν υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας

Το άρθρο εξετάζει πώς ορισμένα τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, επηρεάζοντας την παραγωγικότητα. Τροφές πλούσιες σε τυραμίνη, αλάτι, ζάχαρη, λιπαρά, αλκοόλ και καφεΐνη μπορεί...

Ποια είναι τα αρχικά ευρήματα για την αποτίμηση των υπηρεσιών υγείας στα κρατικά νοσοκομεία

Ένα νέο ψηφιακό εργαλείο αξιολόγησης της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας στα δημόσια νοσοκομεία τέθηκε σε λειτουργία στις 14 Ιουλίου, επιτρέποντας στους ασθενείς να εκφράσουν την εμπειρία τους. Μέχρι στιγμής,...

Το εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού

Νέα έρευνα δείχνει ότι τα εμβόλια κατά του έρπητα ζωστήρα μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού, με τους εμβολιασμένους ενήλικες να έχουν 18% χαμηλότερο κίνδυνο σοβαρών...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ