Το άρθρο εξετάζει το φαινόμενο του “greenwashing”, που αναφέρεται στην ψευδή παρουσίαση προϊόντων ως φιλικών προς το περιβάλλον. Παρά την αυξανόμενη επιθυμία των καταναλωτών για βιώσιμες επιλογές στην ομορφιά, η παραπλανητική χρήση όρων όπως “βιώσιμο” και “οργανικό” παραμένει συχνή.
Η ενημέρωση και η συνειδητή κατανάλωση είναι κρίσιμες για την αποφυγή αυτής της “πράσινης απάτης”. Το άρθρο τονίζει τη σημασία της “Καθαρής Ομορφιάς” ως κίνημα που προάγει τη διαφάνεια και την ηθική παραγωγή, ενώ καλεί τους καταναλωτές να επιλέγουν προϊόντα με θετικό αντίκτυπο για το περιβάλλον και την κοινωνία.
Διαβάστε παρακάτω
Στην ομορφιά προκύπτουν τάσεις που αλλάζουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα και προϊόντα που γίνονται viral (και εξαντλούνται αμέσως), ωστόσο υπάρχει και μια ενδιαφέρουσα ανατροπή. Πολλοί επιδιώκουν να καταναλώνουν πιο υπεύθυνα. Αυτό σημαίνει ότι επιλέγουν προϊόντα που ελαχιστοποιούν τον περιβαλλοντικό και κοινωνικό τους αντίκτυπο, χωρίς όμως να θυσιάζουν την αποτελεσματικότητά τους. Το πρώτο βήμα για να κάνετε καλύτερες επιλογές είναι να έχετε τις απαραίτητες πληροφορίες. Δηλαδή τι πρέπει να λάβετε υπόψη σας για τις επόμενες αγορές σας… και για τη σωστή αναπλήρωση των προϊόντων σας. Η στροφή προς τη βιώσιμη ομορφιά δεν είναι απλώς μια μόδα, αλλά μια συνειδητή επιλογή για ένα καλύτερο μέλλον, όπου η φροντίδα του εαυτού μας συμβαδίζει με τον σεβασμό προς τον πλανήτη και την κοινωνία.
Αγοράζετε έξυπνα χωρίς να πέσετε θύμα του “greenwashing”
Για πολλούς, λέξεις όπως “φιλικό προς το περιβάλλον”, “βιώσιμο”, “vegan” και “οργανικό” είναι ένα ερωτηματικό. Αν και η χρήση τους είναι πλέον κοινή, παραμένουν σε μία γκρίζα ζώνη, επειδή η σημασία τους ποικίλλει ανάλογα με τον καθένα.
Είναι δύσκολο να προσπαθείς να ψωνίσεις συνειδητά χωρίς να ξέρεις τι είναι το “greenwashing”. Τι σημαίνει greenwashing: Είναι το ψευδές πλασάρισμα ενός προϊόντος ως φιλικού προς το περιβάλλον. Ορισμένες επιλογές μοιάζουν πιο προφανείς από άλλες. Π.χ. οι refill συσκευασίες, το άδειασμα ενός καλλυντικού πριν αγοράσετε άλλο, ο έλεγχος των συστατικών ή η διασφάλιση ότι δεν έχουν υποστεί καμία βλάβη ζώα κατά τη διαδικασία παραγωγής… Αλλά τίποτα δεν είναι απόλυτο.
Η πραγματικότητα είναι ότι πρέπει να το εξετάσετε από μια ευρύτερη προοπτική. Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει ένας μοναδικός δρόμος ή σωστός τρόπος. Μερικές φορές πρέπει να αποφασίσετε μεταξύ μαρκών που χρησιμοποιούν πλαστικό ή όχι. Ή που υπόσχονται να αντισταθμίσουν τα απόβλητά τους φροντίζοντας τη χρήση του νερού, τη χρήση των πόρων ή τις κοινωνικές τους πρακτικές.
Καθαρή Ομορφιά: Κάτι περισσότερο από μια τάση
Υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος να διανύσουμε, αλλά είναι επίσης σημαντικό να αναγνωρίσουμε την πρόοδο. Η έννοια της “Καθαρής Ομορφιάς” δεν είναι πλέον μια μόδα. Είναι ένα κίνημα που επιδιώκει την ασφάλεια, τη βιωσιμότητα και τη διαφάνεια. Αν και υπάρχουν ακόμα πολλά υπό διευκρίνιση.
Μπορούμε να γιορτάσουμε το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι θέλουν να γνωρίζουν από πού προκύπτουν τα καλλυντικά τους, ποιος τα έφτιαξε και πώς. Αυτό έχει οδηγήσει σε πιο μινιμαλιστικές φόρμουλες και πιο ηθικές διαδικασίες παραγωγής, έτσι ώστε η ενοχή να μην είναι απλώς ένα ακόμη συστατικό στην αγορά σας.
Κάθε κίνηση (έστω και μικρή) μετράει
Κάθε προϊόν που επιλέγετε -ή αποφασίζετε να σταματήσετε να καταναλώνετε- είναι ένα μικρό κομμάτι ενός θετικού αντίκτυπου.
Μην περιορίζεστε απλώς στην αποφυγή του πλαστικού ή στην αγορά μαρκών με ανταλλακτικά. Δεν υπάρχει ένας μοναδικός σωστός δρόμος. Ως καταναλωτές (και λάτρεις της περιποίησης της επιδερμίδας και του μακιγιάζ), η δουλειά μας ξεκινά με την ενημέρωσή μας. Γιατί ναι, κι εμείς διαμορφώνουμε τις καταναλωτικές τάσεις που τελικά καθοδηγούν τη βιομηχανία. Η συνειδητή επιλογή προϊόντων και η υποστήριξη βιώσιμων πρακτικών αποτελούν έναν ισχυρό τρόπο για να επηρεάσουμε θετικά τον κόσμο της ομορφιάς αλλά και τον πλανήτη.
Τα προϊόντα ομορφιάς πρέπει να έχουν κυκλική πορεία
- Μπουκάλι μέσα σε μπουκάλι. Ένα ανθεκτικό, επαναγεμιζόμενο βάζο ή δοχείο ή μια αφαιρούμενη φύσιγγα. Το συναντάμε συνήθως στην περιποίηση της επιδερμίδας για υγρές υφές, λοσιόν και κρέμες.
- Σακούλες με ανταλλακτικό. Αυτές συνήθως περιέχουν μεγάλες ποσότητες του προϊόντος, μειώνοντας τη χρήση πλαστικού.
- Aναπλήρωση στο κατάστημα. Δοχεία σε σταθμούς επαναπλήρωσης τα οποία διευκολύνουν τους πελάτες να ξαναγεμίζουν τις συσκευασίες τους και να αποφεύγουν τη χρήση άλλων φυσιγγίων ή σακουλών.
- Επιστρεφόμενη συσκευασία. Σχεδιασμένη για να επιστρέφει στην εταιρεία όπου καθαρίζεται και επαναχρησιμοποιείται. (πηγή: InStyle.mx)