Νόσος Αλτσχάιμερ: Απειλεί πραγματικά τους νέους 24χρονους;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια αποκαλύπτει ότι οι γνωστικές αλλαγές που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ μπορεί να αρχίζουν ήδη από την ηλικία των 24 ετών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν συσχετίσεις μεταξύ της μνήμης και καρδιοαγγειακών παραγόντων κινδύνου, καθώς και με βιοδείκτες της νόσου, σε άτομα ηλικίας 24-44 ετών, ακόμα και χωρίς κλινικά συμπτώματα.

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη για πρώιμες στρατηγικές πρόληψης, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου στο μέλλον. Η μελέτη τονίζει τη σημασία της παρακολούθησης των παραγόντων κινδύνου και των βιοδεικτών νωρίς στη ζωή, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση της νόσου και στην επιβράδυνση της ανάπτυξής της.

Διαβάστε παρακάτω

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι οι γνωστικές αλλαγές που συνδέονται με τους παράγοντες κινδύνου για τη νόσο Αλτσχάιμερ μπορεί να αρχίζουν από την ηλικία των 24 ετών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν συσχετίσεις μεταξύ της απόδοσης της μνήμης και των καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου, των δεικτών του ανοσοποιητικού συστήματος και των βιοδεικτών της νόσου Αλτσχάιμερ (αμυλοειδές, tau και νευροεκφυλισμός) σε άτομα ηλικίας 24-44 ετών.

Παραδόξως, αυτές οι γνωστικές διαφορές στην πρώιμη ζωή εμφανίστηκαν ακόμη και χωρίς κλινικά συμπτώματα παρακμής.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι στρατηγικές πρόληψης θα πρέπει να ξεκινούν από τη νεαρή ενήλικη ζωή για την αποτελεσματική μείωση του μακροπρόθεσμου κινδύνου εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Βασικά συνοπτικά στοιχεία της μελέτης

  • Σημάδια πρώιμης έναρξης: Οι βιοδείκτες που συνδέονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ συσχετίστηκαν με τη γνωστική λειτουργία σε άτομα ηλικίας μόλις 24 ετών.
  • Προγνωστικό σκορ κινδύνου: Η βαθμολογία CAIDE, η οποία περιλαμβάνει παράγοντες κινδύνου από τον τρόπο ζωής και γενετικούς παράγοντες, συσχετίστηκε με την απόδοση της μνήμης.
  • Ανιχνεύθηκαν βιοδείκτες ATN: Οι δείκτες αμυλοειδούς, tau και νευροεκφυλισμού συνδέθηκαν με τη γνωστική ικανότητα πριν από τη μέση ηλικία, αν και ο κίνδυνος APOE δεν ήταν ακόμη εμφανής.

Η ενδελεχέστερη ανάλυση της μελέτης

Η νέα μελέτη από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας Mailman του Πανεπιστημίου της Κολούμπια και του Κέντρου Γήρανσης Columbia Butler δείχνει ότι οι παράγοντες κινδύνου και οι βιοδείκτες που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ συνδέονται με τη νόηση πολύ νωρίτερα στη ζωή απ’ ό,τι είχε αναγνωριστεί προηγουμένως.

Η μελέτη αναδεικνύει σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ της νόησης και των παραγόντων κινδύνου της νόσου Αλτσχάιμερ ήδη από τις ηλικίες 24 έως 44 ετών και υπογραμμίζει τη σημασία της έγκαιρης πρόληψης.

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που εξετάζει συστηματικά τους παράγοντες κινδύνου για τη νόσο Αλτσχάιμερ, συμπεριλαμβανομένων των βιοδεικτών που σχετίζονται με τη γνωστική εξασθένηση σε μια μεγάλη ομάδα γενικά υγιών ατόμων μέσης ηλικίας στις ΗΠΑ. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο The Lancet- Regional Health Americas.

«Προηγουμένως, η έρευνα σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου της νόσου Αλτσχάιμερ επικεντρώθηκε σε άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω», δήλωσε η Allison Aiello, PhD, καθηγήτρια επιδημιολογίας James S. Jackson Healthy Longevity στο Κέντρο Γήρανσης Butler και στη Σχολή Mailman του Κολούμπια.

«Ο δυνητικός αντίκτυπος των ευρημάτων μας είναι σημαντικός, προσφέροντας στους κλινικούς γιατρούς και τους ερευνητές υγείας μια σαφέστερη κατανόηση της πρώιμης εμφάνισης των παραγόντων κινδύνου της νόσου Αλτσχάιμερ και της συσχέτισής τους με τη νόηση πριν από τη μέση ηλικία».

Σύμφωνα με την Aiello, τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν ότι αρκετοί καθιερωμένοι παράγοντες κινδύνου και βιοδείκτες αίματος συνδέονται με τη γνωστική λειτουργία ακόμη και πριν από τη μέση ηλικία.

Αυτές οι συσχετίσεις σε προγενέστερο στάδιο της ζωής, παρέχουν μια βάση για την πρόβλεψη της μακροπρόθεσμης πορείας της γνωστικής έκπτωσης.

«Επιπλέον, μάθαμε ότι ορισμένοι παράγοντες κινδύνου για τη νόσο Αλτσχάιμερ -όπως η καρδιαγγειακή υγεία, ο ΑΤΝ (αμυλοειδές, ταυ, νευροεκφυλισμός) και οι βιοδείκτες του ανοσοποιητικού συστήματος- είναι παρόντες και σχετίζονται με τη γνωστική λειτουργία σε άτομα στα σαράντα τους χρόνια και ακόμη νωρίτερα».

Η Aiello και οι συνεργάτες της χρησιμοποίησαν τη βαθμολογία Cardiovascular Risk Factors, Aging, and Incidence of Dementia (CAIDE), η οποία καλύπτει παράγοντες όπως η ηλικία, η εκπαίδευση, το φύλο, η συστολική αρτηριακή πίεση, ο δείκτης μάζας σώματος, η χοληστερόλη, η σωματική δραστηριότητα και η γονιδιακή παραλλαγή της απολιποπρωτεΐνης Ε ε4 (APOE ε4), η οποία αποτελεί γενετικό παράγοντα κινδύνου για τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Τα δεδομένα αναλύθηκαν από τα κύματα IV και V της National Longitudinal Study of Adolescent to Adult Health (Add Health), η οποία παρακολούθησε μια εθνικά αντιπροσωπευτική σειρά εφήβων από το 1994-1995 μέσω πολλαπλών κυμάτων παρακολούθησης.

Περίπου οι μισοί από τους συμμετέχοντες στο κύμα IV ήταν γυναίκες (48,4-52,1%) και λίγο πάνω από το 70% (71,4-72,5%) ήταν λευκοί.

Ειδικότερα, το κύμα IV περιλάμβανε δεδομένα από 11.449 άτομα ηλικίας 24-34 ετών. Οι ερευνητές διεξήγαγαν συνεντεύξεις στο σπίτι, γνωστικά τεστ, φυσικές εξετάσεις και συνέλεξαν δείγματα αίματος από 4.507 συμμετέχοντες.

Στο κύμα V, τόσο οι προσωπικές όσο και οι διαδικτυακές/ηλεκτρονικές έρευνες απευθύνονταν σε συμμετέχοντες ηλικίας 34-44 ετών.

Το σύνολο των 1.112 συμμετεχόντων, οι οποίοι έλαβαν συνεντεύξεις στο σπίτι, υποβλήθηκαν σε γνωστικές δοκιμασίες, όπως άμεση ανάκληση λέξεων, καθυστερημένη ανάκληση λέξεων και αντίστροφη επανάληψη ψηφίων, και έδωσαν δείγμα για γενετικές εξετάσεις.

Οι βαθμολογίες στα γνωστικά καθήκοντα συνδέθηκαν με τη συνολική βαθμολογία CAIDE σε 529 άτομα στο κύμα V.

«Η διερεύνηση της σχέσης μεταξύ της βαθμολογίας CAIDE και της γνωστικής λειτουργίας στη νεαρή ενήλικη ζωή και στις αρχές της μέσης ηλικίας στις ΗΠΑ, έδειξε ότι σημαντικές συσχετίσεις με παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου μπορούν να παρατηρηθούν πολύ πριν από την ηλικία των 50 ετών», εξήγησε ο Aiello.

Επιπλέον, βιολογικά – γενετικοί, νευρολογικοί, ανοσολογικοί και φλεγμονώδεις βιοδείκτες έχουν ενοχοποιηθεί για τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Οι βιοδείκτες αμυλοειδούς (Α), tau (Τ) και νευροεκφυλισμού (Ν) -συλλογικά γνωστοί ως ATN- θεωρούνται όλο και περισσότερο ως υποσχόμενοι δείκτες για την πρόβλεψη του κινδύνου εμφάνισης της νόσου Alzheimer σε ηλικιωμένους πληθυσμούς. Ο βιοδείκτης ATN και διάφοροι ανοσολογικοί δείκτες έδειξαν συσχετίσεις με τη γνωστική λειτουργία πριν από τη μέση ηλικία.

Ωστόσο, ένας βασικός γενετικός παράγοντας κινδύνου, ο APOE, δεν φάνηκε να επηρεάζει τους συμμετέχοντες σε αυτά τα μεσαία έτη και μπορεί να μην γίνει εμφανής παρά μόνο αργότερα στη ζωή.

«Τα συνολικά ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι βιοδείκτες με βάση το αίμα που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ συνδέονται με διαφορές στη γνωστική λειτουργία δεκαετίες πριν καν εμφανιστούν τα κλινικά συμπτώματα και οι βλάβες, υπογραμμίζοντας τη σημασία των στρατηγικών έγκαιρης πρόληψης σε όλη τη διάρκεια της ζωής», σημείωσε η Aiello.

«Ο εντοπισμός των πρώιμων οδών προς τη νόσο Αλτσχάιμερ και τη γνωστική εξασθένηση πριν από την τρίτη ηλικία είναι ζωτικής σημασίας για την επιβράδυνση της αναμενόμενης αύξησης της νόσου Αλτσχάιμερ τις επόμενες δεκαετίες».

Πηγή: ieidiseis.gr

Διαβάστε επίσης

Το απόλυτο γυναικείο magazino για γυναίκες που αγαπούν να εξελίσσονται. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο COUSCOUS.

Το αυξημένο σάκχαρο στην εφηβεία εκτοξεύει τον κίνδυνο πρόωρης καρδιακής βλάβης

Μια νέα μελέτη αναδεικνύει την ανησυχητική σύνδεση μεταξύ του αυξημένου σακχάρου στο αίμα και της καρδιακής βλάβης κατά την εφηβεία. Επιστήμονες από διάφορες χώρες παρακολούθησαν 1.595 εφήβους και διαπίστωσαν...

Απελευθέρωσε τη μέση σου: Η μαγική τεχνική των ειδικών σε 3 κινήσεις

Το άρθρο αναλύει τον χρόνιο πόνο στη μέση, ο οποίος πλήττει πολλούς ανθρώπους και επηρεάζει τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Παρουσιάζει τρεις απλές ασκήσεις από την εκπαιδεύτρια πιλάτες και γιόγκα Kristina...

Μεταμοσχεύσεις: Μαζική πρόσκληση μέσω SMS στους πολίτες για δωρεά οργάνων

Η Ελλάδα προχωρά σε σημαντικές αλλαγές στον τομέα των μεταμοσχεύσεων, όπως αναδείχθηκε στην εκδήλωση OrganMeetings στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Με τη στήριξη του υπουργείου Υγείας και άλλων φορέων, προγραμματίζεται...

Διαβήτης: Αναγνωρίστε τα κρίσιμα σημάδια που σας προειδοποιούν

Ο διαβήτης αποτελεί σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία, σκοτώνοντας περισσότερους ανθρώπους από τον καρκίνο και το AIDS. Περίπου 7,9 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως διατρέχουν κίνδυνο λόγω κακής διατροφής και...

Οι κρυφοί ένοχοι πίσω από τα σκαμπανεβάσματα του διαβήτη

Το άρθρο αναλύει τις συνήθειες που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα, ενδεχομένως προκαλώντας σκαμπανεβάσματα στον διαβήτη. Οι ερευνητικές μελέτες δείχνουν ότι η παράλειψη του πρωινού γεύματος,...

Ελλάδα: Αυτός ο ιός προκαλεί πάνω από 1.000 περιστατικά καρκίνου και 443 θανάτους κάθε χρόνο

Ο ιός HPV προκαλεί σοβαρά προβλήματα στη δημόσια υγεία στην Ελλάδα, με πάνω από 1.100 νέα περιστατικά καρκίνου και 443 θανάτους ετησίως, κυρίως από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Παρά...

Οι ειδικοί κρούουν συναγερμό: Μηδενική έκθεση σε οθόνες για παιδιά κάτω των έξι ετών

Πέντε γαλλικές επιστημονικές ενώσεις προειδοποιούν για τις αρνητικές επιπτώσεις της έκθεσης σε οθόνες για παιδιά κάτω των έξι ετών, ζητώντας την απαγόρευσή της. Υποστηρίζουν ότι οι οθόνες επηρεάζουν την υγεία...

Οι ειδικοί κρούουν συναγερμό: «Να απαγορευτούν οι οθόνες σε παιδιά κάτω των 6 ετών»

Πέντε γαλλικές επιστημονικές ενώσεις προειδοποιούν για τους κινδύνους που προκαλεί η χρήση οθονών σε παιδιά κάτω των έξι ετών, ζητώντας την απαγόρευσή τους, καθώς επηρεάζουν αρνητικά την υγεία και...

Οι ειδικοί κρούουν συναγερμό: Μηδενική έκθεση σε οθόνες για παιδιά κάτω των έξι ετών

Πέντε γαλλικές επιστημονικές ενώσεις προειδοποιούν ότι η έκθεση σε οθόνες πρέπει να απαγορευτεί για τα παιδιά κάτω των έξι ετών, καθώς μπορεί να έχει μόνιμες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία...

Θεσσαλονίκη: Εγκαινιάστηκε το πρόγραμμα δωρεάν αιματολογικών εξετάσεων χωρίς ραντεβού – Δείτε τα Κέντρα Υγείας

Στη Θεσσαλονίκη εγκαινιάστηκε πρόγραμμα δωρεάν αιματολογικών εξετάσεων λιπιδαιμικού προφίλ, χωρίς ραντεβού, για πολίτες ηλικίας 30 έως 70 ετών, στο πλαίσιο της πρόληψης και αντιμετώπισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει...

Επικίνδυνη χημική ουσία σε πλαστικά αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθειες

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Lancet eBiomedicine» αποκαλύπτει ότι η έκθεση σε φθαλικές ενώσεις, ιδιαίτερα τη DEHP που χρησιμοποιείται σε πλαστικά, σχετίζεται με περισσότερους από 368.000 θανάτους...

Έρευνα: Η θέση εμβολιασμού επηρεάζει καθοριστικά την ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού

Μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, δημοσιευμένη στο περιοδικό Cell, αποκαλύπτει ότι η χορήγηση αναμνηστικής δόσης εμβολίου στο ίδιο μπράτσο με την πρώτη δόση μπορεί...

Κινεζική ιατρική: Το μυστικό σημείο που εξαφανίζει στρες, πονοκέφαλο και συναισθηματική πείνα

Το άρθρο εξερευνά τη σημασία του σημείου Yin Tang στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική (TCM), το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στα φρύδια και χρησιμοποιείται για την ανακούφιση από το άγχος, τους...

Τα δίδυμα αναπτύσσουν τις ίδιες αλλεργίες τελικά;

Το άρθρο εξετάζει την πιθανότητα οι δίδυμοι να αναπτύσσουν τις ίδιες αλλεργίες. Παρόλο που οι δίδυμοι έχουν αυξημένες πιθανότητες να μοιράζονται αλλεργίες λόγω κοινών γονιδίων και περιβάλλοντος, δεν είναι...

Επαναστατική αιτία της νόσου Αλτσχάιμερ αποκαλύφθηκε χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη

Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο αποκάλυψε ότι το γονίδιο PHGDH, που προηγουμένως θεωρούνταν βιοδείκτης για τη νόσο Αλτσχάιμερ, είναι στην πραγματικότητα αιτία της...

Φαρμακευτικές Επιχειρήσεις Ελλάδος: Ο εμβολιασμός παιδιών σώζει 266 ζωές ετησίως

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) επισημαίνει τη σημασία των εμβολίων στην προστασία της δημόσιας υγείας, αναφέροντας ότι ο εμβολιασμός παιδιών σώζει 266 ζωές ετησίως στη χώρα. Στο πλαίσιο...

«Είναι φυσιολογικό ο κόλπος της γυναίκας να έχει ιδιαίτερο άρωμα»; – Ο Θάνος Παράσχος αποκαλύπτει

Ο Δρ. Θάνος Παράσχος, γυναικολόγος και Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής EmBIO, εξηγεί ότι η φυσιολογική οσμή του κόλπου διαφέρει ανάλογα με τον εμμηνορροϊκό κύκλο, τη διατροφή και άλλες...

Ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών εγκαινιάζει τον πρωτοποριακό και μοναδικό στην Ελλάδα αξονικό τομογράφο SOMATOM Pro.Pulse

Ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών εγκαινίασε τον πρώτο αξονικό τομογράφο SOMATOM Pro.Pulse στην Ελλάδα, προσφέροντας κορυφαίες διαγνωστικές υπηρεσίες με απαράμιλλη ακρίβεια και ταχύτητα. Με τεχνολογία αιχμής, ο νέος τομογράφος μειώνει τη...

Τα κρυμμένα μυστικά του διαβήτη

Το άρθρο εξετάζει τις πολύπλοκες πτυχές της διαχείρισης του διαβήτη τύπου 2, επισημαίνοντας τις συχνές συννοσηρότητες που τον συνοδεύουν. Αναλύει πώς η αντίσταση στην ινσουλίνη επηρεάζει το πάγκρεας και...

Νοσοκομείο Παπανικολάου: Επαναστατικά αντισώματα χαρίζουν κλινική ύφεση σε πάσχοντες από σοβαρό άσθμα

Σε μελέτη που διεξήχθη στην Πνευμονολογική Κλινική του νοσοκομείου Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, διαπιστώθηκε ότι το μονοκλωνικό αντίσωμα μεπολιζουμάμπη μπορεί να βελτιώσει την αναδιαμόρφωση των αεραγωγών και να προσφέρει κλινική...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ